Jurnalul National – Votul uninominal, blocat în compensare

Discuţiile privind varianta de uninominal în baza căruia vor fi aleşi următorii parlamentari anul viitor se află într-un impas în coaliţie, singurul principiu pe care s-au pus de acord reprezentanţii puterii fiind principiul „câştigătorul ia totul”. Modul însă în care se va face distribuirea „resturilor” de voturi şi atribuirea mandatelor aferente nu întruneşte consensul tuturor partidelor, PDL propunând o compensare pentru o treime din numărul total de mandate, ceea ce ar face ca jumătate din colegii să fie reprezentate de doi parlamentari, iar cealaltă jumătate de doar unul singur, variantă găsită ca nesatisfăcătoare de către UDMR, care îşi menţine dorinţa de compensare „pe listă naţională”.

Proiectul PDL pleacă de la premisa organizării de alegeri pentru un număr de 300 de mandate de parlamentar, ceea ce presupune o aplicare a rezultatelor referendumului naţional din 2009 deşi deocamdată nici o lege de reducere a numărului de aleşi de la 471 la 300 nu a fost adoptată de Legislativ. Astfel, PDL, potrivit documentului citat de Mediafax care preia Pro TV, propune ca alegerea parlamentarilor să se facă uninominal, într-un tur, fiind vorba despre 300 de aleşi, care vor reprezenta însă 200 de colegii naţionale. Prin urmare, 200 dintre aleşi ar fi desemnaţi câştigătorii cu cele mai multe voturi din colegii, eliminându-se astfel riscul ca un câştigător să rămână acasă în detrimentul unuia de pe locul doi sau chiar trei, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Restul de 100 de mandate ar fi acordate prin compensare, adică vor fi împărţite partidelor politice, în funcţie de scorul naţional obţinut în alegeri. Mandatele nu vor fi atribuite însă în baza unor liste întocmite la nivel naţional, ci candidaţilor partidelor care s-au clasat pe locul al doilea în colegii. De exemplu, dacă scorul politic al unui partid ar fi de 50%, acesta va primi 50 de mandate. În ordinea descrescătoare a voturilor obţinute, primii 50 clasaţi pe locul al doilea din partidul respectiv vor intra şi ei în Parlament.

Modul în care PDL propune să se facă această compensare, coroborat cu reducerea numărului de mandate la 300, ar face ca, în practică, cei 100 de parlamentari care obţin mandat prin compensare să „împartă” acelaşi colegiu cu câştigătorul de drept al colegiului, cel care a obţinut cele mai multe voturi la alegeri. Informaţia a fost confirmată de deputatul PDL Răzvan Mustea. „PDL respinge ideea unei liste naţionale şi doreşte ca această redistribuire a mandatelor să se facă în ordinea numărului de voturi obţinute, adică pierzătorii cu cel mai mare număr de voturi să intre în Parlament pe acele locuri ale partidului care l-au reprezentat în alegeri”, a spus Mustea luni, după şedinţa partidului. Deputatul PDL a admis că, prin compensare, poate apărea această situaţie ca un colegiu să fie reprezentat de doi parlamentari.

UDMR contestă exact această propunere de compensare a PDL, reprezentanţii Uniunii menţinându-şi propunerea de compensare pe o listă naţională. Deputatul Seres Denes, reprezentantul Uniunii în comisia care discută legile electorale, spune pentru Jurnalul Naţional că este inacceptabil pentru UDMR ca un colegiu să fie reprezentat de doi parlamentari, în timp ce alte colegii vor avea un singur parlamentar. „Este o variantă a lor, netranşată, noi ne-am prezentat şi ne menţinem opţiunea privind compensarea pe o listă naţională. E inacceptabilă pentru noi varianta PDL, ar fi doi parlamentari care împart acelaşi colegiu şi unii care au un singur colegiu. Acum patru ani am vrut, prin uninominal, să legăm parlamentarul de un colegiu, şi acum ce facem? Împărţim un colegiu la doi parlamentari? Nu putem accepta aceasta numai de dragul coaliţiei”, spune Seres.

În schimb, deputatul UNPR Eugen Nicolicea spune că, deocamdată, nu a auzit despre acest sistem de compensare propus de PDL, singurul principiu comunicat fiind cel „câştigătorul ia totul”, cu care reprezentanţii UNPR sunt de acord.

Despre acest tip de uninominal, preşedintele Asociaţiei ProDe­mocraţia, Cristian Pârvulescu, spune pentru Jurnalul Naţional că nu se mai poate numi uninominal pur şi că este o variantă „puţin ciudată, o încercare a PDL”. „Problema care se pune este disproporţia, premiază partidul care obţine majoritatea relativă. PDL speră că aceste 2/3 majoritare să le asigure majoritatea în Parlament. În privinţa reprezentării unui colegiu de doi parlamentari şi a altuia de un singur parlamentar, pot apărea contestaţii, fie politice, fie la Curtea Constituţioanală”, spune Pârvulescu. Preşedintele APD apreciază că cel mai corect tip de uninominal din punct de vedere al reprezentării este sistemul mixt german, uninominal combinat cu compensare pe liste, adică sistemul susţinut de UDMR.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: