Bogdan Duca: Ultima “petardă” a lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a mai lansat o petardă. Prezent la televiziunea prezidenţială, Băsescu a declarat că este dispus să renunţe la un an din mandat, în cazul în care parlamentul va accepta “pachetul” de modificări constituţionale ale sale.
Petarda aceasta are, din punctul meu de vedere, mai multe scopuri:
1. Deturnarea analiştilor cât mai mult cu putinţă de la războiul din PDL. Probabil că ceea ce se întâmplă acolo nu merge cum îşi doreşte.
2. O ofertă tentantă partidelor politice din opoziţie: dacă faceţi revizuirea Constituţiei, miza mea ca “reformator al statului”, scăpaţi de mine cu un an mai repede.
3. Blablauri de “bun gospodar” al ţării: cică e prea costisitor să rupi alegerile prezidenţiale de cele parlamentare.
4. O tentaţie pentru domnul Crin Antonescu, cel mai paluzibil viitor Preşedinte, care ar putea să se vadă la Cotroceni ceva mai repede.

E clar că în PDL, situaţia nu este favorabilă taberei Băsescu (reprezentat în partid de Boc). Acest lucru nu înseamnă că Blaga va câştiga alegerile ci că implicarea lui Băsescu în PDL va fi din ce în ce mai mare.
Traian Băsescu nu poate renunţa la PDL aşa cum nici PDL nu prea poate să renunţe la Traian Băsescu. De altfel, faptul că Blaga are mai multă autonomie faţă de Cotroceni, nu presupune că ar fi chiar independent de Băsescu. Apoi, vă invit să vedeţi cum unul din cei mai loiali pastori ai sectei Martorii lui Băsescu, Traian Ungureanu, este….în tabăra lui Blaga şi nu a lui Boc.

Partidele de opoziţie, dacă prin absurd se prind de o astfel de momeală, vor oferi lui Băsescu şansa unei ieşiri onorabile de la Cotroceni, pe care nu o merită, probabil chiar şi o imagine publică foarte bună.
Preşedintele care se sacrifică pentru binele ţării, sună bine, nu? Şi o bună trambulină pentru o probabilă revenire.

Blablaurile cu privire la economie, nu le discutăm. Însă există o bună parte din electorat care este încă păcălită de genul acesta de democraţie contabilicească, zgârcită la tărâţe,

Cât despre ispitirea lui Crin şi a PNL, aceasta e simplă: dacă Băsescu pleacă repede acasă, ce rost mai are alianţa USL? Nu ar fi mai bună o alianţă cu un PDL “reformat”, care să garanteze lui Antonescu Cotroceniul şi PNL-ului guvernarea?

Desigur, vorbim de o petardă. Dar e interesant de văzut felul în care Traian Băsescu îşi joacă şansele. Dacă România nu ar fi fost în UE sau în NATO, Traian Băsescu ar fi fost deja dictator. Şi aceasta fie şi doar pentru faptul că este teribil de inteligent.

P.S. Băsescu şi-a luat un costum nou, nu? Nu îl mai văzusem în costum “cu dungulitze”.

sursa: Noul Conservatorism

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: