Crin Antonescu si Victor Ponta la „Sinteza Zilei” 27 iunie 2011 (Antena 3 – transcriere)

Mihai Gâdea: Bună seara, doamnelor şi domnilor! Bine v-am regăsit la „Sinteza zilei”. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a fost astăzi în Parlament să îşi exprime dorinţa pe care a tot exprimat-o în ultima vreme cu privire la reorganizarea ţării, cu privire la modificarea legii supreme, a Constituţiei României. Opoziţia l-a boicotat. Nici un partid din opoziţie nu a participat la acest moment al discursului preşedintelui Traian Băsescu. În aceste zile, dimpotrivă, relaţiile dintre putere şi opoziţie s-au tensionat. Au fost o serie întreagă de declaraţii tăioase, cum a fost declaraţia domnului Victor Ponta, preşedintele PSD, cu privire la domnul Traian Băsescu din acest week-end, sugerând că în momentul în care a mers la Cotroceni împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, domnul preşedinte căuta sticla. De aici o întreagă dispută şi toate lucrurile în România sunt interesante când sunt dispute. Sunt dispute şi cu privire la rege, la modul în care preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a înţeles să se raporteze la această chestiune, iar liderii opoziţiei au cerut ca preşedintele să-şi prezinte scuze faţă de fostul suveran cu privire la lucrurile jignitoare pe care domnia sa le-a adresat. În această seară la „Sinteza zilei” îi puteţi asculta în exclusivitate astăzi împreună pe preşedinţii celor trei partide din opoziţie – domnul Crin Antonescu, preşedinte al PNL. Bună seara. Bine aţi venit.

Crin Antonescu: Bună seara. Bine v-am găsit. Să ştiţi că vorbim frumos.

Mihai Gâdea: Da? Am văzut că vorbesc frumos şi intelectualii din România în ultima vreme. O scrisoare extrem de interesantă, semnată se mai mulţi şi o scrisoare extrem de interesantă, semnată de un intelectual în nume personal, Sorin Ilieşiu. Domnul Victor Ponta, preşedinte PSD. Bună seara. Bine aţi venit.

Victor Ponta: Bună seara.

Mihai Gâdea: Domnul Daniel Constantin, preşedinte al PC. Bună seara.

Daniel Constantin: Bună seara.

Mihai Gâdea: L-aţi urmărit pe domnul Traian Băsescu în vreun fel astăzi, când a vorbit în Parlament?

Crin Antonescu: Nu.

Mihai Gâdea: Nici dumneavoastră?

Victor Ponta: De obicei domnul Băsescu ne urmăreşte pe noi cu toate structurile statului. Ştie, aţi văzut când am mers la Cotroceni domnia sa ştia că a doua zi urma să mă cheme pe mine ANAF la control. Despre domnul Antonescu ştie ceea ce nici măcar domnul Antonescu nu ştie că s-a întâmplat în anii ’70 sau ’80. Despre domnul Daniel Constantin ştie… Nu, noi nu-l urmărim pe domnul Băsescu. Suntem interesaţi dacă există un preşedinte al României ce proiecte are. Din păcate, ultimele proiecte ale domnului Băsescu au fost proiecte împotriva României: să desfiinţeze judeţele, să… nu ştiu ce proiecte mai avea, să schimbe Constituţia ca să nu-l mai suspende nimeni pe domnia sa şi din fericire am reuşit să oprim aceste proiecte. Din acest punct de vedere nu l-am urmărit, ci l-am contracarat, ca să spun aşa.

Mihai Gâdea: Domnule preşedinte, Victor Ponta, din început pentru că aţi făcut referire la ultimele discuţii şi dispute cu domnul preşedinte Traian Băsescu şi cu urmăririle, dumneavoastră aţi făcut o declaraţie în acest week-end cu privire la faptul că preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea de la Cotroceni, ar fi căutat o sticlă. Regretaţi acea afirmaţie sau literalmente poate că preşedintele căuta vreo sticlă.

Victor Ponta: Nu, în măsura în care de la o prezentare atât de importantă, cum a fost programul USL pe agricultură, breaking-news-ul spre mândria şi spre lauda dumneavoastră, a Antenei 3, nu la dumneavoastră, ci în altă parte, a fost o ironie a mea la adresa lui Traian Băsescu. O regret. Trebuie să vorbesc, doar să citesc materiale cu agricultură, cu economie ca să nu mai creez breaking-news-uri de acest gen. Altfel, raportat la persoana domnului Băsescu, modul în care domnia sa nu doar ne etichetează pe Crin Antonescu, pe mine, pe Daniel Constantin, ci modul în care etichetează pe toţi oamenii din această ţără nu fac atât caz de ‘ţigancă împuţită’, nu fac de… ‘ţara de mămicuţe’ fac de modul în care ne spune la toţi românii, cu excepţia lui, evident, toţi sunt leneşi, toţi sunt corupţi, toţi sunt răi, numai Băsescu şi cu ai lui sunt buni. Din punctul ăsta de vedere nu numai că nu regret, cred că de câte ori am ocazia să-l întâlnesc pe domnul Băsescu, şi am destul de rar, trebuie să-i spun ce gândesc oamenii despre el. Vreau să vă relatez un episod fără să se mai indigneze cine ştie ce apărător al bunelor moravuri. Împreună cu domnul Antonescu când am plecat la Cotroceni am coborât cu liftul de la Parlament şi am întrebat: doamnă, mergem la domnul Băsescu. Ce să-i spunem? Să-l ardă focul. Puteam să-i spun chestia asta? Dar vă daţi seama că sunt milioane de români care ar vrea să-i transmită acest lucru?! Şi nu tot.

Daniel Constantin: Domnule Ponta, aţi pus în pericol toate lichelele de la Palatul Parlamentului…

Victor Ponta: Nu, sper că nu. Nu-i adevărat, că la Palatul Cotroceni s-a întâmplat lucrul ăsta. Dar vreau să vă spun…

Daniel Constantin: La Palatul Cotroceni nu…

Victor Ponta: … indignarea, supărarea oamenilor. Domnule Gâdea, indignarea, supărarea oamenilor la adresa domnului Băsescu foarte mulţi mi-au spus: când vă duce măcar spuneţi-i ce nu putem noi să spunem, că pe noi nu ne lasa SPP-ştii să intrăm în curte, Traian Băsescu nu mai merge la nici o manifestare publică, nu mai are curaj să mai facă vreo baie de mulţime ca să-i spunem noi direct ce gândim despre el. Nu, nu, din acest punct de vedere nu regret, mai ales că a fost o ironie pe care domnul Băsescu ar putea s-o guste. N-a fost o mitocănie din genul domnului Băsescu.

Mihai Gâdea: Îndrăznesc, totuşi, să vă întreb, ca să închid subiectul ăsta. Nu mi se pare important şi…

Victor Ponta: Un pic frivol.

Mihai Gâdea: Nu ştiu dacă este frivol, pentru că l-am văzut pe domnul Sever Voinescu astăzi, fostul… Nu ştiu, era în perioada campaniei prezidenţiale foarte implicat în campania preşedintelui. Am văzut ultragiat şi a cerut opoziţiei să-şi măsoare cuvintele, pentru că domnul preşedinte Traian Băsescu are un limbaj de academician şi, sigur, ar dori să fie de la egal la egal. Dar vreau să vă întreb: chestiunea asta care se tot insinuează despre domnul preşedinte, cum că ar avea o legătură destul de apropiată cu băuturile alcoolice e doar o ironie aşa, gen cum se făcea în „Academia Caţavencu” despre domnul Nicolae Văcăroiu? Sau este o anumită stare despre care şi dumneavoastră aţi vrut să insinuaţi în discursul din Teleorman?

Victor Ponta: Sincer, eu n-am vrut să mă refer la asta. Nu ştiu dacă e adevărat sau nu, că n-am un etilotest cu mine. Şi eu am vrut…

Mihai Gâdea: Ştiţi de ce vă întreb asta?

Victor Ponta: Nu, numai un pic, domnule Gâdea.

Mihai Gâdea: Dacă preşedintele României are astfel de probleme, iar liderii opoziţiei ştiu că are astfel de probleme, iar preşedintele României… foarte mulţi intelectuali am urmărit – Stelian Tănase şi alţii – au insinuat atunci când au făcut referire la declaraţiile preşedintelui cu privire la rege, când a spus că a abdicat… când a abdicat a trădat şi când a spus că era slugă la ruşi şi toate cuvintele alea care au fost atât de dur taxate de foarte mulţi oameni din ţara asta, s-a insinuat în mod repetat că preşedintele era într-o anumită stare, sigur, relaţii cu băuturile alcoolice. Dumneavoastră… Eu nu l-am întâlnit pe preşedintele României, de când e preşedinte, cred, niciodată şi nu ştiu să mă pronunţ cu privire la această chestiune. Dumneavoastră aveţi informaţii că domnul preşedinte al României este băutor, este consumator într-un mod exagerat şi că asta l-ar afecta?

Victor Ponta: Eu unul, cel puţin, nu deţin şi n-aş vorbi despre aşa ceva. Cred că şi Churchill era acuzat de aşa ceva şi a fost un conducător care a făcut cinste Marii Britanii. Problema mea este că multe din declaraţiile – şi cred că problema noastră, a tuturor – multe din declaraţiile domnului Traian Băsescu despre regele Mihai, despre categorii sociale, despre adversarii politici, cum să vă spun, sunt atât de iresponsabile din poziţia de preşedinte al României, sunt atât de inacceptabile cu statutul de preşedinte al României, încât… – am citit într-un comentariu al unui jurnalist – cred că ne-ar prinde mai bine să găsim o scuză, pentru că dacă nu găsim o scuză realmente ne face de râs pe toţi cu modul în care ni se adresează, cu epitetele pe care le pune tuturor. Nu ştiu dacă asta e scuza sau explicaţia. Până la urmă nu asta-i treaba noastră.

Crin Antonescu: Noi avem înm dezbaterea publică în general o adevărată cultură a indistincţiei şi, aşa cum făcea şi domnul Voinescu astăzi, ne indignăm în bloc. Probabil că partizanii preşedintelui, cei pentru care domnul Ponta, domnul Constantin, eu, dumneavoastră şi alţii de ‘teapa’ noastră suntem ‘dracu’ gol’ ar fi surprins să afle că eu niciodată nu am făcut referire, aluzie, ironie cu privire la aşa ceva. Nu ştiu dacă şi cât bea preşedintele şi nu mă interesează.

Mihai Gâdea: Pe mine mă interesează.

Crin Antonescu: Pe mine nu mă interesează. M-aţi întrebat, dacă o face nu acesta este păcatul domniei sale, nu cred că marile decizii greşite, nedemocratice, marile sau cele mai importante atitudini cu totul nepotrivite faţă de adversari politici, faţă de aliaţi politici, faţă de propriul popor, faţă de alte ţări pe care le-a avut preşedintele pot fi scuzate sau explicate prin asta. Şi încă o dată, eu cred că ceea ce am văzut, astăzi, la domnul Sever Voinescu, cum vedem periodic la susţinătorii preşedintelui, este de-a dreptul penibil, lăsând la o parte faptul că pentru un membru al partidului de guvernământ, ba chiar unul dintre aşa-zişii săi lideri, pentru că domnul Voinescu, înţeleg, a căpătat ceva la ultimul congres, e un fel de vicepreşedinte. Problemele României chiar nu au de ce să fie, în primul rând, cum vorbeşte Ponta, cum vorbeşte Antonescu sau altcineva, ci cât de mulţi oameni sunt în ţara asta disperaţi, câţi nu mai au serviciu, câţi nu au cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, cum se dezmembrează instituţiile şi statul român, care e imaginea României în lume etc. Dar dacă e preocupat de un limbaj anume intelectualul Voinescu, ar fi trebuit să protesteze măcar o dată la modul în care vorbeşte de ani de zile în public Traian Băsescu, aşa că nu ştiu de ce ar trebui să-l băgăm în seamă pe Sever Voinescu. Sigur că dânşii nu au ce vorbi, mai ales că în aceste zile au înregistrat… şi astăzi, de fapt, s-a consacrat o înfrângere majoră, poate prima înfrângere majoră a acestei puteri din jurul lui Traian Băsescu. Aşa că vorbesc despre…

Mihai Gâdea: La ce înfrângere majoră vă referiţi?

Crin Antonescu: Păi, domnul Gâdea, acum trei săptămâni, a venit preşedintele, da, în public, a spus până când trebuie făcută aşa-zisa regionalizare… de fapt, era vorba de desfiinţarea judeţelor, atât îi interesa şi nimic altceva. A spus şi cum trebuie să fie. Ba chiar în emisiunea de pomină, aia şi cu regele, a vorbit în termeni ultimativi. A spus foarte clar că ultima ofertă şi maximum… – citez, da!? – şi maximul de poate obţine UDMR, ofertă pentru care are termen până luni, deci cu toate elementele, un ultimatum, este 8+2 etc. etc. Or, astăzi, am văzut foarte bine că subiectul s-a închis. UDMR a luat o decizie care trebuie salutată, pentru că e o decizie raţională, o decizie corectă, în raport şi cu interesele sale ca formaţiune politică şi cu ale alegătorilor săi şi cu interesele întregii Românii şi, în felul acesta, domnul Băsescu, recunoaşte sau nu, recunosc sau nu pedelişti, au înregistrat o înfrângere, prima de asemenea amploare.

Mihai Gâdea: Domnule Daniel Constantin, preşedintele Traian Băsescu a suferit astăzi, aşa cum spunea domnul Antonescu, o înfrângere, dar, prin discursul de astăzi, a evitat încă o dată subiectul pe care domnia sa l-a aprins şi am văzut că în chestiunea regelui şi a calificativelor domniei sale cu privire la fostul suveran al României, lumea s-a ultragiat sau a fost mai interesată de acest subiect decât de Constituţie, de exemplu, ceea ce-l interesează pe preşedinte. S-a vorbit mai intens şi audienţele programelor care au abordat această chestiune stau dovadă în sensul acesta, că lumea a fost extrem de interesată de acest subiect. Dumneavoastră, îmi aduc aminte că aţi făcut o propunere publică, la un moment dat, şi aţi spus că familia regală, şi cred că aţi şi nominalizat, ar putea să ajute la îmbunătăţirea imaginii României în chestiunea relaţiilor externe. Avem dificultăţi şi familia regală ne-ar putea ajuta în acest sens. Aşteptaţi în continuare sau îi cereţi preşedintelui… l-am văzut pe domnul Ponta, l-am văzut pe domnul Antonescu, aşteptaţi în continuare, Uniunea Social Liberală, ca preşedintele să-şi ceară scuze pe această chestiune? S-ar putea ca cei care sunt republicani poate să ridice o sprânceană şi să spună: dar de ce liderii opoziţiei sunt într-atât de interesaţi de această chestiune?

Crin Antonescu: Domnul Gâdea, iertaţi-mă! Americanii sunt republicani sau sunt monarhişti? Statele Unite ale Americii?

Mihai Gâdea: Din câte am auzit, republicani.

Crin Antonescu: Da!? Aţi văzut răspunsul foarte prompt, de altfel, pe care Ambasada americană l-a dat, fără nicio ezitare, la o solicitare, de altfel, a noastră? Deci nu e vorba de republicani sau de monarhişti, e vorba de bun simţ în faţa istoriei şi de…

Daniel Constantin: Şi de atitudine.

Crin Antonescu: … atitudine civilizată.

Daniel Constantin: Da, ca să vă răspund la întrebare, eu vă spun la modul cel mai sincer că nu mai aşteptăm niciun răspuns de la domnul preşedinte, pentru că sunt convins, niciun fel de scuze, pentru că sunt convins că nu şi le va cere. Lucrul acesta, din punctul meu de vedere, este impardonabil din două puncte de vedere. În primul rând, datorită faptului că vine de la cel care conduce în momentul de faţă statul român şi, pe de altă parte, se adresează unei instituţii, care, dacă vă amintiţi, în istoria recentă, nu mă refer la ce s-a întâmplat în acele zile, cu abdicarea regelui, ci mă refer în istoria recentă, România ca stat modern după anul 1990, Casa Regală, prin instituţia… în primul rând, principală a principelui Radu, cred că a făcut foarte mult pentru România, ceea ce înseamnă integrarea României în Uniunea Europeană. E adevărat că, la un moment dat, am făcut o referire şi am avut şi câteva întâlniri, mărturisesc, cu reprezentanţii Casei Regale, şi am spus foarte clar şi susţin în continuare că poate fi un atu extrem de important pentru România în procesul de aderare la spaţiul Schengen. Amintiţi-vă că în perioada de integrare, atât în NATO, cât şi în Uniunea Europeană, Casa Regală a fost primită la mult mai mulţi şefi de stat decât preşedintele, oricare a fost el în acea perioadă sau în perioada actuală. Din acest punct de vedere, eu cred că ceea ce ar trebui să facem noi, opoziţia, nu este faptul de a cere, de a aştepta scuzele preşedintelui. Trebuie să acţionăm şi eu vă mărturisesc acum, poate pentru prima dată, că lucrez la un proiect de lege, astfel încât Casa Regală să poată fi folosită în perioada următoare, dacă nu în procesul acesta de integrare în spaţiul Schengen, în alte lucruri importante, imagine, reprezentare a României în plan extern, ca o instituţie de interes naţional în subordinea parlamentului. O să discut cu celelalte partide care formează Uniunea Social Liberală şi sper să fie un proiect agreat de toată lumea, pentru că ne-am convins că în momentul de faţă putem să… nu neapărat să folosim Casa Regală, să creăm un parteneriat solid cu Casa Regală în procesul nostru de integrare în instituţiile… în spaţiul Schengen şi în celelalte instituţii ale Uniunii Europene. Pentru că noi, aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, din păcate… am aderat la Uniunea Europeană, din păcate, nu ne-am integrat suficient. Şi aici, când vorbim de integrare, vorbim şi de zona economică, vorbim şi de piaţa comună, vorbim şi de zona socială, dacă vreţi, din România. Mai avem mult de lucru şi cred că putem să folosim scara de valori pe care a impus-o, la un moment dat, Casa Regală. Dar aş vrea să mai fac o referire…

Mihai Gâdea: Vă rog!

Daniel Constantin: … referitor la discursul preşedintelui, pentru că nu am avut ocazia ceva mai devreme. Spuneaţi că a fost o mare victorie şi eu cred că, într-adevăr, astăzi, a fost o victorie pentru opoziţie, pentru că noi credem că o astfel de dezbatere trebuie să acumuleze o majoritate solidă a clasei politice din România şi lucrul acesta cred că s-ar putea face numai după alegerile parlamentare din anul 2012. Eu cred în continuare, şi am spus-o la momentul respectiv, că acest proces, această dezbatere publică, vizavi de reorganizare, a fost doar un element de şantaj din partea preşedintelui Traian Băsescu la UDMR. Amintiţi-vă că în programul de guvernare se spunea foarte clar… acel protocol semnat imediat după ce USL s-a constituit, între partidele care formează în momentul de faţă puterea în România, că până la data de 30 iunie va fi adoptat statutul minorităţilor. Un astfel de statut, care oferă o oarecare autonomie cetăţenilor maghiari, de etnie maghiară, cred că ar fi creat o problemă de imagine în plus faţă de Partidul Democrat-Liberal. Şi atunci, domnul preşedinte a ieşit cu această dezbatere publică, şantajând, oarecum, UDMR dacă nu renunţă la aprobarea statutului minorităţilor până pe 30 iunie, dânsul va continua cu acest proces de regionalizare, care ar afecta… nu neapărat visul, dar cred că elementul principal pentru care s-a luptat UDMR din 1990 încoace. Iată că a reuşit şi astăzi, am văzut, s-a renunţat la ambele proiecte până în toamna acestui an.

Mihai Gâdea: Bun. Întorcându-mă la discuţia din aceste zile, vreau să vă propun să discutăm despre ceea ce vă spunea liftiera, domnul preşedinte Ponta. Şi anume…

Victor Ponta: E o figură de stil, de fapt…

Mihai Gâdea: Nu, despre sensul figurii de stil.

Victor Ponta: Era un om simplu.

Mihai Gâdea: Domnul Mircea Băsescu a făcut o declaraţie ce mi-a atras atenţia, nu că aş vrea să zăbovesc acum, la infinit pe chestiunea cu regele, însă mi-a atras atenţia prin… ce să spun… e surprinzătoare această declaraţie. A fost un comentariu, opinia preşedintelui, cu care eu, ca cetăţean, sunt de acord, Păi, dacă ar fost Traian în locul lui, ar fi spus: „Împuşcaţi-mă”, nu ar fi abdicat. Domnule preşedinte Antonescu, de Traian Băsescu se scapă doar prin forma asta la care face referire fratele preşedintelui? Asta este situaţia în care s-a ajuns?

Crin Antonescu: Domnule Gâdea, un admirabil coleg al dumneavoastră, domnul Radu Tudor, a refuzat astăzi să comenteze declaraţia domnului Mircea Băsescu. A spus: comentez declaraţiile a destui neisprăviţi, dar în fine, trebuie s-o fac, pentru că ei au diverse funcţii în statul român, acum, să comentez şi ce-a spus particularul respectiv, chiar nu vreau nici eu să comentez, îl informez pe domnul Mircea Băsescu, fără niciun fel de răutate, că regilor li se spune „majestate”, dacă vrei să le spui, nu „alteţă”, „alteţe” sunt… mă rog, fiii, copiii, principii. Chestiunea asta cu împuşcatul, ce făcea frate-miu, mie mi se pare, iarăşi… deja… dacă spun din zona manelei, sunt nedrept faţă de oamenii care practică genul ăsta de muzică şi la care au tot dreptul. Adică ăia sunt nişte meseriaşi în genul lor muzical. ce să spun? Dacă fac referire la Bercea Mondialul, iar sunt nedrept, că omul ăla, iarăşi, nu are nicio vină. Acolo sunt oamenii ăştia şi ceea ce e jenant este că, de fapt, în fond, între declaraţia domnului Mircea Băsescu, care poate să declare orice, nu are nicio obligaţie omul, şi declaraţia fratelui său, preşedintele Traian Băsescu, nu e nicio diferenţă.Ceea ce este jenant este că, de fapt, în fond, între declaraţia domnului Mircea Băsescu, care poate să declare orice, că nu are nicio obligaţie omul, şi declaraţia fratelui său, preşedintele Traian Băsescu, nu e nicio diferenţă. Diferenţa grotescă este că unul dintre ei e preşedinte. Acum, ca să discutăm noi ce trebuia făcut, ce ar fi făcut frate’miu dacă era în locul regelui, mi se pare pe deplin înjositor şi, dacă vreţi, cu un soi de sadism, aşa, mă bucur că Mircea Băsescu a dat această declaraţie şi că ea este rulată, ca să vadă şi să se simtă bine al de domnul Pleşu, al de domnul Liiceanu, al de alţi oameni care totuşi ştiu cui să-i spună majestate şi cui alteţă, ca să vadă pe cine slujesc şi tăcerea acestor oameni este infinit mai vinovată decât o vorbă poate ne la locul ei spusă într-un discurs politic de Victor Ponta sau de mine. Tăcerea acestor oameni cu pretenţii de blazon, de moralitate, de repere intelectuale, tăcerea acestor oameni care împotriva lui Ponta sau a mea pot să consume jumătăţi de zile scriind editoriale cu hectarul şi care acum tac îmi dă, trebuie să recunosc, o satisfacţie, pentru că trebuie în sfârşit să limpezim apele. Da, aceşti oameni sunt nişte oameni argaţi la Traian Băsescu şi sunt oameni în numele cărora azi vorbeşte Mircea Băsescu. Măcar Mircea Băsescu are curaj să spună ce-i trece lui prin cap, pe când Pleşu, Liiceanu, Tismăneanu, Patapievici nu au curaj să sufle un cuvânt. Măcar să spună. Indiferent care crezi că este adevărul istoric, nu poţi să numeşti regele, care este recunoscut, repet, în toată lumea contemporană ca o personalitate, „slugă” şi nu poţi folosi termenul de „trădare naţională” cu atâta uşurinţă măcar pentru că tu cu guriţa ta, Traian Băsescu, ai citit un raport de condamnare a comunismului în care scrie cu totul şi cu totul altceva – aşa că, numai bine pentru Mircea Băsescu!

Mihai Gâdea: Sunt tare bucuros că în această seară sunteţi în această emisiune, pentru că am foarte multe întrebări, dincolo de lucrurile acestea care s-au întâmplat în aceste zile şi pe care le-am discutat la începutul emisiunii. Aş vrea să luăm însă filmul de acolo de unde el practic începe.

Preşedintele Traian Băsescu a mers la acea emisiune obscură pentru a face diverse declaraţii, să-şi transmită mesajele, acolo unde a spus lucrurile pe care le-a spus despre rege la scurtă vreme după ce a avut întâlnirea cu dumneavoastră., domnule Antonescu, şi cu dumneavoastră., domnule Ponta, întâlnire în care probabil că prerşedintele Traian Băsescu a socotit… întâlnire, confruntare pe care probabil că a considerat că a pierdut-o….

Crin Antonescu: … Dar care s-a desfăşurat, iertaţi-mă, absolut civilizat şi nu am înţeles deloc a doua zi titlurile „Circ la Cotroceni”, „Scandal la Cotroceni”. Eu cred că toată lumea a văzut integral şi în direct, cei care au fost interesaţi, şi cred că acolo chiar nu se poate reproşa nici măcar un cuvânt pe care noi l-am fi rostit aşa, mai dincolo de…

Victor Ponta: Eu clătinam din cap pentru că, repet, în urma înţepăturii domnului Băsescu de marţi, miercuri, o instituţie a statului s-a sesizat. Faptul că un preşedinte până la urmă are un schimb de replici cu opoziţia şi a doua zi se sesizează autorităţile nu e o ţară normală. În rest, nu e nicio problemă.

Mihai Gâdea: Domnule preşedinte Ponta, haideţi să o luăm de acolo: mergeţi la Cotroceni, are loc acea consultare, care este mai degrabă o confruntare, dar părea, aşa cum spunea domnul Antonescu, că s-a terminat. Fiecare a avut ce a avut de spus, dumneavoastră l-aţi înştiinţat pe preşedinte că nu vreţi să faceţi niciun compromis

Victor Ponta: Cu el, nu.

Mihai Gâdea: … şi aţi spus: „Dacă avem de făcut compromisuri, facem între noi, nu cu dumneavoastră.” Se termină întâlnirea, dumneavoastră vă ridicaţi şi plecaţi, lucru care oarecum, atât cât mă pricep eu, am văzut că-l descumpăneşte pe preşedinte, îi spune ceva domnului Antonescu, domnul Antonescu şi jurnaliştii care au fost acolo ne-au spus că au auzit „dacă PNL vrea să rămână în opoziţie”, şi apoi se duce la emisiunea de televiziune unde face lucrurile pe care le-am auzit. Spune că a spus că PNL o să rămână în opoziţie pentru că nu ştiu ce face, a zis despre rege lucrurile alea. Ce s-a întâmplat, este altceva ce s-a întâmplat la acea a acea consultare, confruntare, pe care noi nu l-am văzut? A fost ceva care l-a indignat atât de mult pe preşedinte încât să iasă în conferinţa de presă pe care a făcut-o la Palatul Cotroceni – pe asta o uitasem – şi a spus acolo o serie întreagă de lucruri jignitoare, să trimită ANAF-ul la dumneavoastră, să facă declaraţiile pe care le-a făcut în emiisunea respectivă la care am făcut referire? S-a întâmplat şi altceva, este şi altceva în afară de ce am văzut noi?

Victor Ponta: Nu, eu cred că este ceea ce aţi văzut şi dumneavoastră şi a văzut toată ţara. Cred că asta l-a supărat atât de tare pe domnul preşedinte Băsescu, faptul că avut în faţă nişte lideri ai opoziţiei care nu, ca să spun aşa, nu cădeau pe spate marele Traian Băsescu, care nu erau impresionaţi de stilul tipic. Domnul Băsescu este obişnuit să lucreze cu adversarii cu dosare: Antonescu îţi găsesc eu un dosar; Ponta, îţi fac un dosar. Nu am fost deloc impresionaţi de dosarele domniei sale, nici de propunerile acelea pe la colţuri: „Hai să ne înţelegem, ne înjurăm la televizor dar hai să ne înţelegem”. Era…

Mihai Gâdea: V-a făcut astfel de propuneri, să vă înţelegeţi şi să vă înjuraţi al televizor?

Victor Ponta: Unele în direct, ca să spun aşa. În al treilea rând, noi ne-am dus acolo cu nişte lucruri scrise frumos, cam de fapt ce trebuia să aibă Traian băsescu, o strategie: „Uite, stimaţi membri ai opoziţiei, vă propun să facem: unu, doi, trei”. El nu ne propunea nimic, el ne propusese să venim acolo ca să se facă că s-a văzut cu noi. Noi am venit cu nişte propuneri care l-au zdruncinat pe Traian Băsescu. Vă daţi seama, când i-am spus „Haideţi să facem alegeri anticipate”, mai avea puţin şi fugea din sală. Cum să facem alegeri, să ne întoarcem la oameni acum? Nu mai facem alegeri. Haideţi să vorbim despre economie, să facem o comisie anticriză, între putere, opoziţie şi Banca Naţională, Nu ştia cum să fugă de chestia asta. Păi cum, să nu mai poată să spună că ne-a scos din criză şi că opoziţia nu-l lasă? I-am spus: „Hai să facem un guvern de tehnocraţi ca să facem alegeri corecte!”. Cum alegeri corecte? Să nu mai numere ei voturile din diaspora, să nu mai dea ei bani pentru voturi? Vă daţi seama, dacă accepta acele propuneri însemna că PDL nu mai intra în parlament, că domnul Traian Băsescu nu mai era preşedinte a doua zi după alegeri. Normal că a intrat în panică. Şi-a revenit, s-a dus, ne-a făcut în toate felurile la televizor… Eu cred că legenda Traian Băsescu s-a cam stricat în acea zi fatidică pentru domnia sa; total nepregătit şi faptul că ne-a luat de sus, aşa, şi ne-a subapreciat cred că ne-a prins foarte bine.

Crin Antonescu: Plus cu reorganizarea asta până luni… Opt plus doi, ultima ofertă.

Daniel Constantin: Bine că nu v-a spus în cinci minute, că e obişnuit mai degrabă…

Mihai Gâdea: La asta mă gândeam şi vorbeam înainte de emisiune cu nişte colegi şi nişte prieteni, bine că nu a fost preşedintele Traian Băsescu, cum insinua fratele domniei sale, într-o astfel de situaţie! Vă daţi seama, şi rege şi să fie şi Gheorghiu Dej la el, domnia sa sau la majestatea sa în birou cu pistolul în buzunar şi pe lângă toate astea, Traian Băsescu poate-i spunea „Gheorghiule, uite, demisionez în cinci minute, abdic în cinci minute!”

Crin Antonescu: Colegul meu, colegul nostru, Cristian Adomniţei, a fost întrebat acelaşi lucru, ce părere are, şi a spus (e poate o glumă, dar are un miez de adevăr): „Probabil că dacă este să ne dedăm aşa, imginaţiei, dacă Traian Băsescu era în locul Regelui Mihai, devenea ministrul transporturilor în guvernul Groza” – ca să-l citez pe Cristian Adomniţei. Cam asta cred că se întâmpla. Haideţi, să fim aşa, eroi, pe situaţia altuia şi pe alte împrejurări nu are niciun rost. Cum să vă spun, domnul Traian Băsescu…

Mihai Gâdea: …Domnule preşedinte, eu am interpretat corect escaladarea acestor disensiuni între opoziţie şi preşedinte, sunt de la momentul ăla, al întâlnirii de la Cotroceni?

Crin Antonescu: Domnul Traian Băsescu avea la îndemână momente în care nu era împuşcat de nimeni dacă dorea să facă gesturi eroice sau mari. Păi îmi ţipă de doi ani şi ceva despre mineriade. Sigur, ce spune despre mineriade este corect – spune, sigur, cu vreo 18 ani mai târziu, asta e mica diferenţă. Era în Ministerul Transporturilor, demnitar la ora aia. Un om dintr-o gară, parcă din Craiova, inginerul Gheorghe Mănucu, dacă nu fac confuzie, a oprit, domnule, trenurile minerilor acolo, împotriva ordinelor de la Bucureşti, dacă vă aduceţi aminte! De ce nu a făcut şi domnul Traian Băsescu asta, atunci, dacă tot avea chef de gesturi eroice, că nu-l împuşca Iliescu, îl dădea afară. Haideţi, chiar glumim acum cu istoria? Să glumească în familie, acolo, la ei.

Mihai Gâdea: Domnule Antonescu, escaladarea disensiunilor dintre preşedinte şi opoziţie este de la momentul întâlnirii de la Cotroceni astea, ultimele pe care le vedem? De ce s-a enervat într-atât de tare preşedintele? Interpretaţi în acelaşi fel în care am făcut-o eu, că prezenţa domniei sale la emisiunea respectivă a fost pentru a fi aşa, un fel de revanşă în absenţă?

Crin Antonescu: Dar nu numai prezenţa, nu uitaţi totuşi că eu am amintit şi am subliniat convingerea mea că întâlnirea de la Cotroceni a fost, din punctul nostru de vedere – şi din al preşedintelui, acolo – una civilizată, dar orbesc numai de întâlnirea în sine; noi am plecat de acolo în treaba noastră, iar preşedintele, când a ieşit la declaraţii, a început să ne înjure. A început să ne facă imaturi, iresponsabili.

De atunci, dacă îi urmăriţi mimica, fizionomia, limbajul, arată ca un om, să spun aşa, rănit. Din punctul nostru de vedere, nu este vreo mare schimbare. Cred că Traian Băsescu a fost surprins de faptul că noi ne-am dus la această întâlnire, era pregătit să nu ne ducem şi să spună că nu vrem dialog, etc. A fost foarte surprins de faptul că ne-am dus cu nişte propuneri clare şi pragmatice pentru o punte de comunicare, oricât ne detestăm putere – opoziţie, e un moment greu – şi domnul Ponta a repetat aici lucrurile concrete pe care le-am propus. Trei – a fost surprins, dar nu ştiu de ce, că nu avea niciun motiv să presupună altceva, că în faţa lui se află doi oameni care nu se tem de el, care nu se sperie, care nu sunt timoraţi, care nu sunt şantajabili şi care au ce să-i spună foarte clar preşedintelui din atâtea câte, Slavă Domnului, se puteau spune, din câte puteam să-i spunem noi de la toate liftierele acestei ţări.

Mihai Gâdea: Domnule preşedinte Constantin, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a insinuat în conferinţa de presă pe care a făcut-o după acea întâlnire, cumva să amplifice oarecum, eu ştiu, o oarecare tensiune, că din cei trei lideri ai opoziţiei au venit doar doi, lăsând oarecum să se înţeleagă că poate ar fi vreo tensiune. Sunt tensiuni? Nu aţi mers la Cotroceni pentru alte motive, că am reţinut această formulare a preşedintelui? Domnul Antonescu, în seara respectivă, a fost la emisiune şi a spus că eraţi plecat din ţară. Asta era situaţia?

Daniel Constantin: Domnule Gâdea, cred că domnul Băsescu, de această dată, a avut o defecţiune în ceea ce înseamnă informarea de către servicii şi probabil a înţeles din zona aceasta că există anumite tensiuni între noi. O să-l dezamăgesc şi poate şi pe alţii din PD-L, nu există niciun fel de tensiuni. Din chestiuni de natură personală chiar eram plecat din ţară, am discutat cu cei doi colegi care au participat, mi-au prezentat mandatul cu care merg acolo, nu a fost niciun fel de problemă, l-am agreat şi nu cred că a fost niciun fel de…, nu este de fapt niciun fel de tensiune între noi, m-am simţit foarte bine reprezentat de cei doi, chiar am urmărit în direct toată discuţia de acolo, dar vă mai mărturisesc un lucru: la un moment dat chiar doream să vin, pentru câteva ore, în ţară, dar erau nişte consultări cu un final previzibil, nu era nimic nou, ştiam ce vrea să ne spună preşedintele, ştiam că doreşte să ajungă, având în vedere contextul politic actual, la un compromis. Eu am spus de fiecare dată că în această perioadă preşedintele acţionează ca un om politic oarecum speriat de ceea ce se întâmplă. Probabil vede şi dânsul sondaje, încearcă să nu vadă în anul 2012 o hartă a judeţelor care să fie dominată de USL în proporţie de 70% şi încearcă în această perioadă să ajungă la un compromis politic. Poate şi din motivul acesta a fost deranjat de camere, că au fost camere de luat vederi acolo. Probabil vroia să avanseze şi alte propuneri către opoziţie, nu ştiu, dar repet, aş fi dorit şi aş fi venit în ţară cu cea mai mare plăcere dacă la această discuţie am fi discutat despre problema fondurilor europene, dacă am fi discutat despre disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor, de ce ANAF colectează atât de greu, din lipsă de personal, dar pe de altă parte dăm afară oameni din Garda Financiară şi celelalte structuri ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – acestea cred că erau probleme de interes naţional la care preşedintele ar fi trebuit să propună un compromis opoziţiei: „Oameni buni, nu mai putem să continuăm aşa, haideţi să ajungem la un acord pe aceste chestiuni şi să mergem mai departe!’. Chestiunile legată de reorganizare, eu v-am spus de la început, le-am văzut doar ca un subiect de dezbatere, o încercare a preşedintelui să vină în prim-plan, să şantajeze, aşa cum este obişnuit, cu UDMR sau alte partide din eşichierul politic românesc, deci nimic care să aducă nou. Din aceste motive am considerat că este mai bine să nu mă întorc.

Mihai Gâdea: Domnule preşedinte Victor Ponta, priorităţile domnului preşedinte Traian Băsescu sunt Constituţia şi regionalizarea. Care sunt priorităţile dumneavoastră pentru România? Domnia sa are acestea două. Dacă ar fi să enunţaţi două priorităţi majore ale USL – ştiu că în week-end-ul ăsta aţi vorbit despre agricultură, ştiu că în fiecare week-end aţi avut câte o temă, educaţia, le-aţi prezentat în ultima vreme, dar m-ar interesa, făcând abstracţie de lucrurile pe care poate le-aţi avut în aceste zile – primele două priorităţi. Dacă ar fi domnia sa să spună „Domnule, pun două pe masă” – cum a zis, eram în seara respectivă, am discutat la această emisiune, a venit cu acea formulare bulversantă: „Renunţ la parlamentul cu două camere, renunţ la ideea cu parlamentul cu o singură cameră, mai dau o cameră de la mine dacă acceptaţi revizuirea Constituţiei şi regionalizarea”. Dacă ar fi să puneţi două teme pe masă, aşa cum preşedintele a pus aceste două teme pe masă şi mă rog, a rămas cu ele pe masă, ce teme aţi pune?

Victor Ponta: Oricum, în primul rând nu le-am pune la negociere. Eu i-am spus domnului Băsescu şi cred că s-a enervat, i-am spus de trei ori, noi nu facem compromisuri cu Traian Băsescu de dragul lui Traian Băsescu sau al USL. Ceea ce noi ne dorim, ne dorim o schimbare adevărată de politică şi de atmosferă, dacă vreţi, pentru că România este o ţară în care nu mai poţi să trăieşti, nici dacă eşti om de afaceri, nici dacă lucrezi într-o structură bugetară, nici dacă eşti la şcoală tânăr, nici dacă eşti bătrân şi eşti pensionar. Nu mai poţi să mai trăieşti, totul ţi se ia, peste tot eşti respins, ai o singură şansă: să fii la PD-L, în structurile de conducere. Al doilea lucru, cred că avem de schimbat tot ce înseamnă structura actuală a României şi putem să o facem, suntem trei lideri tineri, eu sunt la mijloc şi ca vârstă în acest moment, dar suntem trei lideri tineri, pentru că tot ceea ce merge în acest moment din ce în ce mai prost şi o să vă vorbesc de educaţie, o să vă vorbesc de sănătate întotdeauna că sunt social-democrat, dar vorbesc de economie, vorbesc de agricultură, vorbesc de mediu, vorbesc de toate celelalte domenii pentru care noi am venit şi venim o dată la două săptămâni sau la o lună şi prezentăm o strategie foarte clară pentru ca oamenii să ştie că nu ne-am unit ca să-l dăm jos pe Băsescu şi pe PD-L, ne-am unit ca să-i dăm jos pe Traian Băsescu şi PD-L care fac rău României şi ca să facem pentru România aceste lucruri pe care le-am trecut în programele noastre.

Mihai Gâdea: Care credeţi, domnule Antonescu, că sunt cele două teme care ar fi în momentul de faţă prioritare? Îmi pare că, în ultima vreme, nu prea se mai vorbeşte despre economie, ne-am năpustit cu toţii asupra acestei regionalizări, asupra ideii de revizuire a Constituţiei.

Crin Antonescu: Domnule Gâdea, nu se vorbeşte, în sensul ca nu se dezbate seară de seară la televizor, unde există, ştiţi mult mai bine decât mine, nişte reguli ale marketingului şi în fine, o anumită dozare a interesului public de tip jurnalistic, dar asta nu înseamnă că lucrurile în economie stau pe loc. Nu, se degradează. Faptul că noi nu discutăm seară de seară de creşterea preţurilor nu înseamnă că nu cresc preţurile. Faptul că scade puterea de cumpărare, chiar dacă nu este reflectat în discuţiile noastre, se petrece. Oamenii simt aceste lucruri. Acum, întrebându-ne de priorităţi, a evocat şi Victor Ponta, depinde de plan. Sigur că da, dacă vorbim de priorităţi, în sensul domeniilor de activitate, nu putem începe decât cu economia, dar eu vreau să mă refer la priorităţi şi pot alege două, pot fi şi mai multe, în sensul atitudinii, deci cele mai urgente lucruri după părerea mea sunt: pe de o parte restaurarea şi repunerea în funcţiune a statului de drept, pentru că este o mare problemă în România. Noi nu ne mai aflăm, de fapt, într-un stat de drept. Ceea ce a declamat Traian Băsescu în ultimele săptămâni a arătat cât de departe se crede şi ne crede pe toţi de statul de drept. De aceea spun că este o victorie astăzi a statului de drept, a ce a rămas din democraţia românească faptul că nu s-a ciopârţit ţara asta cum voia un om în şapte zile. Deci, când vorbesc de stat de drept vorbesc de faptul că nu se mai fac anchete nici la ANAF şi nici la DNA la comandă, vorbesc de faptul că niciun serviciu special nu se ocupă decât cu ce îndrituit de Constituţie şi legi speciale. Este un ansamblu de lucruri care trebuie să funcţioneze toate deodată şi, în al doilea rând, este vorba de a înlocui cât mai urgent politrucii din funcţii de decizie în administraţie şi guvernare cu oameni capabili. În România există oameni capabili şi în orice caz există oameni mai capabili, chiar şi partidele au la îndemână în rândurile lor oameni mai capabili decât această pletoră de politruci pe care cei din PD-L i-au adus. A, apropo de discursul de astăzi, pe care repet nu l-am văzut, am văzut o citată o frază. Dacă Traian Băsescu a spus-o este foarte bine-venită, mai ales având în vedere cui i se adresa. El a spus „lăsaţi ţara asta să respire”. Corect ar fi fost să spună: „Băi, pedeliştilor” – că de fapt avea o şedinţă de partid puţin lărgită cu simpatizanţi momentan de la UDMR – „să lăsăm ţara asta să respire”. Asta ar trebui să se întâmple pentru că ţara asta este sufocată, într-adevăr, în acest moment de o formaţiune cu un comportament de tip bolşevic.

Mihai Gâdea: Simpatizanţii de la UDMR sunt şi simpatizanţi ai dumneavoastră?

Crin Antonescu: Temporar şi limitaţi simpatizanţi ai lor.

Mihai Gâdea: Asta era întrebarea: sunt şi simpatizanţi ai dumneavoastră, pentru că am auzit în ultimele zile că simpatiile domniilor lor sunt aşa…

Daniel Constantin: Îmi cer scuze, înainte să intraţi în subiectul UDMR aş vrea să fac şi eu o menţiune vizavi de priorităţi pentru că ne-aţi întrebat mai devreme care ar fi priorităţile noastre şi aici cred că este subiectul în care eu aş vrea să mă arunc cel mai mult ca şi discurs public. Vă mărturisesc că, personal, am o mâhnire vizavi de ce s-a întâmplat la Alexandria, pentru că acolo s-a vorbit foarte mult de agricultură. Erau probleme pe care oamenii, în special cei care trăiesc în mediul rural, aşteptau să le audă de la noi şi erau câteva propuneri concrete. S-a discutat cam o oră şi jumătate, două ore despre acest probleme pe care le-am…

Mihai Gâdea: Singurul lucru care a fost preluat a fost declaraţia domnului Ponta.

Daniel Constantin: Exact, am avut o oarecare mâhnire, dar am înţeles…

Victor Ponta: Eu am spus multe lucruri despre agricultură, să ştiţi, dar…

Mihai Gâdea: dar nu la fel de tehnică până la urmă, de comunicare. A fost ceva foarte puternic ca în seara asta să fiţi invitaţi într-o emisiune şi să spuneţi…

Victor Ponta: Vorbim de agricultură.

Daniel Constantin: Categoric. Pe mine m-a bucurat că şi eu şi domnul Antonescu şi domnul Ponta, pe de altă parte am considerat…

Mihai Gâdea: Aţi fost vreodată invitat, de exemplu, aţi propus tema asta cu agricultura, nu ştiu la emisiunea „Viaţa satului” la TVR?

Daniel Constantin: Vă mărturisesc că atunci când lucram la Ministerul Agriculturii am fost invitat şi am participat…

Victor Ponta: Dar este domnul Flutur acolo tot timpul şi cu Tabără.

Mihai Gâdea: Apropo, vreau să vă întreb ceva despre…

Daniel Constantin: Vreau să mai spun ceva despre agricultură.

Mihai Gâdea: O să vă rog s-o faceţi. Când aţi fost invitat ultima dată la TVR?

Daniel Constantin: Să ştiţi că am fost invitat de când sunt preşedintele partidului, de un an şi câteva luni de zile o singură dată, acum două săptămâni la TVR 3. O singură dată.

Mihai Gâdea: TVR 3, e un prim pas.

Daniel Constantin: Bine sigur este o similitudine, Antena 3, TVR 3.

Mihai Gâdea: Nu este credeţi-mă nicio similitudine, absolut niciuna. Staţi că vreau să termin cu întrebarea asta. Domnul preşedinte Ponta, domnul preşedinte Antonescu, când aţi fost invitaţi ultima dată la TVR?

Victor Ponta: Eu vreau să vă arăt de ce nu suntem invitaţi la TVR.

Mihai Gâdea: Vreţi să-mi arătaţi?

Victor Ponta: Sigur că da. Cine credeţi dumneavoastră că este la TVR acuma? Aveţi o singură încercare.

Mihai Gâdea: Vedeţi dacă aveţi i-pad. faceţi un…

Victor Ponta: Cine credeţi dumneavoastră că este la |TVR? Păi unde să mai avem şi noi loc în TVR. Este doamna Culcer, acolo.

Mihai Gâdea: Când aţi fost ultima dată la TVR?

Victor Ponta: Eu de când sunt preşedinte, la TVR am fost o dată cu domnul Antonescu.

Mihai Gâdea: Adică preşedinte la |PSD.

Victor Ponta: La PSD, la TVR n-am ajuns încă. De când sunt preşedinte la PSD am fost o dat cu domnul Antonescu, cu domnul Boc şi cu domnul Marko Bela. De atunci domnul Boc nu a mai vrut niciodată să vină. Şi a doua oară am fost singur, anul trecut în septembrie sau octombrie.

Mihai Gâdea: Dumneavoastră, domnule preşedinte?

Crin Antonescu: Am fost şi eu o dată, de invitat cred că am fost invitat de două, trei ori, dar ştiţi ce se întâmplă, eu la TVR nici nu vreau să mai fiu invitat, nu mă mai duc,glumeam, ziceam la următoarea revoluţie mai intrăm în TVR, poate cu mai mult spor, pentru că Televiziunea Română care nu este la prima situaţie de acest gen, de a fi arondată, subordonată puterii, n-a fost totuşi niciodată, nici pe vremea lui Paul Everac, nici în vremurile cele mai grele, nu a fost la un nivel atât de jos calitativ. Adică, pui pe unii care ţin cu tine, pui pe unii care o întorc în favoarea ta, dar un pic aşa…nu, ei sunt, ce să vă spun?

Victor Ponta: Domnule Gâdea ţineţi minte 24 ianuarie, vă rog reluaţi puţin momentul că am fost cu domnul Antonescu la Iaşi, l-a huiduit toată lumea pe Traian Băsescu, ţineţi minte TVR-ul.

Mihai Gâdea: Ţin minte, pentru că eu am dat, eu şi Mihaela probabil suntem singurii oameni care ne mai uităm la TVR. Am găsit ştirea respectivă şi Mihaela, producătoarea, era într-atât de şocată, a zis, auziţi, au fluierat la Iaşi, i-au fluierat pe liderii opoziţiei. Păi, da, vă pun această întrebare, pentru că mie mi se pare relevant totuşi dacă la o instituţie, cum este Televiziunea publică, deci este o instituţie de comunicare unde se vede care este abordarea, ce se întâmplă acolo unde nu se vede care este abordarea. Pentru că ceea ce se întâmplă în ultima vreme este un lucru care cred că poate să îngrijoreze. Şi în a doua parte a emisiunii, când o să fie invitat profesorul Bogdan Teodorescu, vreau să discutăm. Astăzi am avut o mare bucurie. Unul dintre intelectualii remarcabili ai acestei ţări şi un intelectual care înţeleg, conform CV-ului domniei sale că a fost în proximitatea, nu aş spune că a fost intelectualul lui Traian Băsescu, a fost în proximitatea preşedintelui, membru al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, autorul apelului pentru condamnarea internaţională a criminalităţii şi neligitimităţii comunismului, a scris o scrisoare la care voi face referire în această seară, care începe aşa: Domnului Traian Băsescu, preşedintele României, demisia. Excelenţă, excelaţi în minciună, nedreptate, neruşinare, incultură, derizoriu, prefecătorie, mahalagism, vulgaritate, ipocrizie, fariseism, prefăcătorie, duplicitate, viclenie. Aceasta este scrisoarea domnului Sorin Ilieşiu, la care voi face referire în această seară, semnată. Iată: toţii intelectualii adevăraţi gândesc ca mine, îi rog pe aceştia, pe semnatarii apelului meu pentru condamnarea comunismului. Şi sunt enumeraţi aici, să vă solicite demisia de onoare. Agricultura.

Daniel Constantin: Da, mulţumesc că mi-aţi dat ocazia. Tocmai începusem să spun că m-a bucurat că la Alexandria, dincolo de ce s-a văzut pe comunicare, domnul Ponta şi domnul Antonescu au spus un lucru extrem de important, pe care cred că toţi cei care lucrează în agricultură îl aşteptau de foarte mulţi ani, şi anume că agricultura într-o viitoare guvernare USL, va deveni prioritatea numărul unu, nu una din priorităţi, ci prioritatea număru unu. Vă fac aici o mică paranteză. Eu v-am mai spus, cred că într-o emisiune, tot la dumneavoastră, era prezent şi domnul Ponta şi dânsul îmi spunea că sunt încă la început în politică atunci. Anul trecut venind ca şi un om care a lucrat în Ministerul Agriculturii, în agenţiile din subordine foarte mulţi ani, eram preocupat de problemele de acolo, am trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu fără s-o fac publică, în care îl invitam la un dialog pe tema strategiei naţionale pentru agricultură, pentru că simţeam de atunci un declin în acest sector şi lipsa sprijinului de la bugetul de stat în egală măsură, propuneam reînfiinţarea Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, care să coaguleze o strategie pe termen mediu şi lung. Evident că nu am primit răspuns nici până acum, şi a trecut un an şi ceva. Deci iată care este diferenţa între un program de guvernare, care pune în centrul priorităţii un sector pe care eu îl consider important, agricultura şi actuala guvernare condusă de Traian Băsescu. Vroiam să revin la întrebarea dumneavoastră vizavi de priorităţi, eu cred că o viitoare guvernare a USL trebuie să-şi stabilească priorităţile în două planuri. Pe de o parte în plan economic, este problema cea mai gravă pe care o are România în momentul de faţă, pe de altă parte în plan social. Tocmai de aceea cred că o Uniune Social Liberală care are în componenţă un partid liberal, un partid social democrat şi un partid de centru dreapta, cum este Partidul Conservator, este soluţia cea mai bună în această vreme de criză economică. Foarte pe scurt o să vă spun şi cred că priorităţile pe care trebuie le avem, pentru ca economia să fie liberă, statul să nu intervină foarte mult în economie, iar acesta să genereze venituri la bugetul de stat, trebuie să pună în centrul priorităţilor energia şi agricultura, aşa cum noi cred că am prezentat la programul pe economie. Pe de altă parte, având în vedere că suntem în această perioadă de criză economică, care afectează cel mai mult, pe cine? Pe cetăţenii acestei ţări deci zona socială, categoriile defavorizate, cred că statul de această dată trebuie să fie garantul pentru aceşti cetăţeni, că acei bani care vin din economia liberă se îndrepată cu precădere către sprijinirea şi acestora. Avem nevoie de un stat social destul de consolidat în această perioadă. Fără aceste două componente şi cred că putem să vorbim de un echilibru în această uniune, nu putem să generăm un program corect, un program care să ofere garanţia că putem să ieşim din această perioada grea.

Mihai Gâdea: Vom lua o scurtă pauză de publicitate, ne vom întoarce la discuţia noastră. Vom rămâne împreună cu cei trei preşedinţi ai partidelor din opoziţie. Vom vorbi inclusiv despre o afirmaţie interesantă, a domnului Sebastian Lăzăroiu despre domnul Victor Ponta: a ajuns preşedinte cu sprijinul PDL. Ponta a fost ajutat de PDL să ajungă preşedinte PSD.

Victor Ponta: Nu vreţi să vorbim acum repede într-o secundă.

Mihai Gâdea: Sigur.

Victor Ponta: Să fie sanătos, domnule Gâdea.

Crin Antonescu: Nu, nu trebuie mai multe secunde.

Victor Ponta: Pe dumneavoastră nu vă priveşte, dar vreau eu să… ce spune Lăzăroiu.

Crin Antonescu: Discutăm despre acest lucru…

Victor Ponta: Dacă ai tu nervi de Lăzăroiu…

Crin Antonescu: Nu, dar să nu mai aşteptăm. Nu discut prostiile de acolo că le ştie oricine.

Victor Ponta: Este ministrul muncii.

Crin Antonescu: Domnule este ministrul muncii, într-o ţară ca România prima apariţie publică a ministrului muncii este dedicată colportării unor asemenea mizerii, oricum hazlii în sine. Cum este acceptabil aşa ceva? Şi nimeni dintre cei cu care a stat de vorbă nu-l trage de mânecă să-i spună: domne eşti plătit pentru altceva.

Mihai Gâdea: Luăm o pauză chiar acum. Ne întoarcem la această chestiune în a doua parte a emisiunii. Veţi revedea un moment foarte interesant de aseară când cel care ne-a cucerit inimile definitiv aseară, Bogdan Ota, a spus un lucru senzaţional: Decât să cânte în campania prezidenţială a lui Traian Băsescu mai bine s-a dus în Norvegia să care copiatoare. Un om extrem de talentat. Îl veţi revedea în această seară. Revenim imediat. Am revenit la „Sinteza zilei”. Să continuăm cu ce am promis. Domnul Antonescu vrea să comenteze, domnul Ponta vrea să delimiteze, nu putem chiar aşa. Domnul Lăzăroiu, ministru în cabinet, fost consilier prezidenţial, şi cum spunea domnul preşedinte Traian Băsescu, se mişcă acolo unde pică banul, aşa a spus domnul preşedinte Traian Băsescu despre domnul Lăzăroiu, e adevărat, pe vremea când domnul Traian Băsescu candida în 2004 la prezidenţiale. Citez: „Nu vreau să-l atac pe Victor Ponta, pentru că Victor Ponta este un asset pentru PDL. După părerea mea, toţi membrii PDL trebuie să se roage lui Dumnezeu în fiecare noapte” – de unde înţeleg că membrii PDL se roagă în fiecare noapte. Deci, trebuie să te rogi la Dumnezeu în fiecare noapte şi se roagă noaptea – „să rămână Victor Ponta preşedinte al PSD până în 2012. Mi-e teamă că o să-l schimbe. Realmente este un prieten al PD-L domnul Ponta şi nu aş vrea să-l atac. De altfel, a ajuns preşedinte al PSD şi cu sprijinul PDL”. Domnule Ponta.

Victor Ponta: Să stea liniştit Lăzăroiu, rămân preşedinte.

Mihai Gâdea: Asta e tot ce îi spuneţi?

Victor Ponta: Nu lui, lui Băsescu, că bănuiesc că Băsescu l-a trimis pe Lăzăroiu. Să ştiţi, acum eu chiar aş vrea să închid subiectul, am explicat şi astăzi: exact când domnul Lăzăroiu era la televizor şi domnul Antonescu se indigna ascultându-l, eu eram cu fiica mea la mall, la Kung Fu Panda. Când am văzut declaraţiile domnului Lăzăroiu am râs la fel de tare ca la filmul de desene animate. Dacă atât au putut ei să ne atace pe noi, e bine. Eu cred că ne vor ataca însă cu lucruri mult mai rele.

Mihai Gâdea: Nu, nu, staţi puţin, după ce fac declaraţia asta, domnul Sever Voinescu să apară să spună că trebuie să vorbească frumos şi elegant şi nu ştiu ce. Păi, frumos înseamnă doar să foloseşti nişte cuvinte din vocabularul de expresii frumoase, cum era la şcoală când eram noi mici? Asta nu este o insinuare foarte joasă, domnule Ponta?

Victor Ponta: Ba da, tocmai de-aia nu trebuie să-i răspund, că e foarte joasă. Dacă era mai inteligentă…

Mihai Gâdea: Deci, nu trebuie să răspundeţi…

Victor Ponta: Cum să vă spun, mă aşteptam mai mult de la Lăzăroiu. Eu cred că el poate mai mult. Asta e de doi bani, sincer.

Crin Antonescu: De ce insist eu acum să discutăm. Nu pentru că ar merita, în sine, să discutăm despre domnul Lăzăroiu, dar, pentru anticomunişti, domnule, partidul ăsta condus de ultimul comunist lider, mă refer la Băsescu, pe micul comunist, ca şi comunist nu-l mai pun….

Mihai Gâdea: La domnul prim-ministru vă referiţi.

Crin Antonescu: … lucrează cu metode securistice. Nu mă refer la domnul Băsescu, comunist sadea, că aţi văzut…

Victor Ponta: Securist de-a dreptul.

Crin Antonescu: Pentru anticomuniştii, că de ei vorbesc, că pe dânşii i-a ros foarte tare cum ne-am aliat noi cu PSD-ul. Deci, anticomuniştii ştiu despre ce vorbesc. Povestea cu regele, cu trenurile… O spune din nou bătrânul comunist Băsescu, exact cum o spun comuniştii de la mama lor, împreună cu legionarii. Oamenii ştiu despre ce vorbesc, îi salut cu respect pe anticomunişti. Dar menevrele astea… Deci, noi am lansat… Până acum ţipau că nu avem programe. Am lansat patru programe despre care nu au dorit deloc să discute. A avut domnul Videanu, ca în vremurile sale bune, o tentativă de a se şmecheri, aşa, pe teme economice şi am ripostat noi şi a dispărut, a fost retras.

Victor Ponta: Pe domnul Boc l-am invitat noi să vorbească şi nu a vrut.

Crin Antonescu: Nu am discutat despre educaţie, marii reformatori nu au răspuns la nicio invitaţie. Despre administraţie publică a văzut cât îi duce mintea etc etc. În schimb, ce vine şi ne spune ministrul muncii. Diversiune din asta de doi lei, cum au făcut ei, cum au dres, ce fel e Ponta, ce fel sunt eu… Marele lor necaz este următorul: că, aşa cum spuneam şi azi la reuniunea cu colegii din… parlamentarii din cele trei partide, noi, de fapt, de la 5 februarie şi, iată, până acum, în preajma lui 1 iulie, s-a scurs puţin timp în care această Uniune Social Liberală s-a născut şi a făcut foarte multe lucruri, nu doar aceste programe. A dovedit coerenţă, a dovedit că este o alternativă pentru oameni, a dovedit că unu şi cu unu fac uneori doi, ba chiar mai mult, şi în legătură cu condiţia liderilor acestei Uniuni, pentru că acum a fost pusă în discuţie situaţia, durata lui Victor Ponta în fruntea Partidului Social Democrat. Eu cred că nu le mai merge nicio şmecherie. Au încercat mai întâi că: Patriciu mă conduce pe mine, şi Iliescu şi Năstase pe Victor Ponta.

Mihai Gâdea: Apropo, Patriciu…

Crin Antonescu: Păi, ştiu şi eu, nu ştiu, acum tot anticomuniştii să decidă. După aceea că ne certăm între noi şi nu o să încăpem în aceeaşi teacă. A căzut şi asta. Că, sigur, eu am dus PNL-ul la stânga şi că o să…

Victor Ponta: Eu am dus PSD-ul la dreapta.

Crin Antonescu: … ridicăm impozitele. A căzut şi asta. Acum aici au ajuns, la chestiuni din astea, cu domnul Lăzăroiu actualmente ministru al muncii. Deci, el nu are nimic de spus oamenilor din ţara asta despre pensii, despre şomaj, despre locuri de muncă, despre sistemele de asigurări sociale. Nu are decât de pârât, de turnat nişte trăznăi, exact aşa cum în aceste zile, că tot se vorbea despre rege, vin istorici şi ne arată cum punea la cale Securitatea la Bucureşti scrisori trimise, chipurile, de legionari de prin Spania sau de la Paris. Aceleaşi metode, aceiaşi pitici de oameni, din punct de vedere moral, care vin şi, pe bani publici, ne încearcă să ne facă aceste diversiuni. Şi atunci despre ce să mai discutăm şi cu cine să mai discutăm în privinţa Partidului Democrat Liberal, a domnului Traian Băsescu şi, repet, a anticomuniştilor?

Daniel Constantin: Da, eu vreau doar să fac o simplă completare la ceea ce s-a spus. Mai citesc şi eu din istoria recentă a ultmilor 50 de ani, să spunem, a României şi ceea ce a făcut domnul Lăzăroiu aş vrea doar să calific, aşa, printr-o tehnică diversionistă specifică comuniştilor. Cam asta am văzut eu în cărţile de istorie şi ce am studiat eu vizavi de comunism este, practic, exact ceea ce împotriva cărui fapt vreau să lupt eu în politica românească. Eu nu sunt adeptul şi nu vreau să folosesc sensuri duble la anumite cuvinte, să folosesc o astfel de diversiune pentru a arăta, de fapt, altceva şi aşa mai eparte. Îmi place politica curată şi atâta timp cât voi vrea să spun ceva, acest lucru îl voi spune direct, fără niciun fel de ocolişuri sau tentă diversionistă a unui lucru pe care îl voi spune.

Mihai Gâdea: Domnule preşedinte Ponta, dumneavoastră ba vă atacă Lăzăroiu, ba l-aţi atacat dumneavoastră pe preşedinte…

Victor Ponta: Mă simt bine în alinaţă, sunt apărat, parcă, m-am simţit foarte bine…

Mihai Gâdea: Am sesizat asta.

Victor Ponta: Şi voi sări la fel pentru colegii mei.

Mihai Gâdea: Am fost tentat să spun că, mă rog, ecranul, aşa cum e împărţit în trei, cu trei figuri de oameni tineri, relativ tineri, care par a se înţelege bine, eu mi-am adus aminte că era un comentariu în presa britanică despre premier, despre David Cameron, şi Nick Clegg, vicepremier, care par a se înţelege bine şi era comentatorul respectiv care spunea: Ei parcă se înţeleg foarte bine şi partidele lor încep să fie invidioase pe treaba asta.

Crin Antonescu: Domnule Gâdea, văd că frecventaţi şi alte posturi, domnule, pe cineva ca Igaş aţi văzut în Anglia? Igaş, cu puiul ăla de găină.

Mihai Gâdea: Vă referiţi la domnul ministru…

Crin Antonescu: Da, la domnul ministru de interne, da.

Mihai Gâdea: Sincer, nu am prea găsit aşa… Dar să ştiţi că în Anglia nu am prea găsit mulţi.

Victor Ponta: Repet, că am mai spus-o la dumneavoastră, la televiziune, dar pe o doamnă ministru a dezvoltării ce cea din Polonia, care a reuşit să încheie utilizarea a 50 sau 60 de miliarde de euro, toate fondurile, nu 3,5%, nu ar fi bine s-o vedem şi în România? Tot la TVR, unde se duc de obicei ministrele. Când se duc ele, unde se duc? La TVR – ministrele Guvernului. Nu ar fi bine să avem şi noi o doamnă ministru ca în Polonia, să încheie 60 de miliarde de euro din fonduri europene, toate, toate absorbite, utilizate până acum? Eu aia mi-aş dori, mai mult decât să nu-l mai văd pe Igaş, ceea ce e absolut legitim.

Daniel Constantin: Da, aţi ridicat problema aceasta a fondurilor europene. E foarte interesant să vedem ce se va întâmpla la sfârşitul anului 2011. Am văzut deja că se pregătesc scuze. Domnul Băsescu spune că din motivul acesta, că nu avem regiuni, nu putem să accesăm bani europeni. A fost contrazis imediat de Bruxelles. Acum, doamna Udrea nu ştiu ce încearcă să ne mai spună. Motivele pentru care la sfârşitul anului o să vedeţi, după ce expiră regula de n+3, pe care au negociat-o, trebuia, practic, la sfârşitul anului 2010 să dăm înapoi banii pe care nu i-am cheltuit aferenţi anului 2007. Au negociat, au spus că nu au fost procedurile gata, au rugat ca cei care au fost alocaţi în anul 2007 să fie catalogaţi ca fiind pentru anul 2008. O să vedeţi la sfârşitul anului 2011 câteva miliarde de euro care merg înapoi la Comisia Europenaă. Justificările au început să apară, o dată regionalizarea, astăzi am văzut că se pregăteşte înfiinţarea unui nou minister. Păi,vă reamintesc că această cerinţă, cum au numit-o ei, a Comisiei Europene, care este, de fapt,. o sugestie a celor de la Comisia Europeană, a apărut în anul 2009. De ce abia în 2011 venim cu această propunere? Nu cumva să justificăm faptul că nu reuşim şi nu suntem capabili, cu instituţiile şi oamenii care le conduc astăzi, să accesăm acei bani europeni? Avem nu 3,5%, cum spunea domnul Ponta, avem, într-adevăr, 11%. Dar gândiţi-vă, din 30 de miliarde de euro cât înseamnă 11%. Gândiţi-vă că alocarea financiară 2014-2020 va fi mult dimunuată, datorită faptului că nu reuşim să-i accesăm pe aceştia pe care îi avem acum. Numai pe agricultură, spuneam, la Alexandria, 25% din banii care fost alocaţi 2007-2013 vor dispărea către alte state. Degeaba se duce domnul Băsescu la Bruxelles şi ameninţă: niciun ban destinat României nu se va duce în Grecia. Păi, dacă nu reuşim să-i cheltuim, unde să se ducă? Uniunea Europeană e consecventă.

Mihai Gâdea: Am o ultimă întrebare înainte de a începe întrebările fulger din această seară. Avem întrebări fulger şi tunet în finalul acestei, probabil care ar putea să fie cele ma interesante întrebări din această seară şi care ar solicita nişte răspunsuri sper interesante. Bun. Înainte de asta vreau să vă întreb, domnule Ponta, sunteţi astăzi într-un subiect foarte interesant pentru mulţi. Ce aţi făcut, l-aţi dat afară din partid sau de la conducerea partidului pe domnul Vanghelie?

Victor Ponta: Nu.

Mihai Gâdea: Păi am citit o ştire cum că domnia sa nu mai este preşedintele PSD-Bucureşti.

Vixctor Ponta: Da, corect.

Mihai Gâdea: Aţi decis acest lucru şi că vă asumaţi conducerea organizţiei din Bucureşti. Până când şi în ce condiţii? Dar de ce l-aţi destituit din funcţie? Sau cum?

Victor Ponta: Nu. Am luat o decizie managerială, organizatorică. Bucureştiul va fi, organizaţia noastră din Bucureşti va fi condusă de un birou de coordonare din care fac parte cei patru vicepreşedinţi care sunt membri la Bucureşti, Corina Creţu, Rodica Nassae, Ecaterina Andronescu şi Marian Vanghelie. Ion Iliescu şi Adrian Năstase, foştii preşedinţi ai partidului, iar eu sunt preşedintele coordonator al acestui birou. Ne pregătim organizaţia de Bucureşti, cea mai importantă organizaţie a partidului, cum este de altfel şi la PNL şi la PC, normal prin faptul că reprezintă capitala ţării, o pregătim cât mai bine pentru ca să câştigăm alegerile împreună cu USL, bineînţeles, nu separat.

Mihai Gâdea: Şi practic l-aţi destituit sau care este formula statutară?

Victor Ponta: Nu. Formula statutară este dizolvarea biroului de conducere şi numirea unui birou de coordonare interimar după care bineînţels se vor face alegeri.

Mihai Gâdea: Dar de ce aţi simţit nevoia să o faceţi înainte de alegeri?

Victor Ponta: Pentru că am simţit nevoia ca în special de la Bucureşti, organizaţia cea mai mare, să dăm un semnal foarte clar că este o organizare foarte bună. Mai mult nu o să vă spun. Sincer. Şi sunt nişte decizii.

Mihai Gâdea: Bun, atunci eu vă întreb altfel. Aţi considerat că păstrarea domnului Marian Vanghelie în fruntea organizaţiei din Bucureşti nu vă oferă şanse suficient de bune pentru alegeri sau nu sunteţi suficient de bine pregătiţi?

Victor Ponta: Am considerat că am primit un mandat foarte clar cand am fost ales preşedinte al PSD să reformez partidul, să-l conduc spre următorii ani şi să câştigăm alegerile. Şi pentru asta oricare organizaţie pe care eu nu o consider la un anumit moment, sau colegii mei în Comitetul Executiv nu o consideră suficient de bine pregătită, trebuie să o sprijin şi o să o sprijin. Am răspuns foarte diplomatic pentru că problemele interne prefer să le discut în interior. Voi conduce, voi coordona organizaţia de Bucureşti. Sper şi-mi doresc să câştigăm şi alegerile locale şi generale. Dacă nu o voi face, voi lăsa un membru PSD mai bun decât mine data viitoare, dar îmi doresc foarte mult să câştig alături de liberali şi conservatori, îmi doresc foarte mult să guvernăm împreună pentru că, repet, programul nostru nu este până în 2012 şi-mi doresc când mă voi retrage de la conducerea partidului să las un PSD aşa cum îmi doresc eu şi cum cred că-şi doreşte orice membru, cât mai puternic şi cât mai bun.

Mihai Gâdea: Şi acum întrebările fulger.

Victor Ponta: Asta a fost tunet.

Daniel Constantin: Credeam că ne puneţi să-l apărăm din nou şi pe domnul Ponta şi….

Victor Ponta: Nu este nevoie în cazul ăsta.

Mihai Gâdea: Deci mi-aş dori.., am să vă adresez niste întrebări foarte scurte, punctuale, cred, de mare interes şi m-aş bucura dacă mi-aţi răspunde, oricine doreşte dintre dumneavoastră la întrebarea respectivă printr-o frază. Îl veţi susţine pe Sorin Oprescu la Primăria capitalei la alegerile locale din Bucureşti? pentru că decizia despre care am vorbit mai devreme cu domnul Marian Vanghelie mă face să mă gândesc si la numele lui,,, la susţinerea lui Sorin Oprescu. Vă gândiţi să-l sprijiniţi direct, indirect pe Sorin Oprescu în această candidatură?

Crin Antonescu: Nu este deloc imposibil, nu este deloc sigur dacă-l vom sprijini ceea ce, ca să formulez altfel, este posibil, o vom face la vedere asumând nişte angajamente şi de administraţie şi politice cât se poate de clare şi cât se poate de ferme. Din punctul meu de vedere rămâne o ipoteză, aşa cum am spus, rămâne o ipoteză dintre cele posibile, chiar o probabilitate. Asta nu se va întâmpla însă pentru că noi nu am putea găsi un alt candidat sau pentru că …

Mihai Gâdea: Ne-aţi putea da măcar un nume?

Crin Antonescu: Păi nu are niciun rost acuma să angajez eu nume. Putem să găsim, o forţă politică de talia USL poate să găsească şi în rândurile sale, darămite un alt independent oricând. Problema este în ce măsură, aşa cum am colaborat şi în anul acesta la un moment cheie, pentru Bucureşti, pentru primarul general Sorin Oprescu, în ce măsură proiectele sale pot fi ale noastre. Eu cred că pot fi. Asta înseamnă o angajare foarte fermă, foarte clară, foarte transparentă în faţă bucureştenilor cu toate semnificaţiile care decurg de aici.

Victor Ponta: De acord cu domnul Antonescu, ca să economisim timpul. Cu totul de acord.

Daniel Constantin: Eu cred că este o variantă foarte probabilă, la fel cum o variantă probabilă şi credibilă poate fi şi candidatura lui Cristian Popescu ‘Piedone’. Sigur, la momentul acesta dânsul nu este foarte convins. Sper să reuşim să-l convingem. Dacă nu, sigur, foarte probabil…

Victor Ponta: Nu ar fi bine să câştige la sectorul 4 şi să câştigăm sectoarele şi regionalele?

Daniel Constantin: Ar fi bine ca USL să câştige în toată capitala.

Victor Ponta: Excelent.

Daniel Constantin: Să ştiţi şi la sectoare şi la primăria generală.

Crin Antonescu: Asta se va întâmpla oricum.

Victor Ponta: Păi asta ne doare.

Mihai Gâdea: Aţi vorbit la Cotroceni despre alegeri anticipate. Dar înainte de a vă întreba despre ce şanse daţi acestei variante până la sfârşitul acestui an, v-aş întreba care sunt datele pe care le aveţi din sondajele proprii cu privire la o eventualitate a alegerilor anticipate? La ce nivel se află, conform măsurătorilor dumneavoastră, în momentul de faţă, USL?

Victor Ponta: Eu din datele pe care le avem pot să vă spun, calculând o proporţie de 5-7-8 la sută de furt din partea PD-L şi de cumpărat voturi, sperăm să nu fie mai mult decât atât, vom obţine majoritatea absolută în viitorul parlament, calculând, repet, o capacitate de a cumpăra voturi şi de a fura a PDL undeva la 6-7-8 la sută. Dacă fură mai mult decât atât este greu.

Mihai Gâdea: Dumneavoastră spuneţi că în mod real aveţi minim 56-57 adică?

Victor Ponta: Vom obţine majoritatea absolută. Dar nu asta este important. Important să ştiţi…

Mihai Gâdea: Ştiţi de ce estre important, sau la ce se referă această întrebare, se încearcă să se acrediteze ideea din partea actualei puteri că USL ar fi scăzut sau că ar scădea. În momentul de faţă aveţi o un astfel de indiciu?

Victor Ponta: Nu iese la matematică. Nici măcar cei mai optimişti dintre pedelişti nu ştiu, domnul Boc, sau doamna Udrea fiind exemple de optimism deşănţat, ca să zic aşa, nu au spus că PDL are mai mult de 20%. UDMR are 8%, poate Partidul Poporului, PRM mai strâng ceva. Unde sunt restul de procente că noi mergem la 100%. De ce nu faceţi aşa că este mai simplu. Ca să-i găsiţi…

Mihai Gâdea: Eu vă întreb, sigur că fiecare îşi face calcule…

Victor Ponta: Eu nu mai vorbesc de sondaje, eu vreau alegeri.

Mihai Gâdea: Dar apropo, care sunt şansele ca până la sfârşitul acestui an să avem alegeri anticipate?

Crin Antonescu: Întrebaţi la UDMR.

Mihai Gâdea: Acolo este cheia?

Crin Antonescu: Pentru alegeri anticipate, da.

Mihai Gâdea: În condiţiile în care UDMR nu îşi schimbă punctul de vedere, credeţi că vom ajunge la alegeri la termen în 2012?

Crin Antonescu: Este mai probabil că da, deşi eu nu mi-am pierdut speranţa ca undeva în primăvară cel târziu să se întâmple o schimbare de majoritate dar sigur că atunci deja dacă nu facem anticipatele în toamna asta, nu mai are rost să mai vorbim despre anticipate. În ceea ce priveşte procentul noi acum facem, suntem în procesul de a face sondaje pe persoane pentru a găsi cei mai buni candidaţi, dar pe votul politic să ştiţi că sunt multe judeţe unde USL sare de 70%. Noi însă nu ne îmbătăm cu apă rece şi nu promovăm, după cum vedeţi, nu publicăm sondajele astea. Lucrurile sunt clare. USL s-a consolidat şi are categoric peste 55% într-un judeţ în care stăm mai prost. Este o cifră minimă asta, nu este o cifră medie.

Daniel Constantin: Da, eu să ştiţi că mă uit foarte des pe toate sondajele, mai ales interne pe care le facem şi sunt foarte optimist pentru că în toate pe care le-am făcut dacă ar trebui să facem o medie la nivel naţional nu cred că suntem în niciunul sub 60%. Dar lucrurile astea cred că sunt mai puţin importante. În ultimul timp mă uit mai puţin la sondaje şi mă uit mai mult la oamenii pe care-i întâlnim zi de zi şi cred că lucrul acesta exprimă mult mai corect realitatea care există în momentul de faţă, chiar şi politic în România. Pentru că vedem zi de zi suferinţele oamenilor, şi mai mult decât atât, o furie pe care, credeţi-mă, eu nu am văzut-o din 1989 încoace vizavi de actuala putere.

Mihai Gâdea: Reprezentanţi ai opoziţiei au spus, şi domniile voastre, au spus că preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia în mai multe rânduri. În Comisia Juridică din Camera Deputaţilor s-a schimbat modalitatea prin care preşedintele ar putea să fie suspendat, comisie care este controlată, care este, a cărei preşedinţie este asigurată de către domnul Daniel Buda, un foarte apropiat membru PDL al domnului Emil Boc şi întrebarea este, probabil că pregătesc o eventuală posibilitate după alegeri de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dacă rămâne o variantă la care vă gândiţi? Dacă există motive ca după alegeri să se vorbească în condiţiile în care aţi câştiga alegerile de eventualitatea suspendării preşedintelui?

Victor Ponta: În primul rând, să precizez că legea de modificare a Legii referendumului nu a trecut de Camera Deputaţilor.

Mihai Gâdea: Ci doar de Comisia juridică.

Victor Ponta: Nu, a venit în plen şi cu votul opoziţiei şi al UDMR a fost retrimisă la comisie.

Mihai Gâdea: Deci, nu a trecut de Camera Deputaţilor? Aceasta chestiune însemnând că preşedintele ar putea să fie suspendat în aceleaşi condiţii ca fosta suspendare, ca să zic, ultima suspendare.

Victor Ponta: În acleaşi condiţii legale, dar în condiţii cu totul şi cu totul diferite de…

Mihai Gâdea: Vă gândiţi în continuare la această ipoteză?

Crin Antonescu: Da. Sigur.

Mihai Gâdea: Fără dubii şi fără discuţii.

Crin Antonescu: Niciun dubiu. Am spus, nu facem un cap de ţară din asta, dar eu cred că nu avem cum să nu o luăm în considerare, pentru că România are nevoie de un preşedinte care să o reprezinte şi nu îl are şi are nevoie de un preşedinte care să nu obstrucţioneze desfăşurarea guvernării, calitatea guvernării, procesul democratic, statul de drept. Aceasta este limpede.

Mihai Gâdea: Veţi mai organiza referendumuri în condiţiile în care se pare că această problemă a reorganizării, regionalizării României începe să se clatine? Veţi mai organiza referendumuri, aşa cum aţi anunţat, în judeţele în care PSD sau PNL deţineau preşedinţia consiliului judeţean?

Victor Ponta: Suntem vigilenţi, pentru că nu vrem să ne trezim că iarăşi îi revine domnului Băsescu ideea. S-au convocat aceste referendumuri la momentul la care se anunţase proiectul. Prefecţii domnului Boc, în mod absolut ilegal şi abuziv, s-au repezit să le conteste. Aleşii locali ai PDL, preşedinţii lor de consilii judeţene şi consilierii lor s-au făcut de un râs total, s-au făcut de penibilul penibilului. Vă daţi seama, ei nu vor să-i întrebe pe oameni dacă să li se desfiinţeze judeţul, dar vor să conducă judeţul. Adică, Flutur vrea să conducă Suceava, dar nu vrea să-i întrebe pe oameni dacă să li se desfiinţeze judeţul. El vrea doar să-i mulgă, aşa, să le ia banii, să fure tot de acolo, dar să nu-i întrebe. Şi cam la fel s-au comportat peste tot. Nişte fricoşi. Apropo, l-am văzut pe domnul Frunzăverde, mare luptător, mare curajos, s-a prelins aşa ca ciocolata topită când a auzit că…, să nu-l supere pe Băsescu. Deci, cred că deja ne-am atins câteva obiective. Trebuie să fim foarte vigilenţi şi trebuie de câte ori putem să ne întoarcem la oameni. Nu aşa îi plăcea domnului Băsescu, să ne întoarcem la popor? Nu îi plac referendumurile domnului Băsescu? Să ne întoarcem la popor, să-i dăm referendumuri domnului Băsescu de câte ori avem ocazia.

Mihai Gâdea: Credeţi că este posibil ca în 2013 România să fie lovită din nou de criză, aşa cum ar fi o anumită teorie, că ne-am putea întoarce undeva mai rău decât chiar în locul în care am fost cel mai rău?

Victor Ponta: Ierataţi-mă că mă bag tot eu la răspunsul acesta, dar eu am fost cel care am coordonat… Noi, în 2013, şi dacă îşi revine toată economia mondială şi europeană, şi românească, noi, în 2013, vom avea câteva ghiulele uriaşe, şi anume: începem să plătim banii înapoi la FMI. Doi: avem datoriile din procesele pierdute de Boc cu magistraţi, profesori, toate celelalte procese pierdute, pe care ei, prin ordonanţe, le-au rostogolit în 2013. Trei: avem, sperăm să nu avem, dar s-ar putea să avem, cei 4 miliarde de euro din programul Udrea de furat bani cu drumuri comunale pentru campania electorală. Patru, vom pierde fondurile europene. În 2013-2014, se pierd definitiv ceea ce nu am utilizat, pentru că 2013 este ultimul an de contractare. Deci, noi vom avea vreo 4-5 ghiulele legate de gâtul României de Boc şi de Udrea, şi de Igaş. Înţelegeţi? Dar, oricum, le avem. Şi dacă o să fie bine, cum arată lucrurile acum cu Grecia, cu Spania, cu Belgia, cu Italia, Doamne fereşte de ce o să moştenim, dar ne pregătim să facem faţă.

Daniel Constantin: Şi aş vrea doar să completez. Imaginaţi-vă că la toate cele spuse de domnul Ponta se va adăuga şi anul electoral 2012, în care domnul Boc va face tot ce ţine de dânsul, va mări pensii, va mări salarii, va da, nu ştiu, bani mai mulţi către autorităţile locale, acolo unde au preşedinţii de consilii judeţene sau alţi conducători locali, şi bugetul de stat va suferi. Imaginaţi-vă şi sunt curios care va fi deficitul, dacă, Doamne fereşte, ajungem în anul 2012 cu acest guvern.

Crin Antonescu: (…) când a venit preşedintele în Parlament, sigur, noi ştiam la ce să ne aşteptăm, nu ne-am dus. Şi m-am gândit: domnule, dacă omul acesta, totuşi, a fost acum două zile, trei, la Bruxelles, a fost, a discutat de guvernanţa economică, de marile probleme, dacă vine în parlament, dacă se transformă într-un preşedinte normal şi vine, şi prezintă parlamentului ameninţările crizei?

Mihai Gâdea: Vă era frică?

Crin Antonescu: Nu, nu îmi era frică, era o speranţă care… Îmi dădeam seama că nu avea cum să se îndeplinească, dar spun acest lucru pentru ca, totuşi, să înţelegem ce ar trebui să facă un preşedinte al României, un prim-ministru al României. Totuşi, noi realizăm că primul-ministru al României este în aşa măsură necunoscut în structurile europene, în Uniunea Europeană, încât ajung oamenii aceia să titreze „Zapatero – primul-ministru al Spaniei” şi „Băsescu – primul-ministru al României”?

Victor Ponta: Ştiţi de ce? Domnul Boc a fost la Brixelles o zi. Eram şi eu acolo la reiuniunea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni. Domnul Boc a fost pe acolo, nu ştiu ce a făcut, s-a întors vineri dimineaţă, când era Consiliul European, s-a întors cu mine cu avionul. Şi la Consiliul European, unde participă primii-miniştri din ţările Uniunii Europene, era Băsescu. Normal că oamenii au crezut că este primul-ministru. Ce să creadă? Domnul Boc s-a plimbat cu avionul dintr-o parte în alta.

Crin Antonescu: Măcar Băsescu să vină, să ne spună ceva, nu ce crede el despre ce s-a întâmplat la 23 august 1944. Domnule, cu ce se ocupă acum?

Victor Ponta: Zi ce ai vorbit la Bruxelles.

Mihai Gâdea: Pe o scară de la 1 la 10, cât de bine vă înţelegeţi în găsirea candidaţilor pentru alegerile, mă refer la candidaţii comuni, alegerile locale şi parlamentare? Pentru că am înţeles că se fac sondaje pentru desemnarea celor mai buni candidaţi. Am citit în ziare, cu o culoare, părea aşa, ca o hârtie uşor portocalie, că înţeleg că sunt tensiuni. Pe o scară de la 1 la 10, cât de bine vă înţelegeţi? Zece înseamnă bine.

Daniel Constantin: Da, cred că ştiu la ce v-aţi referit. Vă daţi seama cum o să ne înţelegem, dacă domnul Ciohodaru nu va fi candidatul USL la Iaşi.

Mihai Gâdea: Nu ştiu.

Daniel Constantin: Glumesc. Eu vă spun: sunt, într-adevăr, anumite tensiuni, generate probabil şi din exteriorul USL, dar sunt convins, sunt convins că odată ce se vor finaliza aceste sondaje, şi mai avem câteva zile până le vom finaliza, toate aceste tensiuni artificiale, pe care încearcă să le sugereze, repet, din exterior, vor dispărea. Dacă ar fi să mă refer la acea scară, eu aş da nota 9.

Victor Ponta: Pe o scară de la 1 la 10, aş spune nota 10 a înţelegerii dintre noi trei: Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin. Şi cei care, şi dumneavoastră, care aţi studiat istoria alianţelor din România, dacă noi ne înţelegem, o să se înţeleagă până la urmă şi partidele noastre. Altfel, dacă noi ne certăm, de abia aşteaptă colegii noştri să se întâmple ceva. O să ne înţelegem, pentru că avem lucruri mult prea importante de făcut pentru România după 2012 şi trebuie să le facem noi.

Crin Antonescu: Aşa să ne ajute Dumnezeu.

Daniel Constantin: De acord.

Mihai Gâdea: Ce final mai bun de emisiune decât ceea ce aţi spus dumneavoastră, domnule preşedinte Antonescu. Vreau să vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa în această seară. Este ceva ce aţi fi vrut în această seară să spuneţi important oamenilor şi nu v-am dat eu ocazia?

Crin Antonescu: Nu ştiu dacă este important. Este important pentru mine, în orice caz. Nu cred că până la sfârşitul acestei săptămâni, când se încheie, repet, sesiunea parlamentară, o să am ocazia să mai comunic cu domniile lor, cu cei care ne privesc. Aş vrea să le spun încă o dată, cum le-am spus de atâtea ori de aici, din studioul dumneavoastră, aproape mitologic în materie de rezistenţă, să nu îşi piardă speranţa. Nu am stat degeaba, am construit şi vom construi pentru un război pe care îl vom câştiga. Şi nu mai este mult.

Mihai Gâdea: Mai aveţi ceva de adăugat?

Victor Ponta: Eu vroiam să vă felicit pentru aniversare. Să vă urez rezistenţă bună şi să vă spun că ştiu sigur ce o să ne faceţi când o să fim noi la guvernare. Mă pregătesc şi pentru asta.

Mihai Gâdea: Indiferent de putere, am promis lucrul acesta, vom fi…

Victor Ponta: Doar nu o să fiţi TVR acum? Ce naiba!

Mihai Gâdea: Nici vorbă.

Daniel Constantin: Eu aş vrea doar să le spun acelor oameni care zi de zi ne trimit e-mail-uri, SMS-uri, ne spun atunci când ne întâlnesc „Scăpaţi-ne de ăştia1”, exact aşa se exprimă, că lucrăm la acest lucru, chiar dacă nu se vede atât de mult zi de zi. Îi asigurăm că facem tot posibilul ca în cel mai scurt timp să scăpăm de această ciumă portocalie, cum spun unii.

Mihai Gâdea: Domnilor preşedinţi, vă mulţumesc tare mult pentru prezenţa din această seară la „Sinteza zilei”.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: