Noua lege a pensiilor, fără efect

Noua lege a pensiilor şi-a propus, în principal, reducerea numărului celor care se pensionează anticipat sau pe caz de invaliditate. În Maramureş, obiectivele noii legi au fost ratate din cauza lipsei locurilor de muncă şi a inexistenţei perspectivelor celor care au împlinit vârsta legală pentru pensionarea anticipată, deşi astfel pierd până la 45% din bani. Numărul pensionărilor anticipate şi cel al pensionărilor anticipate parţial au crescut uşor, însă oficialii Casei Judeţene de Pensii susţin că, per total, a scăzut numărul pensionărilor, fenomen pus pe seama înăspirii condiţiilor pentru pensionările pe caz de invaliditate.

Autorităţile vor să descurajeze pensionările

„Unul din principiile noii legi a fost descurajarea pensionărilor anticipate parţial şi a pensiilor de invaliditate. Statistic, în primul trimestru al anului trecut au fost 102 pensii anticipate şi 1.476 de pensii anticipate parţial, iar în trimestrul I al anului 2011 au fost 105 pensii anticipate şi 1.507 pensii anticipate parţial, deci o creştere de 3 respectiv 31 de pensionări. Totuşi, numărul total al pensionărilor s-a redus în judeţ cu peste 1.000 – anul trecut au fost 126.086 de pensionări, iar acum sunt 125.009 -, iar diferenta constă, în mare parte, din pensionarii pe caz de invaliditate, pentru că s-au schimbat criteriile”, a declarat Gavril Cherhaţ, director adjunct al Casei de Pensii Maramureş.

Conform vechii legi, în cazul pensiilor anticipate, procentul de diminuare era cuprins între 0,15% şi 0,5%, conform unui grafic în funcţie de numărul lunilor anticipate vârstei standard de pensionare. „În noua lege se stabileşte o penalitate de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare”, a precizat Cherhaţ, însă în pofida unor penalităţi mai mari, mulţi dintre cei care îndeplinesc condiţiile continuă să apeleze la acest tip de pensionare. „Unul dintre motive ar fi rezistenţa la solicitările impuse de angajatori, mai scăzută o dată cu înaintarea în vârstă. Al doilea motiv constă în lipsa locurilor de muncă. Vedeţi că la bursele locurilor de muncă persoanele în vârstă nu sunt solicitate de firme şi de aceea se solicita pensia anticipată parţial, chiar cu riscul de a fi mai mică, dar este un venit asigurat”, a mai menţionat directorul adjunct al Casei de Pensii Maramureş.

Conform noii legi, la pensionarea anticipată, autorităţile nu iau în calcul perioadele asimilate, adică stagiul militar, facultatea, concediul pentru creşterea copilului sau perioada de incapacitate de muncă. Acum, o pensionare cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard duce la scăderea pensiei cu 45%.

sursa: Romania Libera

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: