Răspuns unui analist oranj: cine face modernizarea României… (II)

Am răspuns ieri la articolul d-ului Ştefan Vlaston, „Ce înseamnă modernizarea României şi cine o realizează” (articolul meu poate fi citit aici). Evident, d-ul Vlaston nu s-a obosit să îmi răspundă (firesc, devreme ce nu a încercat macar să îl citească!). Importanţa pe care am dat-o articolului domniei sale a fost oricum disproporţionată faţă de conţinutul în idei… dar pentru că sunt Rusaliile (şi bugetarul gras care sunt are zi liberă) am insistat în greşeală şi am revenit la cestiune. De data aceasta nu asupra articolului propriu zis, ci asupra unei liste prezentate de către autorul articolului în cadrul dialogului cu cititorii, listă care cuprindea măsurile concrete făcute de către PDL pe drumul modernăzării. Iată lista, însoţită de comentariile mele succinte.

 1. A fost pusa oarecare ordine in agentiile de stat si salarizarea acestora. Nu s-a pus nici o ordine în aceste companii, ele sunt tot prea numeroase, ineficiente, adesea conduse pe baza principiul lui Murphy conform căreia incompetenţa creşte odată cu creşterea gradului ierarhic. Sa mai aduc aminte de clientelismul politic dus la extrem?Iar reducerea salarială nu înseamnă nicăieri şi deci nici în România, modernizare. În schimb în România salarii mai mici înseamnă de obicei corupţie crescută.
 2. S-au oprit privatizarile frauduloase inca din 2005. Dacă nu mă înşeală memoria, premier în 2005 nu era Emil Boc. Şi cu asta am spus totul.
 3. S-a pus ordine in sistemul de pensii, in sensul instaurarii principiului contributivitatii. Extrem de precară această afirmaţie. Ordinea însemnând, pentru martorii lui Băsescu, încercarea de desfiinţare a pensiilor speciale, evident că efortul guvernamental a avut rezultate îndoielnice. De pildă pensiile speciale ale magistraţilor au rămas pe loc (datorită hotărârii CCR) în schimb a fost afectat sistemul de pensii militar, transformând acest sistem într-o aberaţie legislativă prin raportare la sistemele de pensii militare din NATO.
 4. S-a pus ordine in sistemul de salarizare bugetara, desi nu s-a reusit legarea salarizarii de performanta. Doar s-a schimbat o anumita ordine cu o altă ordine, dar şi aceea (ca şi cea anterioară) prost fundamentată. Atâta vreme cât un şofer dintr-un minister câştigă mai mult decât un profesor gradul II iar secretarul unei primării comunale câştigă mai mult decât un asistent universitar sau decât un medic primar, ordinea respectivă este una arbitrară şi incorectă. Cât despre legarea salarizării de performanţă, îl provoc pe d-ul Vlaston să prezinte un sistem de evaluare a performanţei în sănătate sau în medicină; unul obiectiv, aplicabil, updatabil în timp real (lunar?) şi, să nu uităm, ieftin.
 5. A fost redus cu 200.000 numarul de bugetari. Din nou d-ul Vlaston confundă reforma/modernizarea cu tăierea/reducerea cheltuielilor/pesonalului. Modernizare înseamnă, după mine, creşterea eficienţei, iar nu neapărat reducerea costurilor. Dar dacă Emil Boc nu a înţeles acest fapt, de ce l-ar intelege propagandiştii oranj?
 6. S-a redus deficitul bugetar in conformitate cu intelegerile cu FMI. Repetăm observaţia de mai sus: reducere nu înseamnă modernizare.. Reducerea deficitului bugetar nu este în sine o măsură de modernizare (dimpotrivă, teoretic ea îngreunează realizarea acestei modernizări, cel putin în unele domenii precum infrastructura şi investiţiile). Fără să mai vorbim că respectiva reducere a fost impusă guvernului de către creditorii internaţionali (FMI şi BE), nu este o iniţiativă românească.
 7. S-a pus ordine in legislatia muncii si a dialogului social. Din nou abuzul terminologic. Dacă autorul confundă ordinea cu modernizarea, este treaba domniei sale. Dar o legislaţie contestată atât de către patronate (în majoritatea lor) cât şi de sindicate, fără consultarea societăţii civile şi care instaurează un dictat al patronatului, nu este în mod necesar una care să modernizeze România… cel puţin în sensul în care nu tot ce e nou este şi bun totodată.
 8. S-au elaborat codurile in domeniul penal si civil. Har Domnului, această elaborare nu este rodul muncii specialiştilor PDL (în special al constituţionalistului Boc), ea fiind în cea mai mare parte finalizată în perioada guvernării liberale.
 9. A aparut Legea Educatiei Nationale, premisa a reformei in educatie. Nu voi cometa aici şi acum efectele acestei legi, nici felul în care a fost legiferată… problema merită un articol separat. Voi spune doar atât: elemente bune amestecate cu altele dăunătoare pe termen lung sau inaplicabile pe termen scurt… cu efecte perverse care se vor vedea in timp.

10. S-a lansat reforma in sanatate, care inghite nejustificat fonduri de patru ori mai mari decat acum zece ani. Nu se înţelege ce înghite fonduri… reforma sau sănătatea… Dar (din nou!) mă văd nevoit să spun: reducere nu înseamnă reformă. Daca măsura trecerii spitalelor la comunităţile locale este una reformatoare, ea a fost adoptată în perioada guvernării liberale. „Reforma” pedelistă nu a însemnat decât reduceri bugetare, desfiinţarea unor spitale şi încurajarea emgraţiei cadrelor medicale.

11. S-au luat la control ajutoarele sociale si se asteapta o lege a asistentei sociale. Controlul nu înseamnă modernizare (admit totuşi că este o măsură pozitivă) iar o lege inexistentă nu poate fi bifată ca măsură luată.

12. A inceput restructurarea in Ministerul Administratiei si Internelor si in finantele publice. Restructurare care înseamnă reducere de personal. A câta oară să spunem că cele două noţiuni, reducere si modernizare, nu sunt superpozabile? Ar fi trebuit regândită funcţionarea ministerelor, modelele de funcţionare, atribuţiile departamentelor şi angajaţilor, nu neapărat redus numărul celor din urmă.

13. S-a dat iama in vami si zonele de evaziune fiscala. Fără să fie o măsură modernizatoare, aş fi felicitat valul de arestări din domeniu dacă nu aş fi fost (aproape) sigur că ele, arestările, nu sunt decât baloane de încercare într-un război intern pedelisto-pedelist şi o aducere la ordin a finanţatorilor oculţi ai campaniilor electorale viitoare.

14. S-a reusit iesirea din recesiunea economica. Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. După ce a ântârziat ieşirea din recesiune cu mai mult de un an (prin raportare la marea majoritate a statelor europene) guvernul se laudă cu creşterea nominală a unui PIB în condiţiile în care rata inflaţiei este mai mare decât respectiva creştere… ceea ce înseamnă, de fapt, ca în termeni reali o ducem mai prost decât înainte de „iesirea din recesiune”.

Concluzii

Reiese clar din succinta analiză de mai sus precaritea „reformei” şi „modernizării” României, aşa cum este ea prezentă în argumentaţia ideologilor/propagandiştilor PDL. Poate este exagerată folosirea termenului „argumentaţie” – in cele mai multe dintre cazuri, aceştia nu au argumente, au convingeri. Să nu mi se mai reproşeze deci, altă dată, că îi numesc martorii lui Băsescu. Îşi merită cu prisosinţă supra-numele.

Ca raspuns la intrebarea din titlul articolului, cine modernizeaza Romania? Regimul Basescu-Boc NU a modernizat si NU va moderniza Romania. Nu ne ramane decat sa speram ca USL va avea competenta si determinarea sa o faca, dupa castigarea alegerilor din 2012.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii pe “Răspuns unui analist oranj: cine face modernizarea României… (II)”

 1. sierra 13 iunie 2011 la 2:23 PM #

  Prea mult efort pentru a demonstra ca niste macelari de mana a doua nu sunt neurochirurgi, cum pretind ei. Cine nu a inteles pana acum acest lucru, nici nu-l va mai intelege.

  Eu zic sa nu va mai pierdeti timpul cu basistii, chiar daca sunt de buna credinta. Mintea lor functioneaza precum un computer virusat. Iti da „error” cand ti-e lumea mai draga.

  Apreciază

  • Gondolin 13 iunie 2011 la 2:28 PM #

   am un fel de minivacanta, ultimele doua zile au fost ploioase, iar eu sunt racit si stau in casa… Timp de „pierdut” pe bloguri. Oricum dintre ideologii oranj, Vlaston este unul cu care ai putea sta de vorba, daca s-ar putea hotara sa auda ceea ce spui…

   Apreciază

 2. Micawber 13 iunie 2011 la 3:03 PM #

  Si eu va admir rabdarea cu care ati raspuns aberatiilor unui propagandist PD de cea mai joasa speta, desi cred ca individul nu merita sa-i acordati atata atentie.

  Apreciază

 3. sierra 13 iunie 2011 la 3:34 PM #

  Daca mai conversati mult cu ei, o sa capatati si alte boli, mai grave decat raceala. 🙂

  Sanatate multa!

  Apreciază

  • Gondolin 13 iunie 2011 la 3:50 PM #

   mda, cunosc… merci bien de sfat 🙂

   Apreciază

 4. sierra 13 iunie 2011 la 4:15 PM #

  You’re wellcome! Ca nu mai stiu daca-i corect „de rien”-ul care mi-a tasnit dintr-un sertar uitat al mintii. Sau o fi „avec plaisir”, ca „volontiers” e altceva. Mama ei de scoala romaneasca ce produce tampiti.

  Puteti sa-mi curmati suferinta si sa-mi spuneti cum e corect? Au secours! 🙂

  Apreciază

 5. pehash 13 iunie 2011 la 6:06 PM #

  Toata postarea asta ‘anti-oranj’ e la categoria ‘da’ tu de ce tragi?’.. Un Goe adult ne aduce aminte (a cata oara?), ca singura ‘strategie’ a asa zisei opozitii este de a critica masurile luate de portocalii pentru a ne scoate din rahatul in care ne-a bagat pnl sustinut de psd. Singura solutie pentru Romania ramane emigrarea celor cateva sute de mii care mai tin economia pe picioare. Sa ramana chiulangii usl cu hotii pdl. Sa vedem cine-i mai plateste pe primii si pe cine mai fura ceilalti.

  Apreciază

  • Gondolin 13 iunie 2011 la 7:14 PM #

   parerea dvstra. Ma tem, citindu-va postarea, ca ati piedut esenta disputei dintre mine si d-ul Vlaston. Dra, daca tot ati intrat in vorba, comiteti eroarea (poate intentionat, si atunci nu prea este eroare) de a numi opozitia drept „asa zisa opozitie”. Va asigur ca opozitia este reala si, in limitele constitutionale date, a facut TOT ce i-a stat in putinta pentru a stopa/frana tavalugul pedelist. Daca opozitia nu poate mai mult este pentru ca maretul nostru bobor nu i-a dat mai multa putere.
   nu in cele din urma daca emigrarea este singura solutie personala pe care o aveti in vedere, va urez drum bun si cale batuta. Pentru cei care raman acasa, nu le ramane decat sa aleaga intre chiulangii si hoti. Personal prefer chiulangiii, mai ales pentru ca STIU din experienta personala ca chiulangii nu sunt nici prosti, nici lenesi.

   PS: daca chestia cu „Goe adult” mi se adreseaza, ma simt onorat. V-a sous vreodata profesorul de romana ca Goe, generatia sa, este cea care a facut Marea Unire, a luptat vitejeste la Marasti, Marasesti, Oituz? Generatia aceea scolita de vetustul Chicos Rostogan? Mai ganditi-va nitel la ipoteza pe care v-am propus-o… poate veti iesi din practica nefasta a etichetarilor grabite.

   Apreciază

   • pehash 13 iunie 2011 la 11:15 PM #

    1. se numeste ‘asa zisa opozitie’ tocmai pentru ca nu are nici o sustinere din partea populatiei. sa dai bani tiganilor ca se imbrace vesta de sindicalist.. asta e opozitie?
    2. ‘chiulangii nu sunt nici prosti, nici lenesi’? nu vom afla cu certitudine niciodata, nu?.. pentru ca, in opozitie sau la putere, tot chiulangii au fost si vor ramane. doar gura e de ei. ce face ‘guvernul din umbra’ al penaleilor?
    3. un personaj literar va inspira o generatie? daca generalizati asa usor, inteleg ca generatia ‘pinguinului boc’ il include si pe ‘ipoCrin’? 🙂 dar nu ma mira, venind de la o persoana care se inscrie intr-un partid si-a batut joc de conceptul de liberalism. astazi, la 21 de ani de la mineriada, pnl este in alianta cu fostii comunisti, cu securisti cu acte.
    4. emigrarea nu este ‘singura solutie personala’. un liberal adevarat se descurca oriunde ar fi. emigrarea, pe plan personal, este o simpla solutie la o problema de maxim. insa pe plan national, emigrarea este solutia cea mai rapida. cand nu va mai fi ciolanul, portocalii, rosii si galbeni, vor trebui sa dea socoteala celro pe care ii prostesc de peste 20 de ani.

    Apreciază

    • Gondolin 13 iunie 2011 la 11:37 PM #

     aveti prea multe incongruente in postare pentru timpul limitat pe care-l aloc raspunzand fiecaruia dintre cei care imi fac onoarea de posta un raspuns. *oftat*

     Va felicit, aveti convingeri ferme. Inaite de a va spune definitiv ramas bun (in sensul in care acesta este ultimul meu raspununs la postarile dvstra), cateva specificatii:
     1. Opozitia este INTOTDEAUNA Opozitie, deoarece poporul, in marea sa intelepciune, nu i-a dat destule voturi pentru a se numi Putere. Puteti numi acest fapt, pe buna dreptate, ca „nu s-a bucurat de sustinerea populatiei”… in 2008. Vom vedea de cata sustinere se va bucura in 2012. Cat despre bani, tigani si sindicalisti… hai s-o lasam balta… CHIAR credeti ca in alegerile din 2008 actuala Putere nu a furat, si inca din greu?
     2. dumneavoastra nu veti afla niciodata, pentru ca nu veti vrea sa aflati. Eu STIU, pentru ca am fost coleg de facultate cu cel mai celebru (azi!) chiulangiu din Romania. Si stiu ca omul asta nu este nici prost, nici lenes (l-am vazut lucrand 20 de ore pe zi, mai multe zile la rand…) De aceea vorbeam despre experienta mea personala. Cat despre guvenul din umbra: daca nu stiti, va anunt ca PNL se afla intr-o alianta acum, si deci si termenii guvernarii s-au schimbat… dar, din cate cunosc, ministrii PNL din viitorul guvern Ponta/USL vor fi recrutati din cadrul acelui shadow cabinet de care faceti vorbire.
     3. stilul v-a tradat… dar fiti pe pace, nu eu am generalizat, ci un foarte cunoscut critic literar, specializat in IL Caragiale. Cat despre aliantele cu fostii comunisti, ma tem ca Ponta nu a fost comunist (nici Constantin), pe cand Boc si Basescu, da. Asa ca nu vorbiti de funie in casa spanzuratului… si aveti grija sa aveti la dvstra sapun.
     5. no coment… mai ales ca vad ca va erijati intr-un „adevarat liberal” probabil din spita glorioasa a adevaratilor Arnoteni.

     Va urez multa sanatate si perseverati… cine stie?

     Apreciază

 6. alba ca zapada 13 iunie 2011 la 6:34 PM #

  S’il vous plaît Monsieur !

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: