Puterea: O listă întreagă de parlamentari rămân fără „Planul B”

Un număr important de senatori şi deputaţi îşi fac în acest moment calcule pentru a candida în vara lui 2012 la primării şi preşedenţii de consilii judeţene. Din proprie dorinţă, sau la ordinul partidului. Însă, acesta nu esti singurul lor calcul. Mai au şi un „Plan B”: candidaturi ulterioare, în iarna anului viitor, pentru un fotoliu de parlamentar, în cazul unui eşec la locale.  Planul lor de rezervă este, însă, dat peste cap. Motivul? Intenţia PDL de a suprapune alegerile locale cu cele parlamentare îi forţează să aleagă: ori candiează la parlamentare, ori la locale.

“Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”. Aşa spune Alineatul 2 al Articolului 71 din Constituţia României. Prin urmare, nu poţi fi în acelaşi timp şi parlamentar şi primar, sau preşedinte de consiliu judeţean. Cu toate acestea, legea nu împiedică pe nimeni doar să candideze şi la locale şi la parlamentare.

Voinescu (PDL): „Nu vor avea voie”

Vicepreşedintele PDL, deputatul Sever Voinescu, un susţinător al comasării alegerilor generale cu cele locale, ţine să ne dea sigurări că politicienii nu vor putea candida la ambele alegeri. „Nu vor avea voie. Sunt în situaţie de incompatibilitate. Nu au cum, e absurd. Ce facem apoi, organizăm alegeri pentru posturile pe care le vor lăsa libere?”, a declarat democrat-liberalul pentru „Puterea”.

Moldovan (PSD): „Nu-i împiedică nimeni”

Colegul lui Voinescu de la Camera Deputaţilor, social-democratul Emil Radu Moldovan este de altă  părere. El afirmă că singurul lucru care-i poate împiedica pe politicieni să candideze în acelaşi timp şi la locale şi la parlamentare ar fi gradul de seriozitate al fiecăruia. „Legal poţi să candidezi pe câte liste vrei tu. Nu te-împiedică nimeni. Dar, e neserios. Trebuie să-ţi asumi. Ori la la parlamentare, ori în administraţia publică locală”, declară Moldovan pentru „Puterea”. Amintim că el însuşi este unul dintre parlamentarii care şi-au manifestat intenţia de a intra în cursa electorală locală, respectiv la preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Într-o situaţie similară se află şi fostul ministru al muncii, pedelistul Ioan Nelu Botiş, pe care partidul îl dă drept un posibil candidat la primăria Bistriţa. Şi el afirmă că, în cazul în care alegerile se vor suprapune, deputaţii şi senatorii vor trebui să aleagă între administraţia locală şi parlament. Întrebat de noi ce va alege el, Botiş ne-a spus: „Nu ştiu, e prea devreme să mă decid. Şi, oricum, o astfel de decizie va fi luată în organizaţie”.

Frâncu (PNL): „Nu se va putea face suprapunerea”

Senatorul liberal Emilian Frâncu nu crede că PDL va reuşi punerea în aplicare a planului de comasare a alegerilor. Frâncu face parte şi el din categoria parlamentarilor care vor o funcţie în administraţia locală, aceea de primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea. „Suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare nu se va putea face decât dacă guvernul Boc îşi dă demisia prin noiembrie 2012 şi se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, care să aibă loc în acelaşi timp cu cele locale. Pentru că mandatul primarilor nu poate fi prelungit. Scrie în Constituţie. Şi ce parlamentari vor dori să renunţe la aproape un an de mandat? Nu vrea nimeni. Ştiţi de ce vor deputaţii şi senatorii funcţiile astea domnule?! Nu pentru bani, leafa aia amărâtă de 1.600 de dolari. Ci, pentru că dă bine, domnule!”, ne explică senatorul cu o sinceritate debordantă.

Deputaţii şi senatorii aspiranţi

Mai jos vă prezentăm o listă cu cei care până în prezent şi-au manifestat clar intenţiile de a candida în administraţia locală, sau despre care membrii de vază din partidele lor  au afirmat că ar putea candida, ori despre care mass-media au speculat că ar cocheta cu această idee.

 • Oana Niculescu Mizil (deputat PSD) – preşedinţia CJ Călăraşi
 • Emil Radu Moldovan (deputat PSD) – preşedinţia CJ Bistriţa-Năsăud
 • Ioan Nelu Botiş (deputat PDL) – primăria Bistriţa
 • Dan Nica (deputat PSD) – preşedinţia CJ Galaţi
 • Victor Paul Dobre (deputat) – preşedinţia CJ Galaţi
 • Teodor Meleşcanu (senator PNL) – preşedinţia CJ Prahova
 • Theodor Paleologu (deputat PDL) – primăria Bucureşti
 • Costică Canacheu (deputat PDL) – primăria Bucureşti
 • Robert Negoiţă (deputat PSD)) – preşedinţia CJ Ilfov
 • Relu Fenechiu (deputat PNL) – preşedinţia CJ Iaşi
 • Lia Olguţa Vasilescu (deputat PSD)– primăria Craiova
 • Emilian Frâncu (senator PNL) – primăria Râmnicu Vâlcea

Sursa: Puterea

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: