Un recital de aproape o oră al lui Crin Antonescu, calificat de acesta drept „dezmăţ oral”. De asta au avut parte participanţii la adunarea anuală a Ligii Aleşilor Locali ai PNL, desfăşurată vineri după-amiază la Braşov. Precedat de avertismentul „o să vorbesc mult, că nu ne vedem prea des”, Antonescu a început „dezmăţul” luându-i în vizor pe câţiva dintre reprezentanţii puterii, primii nominalizaţi fiind Ioan Oltean – „Albă ca Zăpada care nu înţelege diferenţa dintre Regele Mihai şi regele Cioabă” şi Radu Berceanu – „Maica Domnului”. Şi lista a continuat cu Monica Macovei – „justiţiara care trudeşte ca un călugăr benedictin la manuscrisul codului de integritate”, ori cu Sever Voinescu, cel care „a cărat geanta fetei nomenclaturistului Anastase din Ploieşti”. N-au scăpat nici Andrei Pleşu sau Gabriel Liiceanu, din „grupul acela de autorităţi de deasupra unei berării”, pe care i-a catalogat drept „laşi”.
Ce a spus Crin Antonescu despre
Monica Macovei: „O justiţiară şi integritaristă, nu ştiu cum să-i spun, care nu a ieşit niciodată public undeva să numească un corupt din Partidul Democrat, să ceară Partidului Democrat să-şi retragă din parlament oamenii care sunt sub anchetă penală sau care sunt chiar condamnaţi, aşa cum ne-a cerut nouă, n-a ieşit niciodată să-i spună domnului Băsescu, domnului Boc, cuiva, <furaţi mai cu fereală>. Nu, Monica Macovei trudeşte ca un călugăr benedictin la un manuscris, presupun, al unui cod de integritate, pe care să-l aplice Daniel Buda cu băieţii, cu Nelu Oltean. Asta e doamna Monica Macovei şi înţeleg că e tristă, dar nu înţeleg de ce nu-şi orientează tristeţea corect!”
Cristian Preda: „Domnul Cristi Preda e liberal, un om mai onorabil decât alţii. Numai că liberalismul domniei-sale se opreşte acolo unde n-are nici atât curaj să ne spună dacă e liberal într-un stat aşa cum este aşa cum este aşezată Constituţia României, ca şedinţele de partid să se desfăşoare în reşedinţa oficială a preşedintelui României, ca preşedintele României, situat obligatoriu de Constituţie şi de votul românilor peste partide să controleze, să conducă şedinţe de partid, să caute în văzul lumii, explicit, soluţii pentru salvarea sau nesalvarea unui partid. Asta nu ne spune însă domnul Cristi Preda, că-i prea ocupat să boxeze cu preopinenţii socialişti!”
Sever Voinescu: „Domnul Sever Voinescu cică-i conservator, nu de-al lui Voiculescu, conservator ca-n Anglia, ca republicanii americani. Cunoaşteţi dumneavoastră vreun conservator englez care să fi furat la vot şi să fi cărat geanta fetei nomenclaturistului Anastase de la Ploieşti, domnişoara Anastase, fiica unui potentat comunist care a pus lacătul pe întreprinderea „1 Mai” de la Ploieşti, care vine să ne înveţe anticomunismul împreună cu ultimii lideri comunişti cu acte-n regulă din România, Băsescu şi Boc!”
Sebastian Lăzăroiu: „M-aş bucura, vă spun sincer, să apară competitori politici noi, autentici, nu născuţi atunci când se caută Băsescu în buzunarul de la spate şi-l găseşte pe Lăzăroiu acolo şi Lăzăroiu are şi el nişte buzunare şi găseşte o mişcare. Nu aşa!”
Cristian Diaconescu: „Domnul Cristi Diaconescu, în numele uniunii lor, cu Oprea, cu ăştia, a ieşit şi a atacat puternic de la stânga, arătând că PSD – de stângă marxistă şi comunistă, a aflat domnul Diaconescu acuma – a trădat valorile stângii, alunecând la dreapta şi cântându-ne nouă-n strună, hiene capitaliste ce suntem!”
„Grupul de autorităţi de deasupra unei berării”
Antonescu i-a luat în colimator şi pe Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu „din grupul acela de autorităţi de deasupra unei berării de pe Calea Victoriei”: „Domnul Liiceanu, care a scris texte impresionante în 1990, le ştim pe dinafară mulţi dintre noi, n-are curaj, e laş, i-o spun clar acum, ca şi Pleşu, n-au curaj să protesteze la mitocăniile cele mai odioase pe care cineva care e şef al statului le face la adresa istoriei. N-au curaj, tac mâlc! E uşor să-l înjuri pe Ponta, este chiar obligatoriu să-l înjuri pe Antonescu, dar e mai greu să-l înjuri pe stăpânul pe care în tine l-ai căutat de pe timpul lui Ceauşescu, dar l-ai găsit abia acum!”
Liderul liberal şi-a amintit apoi şi de Adriana Săftoiu ori de Teodor Meleşcanu.
Prima vizată – Adriana Săftoiu: „Se duce la televizor să afirme public că-s mai rău decât Băsescu, pe care-l cunoaşte foarte bine, pe mine mai puţin. Mă crede mai rău decât Băsescu, înseamnă că nu-s de colea în ochii dumneaei, ceva îmi spune că domnia-sa admira răutatea asta a lui Băsescu. Mare bucurie în public şi angajamente ale aceleiaşi colege că, să fie clar, niciodată n-am să ies eu preşedinte. Se prea poate, dar problema noastră acuma asta e, să ne asigurăm pe noi şi adversarii că o să ies sau n-o să ies eu preşedinte?”
A urmat Teodor Meleşcanu: „Ne explică cum se poate coabita cu Băsescu, da’ coabitarea în sens tehnic, în sens franţuzesc, e una, şi coabitarea pe care ne-o povesteşte domnul Meleşcanu e cu totul altceva. Adică îl înjura domnul preşedinte pe domnul Meleşcanu, domnul Meleşcanu nu se supăra şi coabitarea-i gata! Eu nu doresc să coabitez aşa! O spun foarte clar, domnul Meleşcanu, că asta-i profesia lui, cobitează de când se ştie cu cine vrei şi cu cine nu vrei. Eu nu coabitez decât cu valorile pe care m-am angajat să le apăr! Ceea ce nu înseamnă că nu preţuiesc resursele diplomatice ale domnului Meleşcanu. Dar acuma nu e o chestiune de diplomaţie, ci e o chestiune de Ministerul Apărării, să spun aşa, adică de război!”
Relaţia cu partidul lui Voiculescu
În final, Crin Antonescu s-a referit şi la aliaţii din Partidul Conservator, pe care i-a ameninţat cu „repunerea în discuţie a negocierii, dacă nu se respectă ceea ce s-a convenit deja”: „Cu Partidul Conservator am avut şi continui să am cea mai respectuoasă şi mai prietenoasă relaţie. Am spus: Partid Conservator, frumos sună al tău nume, vorba lui Voinescu, ce vrei tu? Grup parlamentar! Adică zece deputaţi. Doişpe, să nu se piardă pe drum! Cinci senatori, cinci senatori au cerut. Negustorul din mine a zis: luaţi şapte, din acelaşi motiv! Am făcut toate gesturile cuvenite, la momentul la care Alianţa de Centru Dreapta s-a constituit. În momentul ăla domnul Voiculescu era vicepreşedinte al Senatului, îl rugasem pe domnul Meleşcanu să coabiteze cu stânga şi să-i oferim acest post domnului Voiculescu, care era în partea cealaltă atunci. Am găsit soluţii, pe negocierea mare, zic eu cât se poate de prietenoase, nu am tratat niciodată vreun reprezentant al Partidului Conservator şi pe liderii săi cu aere de superioritate, sau ca de la un partid mai mare la un partid mai mic. Sigur, există partide mai mari şi partide mai mici, ăla mare aspiră să devină mai mare, ăla mic – măricel, dar toate lucrurile se fac punând însă interesele comune pe care ne-am asociat înaintea intereselor momentane de partid. La împărţirea pe judeţe am făcut noi sacrificii, pentru ca toată construcţia să fie bine. Dar un lucru să fie foarte clar: dacă în foarte scurtă vreme nu avem convingerea că tragem cu toţii în aceeaşi direcţie, că tragem serios, că venim cu oameni şi dispuşi cu adevărat, şi buni să se bată, această negociere cu Partidul Conservator, în ce ne priveşte strict, se repune în discuţie!”
Crin Antonescu a reiterat şi ţintele PNL la viitoarele alegeri locale – „cel puţin” dublarea actualului număr de preşedinţi de consilii judeţene şi de primari de mari municipii.
Excelent!
Nu trebuie sa ne deranjeze reactia unor ziare sau televiziuni. Realitatea TV e clar controlata de lacheii lui Basescu (au sarit imediat in apararea tucalarilor basisti), Gandul, desi pare mai echilibrat, e varful de lance al sintagmei „toti sunt la fel”.
Insa discursul lui Antonescu a fost foarte bun, poate e nevoie sa fie putin mai structurat, altfel pare o cearta cu toata lumea si nu o separare a apelor asa cum cel mai probabil s’a dorit. Cateva exemple cu ceea ce sustineau fariseii in 1996 sau in 2004 si felul in care tac asurzitor acum daca nu ling puterea ar structura discursul pe valori morale.
Astept continuarea pe celelalte 2 capitole: anticoruptie si metode economice
ApreciazăApreciază
Autoelita a raspuns liderului PNL alegând drept insulta termenul „profesoras”!
Cum democratia este emanatia clasei de mijloc, asa trebuia sa existe si o curea de transmisie a ideilor de la Autoelita la gloata, anume Partidul Cadrelor Didactice, al celor preuniversitare, de care universitarii s-au delimitat intotdeauna tocmai pentru ca erau capabile profesional sa simplifice ideile complicate practicând Luminarea Poporului. Cine dispretuieste profesorasii nu poate intelege de ce România Regala Mare era de zece ori mai productiva spiritual decât România ultimilor ani, unde citim mai toti liste de carti bune numai din import!
ApreciazăApreciază
Aceti profunda dreptate, dupa parerea mea. In fapt, in perioada interbelica, raportat la celelalte categorii pe care azi le-am numi de „bugetari” categoria profesorilor (in special cei de liceu) constituiau cu adevarat o elita. Si, de regula, dadeau produse umane (absolventii) corespunzatori calitatii pe care profesorii o aveau.
Situatia azi este de departe mult inferioara atat in ce priveste calitatea profesorilor cat si cea a elevilor. Dar asta nu indreptateste ceea ce numiti autoelita sa dispretuiasca in corpore o intreaga categorie profesionala. Pe aceasta categore, a profesorilor sta asezata, ca pe umerii unui urias (e bun si delavrancea la ceva!), intreaga elita a Romaniei.
ApreciazăApreciază