Transcriere emisiune ”Deschide lumea” – Realitatea Tv, invitat presedintele PNL, Crin Antonescu, 28.09.2011

DATA:                       28-09-2011

  • EMISIUNEA:            DESCHIDE LUMEA
  • POSTUL:                 REALITATEA TV
  • ORA:                         19:15
  • MODERATOR:        LAURA CHIRIAC
  • INVITAŢI:                 CRIN ANTONESCU
  •                                 STELIAN TĂNASE                            

TALK-SHOW

 Laura Chiriac: Domnul Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, copreşedinte USL, alături de noi şi jurnalistul şi scriitorul Stelian Tănase. Vă mulţumesc amândurora! Domnule Antonescu, sunt foarte multe lucruri de discutat în această după-amiază ne aşteptaţi în timp ce se discuta despre scandalul mitei din Parlament, aş vrea să ştiu şi care este părerea dumneavoastră despre ce s-a întâmplat acolo sau mai degrabă despre acuzaţiile lansate în legătură cu ce s-ar fi întâmplat acolo pentru că dovezi nu sunt.

            Crin Antonescu: Nu pot spune mai mult, vă închipuiţi, decât că din păcate, îmi par plauzibile, mai departe sigur u ştiu ce s-a întâmplat, dacă cineva a intrat în Parlament şi nu i s-a aplicat regimul obişnuit de control ar trebui să existe o explicaţie pentru asta, n-am de unde să ştiu, dar din păcate ideea că asemenea poziţii se vând în decursul timpului a existat şi în sensul acesta spun că din păcate nu-i lipsită de plauzibilitate o asemenea ipoteză.

            Laura Chiriac: Aţi cerut din nou sancţionarea doamnei Roberta Anastase, sancţionarea altor colegi de-ai doamnei Roberta Anastase, n-aţi obosit?

            Crin Antonescu: N-am obosit, n-avem voie să obosim şi deocamdată încercăm să ne menţinem în regulile specifice jocului parlamentar. Există variate forme de abuz pe care reprezentanţi ai actualei puteri pe care-i văd aşa de preocupaţi la o adică de imaginea Parlamentului le-au practicat au avut acum de-a face cu o formă nouă. Colegii mei au explicat, în Comisia de buget finanţe la Senat de exemplu nu exista cvorum. S-a trecut peste asta, s-a adoptat un raport care deja este un fel de fals în acte publice pentru că nu poţi încheia un raport şi înainta un raport decât cu o majoritatea membrilor comisiei care nu exista. După aceea s-a trecut în plen, s-a trecut peste lucrul acesta şi puterea şi-a impus. Nu mai vorbesc de schimbarea regulii care impunea o anumită proporţionalitate în desemnarea acestor poziţii, dar este vorba despre acest fapt că s-a trecut peste aceea că o comisie parlamentară nu poate înainta un raport, nu poate adopta un raport decât în prezenţa majorităţii membrilor săi.

            Laura Chiriac: Acum aş vrea să vorbim şi despre emblema aceasta lipită de doamna Elena Udrea pe Uniunea Social-Liberală, a numit-o Alianţa Frankenstein. Elena Udrea pe blogul ei personal spune că Uniunea Social-Liberală se află la un pas de destrămare, o voce profetică, nu este singura, din când în când vă regăsiţi sub o ploaie de profeţii. Toată lumea prevede destrămarea USL-ului, cei care fac aceste profeţii.

            Crin Antonescu: Nu din când în când, ci în permanenţă. Noi pentru că am gândit mult, sper că şi bine, dar am vorbit puţin înainte de constituirea alianţei. În scurtul interval care s-a scurs între începutul discuţiei publice şi constituirea acestei alianţe s-a discutat despre faptul că nu se va putea face. După ce ea s-a făcut destul de repede, de atunci încoace se discută despre aşa-zisa ei destrămare şi asta este o temă fundamentală a propagandei puterii. De asta spuneam şi le-am spus şi colegilor conservatori astăzi că din punctul meu de vedere rezistenţa şi unitatea acestei construcţii sunt esenţiale, sunt cheia jocului politic sau bătăliei politice că nu mai putem să-i spunem joc nici măcar convenţional, bătăliei politice din România pentru următoarele luni.

            Laura Chiriac: Domnule preşedinte, în ultimul timp aţi încercat atât de mult să faceţi front comun, să apăreţi împreună, să lăsaţi impresia că rezistaţi. Pare că mesajul individual al unui om politic este trecut oarecum în plan secund păleşte în faţa voinţei dumneavoastră de a face front comun, de a arăta că până la urmă Crin Antonescu şi Victor Ponta nu se vor destrăma. Nu e şi asta o capcană până la urmă?

            Crin Antonescu: Nu, în primul rând că realitatea este alta decât discuţia publică în fiecare zi despre silueta sau blogul doamnei Udrea, despre afirmaţia nu ştiu cărui consilier al preşedintelui, fost sau actual, despre ce scrie în ziarul cutare sau despre ce declara domnul cutare, realitatea politică este că această uniune s-a constituit, ea a străbătut câţiva paşi şi a trecut prin câteva încercări importante pe care le-a trecut cu bine şi că de pildă măcar trei lucruri esenţiale s-au realizat. Unu, s-a aşezat, s-a acreditat încă nu suficient, dar într-o bună măsură deocamdată ideea acestei opoziţii unite şi acestei construcţii. Astăzi foarte mulţi dintre români, chiar dintre cei care nu sunt foarte pasionaţi de politică sau foarte informaţi ştiu că de fapt avem de-a face şi vom avea de-a face până la alegeri cu o confruntare între actuala putere, indiferent ce nume îşi va alege, şi această Uniune Social Liberală alcătuită în principal din partidele pe care le-aţi amintit. În al doilea rând, am reuşit, n-a fost uşor, dar am reuşit să amenajăm, să transpunem în realitatea candidaturilor comune principiul parităţii. În al treilea rând, cred că cel puţin la nivelul de vârf…

            Laura Chiriac: N-a fost uşor, nu?

            Crin Antonescu: Nu, n-a fost uşor, sigur că da, niciodată nu-i uşor, nici în interiorul unui partid nu-i uşor atunci când vorbeşti de candidaturi pentru că asta înseamnă competiţie, veleităţi, ambiţii, aspiraţii, fireşti şi în al treilea rând, spuneam, cred că am reuşit cel puţin la vârf, să dăm imagine de unitate, de complementaritate între două partide a căror istorie, ca să nu mai vorbesc de faptul căror bagaj de idei, de aspiraţii şi de amintiri sunt foarte diferite şi mă refer aici la PSD şi la PNL. Cred că sunt nişte paşi importanţi pe care i-am făcut, şi ei înseamnă în primul rând realitatea, nu ce speră sau ce comentează politrucii Cotrocenilor.

            Laura Chiriac: Foarte diferite fragmentele publicate de ziare săptămâna asta, am avut ocazia să vorbim direct la telefon despre un schimb de replici pe care l-aţi negat cu Dan Voiculescu, se spunea în ziarul Gândul că i-aţi spus că nu veţi intra în şantajul pe care vi-l propune. De unde apar totuşi aceste chestiuni dacă ele nu au avut loc deloc?

            Crin Antonescu: Nu au avut loc deloc. Eu în general mi-am asumat toate replicile mai dure pe care le-am dat sau toate poziţiile, nu, am precizat şi astăzi, am precizat şi în cursul emisiunii dumneavoastră, nu a avut loc o asemenea discuţie, fără niciun fel de îndoială. S-a extrapolat poate sau mă rog, s-a interpretat afirmaţia pe care am făcut-o în faţa colegilor mei şi din PSD şi din Partidul Conservator, afirmaţie în care cred, că bătălia şi grija noastră pentru imaginea de unitate, dacă se poate fără fisură considerabilă a acestei uniuni e foarte important şi că orice defecţiune de la această unitate este un serviciu făcut actualei puteri pentru că aşa cum vedeţi nu este vorba numai de nişte ziare, nu este vorba numai de nişte bloguri, preşedintele ţării, prim-ministrul, oamenii cei mai importanţi ai acestei guvernări vorbesc mai mult despre USL şi despre aşteptata ei destrămare decât despre politica de zi cu zi a României, decât despre realităţile guvernării României, decât despre ceea ce este responsabilitatea lor ca preşedinte, ca premier, ca guvernanţi, or asta spune ceva, nu degeaba se preocupă atât de mult şi nu degeaba vehiculează atât de mult pe toate căile propagandistice ideea că uniunea aceasta nu va ţine. Va ţine.

            Laura Chiriac: Acum, domnule Stelian Tănase, vi se pare că în acest moment este solidă construcţia asta care a trecut deja de nişte etape?

            Stelian Tănase: Mie mi se pare că ar fi trebuit să ne aşteptăm la mult mai multe conflicte interne înlăuntrul USL-ului, eu cred că stă foarte bine şi avem surprinzător de puţine conflicte sau tensiuni, schimburi de replici mai dure chiar dacă acel schimb de replici a avut loc este nimic faţă de ceea ce ne aşteptam atunci când Uniunea Social-Liberală ca forţă a opoziţiei s-a conturat. Orice atac, asta-i regula, orice manual vă spune, orice atac al puterii împotriva opoziţiei întăreşte opoziţia, nu şi invers, deci această vehemenţă şi această repetiţie fie a preşedintelui, fie a prim-ministrului, fie a doamnei Udrea, fie a oricui împotriva opoziţiei, împotriva USL-ului, întăreşte USL-ul, orice atac însă al USL-ului vizavi de putere slăbeşte puterea. Eu cred că ar trebui să-şi schimbe sfătuitorii, n-au buni consilieri că astea sunt lucruri simple, de manual. Problema Uniunii Social-Liberale nu este opoziţia, ea s-a articulat bine, s-a poziţionat corect în lupta împotriva puterii, că dacă vă uitaţi de pildă pe un sondaj la notorietate stă foarte bine, ea a ajuns până în ultimul sat să ştie cine se bate cu Băsescu, cu PD-L, cu Guvernul, problema Uniunii este dacă este şi o alianţă politică, adică dincolo de campanie, dincolo de alegeri, dincolo de previzibila, ne spun sondajele, victorie în alegerile din 2012. Aici mi se pare mie că o să avem un „challenge”, o provocare, dar asta înseamnă 2012, 2013 chiar. Până atunci nu văd niciun pericol ca USL-ul să se destrame.

            Crin Antonescu: Lucrăm şi la lucrul acesta, sigur, agenda este foarte bogată, dar lucrăm şi la lucrul acesta şi ca să vă dau exemplu, iată săptămâna trecută l-am întâlnit la Londra pe vicepremierul britanic…liderul Partidului Liberal, cu care am discutat despre această construcţie despre programul ei pentru că vom fi contemporani la guvernare cu actuala formulă, e şi o vreme, iar astăzi Victor Ponta este la Congresul laburiştilor de la Liverpool unde discută cu…liderul laburiştilor britanici, despre această construcţie. Am discutat de asemenea cu ambasadorii din ţările Uniunii Europene pentru că remarca domnului Tănase este foarte importantă, greul, dacă ne putem imagina ceva mai greu decât bătălia…la putere începe din momentul în care vom câştiga alegerile şi va trebui abia atunci să conlucrăm efectiv într-o altă agendă şi cu o altă responsabilitate.

            Laura Chiriac: Vă veţi regăsi, domnule preşedinte, sub o constelaţie de apariţii excentrice, exotice, Dan Diaconescu şi-a făcut partid, Miron Cozma vrea să-şi facă partid, toate aceste personaje care se vor afla sub o umbrelă comună sau nu vă inspiră, vă descurajează?

            Crin Antonescu: Ştiţi, glumind puţin, replica celebră a lui Churchill care sigur n-a fost aşa de vesel când a pierdut în 45 alegerile, dar totuşi i se atribuie replica celebră nu-i nimic, pentru asta ne-am luptat. Să ştiţi că noi dăm o bătălie pentru salvarea pluralismului în România aşa încât eu n-am de ce nici să mă sperii, nici să mă supăr că Dan Diaconescu, Miron Cozma sau cine vreţi dumneavoastră creează un partid, înregistrează un partid, participă la competiţie. Nu cred că suntem în măsură şi n-avem căderea, vorbesc de noi, de politicieni, să ne dăm certificate de bună purtare sau de onorabilitate, putem avea o părere sau alta şi o avem, ne-o vom spune în competiţia politică, dar cred, asta pot spune, cred că bătălia aşa cum zice tradiţia politică românească din ultimii 20 de ani şi cum e şi normal, se va da între actuala putere şi alternativa pe care noi o construim şi anume Uniunea Social-Liberală. În ce măsură celelalte forţe politice, constelaţia de care vorbiţi, va fi absorbită de putere sau nu rămâne de văzut şi este până la urmă un test şi pentru seriozitatea acestor formaţiuni pentru că toată discuţia asta despre aşa_zisa mişcare populară şi aşa mai departe e foarte uşor de verificat. Atunci când de pildă vezi oameni tineri care ştiu ceva carte, care vorbesc bine, care sunt simpatici în sensul în care sunt nişte oameni noi şi vezi că vorbesc despre necesitatea unei construcţii politice sau unei forţe politice noi pentru că-s dezamăgiţi de realitatea politică şi chiar de alternativa din România. Îi crezi până la momentul în care afirmat de către ei constaţi că sunt sub patronajul unuia dintre jucătorii politici, de pildă al preşedintelui şi atunci toată credibilitatea cade pentru că nu poţi spune că sistemul te duce la disperare şi te face să crezi o a treia cale, o a şaptea cale, tu fiind sub patronajul liderului sistemului acestuia.

            Laura Chiriac: Probabil că vă referiţi la cazuri concrete pe care le-aţi întâlnit în campaniile dumneavoastră electorale.

            Crin Antonescu: Vorbesc, văd, chiar citesc atât cât am timp oameni tineri care ştiu carte, care sunt culţi, care au discursul întemeiat şi articulat pe valori corecte şi în momentul în care încerc, în mintea şi în aprecierea mea, să-i plasez undeva, ama ceastă probă a verităţii care este situarea sau nu sub patronajul unuia dintre jucătorii politici consacraţi.

            Laura Chiriac: Stelian Tănase scria astăzi că 2012 va fi cel mai dezastruos an pentru România. Ne întoarce după o foarte scurtă pauză cu această profeţie sumbră a lui Stelian Tănase  şi cu modul în care o va înfrunta opoziţia. (…) Vă vorbeam la sfârşitul jurnalului orei 18 despre un incendiu puternic izbucnit la Drobeta Turnu-Severin. O hală dezafectată din apropierea gării care luase foc. Autorităţile se temeau acolo de pericol de explozie. Nu mai este niciun pericol de explozie, focul a fost lichidat. Ne întoarcem la invitaţi. Domnule Crin Antonescu, făceam referire la un articol scris de Tănase, 2012 cel mai dezastruos an pentru România, nu este doar o profeţie a unui analist. Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene, spune că astăzi, în Uniunea Europeană, e foarte greu, deja ministrul de finanţe german a început să aibă un ton destul de caustic la adresa lui Barack Obama, care dă vina la rândul său pe liderii europeni că nu gestionează destul de bine criza. Cum vă raportaţi la toate aceste tensiuni?

            Crin Antonescu: Prima constatare, şi asta-i o chestiune valabilă din păcate pentru toţi, asta chiar e valabilă pentru toţi politicienii din România, cel puţin în opinia mea, este că ne raportăm prea puţin, ciulim aşa o ureche la ce se întâmplă, ne concentrăm disproporţionat asupra disputelor, temelor şi orizonturilor noastre interne, în vreme ce într-adevăr în jurul nostru şi cu noi implicit se întâmplă lucruri destul de serioase, deriva, că acesta-i cuvântul, în Uniunea Europeană este certă. Din ce în ce mai mulţi oameni cât se poate de bine intenţionaţi şi cât se poate de competenţi ca politicieni sau ca tehnocraţi ridică din umeri şi spun că nimic nu mai e sigur. Discursul de azi al preşedintelui Barroso, dincolo de faptul că sigur încearcă să articuleze o viziune, nişte paşi, nişte măsuri, are cred, cel puţin o frază memorabilă şi care dă şi ea de gândit, undeva pe la sfârşit, ceva de genul totul este imposibil până când se întâmplă şi asta iar spune mult. Sunt comisari europeni care nu mai ştiu exact ce se petrece, vom avea un vot care cred că-i foarte important sau poate avea consecinţe foarte importante în Germania, unde planul Merkel din nou într-o nouă încercare de a susţine Grecia s-ar putea să nu-i verifice majoritatea politică ceea ce ar putea duce la o criză mai amplă şi acolo în Germania care totuşi este una din poziţiile cele mai solide. România politică rămâne şi cu putere şi cu opoziţie, trebuie să asum lucrul acesta într-un discurs extrem de relaxat în raport cu aceste lucruri, într-o dezbatere parcă scoasă din timp pe micile noastre frecuşuri că acesta este cuvântul. Noi n-am despărţit încă, sigur mie-mi pare că vine e în primul rând a puterii, dar noi n-am despărţit încă pentru a înţelege ce din lucrurile cu care ne confruntăm, lucrurile neplăcute ce este al crizei mondiale, europene şi ce este al nostru, al crizei noastre de guvernare, al crizei noastre instituţionale, al neputinţei noastre, al corupţiei noastre şi aşa mai departe. Noi din opoziţie sigur că am vrut să facem această delimitare, cei de la putere au ales calea unui discurs autist, cum am mai spus şi din păcate, partizanatul excesiv care a invadat ca o boală chiar şi mediile de presă a făcut să nu mai putem purta, să nu se mai poată purta raţional, rezonabil şi eficient discuţia asta.

            Laura Chiriac: Domnule Stelian Tănase, au tot fost vehiculate în această săptămână imagini de la mineriadele din septembrie, mineriadele care au răsturnat Guvernul lui Petre Roman, vorbeam despre faptul că la atâta timp Miron Cozma vrea să-şi facă partid pentru că speră că mai are încă ceva de spus în România, aş vrea să ştiu şi părerea dumneavoastră despre poziţionarea unor lideri politici precum Crin Antonescu în contextul acesta al, n-aş numi nostalgie, inerţiei, imobilism, l-aş numi necunoaştere, ce se întâmplă?

            Stelian Tănase: Tot ce înseamnă politica anilor 90 s-a dus, deci trebuie să înţelegem exact, suntem în faţa unei noi generaţii, şi Crin Antonescu şi Victor Ponta, dar şi partidele şi Parlamentul au în ultimii ani mulţi oameni noi şi i-au împins în faţă, deci tot ce înseamnă anii 90 şi liderii care au fost dominanţi şi influenţi în anii 90 acest fenomen s-a închis, s-a închis o dată cu intrarea în NATO, s-a închis apoi în 2007 cu accederea în Uniunea Europeană. Orice astfel de nostalgii nu fac decât să ne ţină în loc, să falsifice dezbaterea publică, noi suntem acum asaltaţi, şi vreau să fac o mică corecţie articolul despre anul 2012 cel mai prost, l-am scris ieri, nu l-am aşteptat pe Barroso să spună lucrul acesta, deci trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă astăzi, să fim foarte atenţi ce se întâmplă pe burse, ce se întâmplă cu pieţele şi să punem în paranteză, să lăsăm istoricilor sau unor ziarişti care scria astfel de gazetărie ce s-a întâmplat în anii 90, ce s-a întâmplat în anii 80 pentru că văd că este foarte la modă să se evoce iar aii 80, Ceauşeştii, familia Ceauşeştilor, dictatura, epoca aceea, este un lucru toxic pentru ce înseamnă situaţia foarte dificilă în care-i România astăzi. Trebuie să uităm, să punem paranteză şi să facem politica, adică să ne ocupăm de ziua de azi, nu să intrăm neapărat în partide.

            Laura Chiriac: Domnule Antonescu, la 20 de ani de la mineriada asta cum vă uitaţi la imaginile pe care încă le mai vedem pe post de document?

            Crin Antonescu: Mă uit cu interes, cu sentimente chiar destul de intense pentru că sunt o parte din viaţa mea şi o parte şi momente din viaţa mea pe care le-am trăit intens. La 1990, 91, eram un om cât se poate de matur la 31 de ani şi au fost pentru mine răscruci. Eu am ajuns în politică, domnul Stelian Tănase ştie foarte bine, întâmplător în urma impresiei…că în cea mai mare parte mizele anilor 90 au rămas acolo. Cu alte cuvinte, noi nu mai putem repara în 2012 sau 2015 tot ceea ce nu s-a făcut şi din păcate foarte multe nu s-au făcut şi s-au făcut prost în anii 90…

            Crin Antonescu: Adică nu mai puteţi repara fix idealurile care v-au mânat în politică în anii 90.

            Crin Antonescu: Ele rămân pentru că până la urmă sunt câteva lucruri foarte simple pentru care ne-am bătut atunci, ne batem şi astăzi. Este foarte păcătoasă situaţia că în 2012 trebuie să ne batem pentru salvarea statului de drept. Nu ezit s-o spun, între altele asta se întâmplă, cu atât mai mult cu cât în contextul acesta exigenţa Uniunii Europene, instituţiilor sale a scăzut, să fie clar. Noi în momentul în care ne-am văzut în NATO şi în Uniunea Europeană, am crezut că nu maia vem această problemă, că suntem ca un tren care este pus pe nişte şine. Eu mă tem că în general democraţia, aşa cum am cunoscut-o, are nişte provocări serioase chiar în Occident astăzi, cua tât mai mult atenţia, exigenţa colegială faţă de o ţară nou intrată ca România e scăzută şi atunci trebuie să le apărăm noi. Sunt aceleaşi valori, sunt valori ale libertăţii, valori ale pluralismului. Din păcate însă, nu în termenii anilor 90 şi vin peste noi aceste lucruri despre care puţini pot da şi diagnostice şi reţete.

            Laura Chiriac: Vă pregătiţi într-un fel, aveţi strategii economice concrete pentru că tocmai asta vă spuneam la început, vă vedem dând un mesaj unitar nu se rupe USL, răspunzându-le celor de la putere care spun că se va rupe USL şi vă auzim foarte puţin vorbind despre lucrurile importante pentru alegători.

            Crin Antonescu: Vorbim despre lucrurile care interesează şi care sunt pe agenda dezbaterii publice din România. Trebuie să recunoaşteţi şi dumneavoastră că aici este şi o chestiune de interes mediatic scăzut pentru chestiunile economice. Noi am încercat în primul rând de când ne-am alcătuit acel, embrion e puţin spus, program economic întrutotul e mult spus, am încercat două lucruri, să conciliem poziţii de dreapta, de stânga, social-democraţie, dinspre liberalism…

            Laura Chiriac: Sunteţi mulţumit pentru ce aveţi acum?

            Crin Antonescu: Da, nu poate fi acuzat în niciun fel în mod serios programul respectiv de stângism şi în al doilea rând, şi aici am avut încă o dată în Victor Ponta în principal şi în ceilalţi parteneri oameni cu care m-am înţeles foarte bine, nu am cedat tentaţiei populiste pe care orice partid de opoziţie sau forţă politică de opoziţie o are în asemenea momente dificile. Dacă între altele am vrut să construim şi am construit această uniune a fost şi pentru a evita pericolul de a lăsa loc pentru electoratul dezamăgit, dezorientat, pentru tentaţii populiste care vin foarte tare în asemenea împrejurări şi atunci lucrăm în continuare la updatarea acestui program economic.

            Laura Chiriac: Mulţumim şi vă urmărim. Mulţumesc Crin Antonescu, Stelian Tănase

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: