PNL: Comunicat de presa privind evenimentul ”Curajul de a infrunta un regim totalitar: 8 noiembrie 1945 – Prima manifestatie anticomunista din Romania”

Marți, 8 noiembrie 2011, la 66 de ani de la prima manifestație anticomunistă, liberalii au omagiat curajul Majestății Sale Regele Mihai și al tuturor românilor care l-au susținut, atunci, și de-a lungul întregii sale vieți în slujba poporului român.

 

Evenimentul ”Curajul de a înfrunta un regim totalitar: 8 noiembrie 1945 – Prima manifestație anticomunistă din România” a fost organizat de PNL Sector 3 și a reunit personalități ale rezistenței anticomuniste din România.

În deschiderea conferinței, Florin-Alexandru Alexe, președintele PNL Sector 3, a afirmat: ”Suntem datori să susținem acest arc peste timp care să ne aducă aminte în permanență de clipele grele care au marcat poporul român și să ne mențină responsabili față de ceea ce trebuie să facem astăzi pentru România.”

Prezent la eveniment, Radu Câmpeanu, Președintele fondator 1990 al PNL, principalul organizator al acțiunii din 8 noiembrie 1945, a declarat: ”Aceea a fost prima manifestație anticomunistă din România. S-au întâmplat atunci niște fenomene extraordinare: comitetul universitar a fost unanim de acord cu acțiunea pe care am propus-o, dar am chemat și tineri din toate sectoarele capitalei, nu numai studenți, iar pe stradă oamenii ne îmbrățișau și veneau alături de noi”. Miile de tineri strânși în Piața Palatului Regal au demonstrat în 1945 pentru susținerea Regelui Mihai I, care declanșase greva regală.  Manifestația s-a soldat cu zeci de morți și răniți, și peste 700 de arestări.

În calitate de invitați speciali, au mai luat cuvântul: Mircea Ionescu Quintus – Președinte de Onoare al PNL, Dinu Zamfirescu – Președintele Senatului PNL și Lucia Hossu-Longin, realizatoarea serialului ”Memorialul Durerii”.

În cadrul evenimentului, a fost prezentată o nouă serie de cursuri ale centrului de studii ”Academia Liberală”, care au ca subiect istoria moharhiei în România. ”Dinu Zamfirescu, Președintele Senatului Liberal, va lucra alături de echipa Academiei Liberale la elaborarea documentului ”Istoria Regalității în România”. Primul exemplar îl vom trimite Președintelui Traian Băsescu, spre cunoaștere și profundă înțelegere a realităților istorice și a fenomenului monarhic românesc”, a declarat Florin-Alexandru Alexe.

Cu ocazia acestui eveniment, a fost lansat ”Clubului Liberal pentru R.Moldova”, prima structură politică din România dedicată tinerilor din Republica Moldova. CLM este constituit în cadrul Tineretului Național Liberal și se adresează tinerilor moldoveni care cred în valorile liberale și europene.

Evocarea zilei de 8 noiembrie 1945 este o tradiție liberală susținută și prin eforturile Tineretului Național Liberal, co-organizator al manifestărilor. Ca în fiecare an, ziua s-a încheiat în fața Ateneului Român unde peste 200 de liberali au aprins câte o lumânare în memoria victimelor rezistenței anticomuniste.

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL Sector 3

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: