E. Vijulie: 2012 – mineriada lui Băsescu?

Preşedintele Băsescu a declarat ieri la TVR că noul proiect de Constituţie ar trebui să treacă de Parlament până la alegerile locale din primăvara lui 2012. În acest fel, noua Constituţie, cu parlament unicameral inclus, să poată fi validată prin referendum în acelaşi timp cu alegerea oficialităţilor locale.

Cu alte cuvinte, pentru că economia e bine merci, la temelia politicii autohtone stau disputele întemeiate asupra politicilor publice, iar mulţi dintre românii plecaţi în străinătate se gândesc să se întoarcă definitiv în ţară, preşedintele nostru de partid şi de stat a hotărât că acum ar fi momentul cel mai potrivit să înnoim şi legea fundamentală. Probabil  că Traian Băsescu nu era sigur că va intra în istorie pentru inspirata idee de a-l promova pe Emil Boc premier.  Avea nevoie de o nouă Constituţie pentru o astfel de certitudine.

Şi aici, lăsând gluma la o parte, Traian Băsescu are într-adevăr dreptate.  Prin acest al doilea mandat, el are tot dreptul să ocupe un loc proeminent în istoria post-comunistă a României. Va fi vecin acolo cu Ion Iliescu. Eforturile sale sistematice de a sfărâma asezământul constituţional al ţării merită să figureze alături de memorabilele “campanii de convingere” din anii 90 cunoscute sub numele de mineriade.

De ce?  Pentru că:

1. În interesul său personal şi al partidului pe care îl conduce, Traian Băsescu îşi permite să apeleze la referendum popular pentru schimbări  FUNDAMENTALE în momente de conflict şi subiectivism MAXIM.

2. În viziunea prezidenţială, un referendum are rost numai dacă există şanse substanţiale ca să slujească intereselor pecuniare şi electorale ale PDL. Altfel este pierdere de timp şi bani.

3. Traian Băsescu nu ezită să prezinte ca realizabile obiective imposibil de atins prin mijloace legale. Nu există majorităţi de două treimi în fiecare Cameră pentru ca revizuirea Constituţiei să poată avea loc în următorii ani, aşa cum prevede legea.

Actualul preşedinte şi-a câştigat actualul mandat folosind magistral, dar fără scrupule, stratagema cu reducerea numărului de parlamentari şi desfiinţarea Senatului. Cu ajutorul premierului Boc şi a ministrului de interne Vasile Blaga şi folosind din plin lipsa de reacţie a adversarilor politici, PNL şi PSD, Traian Băsescu a încălcat atunci toate regulile europene ale unui referendum civilizat.

Potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia, organismul juridic specializat în chestiuni electorale al Consiliului Europei, un referendum NU TREBUIE să aibă loc în acelaşi timp cu un scrutin electoral. Referendumul priveşte o chestiune de organizare a comunităţii care necesită o atitudine OBIECTIVĂ a publicului – e bine sau e rău să avem 300 de parlamentari?. Alegerile, presupunând votul asupra unor persoane, au o importantă componentă subiectivă – îmi place sau nu îmi place candidatul x sau y?  Cu alte cuvinte, să nu votăm o Constituţie după chipul lui Iliescu sau Băsescu, ci una care să se potrivească societăţii pe termen lung, aşa încât ţara să aibă  stabilitate politică, baza prosperităţii economice. (Este şi motivul pentru care costurile unui referendum constituţional, organizat separat de alegeri, sunt irelevante în raport cu beneficiile).

O a doua foarte importantă recomandare a Comisiei de la Veneţia spune că la un referendum cetăţenii trebuie să răspundă la O SINGURĂ ÎNTREBARE, nu la mai multe. În acest fel, campaniile de informare sunt mult mai eficiente, iar cetăţeanul poate răspunde în cunoştinţă de cauză. (Din acest punct de vedere , cele şapte întrebări de la referendumul în discuţie pentru Bucureşti sunt pur şi simplu o atrocitate).

Din păcate însă, nici una dintre cele două recomandări ale experţilor europeni nu a fost respectată în 2009. În calitate de candidat la prezidenţiale, Traian Băsescu a reuşit în schimb să livreze prin referendum cea mai populistă explicaţie pentru starea de fapt şi cel mai facil conflict electoral. Folosindu-se de temerile şi exagerbând dezamăgirea românilor pentru proprii conducători, Traian Băsescu le-a spus alegătorilor că el e bun, parlamentarii sunt răi şi cheltuitori, iar mogulii îi sprijină pentru că trăiesc din sângele poporului.

Nimeni, nici din PDL, nici din PSD sau PNL, nici din organizaţiile civice, nu a explicat atunci ce se întâmplă de fapt. Nu s-au luat în considerare nici măcar argumentele comisiei prezidenţiale pentru modificarea Constituţiei în care se spunea clar că nu costurile per parlamentar contează, ci eficienţa Parlamentului şi că parlamentele unicamerale votează repede şi prost, iar cele bicamerale ceva mai încet, dar mai profesionist (vezi şi http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/razboiul-pentru-unicameral-169802.html  ). A contat doar că Traian Băsescu avea nevoie de un partener de duel ca să câştige alegerile şi că Parlamentul era sacul de box ideal. Cu spinări de moluşte, PSD şi PNL nu au îndrăznit să-l apere. Iar acum în criză de profesionişti şi de idei, Traian Băsescu revine şi declară că voinţa poporului trebuie respectată…

Voinţa poporului….Nu e vorba de nici un fel de voinţă a poporului, ci de resuscitarea conflictului simbolic “Băsescu cel bun – parlamentarii/politicienii cei răi”. Preşedintele speră probabil că urciorul merge totuşi de două ori la apă şi că schema care l-a ajutat să devină preşedinte a doua oară, în 2009, îl va ajuta să-şi salveze acum partidul.

Că puţin îi pasă lui Traian Băsescu de părerea oamenilor se vede limpede din ceea ce a spus în legătură cu referendumul pentru desfiinţarea sectoarelor Bucureştiului. Spre deosebire de referendumul pentru unicameral unde vocea poporului este din cale-afară de importantă şi absolut avizată, când vine vorba despre un referendum în cel mai informat oraş din ţară, dar pe care PDL stă să-l piardă, Traian Băsescu spune nici mai mult, nici mai puţin că bucureştenii nu sunt în stare să ştie de ce gândesc cum gândesc: “Mi se pare că s-a exagerat! Sigur că cetăţenii vor spune: “Vreau să am primar de sector”. Cetăţeanul nu ştie ce este în spatele unei astfel de dorinţe a lui!”

Nu cumva lucrurile stau fundamental altfel? Nu cumva alegătorii trebuie să voteze şi într-un caz şi în altul în cunoştinţă de cauză? Nu cumva e cazul ca oamenii să fie puşi în situaţia de a răspunde la întrebări clare, cu răspunsuri închise de tip da/nu pentru a putea fi înregistrate corect? Nu cumva trebuie să amânăm modificarea Constituţiei până când va exista posibilitatea unui dialog civilizat între putere şi opoziţie? Ca să nu ajungem să o schimbăm apoi la fiecare mandat?  Poate că e cazul să renunţăm la clişeele comunistoide şi toxice că parlamentarii sunt răi şi trebuie stârpiţi cu insecticid ca gândacii. Poate e cazul ca societatea românească să renunţe să se mai lovească astfel cu pumnii în cap ca un om bolnav de nervi. Asta făceau în felul lor şi minerii. Nu?

PS. Citesc o declaraţie a lui Crin Antonescu cum că e cazul ca preşedintele să fie suspendat. Traian Băsescu are toate motivele să aprecieze ideea; e băgat în seamă. Cel mai rău lucru ce i se poate întâmpla e să fie ignorat de adversari.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “E. Vijulie: 2012 – mineriada lui Băsescu?”

  1. rodica 5 iulie 2012 la 2:02 PM #

    Doamna Vijulie!Va amagiti crezand ca poporul va procesa legalitatea sau ilegalitatea manierei de suspendare a presedintelui Basescu.Aceeasi gresala o fac mai toti analistii si jurnalistii si este in spiritul meseriei dvs.Romanii nu fac studiu pe caz.Ei vor,cu orice pret ,sa scape de cel care i-a saracit si umilit atata amar de vreme.Ponta,Antonescu si ceilalti reprezinta raul cel mai mic.O populatie infometata si inraita nu poate discerne ce este procedural si ce nu.Asta este fondul problemei.Restul,face numai obiectul dezbaterilor dvs.,stricto senso.Mai rau(sau,poate,mai bine),nu faceti decat sa transmiteti mesajul ca sunteti de partea lui Basescu si sfidati vointa poporului.Fosta putere a reusit,incet dar sigur,sa-si puna tot poporul in cap si sa-l faca sa voteze,neconditionat si,aproape in unanimitate,suspendarea presedintelui.Infometati,mintiti si umiliti,romanii isi vor aduna ultimele puteri pt.a merge la vot si a vota in consecinta.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: