De ce îl vrem pe Crin candidat (7): Pentru că întrebări fără răspuns!

radu-zlatiÎntr-un interviu acordat ziarului Gândul, Crin Antonescu spunea:

În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Johannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect

Întrebările pe care și le punea Crin Antonescu ar trebui să fie întrebări pe care și le pune oricare liberal gata să se înhame la un proiect de care depinde nu doar soarta pe termen mediu a Partidului Național Liberal, ci și soarta României – căci nu poate să fie nimănui indiferent dacă președintele României se va numi din decembrie 2014 Crin Antonescu, Klaus Iohannis sau Victor Ponta; dacă premierul României se va numi Johannis, Dragnea, Șova, Băsescu sau Blaga; dacă numele viitorului președinte al PNL va fi Johannis, Orban, Atanasiu, Boc sau Blaga.

În cadrul Proiectului Antonescu știm răspunsul la aceste întrebări:

  • Proiectul de țară a lui Antonescu, în marile sale articulații, a fost vehiculat încă din 2009 și chiar dacă necesită, în 2014, o rebranduire, el rămâne solid și totodată deschis unei discuții publice;
  • Klaus Johannis – premier, o propunere greu de refuzat chiar și de către cei mai dârji lideri PDL, aliații firești (sau chiar congenerii) PNL la alegerile prezidențiale;
  • Klaus Johannis – președinte al PNL, ceea ce dă coerență actului de guvernare și mai ales oferă o perspectivă clară asupra dezvoltării organizaționale a noului Partid PNL, rezultat al fuziunii cu PDL.

Din partea lui Klaus Johannis, nu s-a încercat o abordare serioasă a răspunsului la întrebările de mai sus, președintele PNL încercând să întoarcă chestiunea în tentă ironică. Ce s-a putut desprind din răspunsul dat provocării lui Antonescu:

  • Proiectul de țară a lui Klaus Iohannis este cuprins în platforma cu care a câștigat alegerile la președinția PNL. Incorect după părerea mea, deoarece respectiva platformă era cea a unui președinte de partid nu a unui președinte de țară, viziunea era a unuia care conduce un partid, eventual un guvern, dar nu reprezintă statul român. În special respectivul proiect, votat de către delegații PNL, putea fi îndeplinit numai cu condiția ca autorul lui să nu câștige alegerile prezidențiale, căci odată câștigate, dacă s-ar fi păstrat în limitele constituționale, atunci, rupând practic legăturile cu partidul, proiectul nu îi mai aparținea și urmașul său la conducerea partidului putea să se păstreze în cadrul proiectului Johannis sau să îl transgreseze. Un Iohannis președinte nu poate aplica proiectul pe baza căruia a câștigat șefia partidului, decât cu condiția de a fi un președinte de tip Băsescu, ceea ce nu cred că ne dorim.
  • Numele premierului rezultat dintr-o eventuală câștigare a Cotrocenilor de către Iohannis și dintr-o nouă configurație a majorității guvernamentale rămâne un factor necunoscut. Dar foarte probabil că va aparține părții democrat-liberale a partidului rezultat din fuzionare. Propunerea Iohannis premier (proiectul Antonescu) era una solidă ca o stâncă; orice propunere venită dinspre PNL în cazul Proiectului Iohannis este contestabilă și va fi contestată, astfel încât democrat-liberalii își vor impune numele pentru funcția de premier. Întrucât resursele umane ale PDL sunt și ele limitate, în campania pentru prezidențiale vom avea un cuplu Iohannis – X, unde X nu va putea fi decât unul dintre liderii PDL consacrați. Ceea ce ar putea fi o lovitură mortală dată șanselor prezidențiabilului liberal, din motive lesne de înțeles pentru oricine.
  • Numele președintelui PNL rezultat după plecarea lui Klaus Johannis (fie că acesta pleacă la Cotroceni fie că se retrage la Sibiu, variantă care a fost evocată chiar de către actualul președinte PNL) este și el un factor de nesiguranță, și deci de potențial risc. Adevărat, sarcina alegerii președintelui PNL aparține Congresului, dar să nu uităm că însuși Klaus a venit la conducerea PNL fiind propus, sponsorizat politic, impus am putea spune, de către Crin Antonescu. Era un semn al grijii conducătorului de partid pentru succesiune, grijă firească atunci când avem de-a face cu un partid care are, oricând, zeci de lideri gata să îți asume conducerea partidului și a căror pasiuni, dezlănțuite în cazul unor competiții interne acerbe, ar putea aduce partidului pagube greu de cunatificat.

În concluzie, din nou repet că Proiectul Antonescu mi se pare solid și fezabil, dând garanții atât partidului cât și dreptei, în timp pe Proiectul Iohannis păcătuiește, dacă nu printr-o subțirime a demersului, măcar printr-un dezinteres manifest față de ce se va întâmpla cu partidul care i-a oferit cea mai înaltă onoare ce se putea oferi unul liberal: aceea de a sluji partidul (vorba lui Crin Antonescu), iar nu niște interese ale unora sau altora.

alte articole pe aceaeși temă:

 

 

Etichete:, , , , , , , , , ,

11 comentarii pe “De ce îl vrem pe Crin candidat (7): Pentru că întrebări fără răspuns!”

  1. ion 18 iulie 2014 la 1:16 AM #

    dlor liberali , iohannis nu poate castiga in toamna, pentru simplul fapt ca nu e un om politic de nivel national, cred ca de fapt nici n-o sa ajunga candidat al acestei drepte, predoiu o sa-i ia fata pe ultima suta de metri, e mai viu, e mai politician, are un bagaj de realizari de nivel national net superior . Deci o sa ramaneti cu numele partidului, predoiu o sa candideze si in final predoiu nu va putea castiga in fata lui ponta si psd-ului..

    Apreciază

  2. Ionut 18 iulie 2014 la 8:56 AM #

    In legatura cu problemele interne din PNL, tare mi-e teama ca va ajunge sa fie condus de (fostii) pedelisti.

    OFF-TOPIC

    Parerea directorului IGR despre exploatarea gazelor de sist:

    http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=240122

    Apreciază

  3. Stelian Rotaru 18 iulie 2014 la 3:45 PM #

    Singurii oameni politici importanţi care nu au
    fost sprijiniţi de serviciile secrete au fost Emil Constantinescu şi Crin Antonescu !
    Dacă doriţi ca România să aibă în continuare
    o conducere comunisto-securisto-stalinistă, nu-l
    votaţi pe Crin Antonescu ! S-ar putea sa-i “ treacă
    prin cap” să reformeze serviciile secrete şi să le depolitizeze impreună cu toate celelalte instituţii ale statlui !

    Apreciază

  4. Liliana Necula 18 iulie 2014 la 6:36 PM #

    Si eu m-am mirat cand l-am auzit pe johannis aruncand in derizoriu ideea unui proiect de tara in calitate de candidat si cred ca aveti dreptate : motiunea johannis nu e totuna cu cu acest proiect de candidat. El vrea numai votul acela si se si vede la Cotroceni : se va face de ras cu raspunsurile lui gen Hagi ( „bine e sa nu fie rau” ). In PNL mai sunt si oameni destepti si integri, chiar nimeni nu-si da seama de lipsa de sanse a lui johannis ? Si inca nu prea a aparut in fata ziaristilor, se fereste de intrebari ( la ultima conferinta a stat ca un decor caci ziaristii i-au pus toate intrebarile lui Blaga ). Parca joaca intr-o piesa de teatru scrisa de altcineva ( petrache ? atanasiu ? – personaje „cultivate”, „educate” si „devotate” cauzei partidului ?)Ca sa nu mai vorbim de rautatile la adresa lui Crin fara de care statea linistit si acum la Sibiu ( poate era mai bine !)

    Apreciază

  5. Liliana Necula 18 iulie 2014 la 10:45 PM #

    Domnu Zlati, va rog sa faceti rost de transcriptul de la emisiunea de ieri seara. Crin a fost parca mai bun ca niciodata si nu stiu daca prea curand va mai fi invitat sa vina la vreo emisiune in cazul in care luni lucrurile nu vor merge bine pentru el. Va multumesc.

    Apreciază

  6. katy 20 iulie 2014 la 5:22 PM #

    Parerea mea este ca nu se ajungea la aceasta batalie nejustificata si paguboasa pt.imaginea partidului ,daca Klaus Iohannis nu intorcea spatele brusc,dupa europarlamentare ,proiectului lui Crin Antonescu pt.prezidentialele din toamna,anume:Antonescu-presedinte,Iohannis-premier…PROIECT ACCEPTAT SI DE DANSUL!Este inexplicabil ce s-a intamplat cu Iohannis,care din partener credibil in proiectul acela-care totusi era si al partidului,si avea potential maxim!-a ajuns sa fie vazut de multi simpatizanti liberali ai lui Crin Antonescu ca un banal fripturist .Dar cred ca dupa cum se incapataneaza sa se agate de candidatura asta, miza este in alta parte,el fiind doar un instrument in mainile altora,care din umbra,vor sa conduca noul partid DUPA prezidentiale…asadar in concluzie ,il consider pe „neamt”(cred ca e doar cu numele,metehnele sunt vechi ,comuniste) un MARE TRADATOR ,nedemn de un partid cu un trecut istoric asa de impresionant!Daca nu trada,nici el si nici altii din jurul lui Antonescu,ACUM NU MAI ERA NEVOIE DE FUZIUNEA CU FSN2.

    Apreciază

  7. Anca Dragomirescu 20 iulie 2014 la 6:45 PM #

    Va scriu pe acest blog pentru ca incerc cumva sa va transmit dvoastra si domnului Antonescu faptul ca acest sondaj intern PNL este o facatura a baronilor locali. Eu sunt membra pnl de Timisoara ; am activat si in organizatia de femei. Nimeni nu a fost chestionat in legatura cu optiunea de vot desi in partid exista un call center. In anturajul meu nu cunosc pe nimeni care sa il doreasca pe Iohannis la prezidentiale. Probabil ca dl Robu a dat niste rezultate din burta pentru ca sa pastreze o relatie de curtoazie cu presedontele partidului.
    Sunt profesor universitar si nici in anturajul academic nu stiu pe nimeni care sa il agreeze pe dl Iohannis.
    Prof. Dr. Anca Dragomirescu

    Apreciază

  8. Adi 20 iulie 2014 la 9:04 PM #

    Mi-e tare frica de un joc al seviciilor secrete si al presedintelui , care in toamna , dupa discreditarea lui Klaus sa incerce sa-l impuna pe M.R.U. ca si candidat al PNL – ului largit. Crin trebuie sa fie pregatit sa anuleze o astfel de candidatura catastrofala. MRU dupa un rezultat insignifiant la europarlamentare este „pozitionat ” acum pe locul doi in sondaje . SA NE FEREASCA DUMNEZEU !

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Apropiații lui Antonescu ies la atac și îl fac praf pe Iohannis – Stiri pe surse - Cele mai noi stiri - 17 iulie 2014

    […] Proiectul de țară a lui Klaus Iohannis este cuprins în platforma cu care a câștigat alegerile la președinția PNL. Incorect după părerea mea, deoarece respectiva platformă era cea a unui președinte de partid nu a unui președinte de țară, viziunea era a unuia care conduce un partid, eventual un guvern, dar nu reprezintă statul român. În special respectivul proiect, votat de către delegații PNL, putea fi îndeplinit numai cu condiția ca autorul lui să nu câștige alegerile prezidențiale, căci odată câștigate, dacă s-ar fi păstrat în limitele constituționale, atunci, rupând practic legăturile cu partidul, proiectul nu îi mai aparținea și urmașul său la conducerea partidului putea să se păstreze în cadrul proiectului Johannis sau să îl transgreseze. Un Iohannis președinte nu poate aplica proiectul pe baza căruia a câștigat șefia partidului, decât cu condiția de a fi un președinte de tip Băsescu, ceea ce nu cred că ne dorim. Numele premierului rezultat dintr-o eventuală câștigare a Cotrocenilor de către Iohannis și dintr-o nouă configurație a majorității guvernamentale rămâne un factor necunoscut. Dar foarte probabil că va aparține părții democrat-liberale a partidului rezultat din fuzionare. Propunerea Iohannis premier (proiectul Antonescu) era una solidă ca o stâncă; orice propunere venită dinspre PNL în cazul Proiectului Iohannis este contestabilă și va fi contestată, astfel încât democrat-liberalii își vor impune numele pentru funcția de premier. Întrucât resursele umane ale PDL sunt și ele limitate, în campania pentru prezidențiale vom avea un cuplu Iohannis – X, unde X nu va putea fi decât unul dintre liderii PDL consacrați. Ceea ce ar putea fi o lovitură mortală dată șanselor prezidențiabilului liberal, din motive lesne de înțeles pentru oricine. Numele președintelui PNL rezultat după plecarea lui Klaus Johannis (fie că acesta pleacă la Cotroceni fie că se retrage la Sibiu, variantă care a fost evocată chiar de către actualul președinte PNL) este și el un factor de nesiguranță, și deci de potențial risc. Adevărat, sarcina alegerii președintelui PNL aparține Congresului, dar să nu uităm că însuși Klaus a venit la conducerea PNL fiind propus, sponsorizat politic, impus am putea spune, de către Crin Antonescu. Era un semn al grijii conducătorului de partid pentru succesiune, grijă firească atunci când avem de-a face cu un partid care are, oricând, zeci de lideri gata să îți asume conducerea partidului și a căror pasiuni, dezlănțuite în cazul unor competiții interne acerbe, ar putea aduce partidului pagube greu de cunatificat. În concluzie, din nou repet că Proiectul Antonescu mi se pare solid și fezabil, dând garanții atât partidului cât și dreptei, în timp pe Proiectul Iohannis păcătuiește, dacă nu printr-o subțirime a demersului, măcar printr-un dezinteres manifest față de ce se va întâmpla cu partidul care i-a oferit cea mai înaltă onoare ce se putea oferi unul liberal: aceea de a sluji partidul (vorba lui Crin Antonescu), iar nu niște interese ale unora sau altora”, susține Radu Zlati, pe blogul personal. […]

    Apreciază

  2. De ce îl vrem pe Crin Candidat (8): Pentru că PNL, din nou PNL! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 18 iulie 2014

    […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (7): PENTRU CĂ ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS! […]

    Apreciază