USL in presa locala, 3-9 Octombrie 2011

MOLDOVA

PSD

04 Oct Neamţ: Toate organizaţiile PSD se pregătesc de alegeri interne(Agerpres)

Toate organizaţiile din filiala PSD Neamţ vor trece, în această toamnă, prin alegeri interne la termen, pentru desemnarea birourilor locale de conducere, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele interimar al PSD Neamţ, senatorul Ioan Chelaru.

În comunele unde PSD a pierdut alegerile parlamentare din Colegiul 6, actualii preşedinţi nu vor mai fi susţinuţi pentru această funcţie, decizia fiind valabilă inclusiv în localităţile unde preşedinţii de organizaţii sunt şi primari.

Acest lucru va duce inevitabil la faptul că actualii primari nu vor mai fi susţinuţi nici în viitoarele alegeri locale. În această situaţie se află cel puţin patru primari, din comunele Văleni, Tupilaţi, Bârgăoani şi Trifeşti. Alte 8 organizaţii din cele 19 care compun colegiul 6 au pierdut alegerile parlamentare parţiale.

”Nu s-a pus problema unor decizii de sancţionare. La conferinţele comunale de alegeri se va face şi o analiză a acestor alegeri din Colegiul 6”, a precizat senatorul Ioan Chelaru.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de preşedinte al filialei, Ioan Chelaru a declarat că ”acesta este şi rolul unei conduceri interimare, de a pregăti conferinţa judeţeană de alegeri”. ”În ceea ce mă priveşte, am spus de fiecare dată că preşedinţia trebuie să fie deţinută de cineva din Piatra Neamţ. Dacă după conferinţele comunale de alegeri vom stabili că nu există altă posibilitate, iau în calcul o candidatură”, a declarat parlamentarul de Roman.

Luni, Alin Antochi a demisionat din funcţia de preşedinte al filialei PSD Neamţ, asumându-şi astfel eşecul din alegerile parlamentare parţiale, din Colegiul 6, desfăşurate pe 21 august, şi câştigate de democrat-liberalul Adrian Rădulescu.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a participat săptămâna trecută la comitetul executiv al filialei nemţene, pentru a tempera nemulţumirea primarilor social-democraţi determinată de faptul că nominalizarea candidatului pentru preşedinţia Consiliului Judeţean o vor face liberalii, iar conservatorii, pe cea pentru Primăria Piatra Neamţ.

La finalul şedinţei de aproape patru ore, Liviu Dragnea declara că nu se pune problema schimbării lui Alin Antochi din funcţia de preşedinte.

04 Oct Botoşani: Prefectul face apel la consilierii judeţeni să susţină comasarea spitalelor(Agerpres)

Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a făcut, marţi, un apel la consilierii judeţeni să susţină proiectul de comasare a spitalelor, astfel încât Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” să nu piardă, de la 1 ianuarie 2012, gradul al treilea de clasificare.

”Încerc în acest fel să conştientizăm autorităţile, conducerile spitalelor şi sindicaliştii să se gândească foarte serios la modul în care va arăta reforma în sistemul de sănătate botoşănean, în primul rând în interesul cetăţenilor acestui judeţ”, a afirmat Roman.

Cristian Roman a solicitat, marţi, preşedinţilor filialelor Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Gheorghe Marcu, şi Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Florin Ţurcanu, o întrevedere pentru a discuta comasarea spitalelor. Apelul prefectului survine la cinci zile după ce consilierii judeţeni s-au opus iniţiativei de comasare a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” cu Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstretică şi Ginecologie. Iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, nu a fost susţinută de consilierii PSD şi PNL.

Autorităţile sanitare susţin că necomasarea spitalelor va genera, în 2012, o finanţare a sistemului sanitar din Botoşani cu 18,5 milioane de lei mai mică decât în acest an.

MUNTENIA

PNL

04 Oct Lucian Iliescu (PNL): Reorganizarea teritorială a ţării nu trebuie făcută pe picior, în grabă; ar crea haos în administraţie(Agerpres)

Primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, vicepreşedinte PNL, este de părere că în urma reorganizării administrativ-teritoriale a României ar trebui să existe maximum 16 regiuni, după modelul ţărilor occidentale, pentru a nu crea ‘haos în administraţie’.

”Reorganizarea României este foarte importantă şi nu trebuie făcută pe picior. Noi am rămas ancoraţi în denumirea de judeţe, dar am putea împrumuta denumirile de canton sau land, iar conducerea acestora ar trebui să aparţină unui preşedinte sau guvernator numit în funcţie pentru a nu mai fi niciun fel de influenţă politică. (…) O grăbire a reorganizării până la viitoarele alegeri ar crea haos în administraţie”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Lucian Iliescu.

În opinia sa, aceşti guvernatori ar trebui să conducă regiunile nou formate printr-un Consiliu de administraţie al zonei, un ”mic Parlament”, iar distribuirea banilor de la buget ar trebui făcută pe criterii care să aducă toate judeţele componente la un nivel mediu de trai.

”Trebuie să luăm în calcul şi să ne raportăm la o ştachetă medie pentru a nu ne trezi cu situaţii ca acum când există judeţe foarte dezvoltate din punct de vedere economic, iar în alte judeţe, cum ar fi cele din sudul ţării, nivelul de trai este unul foarte jos”, a susţinut Lucian Iliescu.

El spune că numărul regiunilor nou formate nu ar trebui să fie mai mic de 12 şi nici mai mare de 16 pentru a putea fi conduse în condiţii optime.

04 Oct E. Frâncu (PNL) solicită fonduri pentru reabilitarea celei mai vechi biserici din Râmnicu Vâlcea(Agerpres)

Senatorul PNL Emilian Frâncu solicită Ministerului Culturii suma de 50.000 de lei pentru salvarea celei mai vechi biserici din municipiul Râmnicu Vâlcea. ‘Credincioşii ortodocşi din Parohia Sfinţii Arhangheli, împreună cu preotul paroh Emil Părăuşanu şi Consiliul parohial, au iniţiat numeroase demersuri în vederea înlocuirii învelitorii de tablă care acoperă biserica întrucât fiind foarte veche, aceasta a cedat, iar ploaia care cade în biserică deteriorează grav pictura interioară, care la rândul ei trebuie restaurată de urgenţă. Ţinând cont de veniturile modeste atât ale parohiei, cât şi ale enoriaşilor, îi solicit domnului Kelemen Hunor alocarea unei sume de 50.000 lei pentru Parohia Sfinţii Arhangheli din municipiul Râmnicu Vâlcea, restul de 100.000 lei fiind în sarcina enoriaşilor şi eventualilor sponsori, în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a bisericii cu acelaşi hram’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, senatorul.

Biserica Sfinţii Arhangheli din municipiul Râmnicu Vâlcea, fost schit de călugări, este una din cele mai vechi chinovii din Oltenia, datând din anul 1489 – 1490 şi face parte din categoria B a monumentelor istorice. Cartierul de vest al municipiului Râmnicu Vâlcea se numeşte ‘Aranghel’, de la numele acestei biserici. În prezent, deşi se află într-o evidentă stare de degradare, biserica este deschisă cultului ortodox şi deserveşte 120 de familii dintr-o zonă a cartierului Aranghel, având şi un cimitir parohial.

05 Oct ‘Performanţa te duce la Bruxelles’ – concurs adresat liceenilor călărăşeni (Agerpres)

‘Performanţa te duce la Bruxelles’ este titlul concursului adresat tinerilor liceeni din Călăraşi cu rezultate excepţionale. ‘Prin acest concurs vom încerca să aducem în faţa călărăşenilor tinerii excepţionali, tinerii care au ca preocupare învăţătura, munca de zi cu zi pentru a obţine rezultate bune la olimpiadele şcolare, în muzică, sport, literatură sau orice alt domeniu’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

Potrivit acestuia, primii zece clasaţi vor primi ca premiu o excursie gratuită la Bruxelles, prilej cu care vor vizita Parlamentul European, vor avea o întâlnire cu grupul liberal din PE şi cu politicieni liberali europeni. De asemenea, Nicolăescu a spus că următorii 20 de liceeni clasaţi vor primi ca premiu o excursie la Parlamentul României unde pot participa la o şedinţă a plenului şi la o şedinţă a grupului parlamentar PNL. Concursul adresat liceenilor călărăşeni se va desfăşura în perioada octombrie 2011 – martie 2012.

06 Oct Cristian Buican (PNL) solicită MAI suplimentare de fonduri şi personal pentru poliţia din Ţara Loviştei (Agerpres)

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, solicită ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, o suplimentare a personalului în limita organigramei deja aprobate şi fonduri pentru achiziţionarea a două autoturisme de teren pentru secţia de poliţie Racoviţa care deserveşte zona cunoscută drept ‘Ţara Loviştei’, cu o rată crescută a infracţionalităţii.

Solicitarea acestuia vine după ce în ultimul timp în presă au fost semnalate mai multe infracţiuni deosebit de grave înregistrate pe raza localităţilor Racoviţa, Titeşti, Perişani de o grup numit ‘Banda lui Sisoie’ sau ‘Haiducii Ţării Loviştei’.

”Participând la inaugurarea acestei secţii de poliţie, am observat că aceasta nu numai că nu este dotată corespunzător cu mobilier, dar nici nu va beneficia de dotări suplimentare strict necesare unei zone de munte precum Ţara Loviştei. Tocmai de aceea am decis să îi solicit ministrului Igaş dotarea cu măcar a două autoturisme de teren, fiind cunoscut faptul că pe timp de iarnă sau în anumite zone nu se poate ajunge decât cu astfel de autovehicule. Şi mai ales dat fiind fenomenul infracţional din zonă, cunoscut deja la nivel naţional”, a declarat joi pentru AGERPRES Cristian Buican.

Potrivit acestuia, în această zonă au fost înregistrate ‘omoruri, furturi de animale şi material lemnos, tâlhării, incendieri de locuinţe, scandaluri frecvente’. ‘Stau şi mă întreb de ce mai este nevoie să se întâmple în zonă ca IPJ Vâlcea sau MAI să se autosesizeze şi să se ocupe de siguranţa, protecţia cetăţenilor din aceste comune montane. Trebuie readusă liniştea oamenilor, mai ales că s-a întipărit un sentiment de frică în rândul localnicilor’, a mai spus Buican.

Potrivit IPJ Vâlcea, un grup infracţional din zona Loviştei se află în urmărire pentru mai multe infracţiuni – 17 dosare penale sunt deschise pe numele membrilor acestuia. Grupul numit ‘Haiducii Loviştei’ sau ‘Banda lui Sisoie’ este acuzat de mai multe infracţiuni – furturi de animale, omoruri, sechestrări de persoane, tâlhărie, care s-au petrecut pe raza localităţilor Titeşti, Perişani, Racoviţa în ultimii doi ani.

06 Oct M. Câmpeanu (PNL): Forţa de muncă ieftină nu mai este un atuu pentru o firmă care vine la noi(Agerpres)

Vicepreşedintele PNL Mariana Câmpeanu susţine că aproximativ 15.000 de persoane sunt afectate de decizia companiei finlandeze Nokia de a închide fabrica de la Jucu.

”La Nokia nu se pierd 2.200 de locuri de muncă, cât erau cei încadraţi, ci se pierd circa 5.000 de locuri efective, plus cele conexe, pentru că sunt foarte multe firme care lucrau cu Nokia exclusiv şi acum îşi închid porţile, sunt ceilalţi membri ai familiei respective, deci afectaţi efectiv de plecarea Nokiei sunt circa 15.000 de persoane”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Buzău, vicepreşedintele PNL.

Mariana Câmpeanu susţine că ”forţa de muncă ieftină nu mai este un atuu” pentru ţara noastră. ”Nu este neapărat nevoie să oferi forţă de muncă ieftină, pentru că acesta a fost măsura luată prin Codul Muncii, să scadă salariul pentru ca forţa de muncă să fie ieftină, nu mai este acest lucru un atuu atât de important pentru o firmă care vine aici. Pentru Nokia trebuiau create şi alte facilităţi conform înţelegerii, trebuia să se construiască un terminal pentru că toată producţia de piese sau produse finite pleacă cu avioanele, trebuia făcută o cale ferată care să lege firma de terminal. Orice firmă care vine în România trebuie să ştie ce poate să facă la anul, iar Codul fiscal s-a modificat de opt ori în timpul unui an, cum poate ea să-şi construiască un plan de afaceri pentru viitor”, a mai spus vicepreşedintele PNL.

06 Oct George Scutaru (PNL): Avioanele F16, cea mai bună opţiune în acest moment(Agerpres)

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, deputatul liberal George Scutaru, susţine că, pentru România, ‘în acest moment, avioanele F16 sunt cea mai bună opţiune’, ‘F16 fiind considerat o punte de legătură spre F35’.

‘Nu există niciun avion în momentul de faţă care să se poată compara cu F35, un avion de generaţia a cincea, invizibil, cu alte caracteristici tehnice. În momentul în care România va cumpăra avioane de generaţia a patra la care are acces, F16 pentru noi s-a considerat că ar fi cea mai bună opţiune’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, deputatul liberal George Scutaru.

Deputatul PNL a mai spus că România este presată ca în doi, trei ani să schimbe flota de avioane de vânătoare pentru că altfel spaţiul aerian românesc nu va mai putea fi apărat. ‘Vom fi în situaţia ţărilor baltice când prin rotaţie câte un stat NATO va trebui să vină să ne apere spaţiul aerian. La momentul respectiv, când s-a luat decizia, F16 părea cea mai bună opţiune, iar la F35 nu poţi să sari direct şi, din discuţiile care au fost în comisie, F16 este evaluat ca o punte de legătură spre F35’. În momentul în care România va avea şi accesul şi capacitatea de a intra în acest program, în primul rând capacitatea din punctul de vedere al pregătirii piloţilor, vom ajunge la avioane F35′, a mai spus vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor.

06 Oct Mariana Câmpeanu (PNL): Scăderea CAS şi creşterea salariului minim ar contribui la relansarea economică(Agerpres)

Scăderea CAS şi creşterea salariului minim la 800 de lei ar contribui la creşterea consumului şi la relansarea economică, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Buzău, vicepreşedintele PNL deputatul Mariana Câmpeanu.

”Problema numărul unu a României în acest moment este aceea a locurilor de muncă, din statisticile oficiale rezultă că din 2009 şi până în prezent au dispărut 760.000 de locuri de muncă, iar rata şomajului este tot timpul în scădere, dar nu s-au creat noi locuri de muncă”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Aceasta susţine că ”scăderea procentului de contribuţie a salariatului concomitent cu creşterea salariului minim la 800 de lei vor aduce mai mulţi bani la buget şi vor contribui la creşterea puterii de cumpărare”. ”Creşterea consumului, la rândul său, va asigura relansarea economică şi va conduce la crearea de noi locuri de muncă”, a arătat vicepreşedintele PNL.

06 Oct Călin Popescu-Tăriceanu (PNL): Unii fac, alţii taie panglica(Agerpres)

Fostul premier PNL Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi, la Caracal, la inaugurarea fabricii de cablaje auto Yazaki, că astfel de evenimente trebuie să fie marcate de prezenţa unor oficiali români, precum şeful Executivului, pentru că una dintre principalele obligaţii şi responsabilităţi ale Guvernului este de a asigura creştere economică şi locuri de muncă.

Întrebat de jurnalişti de ce nu a urcat pe scenă alături de Emil Boc atunci când au fost rostite discursurile oficiale, Tăriceanu a răspuns că ”unii fac, iar alţii taie panglica”. Tăriceanu a mai spus că s-a bucurat că la un asemenea eveniment a participat şi premierul Emil Boc, deoarece evenimentele de acest gen sunt rare şi ele trebuie marcate prin prezenţa unor oficiali. ‘Pe mine mă bucură că un astfel de eveniment s-a bucurat de prezenţa primului-ministru, pentru că eu cred că una din principalele obligaţii şi responsabilităţi ale guvernului unei ţări este aceea de a asigura creştere economică şi locuri de muncă şi asemenea evenimente sunt rare în ziua de astăzi. De aceea inaugurarea de investiţii trebuie să fie marcată de prezenţa unor oficiali români şi îl felicit pe domnul prim-ministru pentru că a decis să vină la inaugurarea fabricii de la Caracal’, a declarat fostul prim-ministru.

Acesta a menţionat că România are nevoie de investiţii în industrie şi de crearea de noi locuri de muncă. ‘Cred în continuare că proiectele pe care le-am început în perioada când am condus Guvernul României, proiectele industriale legate de refacerea structurii industriale a României sunt necesare. Pentru că iată că ele reuşesc să asigure locuri de muncă şi probabil că ele vor asigura în final şi scoaterea României din criza economică profundă în care se află, pentru care, din păcate, actualul Guvern nu a găsit însă soluţiile potrivite de depăşire a ei’, a conchis Tăriceanu.

PSD

05 Oct Primarul din Râmnicu Vâlcea acuză PSD de dezinformare a populaţiei în ceea ce priveşte subvenţiile la încălzire(Agerpres)

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Romeo Rădulescu, condamnă ‘materialele propagandiste’ sub formă de fluturaşi care au fost distribuite în oraş în care se afirmă că vor fi eliminate subvenţiile la încălzire.

‘În urmă cu două zile au fost distribuiţi în municipiu câteva zeci de mii de fluturaşi electorali, materiale propagandiste, semnaţi de USL şi lideri marcanţi ai PSD, cum ar fi Ion Câlea, Gigi Matei şi Zgonea – în care apare mesajul că PDL a mărit factura de încălzire şi subvenţiile pentru familii au fost eliminate. Unii au început campania electorală într-un mod cu totul ipocrit şi mincinos. Primăria Râmnicului a comunicat foarte clar care sunt subvenţiile pentru încălzire şi mai ales faptul că aceşti bani se vor da direct consumatorului şi nu producătorilor de agent termic. Exact ca în orice stat european’, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, Romeo Rădulescu.

El a mai spus că va cere public explicaţii liderilor PSD din Vâlcea pentru aceste acuzaţii şi pentru distribuirea acelor materiale. ‘Nu ştiu ce au urmărit dumnealor prin acest joc perfid decât o dezinformare a populaţiei. Ciudat este că aceşti fluturaşi mincinoşi au apărut în toate municipiile Olteniei şi un singur nume apare comun peste tot, al domnului Zgonea. Iar în Râmnic această distribuţiei de fluturaşi s-a produs la două zile după vizita acestui personaj. Nu cred şi sper să nu fie acesta spiritul de confruntare electorală de anul viitor al USL, pentru că dacă e aşa românii vor avea parte de cea mai murdară campanie electorală din istoria ultimilor 20 de ani. Noi ca partid ne vom păstra însă decenţa şi echilibrul’, a mai spus Rădulescu.

În replică, purtătorul de cuvânt al PSD Vâlcea, Adrian Buşu, consideră că orice măsură care vine în sprijinul păturii sărace a populaţiei trebuie considerată una de normalitate şi nu electorală. ‘Nu este un mesaj electoral, ci este doar un mod de comunicare a unei măsuri legislative – de scădere la 9% a TVA pe gigacalorie, pe care o propune PSD, în contrapartidă cu intenţia Guvernului de a anula subvenţiile acordate populaţiei pentru agentul termic. Orice măsură legislativă sau executivă care ar veni în sprijinul păturilor sărace ale populaţiei nu trebuie considerată o măsură electorală, ci o măsură de normalitate a clasei politice’, a precizat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor vâlceni.

În municipiul Râmnicu Vâlcea au fost distribuite în ultimele zile pliante semnate de USL în care se comunică populaţiei că ‘PDL taie subvenţiile la încălzire 100%’ şi sunt menţionate soluţiile propuse de social-democraţi pentru a reduce preţul la gigacalorie.

06 Oct Tulcea: PSD a pierdut un consilier judeţean în favoarea pescarilor din Deltă(Agerpres)

Consilierul judeţean PSD Dan Verbina, fost deputat timp de opt ani, şi-a depus demisia din această funcţie, intenţionând să-şi dedice activitatea Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD).

‘Mi-am depus demisia din funcţia de consilier judeţean ieri (miercuri – n.r.), pentru că vreau să mă implic mai mult în FOPDD. Din punctul meu de vedere, în acest moment, mai importanţi sunt pescarii din Deltă’, a declarat joi pentru AGERPRES Dan Verbina.

El a mai spus că principala sa preocupare în momentul de faţă este modificarea ghidurilor solicitantului din cadrul axelor Programului Operaţional pentru Pescuit (POP), astfel încât acestea să fie mai uşor de înţeles de organizaţiile de pescari, iar fondurile să poată fi absorbite. ‘Fondurile structurale puse la dispoziţia României în cadrul POP sunt valabile până în 2013 or, până în momentul de faţă, nu s-a depus niciun proiect pe axa dedicată pescarilor din apele interioare. Este păcat de banii ăştia care nu se cheltuie’, a menţionat Dan Verbina.

Potrivit sursei, neparticiparea sa la ultimele trei şedinţe în plen ale CJ a fost motivată. Născut în 1960, în comuna Crişan, Dan Verbina a fost deputat din partea FDSN în perioada 1992-1996 şi deputat PDSR în perioada 2000-2004, fiind considerat de mass-media drept unul din baronii Deltei, după ce prin firma deţinută SC Wela SRL a concesionat mai multe zone din Rezervaţie.

În 2008, a devenit consilier judeţean PSD, în şedinţele de la începutul anului pledând în principal pentru scăderea taxelor impuse de Consiliul Judeţean pescarilor din Delta Dunării. Consiliul Judeţean Tulcea numără 31 de membri dintre care 16 fac parte din PDL, 10 sunt din PSD, iar cinci sunt liberali.

07 Oct Ion Rotaru (PSD) susţine că sunt şanse ca opoziţia să devină majoritară la Senat (Agerpres)

Social-democratul Ion Rotaru, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Brăila, că opoziţia are şanse de a deveni majoritară în Camera superioară a Parlamentului, în condiţiile în care puterea ‘dă semnale că se întâmplă ceva’ cu majoritatea ei.

‘Moţiunea de săptămâna aceasta, cu gigacaloria, chiar dacă nu a trecut, a dat un semnal, încă o dată pentru guvernanţi, că nu mai au majoritate în Senat. Aceasta este al doilea semnal că ceva se întâmplă. Un alt semnal este dat de faptul că, de o lună de zile, puterea se chinuie să treacă prin Senat Legea asistenţei sociale. Nu reuşeşte pentru că nu mai are majoritatea în Senat. Nici nu reuşesc să o bage pe ordinea de zi. Concluzia este că ceva se întâmplă şi sunt şanse ca, în perspectiva apropiată, să devenim majoritari în Senat’, a susţinut Rotaru. Moţiunea simplă a opoziţiei împotriva eliminării subvenţiei la încălzire a fost respinsă luni în Senat, la o diferenţă de trei voturi. În ciuda faptului că moţiunea a primit 66 de voturi pentru şi 62 împotrivă, ea a fost respinsă de plenul Senatului, fiindcă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, respectiv 69.

TRANSILVANIA

PSD

06 Oct Covasna: Toţi primarii PSD din judeţ candidează pentru un nou mandat(Agerpres)

Toţi cei şapte primari pe care Partidului Social Democrat (PSD) îi are în judeţul Covasna vor candida pentru un nou mandat. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, care a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primarii din Barcani, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Valea Mare, Vâlcele şi Hăghig şi-au exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri locale şi au obţinut deja acordul organizaţiei judeţene.

Grama a menţionat că, practic, PSD are în portofoliu toate primăriile din zona românească a judeţului, iar în opinia sa toţi cei şapte primari au şanse reale de reuşită. Liderul social-democrat a mai spus că deocamdată liberalii nu au venit cu nici o altă propunere şi consideră că nici nu ar fi bine să-şi pună vreun candidat în aceste localităţi pentru că vor crea o concurenţă nedorită în cadrul alianţei.

În context, Grama a explicat că logica Uniunii Social Liberale nu este ca PNL şi PSD să se bată între ele la alegeri, ci să se susţină reciproc unde au teritorii deja câştigate şi să lupte împreună pentru dobândirea altora. ‘Majoritatea primarilor PSD au ieşit din primul tur la alegerile anterioare, cu 60-70% din voturi (…) E absurd să fim în alianţă şi să ne batem între noi. Normal e să conservăm ce avem şi să câştigăm împreună în alte localităţi, nu să le luăm noi pe ale lor şi ei pe ale noastre’, a spus Horia Grama.

De asemenea, el a amintit că, potrivit protocolului, PNL va face nominalizările la Primăria Sfântu Gheorghe şi la şefia Consiliului Judeţean, atenţionându-şi în acelaşi timp aliaţii că au obligaţia morală să îi consulte înainte de a face listele definitive. ‘PSD are un fief puternic în zona românească, iar colegii noştrii trebuie să înţeleagă că nu au doar dreptul, ci şi o mare responsabilitate în ce priveşte nominalizarea candidaţilor, pentru că, într-adevăr, contează ca aceştia să fie bine văzuţi şi de electoratul nostru, pentru că de acolo vin voturile’, a mai spus Horia Grama.

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja a declarat pentru AGERPRES că în limitele protocolului vor sprijini candidaţii propuşi de PSD, dar dacă vreunul dintre ei va pierde încrederea electoratului şi va scădea în sondaje, vor avea pregătiţi alţi oameni şi vor fructifica şansele.

‘În măsura în care nici unul dintre candidaţii PSD nu îşi pierde încrederea electoratului şi are şanse reale, PNL îi va sprijini în virtutea protocolului USL. Dar, subliniez, dacă se va ivi vreo oportunitate şi vom vedea că avem şanse mai mari, că avem un om mai bun, atunci vom lupta pentru asta. Noi suntem pregătiţi şi ne asumăm responsabilitatea’, a spus Obreja.

În ce priveşte candidaţii pentru Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean, Obreja a precizat că se va consulta cu aliaţii dar nu va accepta ca PSD să aibă drept de veto asupra listelor USL şi nici să impună criteriul etnic printre criteriile de selecţie. ‘Sigur, pentru noi contează foarte mult zona românească, dar indiferent de obiecţiile sau sugestiile PSD, liberalii nu-şi vor nominaliza niciodată candidaţii pe criterii etnice, singurele criterii valabile fiind notorietatea şi competenţa’, a spus Obreja. Pentru Primăria Sfântu Gheorghe liberalii l-au propus pe consilierul Mădălin Guruianu, iar pentru Consiliul Judeţean pe profesorul universitar Cziprian Lorand, menţionând, însă, că nici una dintre propuneri nu este ‘bătută în cuie’.

04 Oct Covasna: CL Sfântu Gheorghe acordă cinci burse de excelenţă pentru elevi(Agerpres)

Consiliul local Sfântu Gheorghe va acorda în 2011 cinci burse de excelenţă elevilor din ultimul an de liceu, cu rezultate bune la învăţătură. Consiliul local municipal a decis marţi să mărească bugetul alocat burselor la 15.000 de lei, prin urmare fiecare bursier va primi câte 3.000 de lei pe an, cu 1.000 de lei mai mult decât anul trecut.

Departajarea se va face în funcţie de media la învăţătură din ultimii trei ani, la care se adaugă puncte pentru premiile obţinute la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale, participarea la diverse proiecte şi acţiuni de voluntariat.

Bursele de excelenţă au fost iniţiate în 2009 la propunerea consilierului local Mădălin Guruianu (PNL), care s-a declarat convins că ‘această investiţie în excelenţă se va întoarce înzecit, pentru că tinerii bursieri vor deveni cu siguranţă persoane importante pentru societate, indiferent dacă vor reveni sau nu vreodată la Sfântu Gheorghe după terminarea facultăţii’. Candidaturile pentru obţinerea acestor burse pot fi depuse până pe data de 14 noiembrie la Primăria Sfântu Gheorghe. Bursele au suscitat până acum interesul multor elevi, anul trecut concurenţa fiind de cinci pe loc.

Printre bursierii anilor anteriori s-a numărat şi Szerzo Peter, absolvent al Colegiului Teoretic ‘Szekely Miko’ din Sfântu Gheorghe, care în iulie 2009 a câştigat Medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mexic.

05 Oct Covasna: CL Sfântu Gheorghe impune obligatoriu reclamă bilingvă în spaţiile publice(Agerpres)

Consiliul local Sfântu Gheorghe obligă întreprinzătorii privaţi să îşi facă publicitate şi în limba maghiară. Potrivit unei recente hotărâri a Consiliului local municipal Sfântu Gheorghe, orice întreprinzător particular din ţară ori străinătate va trebui în mod obligatoriu să îşi afişeze mesajele în spaţiul public atât în limba română, cât şi în maghiară.

Concret, hotărârea Consiliului local prevede că ‘operatorul de publicitate are obligaţia de a asigura că minimum 50% din reclamele afişate să fie realizate şi în limba maghiară’.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că măsura a fost luată pentru a se menţine ‘echilibrul lingvistic’, dar şi pentru promovarea bilingvismului şi multiculturalităţii.

‘Noi nu vrem să reglementăm societăţile care fac publicitate, ci reglementăm publicitatea în spaţiul public, deci acele societăţi care dau spaţiu pentru publicitate. Deci nu reglementăm pe cel care face reclamă, ci pe cel care are panouri de publicitate, ca să ţină echilibrul lingvistic. (…) Eu consider că e un lucru normal pentru această regiune. (…) Atâta timp cât noi luptăm pentru bilingvism, eu cred este un gest firesc pentru autorităţile locale; ţine de spaţiul public din municipiul Sfântu Gheorghe şi cred că putem reglementa acest lucru. (…) Am mai spus de multe ori că multiculturalitatea costă, dar, aşa cum spuneau şi prietenii noştri din Tirolul de Sud, merită pe termen lung şi vrem să facem acest lucru. (…) Dacă vreţi este o invitaţie la normalitate. Este un spaţiu atipic acest Ţinut Secuiesc şi poate trebuie luate măsuri atipice. (…) E evident pentru toată lumea că aici e o regiune specială, cu probleme speciale şi ar trebui să aibă un statut special, dar o să ajungem pas cu pas la aceste lucruri. (…) Nu sunt măsuri luate împotriva cuiva, ci pentru cineva, ceea ce este o diferenţă majoră’, a explicat Antal Arpad.

‘Nu e niciun secret, după cum am mai spus, vrem ca în această regiune să trăim după placul nostru, aşa cum concepem noi şi după ideile pe care le avem noi, cei care suntem pe pământul nostru natal. Pentru asta vom folosi toate drepturile constituţionale, o să folosim toate pârghiile legale şi după aceea o să mai lărgim sfera posibilităţilor’, a afirmat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Printre primii contestatari ai hotărârii se numără consilierul local Mădălin Guruianu (PNL), care a catalogat-o drept ‘o mare gafă’. ‘Primarul a propus, iar onor consiliul a votat o hotărâre gravă din punctul de vedere al comerciantului. (…) E o tâmpenie de zile mari ca tu, autoritate publică, să interferezi în afacerile unei firme private. Toţi cei cărora le-am spus s-au crucit. (…) Nu sunt împotriva bilingvismului, să se înţeleagă foarte bine, dar cred în capacitatea întreprinzătorilor de a şti ce este bine pentru afacerea lor, de a şti unde să îşi transmită mesajul şi în limba în care trebuie. Mă aştept ca întreprinzătorii privaţi să se revolte’, a declarat Mădălin Guruianu, adăugând că, probabil, în acest fel autorităţile locale ‘au vrut să evite reclamele de la Bucureşti scrise doar în limba română’.

În hotărârea Consiliului local care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012 sunt prevăzute şi amenzi cuprinse între 300 şi 2.500 de lei pentru cei care încalcă dispoziţiile

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: