Lor le dârdâie fundu’ de frica remanierii

Potrivit unor informaţii vehiculate în rândul coaliţiei de guvernare, premierul Emil Boc pregăteşte o remaniere, dar nu înainte de congresul PDL. Primii vizaţi de „furia” premierului sunt Daniel Funeriu (Educaţie), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Ioan Ariton (Economie). În ceea ce priveşte Ministerul Muncii, acesta ar putea rămâne fără un nou ministru de sine stătător până după alegerile din partid. Şi asta pentru că Emil Boc aşteaptă să câştige, pentru a da postul unui democrat devotat taberei lui.

Zvonul umblă pe piaţă concomitent cu anunţarea desemnării iminente a unui înlocuitor al demisionarului Ioan Botiş. Sulfina Barbu, de exemplu, susţine că evenimentul va avea loc săptămâna viitoare. Alţii pun însă amânarea iniţială, plus preluarea portofoliului vacant de către premierul Boc, pe seama remanierii pe care o coace acesta din urmă, în cazul realegerii sale în fruntea PDL. Variantă perfect logică din moment ce se ştie că o parte dintre miniştrii şi secretarii de stat au fost propulsaţi în Executiv de filialele PDL fidele şi astăzi contracandidatului Vasile Blaga. Printre aceştia se numără şi actualii miniştri Daniel Funeriu, de la Educaţie, Valeriu Tabără de la Agricultură şi Ion Ariton de la Economie. O remaniere ar remedia situaţia, plus că i-ar permite lui Boc să ofere binemeritate „bonusuri” organizaţiilor care îl vor sprijini la congresul din 15 mai. Iar legea îi permite premierului să gestioneze, în calitate de interimar, orice minister vreme de 45 de zile (perioadă care depăşeşte confortabil data congresului). Mai mult, strategia are şi binecuvântarea prezidenţială, susţin voci din PDL.

Momeală pentru viitori adepţi

Oricum ar fi, speranţele pe care UNPR şi le-a pus în obţinerea Ministerului Muncii pentru specialistul Marian Sârbu devin tot mai efemere. Postul aparţine PDL, a decretat fără drept de apel Emil Boc, în dubla sa calitate de prim-ministru şi lider al PDL, încă înainte de Paşti. Ca să nu existe dubii, nici în rândul doritorilor din propriul partid, nici în cel al colegilor de coaliţie. O dovadă că lucrurile stagnează în privinţa înlocuirii rapide a lui Botiş este şi numărul mic de posibili candidaţi vehiculaţi până acum. Număr „socotit” probabil după regula „cei patru apostoli erau doar trei, Luca şi Matei”, din moment ce, dintre ultimele trei nume vânturate, doar două sunt de pedelişti (Gheorghe Barbu şi Claudia Boghievici), ultimul aparţinându-i strangerului Marian Sârbu. Pe care anunţul lui Boc îl elimină automat din cursă. În schimb, realegerea lui Boc în fruntea partidului pe 15 mai ar putea-o aduce în pole position pe Claudia Boghievici, deputat PDL de Arad şi omul primarului Gheor­ghe Falcă. Care la rândul lui este omul lui Boc, la congresul din mai. Asta nu înseamnă însă că alte filiale, aduse la sentimente mai bune faţă de actualul lider-candidat pe ultima sută de metri, nu ar putea emite la rândul lor pretenţii asupra locului ministerial proaspăt vacantat. Cum Blaga s-a bucurat de multă simpatie în partid până la intervenţia lui Traian Băsescu, sigur este că Boc mai trebuie să adauge câteva ministere celui eliberat de Botiş, dacă intenţionează să-şi achite cât de cât din datorii. Ceea ce readuce din nou remanierea în discuţie.

sursa: National

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: