László KÁLLAI: Reculul ”Listei lui Severin”

Despre vina lui Severin este ușor să-ți dai cu părerea. Dar indiferent de opinii, vina lui este majoră: a acceptat să negocieze. A lăsat să se înțeleagă că este coruptibil. După această etapă a mai plusat și în loc să se retragă în liniște, așa cum au făcut ceilalți doi europarlamentari dovediți, Severin cu un balcanism autentic, s-a lansat în atac. A acuzat jurnaliștii de comiterea unor infracțiuni și a spus răspicat: Nu am nimic pe conştiinţă. Nu am făcut nimic de care să-mi fie ruşine. Nu demisionez!

Am spus că Severin a fost învins de niște ziariști. Se pare că este un adevăr parțial. Mai corect este că a fost învins cu ajutorul unor jurnaliști deghizați în angajați ai unei firme de lobby. Cine a comandat compromiterea politicianului român? Este o întrebare la care vom primi răspuns abia după desecretizarea arhivelor unor servicii secrete. Unii pun pe seama comunității informaționale românești și susțin cu tărie că a venit momentul în care Severin trebuie să plătească pentru scandalul provocat de acum 14 ani cu celebra ”Lista lui Severin”. În 1997, ministru de Externe, Adrian Severin a acordat un interviu spectaculos în ziarul Azi, declarând că este în posesia unei liste care conține numele unor șefi de partide și de gazete care lucrează pentru servicii secrete străine. Nu știm nici azi cine sunt cei de pe lista lui Severin. După scurt timp a fost nevoit să demisioneze.

Alți chibiți jură că această acțiune a jurnaliștilor de pe arhipelagul britanic a fost coordonată de la Moscova. În opinia lor Severin este un politician incomod care, în calitatea sa de raportor pentru mai multe țări ex-sovietice, a creat disconfort pentru Kremlin. Poate fi o teorie fantezistă, dar la fel de bine poate fi una realistă.

Dar la urma urmei ce contează dacă acțiunea împotriva lui Severin a fost sau nu coordonată de vreun serviciu secret? Adrian Severin a fost învins. Poate fără implicarea vreunui spion din umbră. Că a pierdut este și vina lui. După o carieră politică și diplomatică fulminantă, Severin a încheiat o etapă din viața și activitatea sa de politician.

sursa: E-Politic.ro

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: