USL – Revista presei locale, 19 – 25 septembrie 2011

MOLDOVA

USL

Vaslui: Liderii locali USL nu acceptă ca PC să meargă singur la viitoarele alegeri (Agerpres)

Reprezentanţii USL Vaslui au anunţat marţi că nu sunt de acord cu decizia Partidul Conservator de a participa singur la alegerile locale din 2012. Membrii filialei PC Vaslui au declarat că în judeţ vor fi doar două excepţii: şefia Consiliului Judeţean şi funcţia de primar al municipiului Vaslui. ‘PC Vaslui nu va avea candidat propriu pentru funcţia de preşedinte al CJ şi pentru cea de primar al municipiului reşedinţă de judeţ. Se va merge pe listele USL. În rest, candidaţii noştri vor fi pe listele PC. Mergem cu candidaţi proprii în toate municipiile, oraşele şi comunele din judeţ. Nu pierdem nimic prin această decizie. Noi suntem pregătiţi pentru lupta care urmează. Avem tineri care vor să se afirme în politică. Dacă vom merge singuri la alegerile locale viitoare vom avea numai de câştigat. Nu vom pierde nimic’, a declarat, marţi, Alin Trifu, preşedintele organizaţiei PC Vaslui.

În replică, liderii filialelor PSD şi PNL, Dumitru Buzatu şi, respectiv, Florin Ciurariu, au susţinut că nu sunt de acord cu poziţia conservatorilor şi nu acceptă ca formaţiunea politică să meargă la alegeri pe listele USL la CJ şi Primăria Vaslui. ‘Dacă PC vrea să meargă singur la alegerile viitoare să facă acest lucru peste tot. Nu are de ce să meargă pe listele USL la Consiliul Judeţean şi primărie. Merge singur peste tot. Nu am avut până acum neînţelegeri la Vaslui în USL. În calitatea mea de copreşedinte, voi susţine lucrul acesta – ca ei să meargă singuri peste tot la alegeri dacă asta doresc’, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Buzatu.

Nici liberalii nu sunt de acord cu poziţia PC. ‘Dacă asta e decizia lor, să fie sănătoşi, dar nu poţi să fii într-un loc pe o listă şi în alt loc pe altă listă. Nici nu se pune problema să avem noi ceva de pierdut după decizia celor de la PC’, a susţinut, la rândul său, Florin Ciurariu.

Liberalul Relu Fenechiu propune ca PC să iasă din USL şi să candideze singur în alegerile din 2012 (Agerpres)

Liderul filialei ieşene a liberalilor, deputatul Relu Fenechiu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că le va propune preşedinţilor PNL şi PSD ca Partidul Conservator să fie scos din Uniunea Social Liberală şi să candideze pe liste proprii la viitoarele alegeri. ‘Vă prezint părerea proprie, nu poziţia partidului: voi cere, în măsura în care am posibilitatea şi dreptul să o fac, conducerii PSD şi PNL să găsească împreună soluţia prin care USL-ul să fie o alianţă din care să facă parte PSD şi PNL, pentru că am înfiinţat această uniune pentru a câştiga alegerile de anul viitor şi pentru a le oferi românilor o alternativă clară, corectă şi serioasă la actuala putere. Nu am înfiinţat această uniune pentru pofta cuiva de a avea un cuvânt de spus într-un anumit for’, a afirmat Relu Fenechiu.

El s-a declarat dezamăgit de acţiunile preşedintelui conservator, atunci când a afirmat că PC va candida cu propriii candidaţi la alegerile locale din 2012, cu excepţia situaţiilor în care s-a negociat deja cu USL. ‘Propunerea mea este să iasă din USL, să candideze separat peste tot, iar după alegerile generale suntem dispuşi să intre din nou în USL, dacă dumnealor vor, dar să respecte regulile jocului. Nu suntem o uniune în care să luăm deciziile în urma şantajului unuia sau altuia. Noi, cei din PNL şi PSD, suntem dispuşi să lăsăm fiecare de la noi, din orgoliile noastre, pentru realizarea obiectivului comun – să le oferim românilor o guvernare serioasă după 2012’, a afirmat Fenechiu.

Săptămâna trecută, tot într-o conferinţă de presă la Iaşi, preşedintele PSD Victor Ponta, copreşedintele al USL, afirma că nu e normal ca PC să meargă separat în alegeri doar în anumite situaţii, precum Iaşiul. ‘Cred şi văd anumite semne nu doar în judeţul Iaşi, ci şi în alte părţi şi cred că putem merge cu ideea ca la alegerile locale să meargă peste tot singuri în alegeri, nu doar în Iaşi. Dacă alegerile vor fi comasate poate să candideze singuri la alegerile parlamentare. Sper să intre în Parlament şi, bineînţeles, vor fi partenerii noştri după aceea. Altfel, lucrurile nu pot să meargă aşa. Chiar dacă reprezint un partid mult – mult mai mare, am respect pentru Partidul Conservator, dar cer acelaşi respect’, spunea Ponta.

Iaşi: Relu Fenechiu critică ratarea intrării României în spaţiul Schengen (Agerpres) 

Preşedintele filialei ieşene a PNL, deputatul Relu Fenechiu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că ratarea intrării României în spaţiul Schengen este ‘un eşec lamentabil al diplomaţiei şi al actualei guvernări a României’.

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu susţine că cea mai importantă nerealizare a actualei guvernări este eşecul intrării României în spaţiul Schengen. El a afirmat că motivele acestei noi amânări sunt faptul că România nu şi-a dus la îndeplinire angajamentele pe care le-a făcut în privinţa a trei obiective foarte importante: cel al securităţii şi siguranţei naţionale şi a frontierelor, cel economic şi, nu în ultim rând, de ordin social.

Mai mult, Fenechiu critică actuala guvernare că nu a ştiut să comunice corect problemele cu care se confruntă în această privinţă pentru ca acestea să fie corectate la timp. ‘Aş ruga cele două instituţii (Preşedinţia şi Guvernul – n.r.) să nu dea vina pe romii care cerşesc pe străzile Parisului sau ale Londrei, să nu dea vina pe cei care cântă pe arterele pietonale ale Europei, ci să ştie foarte clar că noi n-am intrat în Schengen din cauza unor probleme legate de securitatea frontierelor, de chestiuni economice şi de politici sociale ale României. Guvernul ar fi trebuit să rezolve aceste probleme şi faptul că a ratat această intrare, după părerea mea, ar trebui să ducă la o demisie de bun simţ, de urgenţă’, a precizat Relu Fenechiu.

Conform politicianului ieşean, spaţiul Schengen înseamnă accederea spre o monedă unică, eliminarea tuturor barierelor economice între România şi ţările care există deja în acest spaţiu. ‘Din acest punct de vedere, România nu este încă pregătită. Acesta este motivul real, iar Traian Băsescu, Emil Boc şi echipa lor pot să încerce să păcălească la nesfârşit românii că pe oficialii europeni nu au putut şi nu pot să-i păcălească’, a menţionat Fenechiu.

Daniel Constantin: Conservatorii dau mâine la Iaşi startul pentru campania lui Tudor Ciuhodaru (Agerpres)

O delegaţie a conducerii centrale a Partidului Conservator, condusă de preşedintele Daniel Constantin, se va afla, marţi, la Iaşi, pentru a se întâlni cu membrii şi simpatizanţii PC din Iaşi şi pentru a susţine candidatura deputatului Tudor Ciuhodaru la Primaria Municipiului Iaşi, se menţionează într-un comunicat de presă, postat pe site-ul partidului.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, marţi pentru AGERPRES, că această vizită la Iaşi a delegaţiei conducerii partidului va reprezenta ‘startul pentru campania’ deputatului Tudor Ciuhodaru la primăria Municipiului. ‘Mâine la Iaşi vom da startul pentru campania colegului nostru doctorul Tudor Ciuhodaru, care va candida din partea Partidului Conservator la Primăria Municipiului Iaşi’, a declarat Daniel Constantin.

Partidul Conservator va candida în 2012 pe liste separate la alegerile locale pentru toată ţara, cu excepţia locurilor în care lucrurile deja au fost stabilite, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele conservator Daniel Constantin. ‘PC în urma consultărilor pe care le-am avut cu liderii organizaţiilor judeţene a decis şi va candida în anul 2012 pe liste separate la alegerile locale pentru toată ţara, sigur, cu excepţia locurilor în care lucrurile deja au fost stabilite’, a declarat liderul conservator.

El a precizat că în toată ţara PC va avea candidaţi şi liste de consilieri separate, cu unele excepţii. ‘În toată ţara PC va avea candidaţi şi liste de consilieri separate, acolo unde lucrurile au fost deja stabilite la nivelul USL, mă refer aici la primăriile municipiu reşedinţă de judeţ şi consiliile judeţene vom avea candidaţi comuni pentru că este deja o decizie în vigoare a USL, excepţie făcând de la această decizie candidatura la Iaşi, unde noi îl susţinem în continuare pe Tudor Ciuhodaru. Nu văd de ce ne-am întoarce la această decizie, atâta timp cât ea a fost asumată de toate cele trei partide, a fost agreată la nivelul USL, ca atare avem deja o decizie şi nu s-a pus problema să revenim la această decizie’, a argumentat preşedintele PC.

Botoşani: Tribunalul susţine hotărârea CJ de organizare a referendumului privind regionalizarea (Agerpres)

Consiliul Judeţean Botoşani ia în calcul organizarea unui referendum pe tema reorganizării administrative a judeţului, după ce Tribunalul a decis că hotărârea CJ, adoptată în luna iunie, este legală, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac.

Actul normativ privind desfăşurarea referendumului a fost contestat de prefectul Cristian Roman, însă magistraţii au respins contestaţia. ‘S-a respins contestaţia Instituţiei prefectului, ceea ce înseamnă că a rămas în picioare ceea ce s-a hotărât în Consiliul Judeţean, adică ar trebui să procedăm la desfăşurarea referendumului’, a precizat Ţâbuleac.

Şeful Consiliului Judeţean consideră că o consultare a populaţiei pe o problemă de interes cum ar fi cea legată de reorganizarea administrativ – teritorială a judeţului este obligatorie, însă recunoaşte că CJ nu dispune de resursele financiare necesare în acest sens. Hotărârea instanţei botoşănene nu este definitivă, iar prefectul Cristian Roman ia în calcul atacarea acesteia la Curtea de Apel Suceava. ‘Vom vedea ce spune instanţa în dispozitiv, vom analiza cu juriştii şi apoi vom decide. În 15 zile de la comunicare o vom analiza şi vom lua poziţie’, a precizat prefectul de Botoşani.

Hotărârea privind organizarea referendumului a fost adoptată de CJ cu majoritatea PSD – PNL.

Neamţ: Consilierii judeţeni ai USL solicită demiterea preşedintelui CJ pentru incompatibilitate (Agerpres)

Consilierii judeţeni ai Uniunii Social Liberale au depus o sesizare la prefectură prin care solicită eliberarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a lui Vasile Pruteanu, motivând starea de incompatibilitate în care se află acesta.

În sesizare, care a fost depusă şi la secretarul judeţului Neamţ, consilierii opoziţiei susţin că fiica preşedintelui CJ Neamţ are un contract în vigoare cu Direcţia de Protecţie a Copilului Neamţ, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Semnatarii sesizării invocă legea 161 din 2001, potrivit căreia preşedintele consiliului judeţean şi consilierii judeţeni nu au voie să facă afaceri cu instituţiile subordonate consiliilor judeţene, măsura fiind valabilă şi pentru rudele de gradul întâi, în caz contrar fiind declarată starea de incompatibilitate.

Opoziţia din CJ Neamţ a prezentat însă documente potrivit cărora, fiica preşedintelui CJ Neamţ a încheiat un contract cu Direcţia de Protecţie a Copilului, pentru suma de 73.000 lei. Astfel, societatea C&C Farm, la care Elena Pruteanu, fiica preşedintelui CJ Neamţ este asociată, a încheiat pe 11 aprilie 2011, două contracte cu instituţia subordonată CJ Neamţ, pentru furnizarea de materiale sanitare şi medicamente. Vasile Pruteanu a declarat, pentru AGERPRES, că între timp, societatea la care fiica sa este asociată a renunţat la contractele cu instituţia pe care o conduce. ‘Nu mai există starea de incompatibilitate pentru că societatea la care este asociată fiica mea a reziliat între timp contractul cu Direcţia de Protecţie a Copilului. Cred că a început prea devreme campania electorală’, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ. Prefectul Mihai Archip a declarat că sesizarea este în lucru la compartimentul juridic al Prefecturii, urmând ca zilele viitoare să fie întocmit un punct de vedere oficial la sesizarea consilierilor judeţeni ai USL.

În cazul în care prefectura va constata că sesizarea este întemeiată, prefectul va semna ordinul de încetare de drept a calităţii de preşedinte al CJ Neamţ a lui Vasile Pruteanu, situaţie în care vor avea loc alegeri anticipate pentru această funcţie.

PSD

Iaşi: Tinerii social-democraţi ieşeni cer demisia ministrului Daniel Funeriu (Agerpres)

Tinerii din PSD Iaşi au solicitat joi, într-o conferinţă de presă, demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, invocând situaţia din învăţământul românesc. Vicepreşedintele TSD Iaşi, Silviu Macovei, îi reproşează ministrului Funeriu decizia de a desfiinţa şcolile de arte şi meserii, precum şi lipsa universităţilor româneşti din Top 500 la nivel internaţional. Totodată, social-democratul afirmă că din cauza desfiinţării creşelor şi grădiniţelor în multe cazuri părinţii preşcolarilor sunt nevoiţi să recurgă la clasica şpagă sau la ‘cunoştinţe’ pentru a prinde un loc într-o astfel de unitate pentru copii lor.

Un alt motiv pentru care ministrul Funeriu ar trebui să demisioneze, susţine social-democratul, este nivelul salariilor din sistemul de educaţie. ‘E o bătaie de joc în sistemul de educaţie. Mulţi dintre profesori au renunţat la catedre pentru a lucra în străinătate ca bone, chelneri sau şoferi de taxi. Din păcate, peste 40 la sută dintre tinerii profesori vor să plece şi ei din sistem, dacă situaţia socio-economică din România va persista în următorii cinci ani’, a exemplificat vicepreşedintele TSD Iaşi.

Andrei Dolineaschi (PSD): Alegerile locale şi parlamentare nu vor avea loc în acelaşi timp (Agerpres)

Alegerile locale şi parlamentare de anul viitor nu vor avea loc în acelaşi timp, din cauza opoziţiei primarilor Partidului Democrat Liberal (PDL) faţă de acest proiect, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD), deputatul Andrei Dolineaschi.

El consideră că primarii democrat- liberali ”vor fi traşi în jos” de parlamentarii PDL, care au susţinut programele de austeritate, care au determinat scăderea nivelului de trai al populaţiei. ”Primarii în funcţie ai PDL nu doresc să achite nota de plată a unei guvernări catastrofale a Guvernului Boc. Acesta este un efect pervers la care nu se aşteptau”, a afirmat Dolineaschi, care şi-a manifestat convingerea că alegerile locale şi parlamentare se vor desfăşura la termen, primele în iunie, iar celelalte în noiembrie.

MUNTENIA

PNL

Giurgiu: Preşedintele organizaţiei judeţene PNL nu vede posibilă o colaborare cu partidul lui Dan Diaconescu (Agerpres)

Preşedintele organizaţiei judeţene PNL Giurgiu, primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, spune că nu întrevede o colaborare politică cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

‘S-a mai făcut un partid. Ce segment de populaţie e îndreptat spre acest partid? Ei spun că vor câştiga 30 la sută din electorat, dar nu cred aşa ceva. E un pericol ce se va întâmpla cu acest partid – va selecta un segment de oameni foarte săraci şi cu speranţe divine. E un segment al populaţiei care nu face cinste şi nici pe departe nu se pot compara cu mişcarea populară din Europa aşa cum tinde acest partid’, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Lucian Iliescu.

El crede că formaţiunea nou-înfiinţată va încerca o coaliţie cu alte partide din România, dar subliniază că în niciun mod nu vede ca PNL să colaboreze cu acest nou partid.

Luni, Curtea de Apel Bucureşti a admis înregistrarea ca formaţiune politică a Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Hotărârea Secţiei civilă a Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

Tulcea: Consilierii judeţeni PSD şi PNL, nemulţumiţi de modul în care se împart banii primăriilor (Agerpres)

Consilierii judeţeni PNL nu vor vota, vineri, proiectul de hotărâre privind repartizarea unor sume unităţilor administrativ-teritoriale tulcene, reprezentanţii PSD fiind de asemenea nemulţumiţi din cauza modului în care conducerea CJ alocă bani primăriilor.

‘În mod sigur, liberalii nu vor vota proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale. Nicio primărie liberală nu primeşte măcar un leu şi nu este pentru prima dată. Este o repetiţie pe care partidul de guvernământ pe plan local şi-o asumă, asumare care din punctul meu de vedere îl pune în situaţia de a demonstra că nu este un partid pentru ţară, iar populaţia trebuie să înţeleagă acest lucru. Este inadmisibil să faci discriminare între locuitorii judeţului atunci când este vorba de bani şi de nevoile lor. Toate comunele au nevoie de bani pentru că sunt foarte multe probleme de rezolvat la nivelul fiecăreia’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele filialei PNL, Aurora Oprea.

Şi reprezentantul consilierilor judeţeni PSD, Vasile Strat, s-a arătat nemulţumit de modul în care sunt repartizate sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, dar a menţionat că proiectul de hotărâre nu a fost discutat în comisia din care face parte şi că aşteaptă de la conducerea CJ transparenţă în ceea ce priveşte repartizarea banilor. ‘Cred că este o greşeală că doi primari PSD – primarii comunelor Jurilovca şi Sfântu Gheorghe – primesc sume prin acest proiect de hotărâre. Nu pot decât să îi felicit pe aceştia pentru modul în care au ştiut să se strecoare şi îl bănuiesc pe vicepreşedintele CJ, Nicolae Chichi, de subminarea autorităţii preşedintelui CJ, Victor Tarhon’, a susţinut, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PSD Tulcea, deputatul Horia Teodorescu.

În replică, vicepreşedintele CJ Nicolae Chichi a declarat că atât primari ai PSD cât şi primari de la PNL vor primi sume, conform proiectului de hotărâre. ‘În primul rând, repartizarea a fost făcută pe baza unui chestionar în care primarii din judeţ au prezentat necesarul de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor aprobate şi aflate în execuţie cu finanţate de Uniunea Europeană, pentru proiectele aflate în execuţie conform Ordonanţei 7, pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice necesare investiţiilor urgente şi pentru proiectele comunităţilor începute cu resurse proprii’, a afirmat Nicolae Chichi.

Tulcea: Schimbarea viceprimarilor PDL din CL cu majoritate USL, finalizată la sfârşitul lunii octombrie (Agerpres)

USL doreşte să schimbe într-o lună toţi viceprimarii PDL din unităţile administrativ-teritoriale în care reprezentanţii celor trei partide din Uniune deţin majoritatea.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, deputatul Horia Teodorescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că printr-un protocol semnat recent s-a stabilit ca termenul limită pentru realizarea acestei acţiuni să fie sfârşitul lunii octombrie, făcându-se referire şi la modul în care vor desemnaţi candidaţii la viitoarele alegeri. ”Prin protocol am stabilit ca în localităţile în care avem primari PSD, candidaţii la alegerile viitoare să fie social-democraţi, iar acolo unde avem primari PNL, candidaţii să fie liberali. Din păcate, în judeţ nu avem niciun primar PC, ci doar câţiva consilieri locali”, a menţionat Horia Teodorescu.

Pentru celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, potrivit sursei citate, candidaţii la alegerile viitoare vor fi stabiliţi prin sondaj de opinie. Reprezentanţii PSD şi PNL s-au arătat nemulţumiţi din cauză că dorinţa lor de a organiza un referendum pe tema regionalizării, concretizată printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean, a fost blocată, ei susţinând necesitatea unei asemenea acţiuni. O altă nemulţumire a reprezentanţilor PSD şi PNL o constituie intenţia de a concesiona unor societăţi private activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene. Încă din primăvară, liderii USL au anunţat că doresc schimbarea a 14 viceprimari PDL din unităţile administrativ-teritoriale în consiliile cărora partidele Uniunii deţin majoritatea.

Prima încercare de înlocuire a unui viceprimar PDL în judeţul Tulcea a avut loc în comuna Baia, în luna aprilie, până în momentul de faţă fiind schimbaţi trei viceprimari democrat-liberali.

Ialomiţa: PNL solicită PSD să facă public numele candidatului la Primăria Slobozia (Agerpres)

Liberalii ialomiţeni şi-au prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, candidatul la Primăria Slobozia, respectiv pe Ioan Martin, deşi, în urma sondajelor de opinie efectuate, în preferinţele electoratului se află actualul edil social-democrat, Gabi Ionaşcu. În urma acestor sondaje, în cadrul USL s-a decis ca atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria Slobozia să revină PSD, având în vedere că liberalii au obţinut în jur de 20%, iar PSD peste 40%.

Reacţia liberalilor de a-l anunţa pe actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al PNL Ialomiţa ca viitor candidat la Primăria Slobozia vine în urma întârzierii luării unei decizii din partea PSD de a-şi anunţa oficial candidatul, precum şi proiectul pe care, ulterior, aceştia să-l poată susţine în cadrul USL. Preşedintele PNL Slobozia, Mihai Emilian, spunea că, ‘în principiu, organizaţia PNL Slobozia consideră normală decizia luată de preşedinţii Ponta şi Antonescu referitoare la judeţul Ialomiţa şi municipiul Slobozia’, însă există o problemă, în opinia sa, legată de această desemnare. ‘Privite brut datele, era o decizie absolut normală ca la preşedinţia Consiliului Judeţean candidatul să fie PSD, iar candidatul la primăria Slobozia să fie tot PSD. Din punctul acesta de vedere, organizaţia PNL Slobozia nu contestă şi nu va contesta candidatura USL referitor la cele două posturi. Problema noastră este referitoare la desemnarea candidatului din partea PSD. Personal, am aşteptat două – trei săptămâni o întâlnire cu membrii organizaţiei PSD. Lucru care nu s-a întâmplat. Ca atare, şi această conferinţă are rolul ei. Adică, noi trebuie să luăm o decizie ce vrem să facem cu oraşul ăsta. (…) La ora actuală, Ionaşcu nu este candidatul PSD, pentru că nu a spus nimeni public acest lucru’, a precizat Mihai Emilian.

Preşedintele PNL Slobozia a adăugat că liberalii nu vor să meargă numai ‘pe mâna’ PSD, susţinând că ei îşi pregătesc propriul candidat, în eventualitatea în care posibilul candidat al PSD va ceda cu câteva luni înainte de alegeri, sub presiunea ‘dosarelor pe care le are în lucru’. ‘Noi ne pregătim în continuare de alegeri, urmând ca PSD să-şi prezinte oferta lor până înainte de alegeri. Nu vreau să am surpriza că înainte de alegeri nu am candidat. Noi pregătim candidatul pentru postul de primar, respectiv pe domnul Martin, şi îl vom implica în această campanie. Domnul Martin va decide, însă, în primăvara viitoare, dacă va merge sau nu mai departe, în funcţie de sondajele de la data respectivă’, a adăugat Mihai Emilian.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui PNL Ialomiţa, Ioan Martin, sondajele efectuate plasează atât partidul, cât şi pe viitorul candidat la primărie pe primul loc în municipiile Feteşti şi Urziceni, iar la Slobozia pe locul doi. În final, Mihai Emilian şi-a arătat disponibilitatea de a folosi în campania electorală orice mijloace pentru a convinge electoratul, mijloace folosite de alte partide în decursul anilor.

Vâlcea: Memoriu pentru sprijinirea Uzinelor Sodice Govora, depus la Guvern de senatorul PNL Emilian Frâncu (Agerpres)

Un memoriu în sprijinul funcţionării Uzinelor Sodice Govora (USG), singura companie producătoare de sodă calcinată din ţară, a fost depus joi la Guvern, după cum a declarat, pentru AGERPRES, senatorul liberal Emilian Frâncu.

‘Uzinele Sodice Govora (USG) – Ciech Chemical Group SA, reprezintă singura companie producătoare de sodă calcinată din ţară. În ultimii ani, de la preluarea societăţii, grupul polonez Ciech a demonstrat că este un investitor responsabil, care doreşte să redreseze şi să dezvolte activitatea de producţie nu numai în propriul interes, dar şi în interesul salariaţilor români, precum şi în interesul comunităţii locale, funcţionarea fabricii fiind importantă în sistemul integrat al platformei chimice vâlcene şi al economiei naţionale’, a precizat Frâncu.

Acesta a mai spus că, ‘cu toate acestea, funcţionarea companiei este pusă în pericol existând posibilitatea să îşi închidă porţile, continuarea activităţii societăţii depinzând de rezolvarea a două probleme de mediu generate de aderarea României la Comunitatea Europeană’. ‘Prima ar fi (…) legea privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluării, prin care USG va apare în culpă după încheierea perioadei de tranziţie care se termină la data de 31.12.2011 pentru conformare la Directiva IPPC. Cu toate că în decursul anilor s-au întreprins măsuri de reducere a poluanţilor în apele evacuate în râul Olt, care să respecte normele impuse de Uniunea Europeană, societatea nu este capabilă, oricât efort ar face, să fie în conformitate cu prevederile legislaţiei interne privind evacuarea poluanţilor în receptorul natural’, a precizat parlamentarul vâlcean.

A doua problemă, în opinia senatorului liberal, vizează HG 349/21 din aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, prin care batalurile de şlam ale USG au fost incluse pe lista depozitelor de deşeuri nepericuloase care sistează depozitarea lichidă. ‘Luând în considerare condiţiile de amplasare ale fabricii, în conformitate cu BAT-urile existente la nivel european pentru sodă calcinată, nu este specificată o altă soluţie decât cea utilizată de societatea USG. Până la această dată, la nivel internaţional, nu există altă metodă de epurare a apelor uzate, decât acest procedeu mecanic, folosind batalurile de şlam’, a mai spus Frâncu.

Prin acest memoriu, Frâncu cere o soluţie pentru ca USG să-şi poată continua activitatea. USG este o societate cu capital privat polonez care funcţionează în parcul industrial Râureni şi unde lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi

George Scutaru (PNL): Reorganizarea Poliţiei de frontieră creşte riscul de a rămâne în afara spaţiului Schengen (Agerpres)

Deputatul liberal George Scutaru consideră că ‘reorganizarea Poliţiei de frontieră şi concedierea a 1.057 de oameni va conduce la creşterea riscului de a rămâne în afara spaţiului Schengen’.

Secretarul Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor atrage atenţia că, ‘la inspecţia tehnică, parametrii au fost îndepliniţi, însă această evaluare a fost făcută pe structura iniţială a Poliţiei de frontieră’. ‘Ieri (miercuri – n.r.), în Comisia de apărare, am avut în dezbatere proiectul de reorganizare a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, din aproximativ 14.300 de persoane cât numără în acest moment Poliţia de frontieră, în acest proiect care a fost adoptat de Comisia de apărare s-a decis reorganizarea acestei structuri, dispar inspectoratele judeţene şi avem o structură regională, cinci inspectorate teritoriale, plus Garda de coastă. În urma acestei reorganizări 1.057 de oameni din Poliţia de frontieră vor fi concediaţi în perioada următoare, după adoptarea legii’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, deputatul Scutaru.

Acesta susţine că, ‘în ciuda asigurării că nu vom avea de suferit după această reorganizare’, rămâne la ideea că ‘există riscul ca această reorganizare a Poliţiei de frontieră să fie folosită drept pretext de acele state care nu doresc, din considerente interne, să îşi dea un vot favorabil României în spaţiul Schengen pentru noi evaluări din punct de vedere tehnic’. ‘Atâta timp cât acuzele care ne-au fost aduse sunt legate de incapacitatea României de a gestiona graniţa de răsărit a Uniunii Europene stau şi mă întreb dacă concedierea în perioada următoare va întări această graniţă, mă refer aici şi de imigraţia ilegală!?’, a precizat parlamentarul liberal.

George Scutaru (PNL): Decizia privind nominalizarea unui candidat liberal pentru preşedinţia CJ nu poate fi schimbară (Agerpres)

Deputatul George Scutaru, liderul PNL Buzău, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că ‘decizia privind nominalizarea unui candidat liberal la alegerile de anul viitor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Buzău nu poate fi schimbată’.

‘În ciuda tuturor presiunilor sau promisiunilor pe care diverşi lideri ai PSD Buzău le fac primarilor, reprezentanţilor PSD în teritoriu, vrem ca lucrurile să fie foarte clare. Este o decizie politică care a fost luată şi care nu va mai putea fi revizuită’, a spus deputatul George Scutaru, copreşedinte al USL Buzău.

Parlamentarul liberal a cerut colegilor social-democraţi să lase la o parte orgoliile.

‘S-a luat o decizie şi s-a pus punct. În niciun caz nu va fi virgulă după această decizie. Colegii noştri trebuie să înţeleagă că noi suntem un partener sincer şi că dorim împreună să contribuim la această victorie a USL-ului şi să lase la o parte orgoliile, pentru că în niciun caz judeţul Buzău nu trebuie interpretat a fi în buzunarul cuiva, al unei persoane sau al unei familii, indiferent de numele pe care-l poartă. Nu există nici prefect pe viaţă şi nici preşedinte de CJ pe viaţă. Sunt funcţii pe care eşti ales un mandat, două, dar nu trebuie să mergi pe ideea că din clădirea instituţiei trebuie să ieşi cu picioarele înainte’, a mai spus liderul PNL Buzău.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, şi actual preşedinte al CJ Buzău, Victor Mocanu, refuză să accepte nominalizarea unui reprezentant al PNL la alegerile pentru CJ de anul viitor solicitând intervenţia liderului PSD Victor Ponta.

Olt: Deputatul liberal Gigel Ştirbu solicită demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi (Agerpres)

Deputatul PNL de Olt Gigel Ştirbu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că a solicitat preşedintelui Traian Băsescu demiterea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, din cauza amânării aderării României la spaţiul Schengen.

Ştirbu consideră amânarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen drept un eşec al diplomaţiei româneşti şi al ministrului de Externe, deputatul solicitând preşedintelui Băsescu demiterea ministrului Baconschi pentru a doua oară în cursul acestui an. ‘Am solicitat preşedintelui ţării demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în urma eşecului în privinţa aderării României la spaţiul Schengen. Consider că este, în acest caz, un eşec al diplomaţiei româneşti şi al Guvernului’, a declarat deputatul. Acesta consideră că aderarea României la Schengen este un subiect important în plan naţional şi care afectează cetăţenii. Cererea de demitere a ministrului Teodor Baconschi i-a fost adresată de deputatul liberal preşedintelui Traian Băsescu printr-o scrisoare deschisă, a doua pe aceeaşi temă în decursul anului 2011, prima solicitare fiind formulată după discursurile unor oficiali maghiari privind înfiinţarea ţinutului secuiesc.

Olt: Secretarul general al PNL Olt, un tânăr care nu face parte din partid (Agerpres)  

Un tânăr om de afaceri local, Cătălin Rotea, în vârstă de 27 de ani, a fost numit de conducerea filialei judeţene Olt a PNL, secretarul general al organizaţiei de partid, deşi Rotea nu este încă membru PNL. Preşedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea, l-a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, pe noul secretar general al filialei liberale care l-a înlocuit pe Marinel Oaşă, afirmând că a avut în vedere numirea sa în funcţia amintită din urmă cu mai mult timp deoarece îl consideră pe Rotea un tânăr cu perspective în plan politic şi o persoană care se poate implica eficient în activitatea pe care trebuie să o desfăşoare în calitatea de secretar general al organizaţiei.

Cătălin Rotea a declarat că orientarea sa politică este spre doctrina liberală şi de aceea a acceptat funcţia propusă de liberali, iar în viitor va face adeziunea la PNL. Funcţia de secretar general al PNL Olt este liberă de aproape un an, de când Marinel Oaşă s-a îmbolnăvit. Despre Oaşă au apărut şi informaţii că ar fi făcut poliţie politică şi în acest sens este un proces pe rolul instanţelor.

Meleşcanu: La Prahova, am pornit, aşa cum se porneşte în marş, cu stângul (Agerpres)

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a afirmat, joi, la Ploieşti, că USL a pornit, în Prahova, cu stângul, ‘aşa cum se porneşte în marş’, şi că nu au existat ambiţii personale, ci doar legate de dorinţa de a veni cu cei mai buni candidaţi care să poată câştiga. ‘La Prahova, am pornit, aşa cum se porneşte în marş, cu stângul. Nu e o problemă, aşa trebuie pornit întotdeauna, dar sunt convins că avem capacitatea cu toţii şi responsabilitatea de a înţelege că există obiective mari pentru care trebuie să găsim soluţii pentru ca toată lumea să funcţioneze. Nu au existat niciodată niciun fel de ambiţii personale, a existat o singură ambiţie: să venim cu cei mai buni candidaţi, care să poată câştiga, a existat o ambiţie şi există în continuare să ne mobilizăm toţi oamenii, pentru că, până la urmă, cheia succesului nu este ca unul sau altul să fie candidat. Cheia succesului este ca toţi militanţii noştri să ştie că luptă împreună pentru realizarea unui obiectiv mare, dar şi pentru realizarea obiectivului ca fiecare din aceste formaţiuni politice să crească în ochii electoratului şi mai ales în votul lor’, a afirmat Meleşcanu.

Parlamentarul liberal a susţinut că USL trebuie să vină la guvernare pentru a putea pune în aplicare un program ‘pentru oameni’. ‘Singura noastră şansă de câştig, de a ieşi din această situaţie, este ca USL-ul să câştige alegerile viitoare, să vină la guvernare şi să poată, pentru prima oară în ultimii patru ani, să pună în aplicare un program pentru oameni. Sloganul ‘Să trăim bine’ trebuie să se transforme cu adevărat în sloganul ‘Să trăim cu toţii bine’. Ambiţia noastră este ca, folosind această alianţă, şi PNL şi PSD să-şi crească cu adevărat ponderea la nivelul populaţiei. Trebuie să folosim această putere pe care ne-o dă activitatea comună sau lucrul în echipă, pentru ca într-adevăr cele două partide să devină cele mai importante partide din România. Este o şansă pentru noi pe care nu dorim să o irosim’, a adăugat Meleşcanu.

Senatorul Teodor Meleşcanu a fost nominalizat din partea PNL pentru a candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, obţinând în sondaje cu două procente mai mult decât actualul şef al administraţiei judeţene, social-democratul Mircea Cosma. Totuşi, în urma negocierilor care au avut loc la centru în cadrul USL, liberalii au cedat social-democraţilor atât candidatura pentru funcţia de preşedinte al CJ, cât şi pe cea pentru primăria municipiului Ploieşti, astfel că în cursa electorală vor intra preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, şi senatorul Iulian Bădescu. Teodor Meleşcanu a participat, joi, la Ploieşti, la lucrările Consiliului Judeţean al PSD Prahova.

PSD

Preşedintele PSD Brăila: Nu cred în cifrele sondajului prezentat de PNL (Agerpres)  

Preşedintele filialei PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că nu crede în cifrele sondajului făcut public, săptămâna trecută, de preşedintele organizaţiei PNL Cătălin Boboc, care a afirmat că filiala brăileană a liberalilor are un procent de 23%, iar cea a social-democraţilor de 42%. ‘Nu ştiu de unde au dumnealor cifrele respective, dar eu nu cred în ele şi nici nu le recunosc. Nu sunt de acord cu diferenţa dintre PSD şi PNL. La cât am muncit noi, nu cred că aşa ne percepe populaţia. Măsurătoarea o vom face noi în noiembrie şi o să vedem care este realitatea, asta în niciun caz. Oricum, nu sunt foarte grăbit să fac măsurătorile, pentru că nu se cunoaşte, deocamdată, data alegerilor’, a afirmat Stancu.

Liderul PSD Brăila a precizat că ‘nu te poţi juca cu cifrele, când vorbeşti despre două partide’, atâta vreme cât nu există un sondaj dat publicităţii de o societate profesionistă, care îşi asumă răspunderea pe cifre. ‘Noi facem sondaje pe forţe proprii, pentru că eu cred în sondajele noastre. Se vor stabili comunele în care facem sondaje şi ne vom facem un punct de vedere în ceea ce priveşte candidatura oamenilor noştri. Am stabilit foarte clar că, acolo unde avem primari PSD şi acolo unde avem primari PNL, candidatura este a celor în funcţie. Celelalte zece localităţi, plus Şuţu şi Cazasu, le vom discuta în funcţie de şansele pe care le are fiecare’, a completat Stancu. Gheorghe Bunea Stancu a susţinut că, la nivelul Brăilei, ‘PSD şi PNL nu sunt astăzi într-o ceartă, într-o râcă sau concurenţă’. Săptămâna trecută, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că în urma unui sondaj de opinie comandat de liberali la nivelul judeţului Brăila rezultatele arată că PNL are 23%, PSD 42%, iar scorul USL în judeţ este de 65%.

Dâmboviţa: Ion Stan (PSD) exclude ipoteza desemnării unui candidat PC la primăria Târgovişte (Agerpres)

Posibilitatea desemnării unui candidat la Primăria Târgovişte din partea PC a generat reacţii ostile din partea social-democraţilor şi liberalilor dâmboviţeni. Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă în cazul în care va fi desemnat un candidat din partea conservatorilor la primăria Târgovişte, acesta va beneficia de suportul social-democraţilor şi liberalilor dâmboviţeni, preşedintele organizaţiei PSD Dâmboviţa, Ion Stan a răspuns: ”Uitaţi de ipoteza desemnării unui candidat PC la Primăria Târgovişte”.

Acesta a afirmat că într-o alianţă electorală, pretenţiile partenerilor trebuie să fie pe măsura suportului electoral pe care îl au. ”Domnul Daniel Constantin ar trebui să se uite în sondajele de opinie şi în rezultatele din 2008. Cred că are viziuni nostalgice. Primarii sunt aleşi, nu sunt numiţi. Co-preşedinţii USL au înţeles că facem desemnări de candidaturi, nu facem numiri de primari. Ori odată introdus în malaxorul votului, un candidat care nu are decât 500 de susţinători în spate, nu-şi poate permite să spună că va fi susţinut. (…)Suntem într-o alianţă şi candidatul se stabileşte prin consens, în raport de rezultatele sondajelor de opinie”, a precizat Stan. El a înaintat chiar varianta unei candidaturi a sa la Primăria Târgoviştei. ”Colegii mei din Organizaţia municipală au încredere în mine că pot apăra nu doar interesele PSD, ci şi ale USL Dâmboviţa. (…) Şi ca să vă dau de lucru în perioada asta, vreau să vă spun că, văzând atâta nervozitate pe zona candidaturii de la Târgovişte, dacă tot trebuie să fie un candidat bun, mă luaţi în calcul şi pe mine? Pentru că şi eu sunt un adversar politic pe măsura d-lui Boriga (actualul primar PDL)”, a declarat Ion Stan.

Desemnarea candidatului la funcţia de primar al municipiului Târgovişte din partea PC a creat unele nemulţumiri şi în cadrul organizaţiei judeţene a PNL. Nemulţumirile au fost exprimate în cadrul forurilor de conducere locală, a susţinut preşedintele PNL Dâmboviţa, Gabriel Grozavu. Subiectul candidaturii la Primăria Târgovişte l-a făcut şi pe preşedintele interimar al PC Dâmboviţa, Ghiorghi Zotic, să îşi piardă funcţia. El a fost revocat după ce a anunţat un candidat conservator pentru Primăria Târgovişte, în persoana lui Florin Ristache, persoană fără notorietate la nivel local. Ulterior PC a anunţat că de fapt nu acesta va fi candidatul, ci este doar o propunere a Biroului Executiv Dâmboviţa.

TRANSILVANIA

PNL

Ciprian Dobre (PNL): Ministrul Teodor Baconschi ar trebui să-şi prezinte demisia (Agerpres)

Deputatul PNL Ciprian Dobre a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în cazul în care România ratează integrarea în zona Schengen, pentru a doua oară, Teodor Baconschi ar trebui să îşi prezinte demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Externe. ”Cred că deja pentru toată lumea, pentru Guvern şi cetăţenii simpli, s-a desprins ideea că s-a ratat, pentru a doua oară, integrarea în zona Schengen. (…) Teodor Baconschi este cel care îşi lua jurământ fierbinte la congresul PDL-iştilor de a aduce un milion de voturi din afara ţării. Nu l-am auzit să-şi asume obiectivul politic Schengen. Cred că cel puţin din acest punct de vedere Teodor Baconschi ar trebui să-şi prezinte demisia. În al doilea rând, cred că nervosul Emil Boc ar trebui să-l revoce din funcţie. Sau miniştrii se revocă din funcţie numai atunci când dau mesaje grosolane despre PDL? A-ţi pierde slujba de ministru înseamnă că ai avut o reacţie de un fel sau altul faţă de partidul de guvernământ sau faţă de ţară?”, s-a întrebat Dobre.

Deputatul susţine că de 4 ani România achiziţionează echipament de la companii europene pentru securizarea frontierelor. ”Am făcut toate aceste cheltuieli de la bugetul de stat şi nu ne-am integrat. Iată cât de prost a funcţionat de fapt statalitatea românească, iată cât de prost a negociat ministrul de Externe”, a mai spus acesta. În opinia acestuia, ar trebui ca Guvernul să precizeze dacă integrarea României în zona Schengen este o prioritate sau nu, Dobre susţinând că incidentele de la Vamă cu TIR-urile olandeze nu au făcut decât să agraveze situaţia, în loc să se aleagă calea dialogului. ”Singura soluţie de atingere a acestui obiectiv – dacă este un obiectiv al României şi al actualului Guvern PDL – este că astfel de lucruri se negociază şi se rezolvă la masa tratativelor, pe căi diplomatice, şi nu la vamă, cu Poliţie de Frontieră, care scotoceşte fiecare ungher al camioanelor. Cu alte cuvinte, cine seamănă vânt, culege furtună. Această nervozitate, această isterie a PD-ului ce o manifestă azi faţă de Olanda este total greşită”, a mai spus Ciprian Dobre.

Acesta a precizat că ”Olanda nu are nicio vină” că România nu se integrează în Spaţiul Schengen. Dobre a mai spus că dacă acest obiectiv al Guvernului PDL a fost asumat, cineva trebuie să şi răspundă, însă, la mai bine de o săptămână de la declaraţiile oficialilor olandezi, reprezentanţii MAE nu au avut nicio reacţie.

Arad: Liberalii susţin că, din perspectiva alegerilor din 2012, PDL ar avea probleme în judeţ (Agerpres)

Preşedintele filialei municipale PNL, Ioan Cristina, a declarat joi, într-o conferinţă de presă că, în perspectiva alegerilor locale din anul viitor, PDL are mari probleme chiar şi la Arad, judeţ recunoscut ca unul dintre fiefurile democrat- liberalilor. ‘De altfel, acest lucru este confirmat şi de o analiză dată publicităţii în urmă cu câteva zile de un institut de consultanţă politică, analiză potrivit căreia USL poate câştiga pe vot politic chiar şi în fiefurile consacrate ale PDL şi ar putea deţine puterea locală în toate judeţele’, a precizat Ioan Cristina.

Potrivit acestuia, după cum a reieşit din sondajele efectuate pe plan local de către reprezentanţii USL, lupta pentru şefia Consiliului Judeţean va fi una foarte strânsă. ‘Dar, am convingerea că până anul viitor tot mai mulţi vor conştientiza că singura soluţie pentru a ieşi din marasmul în care ne-a afundat PDL este să vină alături de noi şi de candidaţii noştri’, a mai precizat liderul liberalilor arădeni.

Ioan Ţintean (PNL): Ratarea intrării în spaţiul Schengen ne va costa foarte mult (Agerpres)

Preşedintele organizaţiei PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că ratarea intrării României în spaţiul Schengen ‘va costa ţara noastră foarte mult’. Potrivit lui Ţintean, principalii vinovaţi pentru acest ‘vot de blam’ sunt ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi ministrul de Interne, Traian Igaş. ‘Politica externă a României, dacă mai era nevoie, a primit încă un vot de blam şi încă o dată se dovedeşte foarte clar că domnul Baconschi şi domnul Igaş poate au fost trimişi doar pe relaţii personale, pe o susţinere clientelară – Baconschi din partea preşedintelui Băsescu, pentru că a lucrat bine în Franţa la ora alegerilor prezidenţiale şi îl menţine în această funcţie fără nicio justificare, drept răsplată pentru munca pe care a depus-o, şi domnul Igaş, care nu are nicio treabă decât cu sângele în instalaţii, dar se pare că are tot mai puţină treabă cu politica Ministerului Administraţiei şi Internelor’, a spus Ţintean.

Acesta arată cu degetul şi spre Administraţia Prezidenţială, considerând că lipsa relaţiilor şi contactelor cu celelalte ţări europene sunt de asemenea o explicaţie pentru faptul că România nu a fost primită în spaţiul Schengen. ‘Ratarea în spaţiul Schengen sigur că ne va costa foarte mult, chiar dacă pe ici, pe colo se încearcă să se motiveze că România şi-a îndeplinit criteriile. Sigur că cel mai important lucru este criteriul de politică externă, adică cel al contactelor şi al relaţiilor la nivelul cel mai înalt. Dar, după cum ştim, nivelul cel mai înalt este nivelul preşedinţiei. Preşedinţia acum a înţeles că de săptămâna viitoare trebuie să îşi facă timp să reia contactele cu Olanda, Finlanda ş.a.m.d., pentru că până acum credea că totul merge de la sine şi nu e nevoie să ai relaţii şi contacte cu conducerile ţărilor din Uniunea Europeană. Este grav şi este regretabil că România nu poate să depăşească nişte momente care ne creează o imagine slabă, o percepţie nelalocul ei în faţa europenilor şi a colegilor noştri din UE’, a mai declarat Ioan Ţintean.

Ioan Ţintean (PNL): Probabil PC stă foarte bine în teritoriu, de aceea merge singur în alegeri (Agerpres)

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, consideră că Partidul Conservator stă ‘foarte bine în teritoriu’, de vreme ce a ales să meargă singur în alegerile locale, dar spune că această decizie nu va duce la desfiinţarea Alianţei de Centru Dreapta. ‘Noi am înţeles că PC vrea să depună candidaturi separate, în afară de cele două comune din fiecare judeţ, şi în aceste condiţii personal nu am nimic de comentat, decât să le urez succes. Înseamnă că oamenii stau foarte bine în teritoriu şi că au şanse să câştige cât mai mulţi primari, probabil şi consilieri’, a spus Ţintean.

Liderul judeţean al PNL a precizat că, deşi nu se pune problema desfiinţării ACD, personal nu înţelege decizia conservatorilor. ‘Eu, alături de colegii mei din conducerea PNL, am crezut că prin constituirea ACD vom putea constitui o formaţiune de dreapta care să fie mai puternică. Probabil PC crede că singur poate obţine mai mult decât în interiorul ACD. (…) ACD, când s-a format, nu s-a format numai pentru liderii de la centru, pentru judeţele Iaşi, Galaţi, Neamţ. S-a format ca în toată ţara să constituie grupuri mai mari de lucru, mixte, prin care să putem obţine câţi mai mulţi consilieri şi primari. La ora aceasta, eu personal nu îi înţeleg şi nu ştiu ce doresc dânşii sau ce cred că pot obţine dacă merg singuri’, a mai spus Ioan Ţintean. În ceea ce priveşte relaţiile dintre PNL şi PC la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ţintean a declarat că nu s-a mai întâlnit cu reprezentanţii PC de aproape două luni, deoarece aceştia nu au venit la întâlnirile la care au fost convocaţi.

Timiş: Liberalii timişeni declanşează o campanie de strângere de semnături pentru sediul Filarmonicii ‘Banatul’ (Agerpres)

Liberalii timişeni vor declanşa, săptămâna viitoare, în Timişoara, o campanie de strângere de semnături de la cetăţenii oraşului, pentru ca sediul în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica ‘Banatul’ să îi rămână acesteia şi să nu fie luat de Regia Autonomă de Difuzare Exploatare a Filmului (RADEF).

Iniţiativa îi aparţine deputatului liberal Horia Cristian. Guvernul a generat o ordonanţă, în această primăvară, prin care să se permită transferarea sălilor de cinematograf din ţară din proprietatea administraţiei publice locale în cea a RADEF.

În Timişoara este o situaţie deosebită, deoarece în sala cinematografului Capitol îşi desfăşoară activitatea Filarmonica ‘Banatul’, care ar rămâne fără sediu. ‘În cazul Filarmonicii ‘Banatul’, deşi s-a promis că aceasta va fi exceptată de la ordonanţa respectivă, nu s-a întâmplat nimic. Ordonanţa a fost supusă dezbaterii Senatului în forma ei iniţială, Senatul a respins-o şi ea este acum la Camera Deputaţilor, care este Camera decizională. Încercăm să obţinem acelaşi lucru. Vom depune un amendament de respingere în totalitate a respectivei ordonanţe şi sperăm să obţinem acest lucru cu ajutorul cetăţenilor Timişoarei. Vom demonstra, astfel, că prin voinţa populaţiei se pot schimba inclusiv decizii ale guvernanţilor’, a declarat Cristian vineri, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, senatorul PNL Nicolae Robu, a declarat vineri, în acelaşi context, că această campanie este benefică, deoarece semnăturile vor reprezenta un atuu în plus pentru Horia Cristian, atunci când ordonanţa va fi luată în dezbatere în Camera Deputaţilor. ‘Vrem ca atunci când va ajunge în Camera Deputaţilor (ordonanţa – n.r.), să avem argumente şi mai solide – dincolo de argumentele logice să avem şi susţinerea timişorenilor pentru ca Filarmonica Banatul să aibă, în continuare, şi sala şi Grădina de Vară’, a afirmat senatorul.

Sala Capitol a fost construită de primărie în 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată, pentru ca în 2007 să fie preluată de municipalitate, printr-o lege specială. Timp de mai bine de 45 de ani, Filarmonica ‘Banatul’ şi-a desfăşurat activitatea în sediul cinematografului Capitol, până la finele anilor ’90, când imobilul a fost câştigat în instanţă de RADEF.

După ce a rămas fără sală proprie de concerte, autorităţile au semnat un contract de comodat cu Comunitatea evreilor din Timişoara, care şi-a dat acceptul ca Filarmonica să poată susţine concerte în sinagogă, cu condiţia de a nu se programa, în nicio împrejurare, piese din repertoriul compozitorului Richard Wagner, a cărui muzică era preferată de Hitler. Municipalitatea a mai administrat această clădire în perioada interbelică, atunci când în Timişoara existau aproape 30 de cinematografe de stat şi private.

Alba: Deputatul liberal Teodor Atanasiu susţine că Baconschi ar trebui demis pentru situaţia cu Schengen (Agerpres)

Deputatul liberal Teodor Atanasiu consideră amânarea luării unei decizii în privinţa aderării României la Schengen drept un eşec al diplomaţiei române. ‘Deşi, aparent, în faţa românilor ar trebui să dea socoteală ministrul de Interne, nu acolo au fost problemele noastre de aderare la spaţiul Schengen, fiindcă ceea ce însemna condiţii tehnice au fost perfect îndeplinite. Eşecul a fost al diplomaţiei române, în frunte cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi cu preşedintele Traian Băsescu. Acolo am avut marile probleme şi pentru aceste probleme am luat palma dureroasă de a nu fi primiţi în Schengen’, a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, liderul liberalilor din Alba, Teodor Atanasiu.

În opinia sa, Baconschi a trebui demis din funcţie, iar în locul său să fie instalat un specialist în relaţii externe, ‘care să schimbe modul de conlucrare cu prietenii şi partenerii europeni’. ‘De data aceasta, nu de la duşmani am primit palma, ci de la cei cu care locuim în aceeaşi casă europeană’, a afirmat liberalul, el reamintind că şi la aderarea României la UE, în data de 1 ianuarie 2007, Olanda a fost ultima ţară care şi-a dat acordul. ‘Parlamentul olandez a fost ultimul care a ratificat aderarea României, după lungi discuţii diplomatice’, a spus deputatul PNL.

În ceea ce îl priveşte pe şeful statului, Atanasiu a declarat că nu înţelege ce este în spatele afirmaţiilor potrivit cărora îşi asumă răspunderea. ‘Cum anume îţi asumi? Îţi dai două palme în faţa oglinzii, te zgârii pe faţă, îţi faci un tatuaj, ce este în spatele vorbelor ‘îmi asum’?’, a afirmat Atanasiu, spunând că şeful statului ar fi trebuit să îi ceară premierului eliberarea din funcţie a ministrului de Externe.

Cât despre ministrul de Interne, Traian Igaş, deputatul liberal a susţinut că acesta ‘nu ar fi trebuit să plece de la uşa lui Baconschi până nu-l vedea punând mâna pe telefon şi discutând cu cine trebuie’, Atanasiu explicând că ‘atunci când eşti coordonator de proiect, chiar dacă nu ai în sarcină direct rezolvarea unei probleme, trebuie să îi verifici pe cei care o au’.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi seară, într-o emisiune televizată, că opoziţia ar fi avut dreptate să ‘ceară capul’ ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în cazul eşecului privind aderarea României la Schengen dacă diplomaţia nu şi-ar fi făcut treaba, menţionând că îşi asumă el, în calitate de şef al statului, această responsabilitate.

‘Nu am dreptul să spun ‘da’ sau ‘nu, nu poate cere capul’. Ar fi putut cere capul, dacă diplomaţia nu-şi făcea treaba’, a declarat Băsescu. Şeful statului a spus că îşi asumă eventualul eşec privind aderarea la Schengen. ‘Mi-o asum eu (responsabilitatea pe aderarea la Schengen – n.r.). Sunt şeful statului. La fel cum îmi asum şi nefuncţionarea Justiţiei. (…) Nu sunt pregătit să găsesc vinovaţi, deci responsabil este şeful statului’, a spus preşedintele Băsescu.

Arad: Liberalii susţin că, din perspectiva alegerilor din 2012, PDL ar avea probleme în judeţ (Agerpres)

Preşedintele filialei municipale PNL, Ioan Cristina, a declarat joi, într-o conferinţă de presă că, în perspectiva alegerilor locale din anul viitor, PDL are mari probleme chiar şi la Arad, judeţ recunoscut ca unul dintre fiefurile democrat- liberalilor. ‘De altfel, acest lucru este confirmat şi de o analiză dată publicităţii în urmă cu câteva zile de un institut de consultanţă politică, analiză potrivit căreia USL poate câştiga pe vot politic chiar şi în fiefurile consacrate ale PDL şi ar putea deţine puterea locală în toate judeţele’, a precizat Ioan Cristina.

Potrivit acestuia, după cum a reieşit din sondajele efectuate pe plan local de către reprezentanţii USL, lupta pentru şefia Consiliului Judeţean va fi una foarte strânsă. ‘Dar, am convingerea că până anul viitor tot mai mulţi vor conştientiza că singura soluţie pentru a ieşi din marasmul în care ne-a afundat PDL este să vină alături de noi şi de candidaţii noştri’, a mai precizat liderul liberalilor arădeni.

USL

Vicepreşedintele PC Mureş: Fără PC, foarte probabil că USL nu va avea niciuna din funcţiile importante în judeţ (Agerpres)

Vicepreşedintele filialei PC Mureş, Silviu Morariu, susţine că, fără Partidul Conservator, USL nu va putea obţine nici Primăria Târgu Mureş, nici preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş.

‘Din evaluarea noastră, nu ştiu încă în acest moment, dacă USL are garantată funcţia de preşedinte al CJ şi de primar la Târgu Mureş, dar ştiu un singur lucru că fără PC foarte probabil că USL nu va avea niciuna din cele două funcţii, în actuala stare de fapt din Mureş’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Silviu Morariu. În opinia sa, în privinţa USL trebuie găsită o formulă de respect, de relaţie normală pentru a merge înainte, el subliniind că, cel puţin în plan local, nu există deocamdată motive de îndoială din partea conservatorilor în ceea ce priveşte ‘buna-credinţă a reprezentanţilor celor două formaţiuni’. ‘Nu cred că se poate să menţii un partid în alianţă doar pentru a avea acces la anumite trusturi. (…) Suntem pregătiţi să mergem singuri în alegerile locale, fără niciun fel de probleme la nivelul judeţului Mureş. Noi estimăm că vom intra atât în Consiliul Judeţean, cât şi Consiliul Local Târgu Mureş. CL fără primar şi CJ fără preşedinte nu reprezintă nimic. Priorităţile numărul 1 sunt preşedinţia CJ şi Primăria Târgu Mureş. Sunt convins că fără PC, Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal împreună nu vor câştiga nici preşedinţia CJ, nici Primăria Târgu Mureş’, a susţinut Morariu.

El a precizat că şansele reale ale Partidului Conservator în judeţul Mureş ar fi de câştigare a opt primării, Morariu subliniind că PC este decis să respecte protocolul USL, dar numai în măsura în care şi PSD şi PNL o fac. ‘Solicităm partenerilor noştri să respecte în egală măsură, în continuare, litera şi spiritul protocolului. Până departe mai e mult. (…) Personal, cred că e loc şi în protocolul actual de o sumă de completări, de clarificări ale unor prevederi, cu atât mai mult de completarea unei strategii pentru perioada 2011 – 2014. Nu ştiu dacă împreună vom învinge, dar cu siguranţă fără noi se va pierde’, a accentuat Silviu Morariu.

Vicepreşedintele PC Mureş a susţinut că, în prezent, în USL ‘principiul negocierilor lasă loc de interpretări’ şi că Partidului Conservator îi vine întotdeauna rândul la a-şi exprima poziţia ‘doar după ce se încheie capitolul’. ‘Ne afirmăm în continuare disponibilitatea de a contribui la structurarea şi funcţionarea acestei Uniuni Social Liberale, care din punctul nostru de vedere reprezintă singura şansă a românilor de a schimba ceva. Dacă ni se spune că nu mai avem în loc în barca USL, e foarte bine. Nu avem o problemă, dar vestea proastă este că suntem în mijlocul furtunii, iar vestea şi mai proastă este că vine taifunul’, a spus Morariu.

Potrivit acestuia, o alianţă de trei formaţiuni presupune renunţarea la orgolii, la interese şi punerea pe primul plan a unui interes comun. ‘USL în judeţul Mureş merge prea încet şi s-ar putea să avem probleme. Lucrurile trenează, noi încă ne pregătim armate, încă negociem. Noi trebuia să fim pe front’, a spus Silviu Morariu.

Daniel Constantin (PC): Avem suficiente resurse umane pentru a candida pe liste proprii la locale (Agerpres)

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Baia Mare, că este încrezător în partenerii politici din USL, reiterând însă decizia de a merge pe liste separate la localele de anul viitor, cu excepţia oraşelor reşedinţă de judeţ. ‘Decizia noastră, discutată cu partenerii din USL, a fost ca la alegerile locale să mergem pe liste separate, iar în oraşele reşedinţă de judeţ să susţinem un candidat unic. Avem suficiente resurse umane în ţară pentru a putea intra pe liste proprii la alegerile locale de anul viitor şi mulţi dintre colegii noştri au această posibilitate. În rest, nu trebuie neapărat să ne iubim pentru a ne îndeplini obiectivele, însă trebuie să urmăm o linie ascendentă prin care demonstrăm electoratului coerenţa alianţei’, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Daniel Constantin.

Liderul conservator a admis că în USL Maramureş există anumite divergenţe după ce la centru s-a decis ca un reprezentant PC să candideze din partea Uniunii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. ‘Cunosc faptul că anumite persoane din PNL Maramureş, dar şi din PSD resping decizia centrului. (…) PC urmează să propună cinci candidaţi la acestă funcţie (de preşedinte al CJ Maramureş – n.r.), chiar şi din societatea civilă, însă mai puţin din cele două partide – PNL şi PSD. În două luni de zile o să avem definitivată lista potenţialilor candidaţi pentru CJ. După o discuţie în cadrul USL Maramureş ne vom opri asupra candidatului cu şanse reale. Convingerea mea este că avem oameni de calitate’, a arătat Daniel Constantin.

Vicepreşedintele PC Mureş: Fără PC, foarte probabil că USL nu va avea niciuna din funcţiile importante în judeţ  (Agerpres)

Vicepreşedintele filialei PC Mureş, Silviu Morariu, susţine că, fără Partidul Conservator, USL nu va putea obţine nici Primăria Târgu Mureş, nici preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş. ‘Din evaluarea noastră, nu ştiu încă în acest moment, dacă USL are garantată funcţia de preşedinte al CJ şi de primar la Târgu Mureş, dar ştiu un singur lucru că fără PC foarte probabil că USL nu va avea niciuna din cele două funcţii, în actuala stare de fapt din Mureş’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Silviu Morariu.

În opinia sa, în privinţa USL trebuie găsită o formulă de respect, de relaţie normală pentru a merge înainte, el subliniind că, cel puţin în plan local, nu există deocamdată motive de îndoială din partea conservatorilor în ceea ce priveşte ‘buna-credinţă a reprezentanţilor celor două formaţiuni’. ‘Nu cred că se poate să menţii un partid în alianţă doar pentru a avea acces la anumite trusturi. (…) Suntem pregătiţi să mergem singuri în alegerile locale, fără niciun fel de probleme la nivelul judeţului Mureş. Noi estimăm că vom intra atât în Consiliul Judeţean, cât şi Consiliul Local Târgu Mureş. CL fără primar şi CJ fără preşedinte nu reprezintă nimic. Priorităţile numărul 1 sunt preşedinţia CJ şi Primăria Târgu Mureş. Sunt convins că fără PC, Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal împreună nu vor câştiga nici preşedinţia CJ, nici Primăria Târgu Mureş’, a susţinut Morariu.

El a precizat că şansele reale ale Partidului Conservator în judeţul Mureş ar fi de câştigare a opt primării, Morariu subliniind că PC este decis să respecte protocolul USL, dar numai în măsura în care şi PSD şi PNL o fac. ‘Solicităm partenerilor noştri să respecte în egală măsură, în continuare, litera şi spiritul protocolului. Până departe mai e mult. (…) Personal, cred că e loc şi în protocolul actual de o sumă de completări, de clarificări ale unor prevederi, cu atât mai mult de completarea unei strategii pentru perioada 2011 – 2014. Nu ştiu dacă împreună vom învinge, dar cu siguranţă fără noi se va pierde’, a accentuat Silviu Morariu.
Vicepreşedintele PC Mureş a susţinut că, în prezent, în USL ‘principiul negocierilor lasă loc de interpretări’ şi că Partidului Conservator îi vine întotdeauna rândul la a-şi exprima poziţia ‘doar după ce se încheie capitolul’. ‘Ne afirmăm în continuare disponibilitatea de a contribui la structurarea şi funcţionarea acestei Uniuni Social Liberale, care din punctul nostru de vedere reprezintă singura şansă a românilor de a schimba ceva. Dacă ni se spune că nu mai avem în loc în barca USL, e foarte bine. Nu avem o problemă, dar vestea proastă este că suntem în mijlocul furtunii, iar vestea şi mai proastă este că vine taifunul’, a spus Morariu.

Potrivit acestuia, o alianţă de trei formaţiuni presupune renunţarea la orgolii, la interese şi punerea pe primul plan a unui interes comun. ‘USL în judeţul Mureş merge prea încet şi s-ar putea să avem probleme. Lucrurile trenează, noi încă ne pregătim armate, încă negociem. Noi trebuia să fim pe front’, a spus Silviu Morariu.

PSD

Covasna: PSD vrea drept de veto asupra listelor USL (Agerpres)

Conducerea PSD Covasna se consideră îndreptăţită să aibă drept de veto asupra candidaturilor pe care liberalii le vor propune la viitoarele alegeri locale pe listele Uniunii Social Liberale (USL), pe considerentul că la nivelul judeţului are o forţă politică mai mare decât PNL.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că liberalii covăsneni au obţinut dreptul de a face nominalizările pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna în urma negocierilor de la centru şi nu pentru că ar avea o susţinere mai importantă din partea electoratului din judeţ. ‘Asta vreau să clarific – lucrurile au fost tranşate la nivel central de liderii politici Victor Ponta şi Crin Antonescu şi, în ideea unei parităţi la nivel naţional, judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au picat la PNL, deci ei vor face nominalizările (…) Asta nu înseamnă că PNL stă mai bine în sondaje sau că are rezultate superioare faţă de PSD şi de aia au fost aleşi’, a precizat Horia Grama.

Deputatul covăsnean a ţinut să-şi avertizeze partenerii că nominalizarea candidaţilor nu reprezintă numai un ‘avantaj’, ci şi o ‘mare responsabilitate’, prin urmare le-a recomandat să ia foarte în serios acest lucru. De asemenea, Grama a adăugat că PNL poate propune orice persoană, însă acestea trebuie să obţină şi acordul PSD. ‘Vor candida în numele USL, deci va trebui să întrunească şi acceptul nostru, nu ca un moft, ci pentru că avem o mare responsabilitate (…) Aşteptăm de la PNL, le-am şi transmis acest lucru, să avem o discuţie, să ne consulte şi pe noi până la definitivarea candidaturilor (…) PSD are o pondere mai mare în judeţ, avem şapte primari şi mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, deci voturile electoratului PSD contează’, a spus Horia Grama.

Acesta a adăugat că, după părerea sa, PNL ar face bine să nominalizeze la conducerea Consiliului Judeţean Covasna o persoană cu notorietate în special în municipiul Sfântu Gheorghe şi în zona Întorsurii Buzăului, unde se află principalele bazine electorale româneşti, altfel ar putea pierde în faţa concurenţei. ‘Candidatul trebuie să întrunească profilul pe care îl aşteaptă electoratul (…) Nu pot (liberalii – n.r.) avea pretenţia să ne mobilizăm electoratul pe propuneri făcute aiurea (…) Pentru a strânge cât mai multe voturi trebuie să fie o persoană cu notorietate în aceste zone’, a spus Horia Grama.

De asemenea, parlamentarul social-democrat a apreciat că nominalizarea unui maghiar nu ar fi cea mai bună opţiune, întrucât s-au mai făcut astfel de ‘experimente’ şi au fost nereuşite. ‘Am mai făcut experimente cu maghiari pe listele noastre şi s-a dovedit că nu funcţionează. E clar că în Covasna, Harghita şi Mureş voturile maghiarilor se duc la formaţiunile maghiare. Puţini maghiari votează formaţiunile româneşti, hai să nu ne mai ascundem după degete. În aceste zone, votul politic nu funcţionează deocamdată’, a mai spus Grama.

Liberalii covăsneni au anunţat recent că vor susţine candidatura consilierului local Mădălin Guruianu pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. De asemenea, au vehiculat numele profesorului universitar Cziprian Lorand pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.

Horia Grama (PSD): Comunitatea românească nu este deschisă unui dialog pe tema autonomiei teritoriale (Agerpres)

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat vineri, că marea majoritate a membrilor comunităţii româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu este deschisă ideii de autonomie teritorială şi nici unui dialog pe această temă. Horia Grama a precizat, într-o conferinţă de presă, că atât timp cât Constituţia prevede clar că România este stat naţional, unitar şi indivizibil ‘nu poate exista deschidere’ spre un astfel de subiect, chiar dacă membrii comunităţii maghiare încearcă să atragă adepţi din rândul românilor.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că atitudinea pe care liderii comunităţii maghiare au avut-o până acum faţă de simbolurile statului român şi faţă de membrii comunităţii româneşti din cele trei judeţe justifică pe deplin neîncrederea acestora în ‘beneficiile’ autonomiei teritoriale. ‘Nu poate exista deschidere spre un astfel de subiect pentru că este în afara Constituţiei (…) Nu putem vorbi decât despre autonomie locală (…) Autonomia teritorială nu aduce nimic bun populaţiei româneşti sau maghiarilor, ci certifică dorinţa liderilor UDMR de a-şi conserva poziţiile şi funcţiile în care au acces (…) Vor un stat în stat în care statul român să nu mai intervină, iar ei să rămână veşnic pe poziţiile de baroni locali’, a declarat Horia Grama.

Acesta a adăugat că atitudinea liderilor politici maghiari şi ‘abuzurile’ autorităţilor locale faţă de comunitatea românească confirmă încă o dată că autonomia teritorială ‘nu aduce nimic bun’. ‘Există abuzuri faţă de comunitatea românească din zonă care a fost marginalizată. Ce ar fi aici dacă ar fi autonomie?!’, a întrebat retoric Horia Grama, adăugând că abuzuri se fac începând cu împărţirea funcţiilor publice pe criterii etnice până la împărţirea banilor de către Consiliului Judeţean.

Deputatul covăsnean a ţinut să menţioneze că liderii maghiarilor ar trebui să-şi însuşească cel puţin două idei principale conturate în cadrul unui seminar privind autonomia Tirolului de Sud, desfăşurat recent la Sfântu Gheorghe, respectiv faptul că autonomia teritorială nu poate exista fără consensul unanim al locuitorilor unui teritoriu şi fără o bunăstare economică şi socială. ‘Reprezentanţii UDMR, care au fost amfitrionii acestui seminar, au avut ocazia să constate cu acest prilej că pe lângă cadrul legal nu sunt îndeplinite nici celelalte criterii pentru autonomie teritorială – consensul populaţiei şi bunăstarea economică şi socială (…) De 20 de ani nu cunosc ca liderii UDMR să fi făcut vreun pas de apropiere către comunitatea românească din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, au făcut doar paşi care au separat, nu a fost nici o iniţiativă sinceră de conlucrare, de apropiere (…) În 20 de ani nu au făcut decât să izoleze şi să enclavizeze zona, iar fostul primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, a şi recunoscut la finalul celor patru mandate că nu a încurajat venirea investitorilor străini în zonă pentru a nu schimba componenţa etnică’, a spus Horia Grama.

Acesta a conchis că fără un cadru legal, fără o bună convieţuire interetnică şi fără consimţământul românilor nu va fi niciodată autonomie teritorială în aşa-zisul ‘Ţinut Secuiesc’.

Cornel Itu (PSD) propune refacerea drumului lui Pintea (Agerpres)

Deputatul PSD Cornel Itu propune un demers prin care să fie refăcut un traseu turistic pe ceea ce ar purta numele ‘Drumul lui Pintea’.

El a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că pentru succesul demersului său va merge cu un buchet de trandafiri la ministrul Elena Udrea, iar apoi le va invita la o plimbare cu bicicleta în zonă pe Elena Udrea şi pe Anca Boagiu. ‘Am avut această iniţiativă şi acum două săptămâni am montat o troiţă în satul Măgoaja, sat unde s-a născut Pintea Grigore Viteazul. Doresc să continuăm drumul lui Pintea în zona Ţara Lăpuşului-Ţara Maramureşului-Bihor-Sătmar-Sălaj, acolo unde el a haiducit. Mă leg de acest drum turistic şi istoric şi chiar ecumenic, pentru că avem o zonă deosebit de atractivă, putem face un brand din acest drum al lui Pintea. Demersurile sunt către Ministerul Transporturilor, pentru a pune în evidenţă drumul 18 B Măgoaja-Târgu Lăpuş, un drum care va lega judeţul Cluj de Maramureş’, a explicat Cornel Itu.

El a spus că traseul respectiv ar trebui să cuprindă şi mănăstirile din zonă – Nicula, Căşiel, Rohia, Rohiţa, Bârsana -, cu atât ai mult cu cât unchiul lui Pintea, Cupşa Ioan, e ctitorul Mănăstirii Nicula şi el e cel care a donat icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni către mănăstire.

Cornel Itu crede că succesul demersului său depinde în mare măsură de miniştrii Elena Udrea şi Anca Boagiu, pe care spune că le va invita la o plimbare cu bicicleta. ‘Pentru ca demersul meu să aibă şi o finalitate, probabil că săptămâna viitoare o să merg la Ministerul Dezvoltării şi Turismului cu un buchet de trandafiri roşii, la doamna Udrea, să-i explic ce brand am putea face pe Transilvania. (…) În măsura în care doamna ministru o să termine drumul 18 B, o să invit pe doamna ministru Elena Udrea şi pe Anca Boagiu la o plimbare cu bicicleta pe drumul lui Pintea’, a menţionat deputatul social-democrat.

Arad: Mai mulţi jandarmi disponibilizaţi s-au înscris în PSD (Agerpres)

La conferinţa de presă susţinută joi de conducerea PSD Arad a luat parte şi un grup de opt foşti jandarmi care au fost disponibilizaţi recent din structurile MAI şi care s-au înscris în PSD în urmă cu o zi.

Cu acest prilej, aceştia şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul discreţionar prin care susţin ei că au fost disponibilizaţi.

Potrivit acestora, principali vinovaţi pentru situaţia în care se află sunt PDL şi ministrul Constantin Traian Igaş, ultimul considerat responsabil pentru concedierea lor deoarece ”a ordonat o restructurare ce s-ar fi făcut exclusiv în baza unor criterii subiective”. ‘Am ales să ne înscriem în PSD pentru că este singurul partid care ne-a sprijinit în momentul când ministrul Igaş ne-a disponibilizat. Se ştie în ce hal au fost organizate examenele, totul a fost ilegal. Domnul Igaş a dat un ordin, iar cei de jos l-au urmat. Consider că PSD este un partid de cuvânt pentru că PDL a închis spitale, şi-a bătut joc de elevi la bacalaureat, a luat pâinea de la gura copiilor noştri! De aceea m-am înscris în partid!’ –  a declarat Adrian Brândaş, unul dintre foştii jandarmi, devenit în urmă cu o zi, membru al PSD.

Alături de colegii săi, acesta a mai susţinut că în timp ce ei au fost disponibilizaţi, în IJJ Arad au rămas ‘pile’ cu scutire medicală de la efort. Liderul PSD Arad, Dorel Căprar, a declarat în cadrul conferinţei de presă, că partidul le va oferi foştilor jandarmi asistenţă juridică în eventuale procese contra instituţiei pe care au fost nevoiţi să o părăsească.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: