Despre bacalaureat, din nou

BacÎn Franța, 40.000 de absolvenți de liceu protestează împotriva unei probe de la examenul de bacalaureat, deoarece, consideră aceștia, proba de la examenul de matematică a fost formulată în termeni prea dificili.

Curând, vor începe examenele scrise de la examenul de bacalaureat în România. Ultimii ani cel puțin una dintre probele examenului scris (de regulă matematica) a fost acuzată (de către profesori îndeosebi, ceea ce este un semn deosebit de grav) că a cuprins itemi extrem de dificili, parcă închipuiți pentru a crește rata celor care nu examenul de Bac. Dar de fiecare dată, reacția societății civile a fost flască – dincolo de aceste proteste verbale, nimic nu s-a întâmplat.

Acum, să nu se înțeleagă faptul că aș în îndemna la acțiuni de protest. Ceea ce vreau să spun este faptul că nu a existat nici o presiune cât de cât serioasă din partea acelei părți a societății civile implicate în examenul de bacalaureat (asociații ale elevilor, părinților sau profesorilor, ONG-ul cu aplecare înspre procesul educațional) care să pună întrebări pertinente și care să determine răspunsuri așijderea din partea celor care administrează sistemul de învățământ preuniversitar românesc.

Este examenul de bacalaureat din România destinat a fi o sită fină, care să cearnă des, lăsând să treacă prin ochiurile rețelei numai semi-elită a absolvenților? Sau este un prag pe care ar trebui să îl poată trece lejer majoritatea absolvenților celor 4 ani de liceu? Între aceste două extreme, nivelul dificultății probelor din examenul de bacalaureat poate baleia înspre orice punct. În plus, alte întrebări privind numărul probelor, aria curriculară de care aparțin, gradul de particularizare al acestora în funcție de specializarea și profilul absolvenților, etc.

Dacă un dialog adevărat și fertil în consecințe nu va avea loc, atunci nu vom rămâne decât să numărăm, în fiecare vară, numărul celor căzuți pe câmpul de luptă al bacalaureatului. Să plângem de mila lor. Și a viitorului societății românești.

Alte articole pe aceeași temă:

Etichete:, , , , ,

10 comentarii pe “Despre bacalaureat, din nou”

  1. hmm 22 iunie 2014 la 4:39 PM #

    bacalaureatul trebuie sa fie foarte greu pentru a avea la facultate studenti capabili

    Apreciază

    • Radu Zlati 22 iunie 2014 la 4:59 PM #

      treaba facultăților să își recruteze studenții, nu a bacalaureatului 🙂

      Apreciază

      • hmm 24 iunie 2014 la 1:29 PM #

        in china si tarile asiatice bacul e foarte greu. si in romania de la pasoptisti pana in 1989 era foarte greu bacul. ce e acum e o rusine. eu vreau mai greu bacul.

        Apreciază

  2. Ultor 22 iunie 2014 la 7:02 PM #

    Pai, da. Ne plangem ca nu exista nicio preocupare serioasa -si nu exista – pentru bacalaureat in particular, pentru scoala in general. Dar constatam ca aceste subiecte apar in presa numai cand ele “se intampla’. Este aceeasi reactie superficiala, provenita din senzorial, din emotia generata de cativa elevi care somatozeaza ca n-au trecut bacul. restul , grosul, care pica, nu are o mare emotie in sensul acesta fiindca n-au facut nimic in 4 ani ca sa se astepte la altceva. Sa fim intelesi, pentru nota minima de a promova bacul nu-ti trebuie cunostinte f. solide, ci macar un dram de bunavointa. O spun ca dascal si stiu ce vorbesc. Problema nu e bacul in sine ci insasi notiunea de institutie a educatiei in societatea romaneasca. Tratarea invatamantului in registrul irelevantei face posibila aceasta lipsa de preocupare a tinerelor generatii pentru prformanta scolara. Cazul Bercea ne demonstreaza cu asupra de masura ca educatia mai mult te incurca in viata decat te ajuta/ Fara o reconsiderare a rolului dascalului in societate nimic nu se poate schimba in bine in aceasta societate. Ramanem doar sa ne plangem sau sa inventam false solutii la probleme lesne de reperat, dar greu de angajat…Doar nu o sa dam bani la instituti care nu baga teama in noi ca serviciile Sunteti parlamentar, cum va pronuntati in raport cu cresterile de alocari bugetare revoltatoare a serviciilor an de an? Sunteti, pana la urma, un profesor…

    Apreciază

    • Radu Zlati 22 iunie 2014 la 7:20 PM #

      Ceea ce vă pot răspunde in acest moment nu este decât a repeta afirmația mea din decembrie trecut: nu voi mai vota bugetul daca acesta nu va prevedea un 4% pentru educație în 2015, iar ca soluție a creșterii bugetare prelevarea din bugetul serviciilor de informații si SPP

      Apreciază

  3. Ultor 23 iunie 2014 la 9:24 AM #

    Voteaza tot PNL-ul (cel de-acum sau cel fuzionat )la fel? Sau e vorba de un vot asumat personal? Oricum, ultimul buget a trecut si cu votul PNL. Sa reamintim niste lucruri; in 2010 cand noua ni se casapeau salariile, serviciilor le erau crescute bugetele cu zeci de procente. Si de-atunci aceste bugete cresc an de an in mod nerusinat. Din datele pe care le am eu la dispozitie ( poate nu sunt cele mai relevante ) serviciile noastre insumeaza vreo 28000 de angajati la o populatie de 20 mil. loc. Pentru comparative as da Germania care dispune de 12000 de angajati la o poulatie de aprox. 80 mil.loc. Surprinde ( vorba vine ) in acest context lipsa oricarei dezbateri in societatea civila legata de acest subiect. Inclusiv cea din mediul politic. Am remarcat la timpul sau numai reactia lui Frunzaverde care declara in 2010 ca Romania este un stat politienesc, umata de o…mare tacere. Explicatia este ca societatea noastra civila este in civil…

    Apreciază

    • Radu Zlati 23 iunie 2014 la 11:53 AM #

      Este poziția mea! Deocamdată. În 2013 eram încă la guvernare și aceasta presupune solidaritate cu Guvernul. Chiar așa, am votat bugetul MEC în comisia parlamentară cu specificația că este ultimul vot pozitiv dat pe un buget de subfinanțare a ministerului. Cât despre servicii, de acord că sunt supradimensionate. De acord și cu faptul că, ținând seama de ponderea și tendința finanțărilor, suntem un stat al cunoașterii globale… de tip Polițieneasc. :p

      Apreciază

  4. THM 5 august 2015 la 8:47 AM #

    Buna ziua domnule deputat !
    Dupa parerea mea ar trebui sa se puna note la toate probele la care se da bacalaureatul. Partea cu calificativele mi se pare cea mai mare prostie…
    Daca BAC-ul s-ar desfiinta , atunci la fiecare facultate ar trebui sa se dea examen.Asa ar putea fi si o diferentiere.Daca un elev vrea sa urmeze o facultate anume ar putea sa se pregateasca din timp pentru examen si ar stii sigur ce facultate vrea sa urmeze inca din clasa a IX a sau A X a.

    Apreciază

    • Radu Zlati 5 august 2015 la 8:52 AM #

      Este una dintre soluții. Sau în locul calificativelor să fie doar admis/respins. Dar problema cea mare nu este acolo, ci la materiile evaluate prin note – cum sunt ele construite. Citiți vă rog și articolul de azi, acolo mai explic câte ceva…

      Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Declarație de presă: O propunere radicală | Radu Zlati - deputat de Gherla - 3 august 2015

    […] DESPRE BACALAUREAT, DIN NOU […]

    Apreciază