R. Soviani: Financial Times: Dracula al ameninţărilor economice este viu şi bine ancorat în Uniunea Europeană – în România

Este comentariul celor de la Financial Times, legat de inflaţia din România. Cifra a fost publicată astăzi de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% la 8,01% – cea mai ridicată rată a inflaţiei din toată Uniunea Europeană, în condiţiile în care ţinta BNR este de 3%.

„Stagflaţia nu este atât de departe precum credeţi. Dracula al ameninţărilor economice este viu şi bine ancorat în Uniunea Europeană – în România”, spun cei de la ft.

Ce este stagflaţia? În termeni simpli, mama tuturor relelelor în economie: inflaţie mare şi creştere economică mizerabilă, eventual negativă. Adică ceea ce experimentăm noi din 2009 până acum. O situaţie în care preţurile se majorează iar economia refuză să crească. Sau, economia creşte din pix, cu 0,1% faţă de trimestrul precedent.

Ce ne spun datele statisticii? Că avem 3 inflaţii: cea anualizată, de 8,01%, cea a lunii martie, de 0,6%, şi cea a primului trimestru: 2,16%. Comparaţi acest 2,16% în 3 luni cu ţinta pentru un an întreg: 3% +/- 1%. Adică, BNR ar considera inflaţia ţintită dacă ea s-ar afla, după 12 luni, oriunde între 2 şi 4%. De 2 nu se mai pune problema: după 3 luni, inflaţia este de 2,16%. Din păcate, nici de 4%. Inflaţia va fi mai apropiată de 6% la finalul anului decât de 4%, iar inflaţia reală va fi undeva la peste 10%.

Ce mână preţurile în sus? Alimentele şi energia. Alimentele s-au scumpit în ultimele 12 luni cu aproape 10% şi cu 4,12% în primele 3 luni ale anului. Aşa spune statistica. În fapt, este de ajuns să priviţi coşul dumneavoastră de conusm şi veţi vedea că inflaţia a fost mult mai mare.

Energia. Am avut deja o scumpire a energiei termice cu 3,4% de la începutul anului. Urmează cel puţin încă una la gaze, iar preţul carburanţilor se încăpăţânează să fie mai mult decât dublul raportat de statistică la capitolul combustibil. Statistica spune că din ianuarie până la finalul lui martie, combustibilii s-au scumpit cu 4,57%. Oricât de flexibil aş fi, mie îmi iese scumpirea benzinei şi motorinei între 8 şi 24%, depinde de sortiment. Doar că statistica nu capturează întreg efectul scumpirii carburanţilor.

În timp ce România este vulnerabilă la preţurile majorate ale mărfurilor, dintre membri UE, România este în specială expusă, pentru că alimentele contează în proporţe de 33% în coşul de consum, faţă de doar 17% în Bulgaria”, mai spun cei de la FT. Mai exact, 37,5% din coşul De consum al românilor ţine de mâncare. La fel ca în Egipt sau Tunisia. Ponderea cheltuielilor bulgarilor este aşadar mai mică de jumătate.

Cum tratezi o inflaţie de 8% cu o creştere economică de 0,1%? Asta este întrebarea cheie. Din păcate, răspunsul este simplu: nu o tratezi. Continui să tai din puterea de cumpărare a românilor, din calitatea educaţiei (plăteşti restanţele decise de instanţă undeva în următorul cincinal, atunci când nu va mai rămâne nimic din pricina inflaţiei), ba chiar şi din sănătate.

Ce spune FT despre creşterea economică?

„Guvernul a prognozat o creştere economică de 1,5% în 2011, o cifră care lasă foarte puţin spaţiu pentru evitarea unui nou an în teritoriu negativ, dacă evenimentele se dovedesc chiar şi doar un pic mai rele decât anticipările

sursa: Soviani’s Blog

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: