USL in presa locala, 30 nov.-4 dec. 2011

MOLDOVA

PSD

Gheorghe Marcu (PSD) propune salariu minim de 800 de lei şi reducerea TVA (2 decembrie)

Preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Gheorghe Marcu, va propune, prin amendamentele la proiectul Legii bugetului de stat pe 2012, majorarea salariului minim pe economie şi scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA). El a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va solicita includerea în lege a unui salariu minim pe economie de 800 de lei. ‘Vom impune în proiecţia bugetară salariul minim de 800 de lei. Nu se poate să nu se mărească salariul minim în România, atâta timp cât toate utilităţile cresc, totul are un trend ascendent, şi inflaţia, şi puterea de cumpărare’, a precizat Marcu. Liderul local social-democrat doreşte, de asemenea, ca TVA să scadă progresiv cu câte un procent în fiecare an, până în 2016. ‘O măsură pentru mediul de afaceri este scăderea TVA. Orice produs sau serviciu are în preţul său un sfert TVA. Noi vrem să revenim la 19%, dar nu putem să facem trecerea de la 24% la 19%, pentru că ar scădea veniturile statului, însă putem scădea un procent în fiecare an’, a mai precizat Gheorghe Marcu.

Botoşani: Senatorul PSD Marcu: Anunţul băncilor austriece privind limitarea creditării în România nu ar trebui să ne surprindă (29 noiembrie)

Preşedintele Departamentului pentru relaţia cu patronatele şi piaţa de capital al Partidului Social Democrat, senatorul Gheorghe Marcu, critică lipsa de atitudine a autorităţilor române faţă de politicile băncilor străine în România. El a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că ‘anunţul băncilor austriece privind limitarea creditării în România nu ar trebui să ne surprindă’. ‘Banca Naţională a României a avut suficiente semnale despre o posibilă decizie de acest fel, sunt convins. Şi m-aş fi aşteptat chiar la reacţii la momentul oportun. Faptul că suntem liniştiţi acum, superficial, de BNR, că încă nu pleacă nicio bancă din România, este mult prea puţin pentru ceea ce înseamnă misiunea Băncii şi datoria faţă de cetăţenii României, în primul rând’, apreciază Gheorghe Marcu. Parlamentarul social-democrat susţine, de asemenea, că România plăteşte pentru faptul că nu mai controlează sistemul bancar, iar acest lucru se va vedea treptat. ‘Declaraţiile şefului statului, Traian Băsescu, cel care ceartă astăzi bancherii şi vorbeşte despre sistemul bancar care a avut aici toate avantajele, sunt tardive. Băncile venite în România ‘au făcut ce au vrut’ pentru că li s-a permis, nu a fost nimic ilegal’, a mai afirmat senatorul PSD.

Suceava: Cătălin Nechifor (PSD) suspectează o ”şpagă” de 1,5 miliarde de euro la Ministerul Dezvoltării Regionale (28 noiembrie)

Liderul judeţean al PSD, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, suspectează o ”şpagă” de aproximativ 1,5 miliarde de euro la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în condiţiile în care din răspunsul primit din partea ministrului Elena Udrea reiese, potrivit parlamentarului social-democrat, că aceşti bani nu se regăsesc în suma totală de 17,2 miliarde de lei, reprezentând valoarea proiectelor pe Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Nechifor a declarat presei, luni, că într-un răspuns privind finanţările guvernamentale ministrul Elena Udrea a precizat că valoarea totală a proiectelor prioritare prin PNDI este de 17,2 miliarde de lei, iar potrivit legislaţiei, pe perioada realizării lucrărilor, finanţarea este asigurată de prestatorii, executanţii şi furnizorii cărora le sunt atribuite calupurile de lucrări, în urma licitaţiilor de achiziţii publice, ‘din surse financiare proprii şi/sau din credite bancare pentru perioada 2011 – 2020’. Potrivit lui Nechifor, în răspunsul semnat de Elena Udrea se menţionează că valoarea totală a proiectelor din cadrul PNDI, pentru care MDRT este ordonator principal de credite, este de 17,2 miliarde de lei, credite angajament pentru perioada 2011 – 2013, din care 6,1675 miliarde de lei sunt credite angajament cu impact bugetar în anul 2012, iar 4,875 miliarde de lei sunt credite angajament cu impact bugetar în anul 2013. Nechifor a subliniat că, din sumele prezentate de Elena Udrea, lipsesc aproximativ şase miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 1,5 miliarde de euro. ‘Cred că diferenţa dintre sumele respective e şpaga (…) Este foarte curios faptul că la licitaţia pentru drumurile ce urmează să fie construite în judeţele Suceava şi Botoşani s-a prezentat o singură asociere de firme, formată din Tehnostrade şi Spedition UMB, care a licitat exact cu preţul cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a estimat lucrarea în studiul de fezabilitate. Valoarea financiară este de 551,998 milioane de lei, fără TVA, exact cât a scris în indicatorii tehnico-economici Elena Udrea’, a explicat Nechifor. În opinia lui Nechifor, situaţia de fapt confirmă ceea ce el a spus în urmă cu o jumătate de an, respectiv că ”PNDI este un program pentru servirea clientelei PDL”.

MUNTENIA

PNL

Emilian Frâncu (PNL) solicită fonduri pentru reabilitarea drumului de acces către ICSI Râmnicu Vâlcea (30 noiembrie)

Senatorul PNL Emilian Frâncu solicită Ministerului Educaţiei fonduri pentru amenajarea drumului de acces către Institutul Naţional de Criogenie şi Separări Izotopice (ICSI), care nu a mai fost reabilitat de 40 de ani. ‘Accesul către Institut de pe DN 64 se face pe Aleea Nuci pe circa 250 m, iar apoi pe Strada Uzinei pe o lungime de aproximativ 1.300 m, respectiv de la intersecţia cu Aleea Nuci până la Poarta III USG-Ciech Govora pe o lungime de circa 450 m aflaţi în proprietatea Primăriei Râmnicu Vâlcea. În continuare, până la poarta institutului, drumul traversează calea ferată îngustă a remizei CF a USG-Ciech pe o lungime de aproximativ 850 m, cale ferată aflată în domeniul public al statului şi în administraţia ICSI. Din cauza vechimii de peste 40 de ani, aceste drumuri s-au deteriorat afectând traficul auto’, a declarat miercuri pentru AGERPRES Emilian Frâncu. Frâncu a arătat că, după Revoluţie, ICSI Râmnicu Vâlcea a menţinut un trend ascendent de dezvoltare, atât pe relaţii naţionale, cât şi internaţionale, în acest mod dezvoltându-se puternic infrastructura internă a institutului. ‘Din păcate, nu s-a găsit până acum posibilitatea de a se obţine fonduri de reabilitare a drumului de acces de la Autoritatea Naţională pentru Cercetarea Ştiinţifică în subordinea căreia funcţionează. Menţionez că, an de an, ICSI Râmnicu Vâlcea obţine zeci de medalii de aur la Saloanele Internaţionale de Inventică şi este partener la numeroase proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare ştiinţifică. Mai mult, aici vin an de an zeci de cercetători din lumea academică mondială, din SUA, Japonia, statele comunitare. Este o ruşine faptul că acest drum arată ca o uliţă sătească”, a mai adăugat parlamentarul vâlcean.

Cristian Buican (PNL), dezamăgit de decizia CCR privind eşalonarea drepturilor băneşti ale bugetarilor (29 noiembrie)

Deputatul liberal Cristian Buican s-a declarat dezamăgit, marţi, de decizia CCR care a declarat drept constituţională ordonanţa de urgenţă prin care drepturile băneşti câştigate în instanţă au fost eşalonate până în 2016. ‘Sunt dezamăgit de decizia Curţii Constituţionale care prevede plata datoriilor către bugetari tocmai în anul 2016. Nu mă miră însă această decizie a CCR deoarece este singura instituţie românească plătită din bani publici ai cărei angajaţi nu au lefurile reduse cu 25%. Deja ordinele Cotroceniului îşi arată efectele. Din punctul meu de vedere, actuala putere a distrus toate sistemele publice şi a discreditat majoritatea instituţiilor româneşti, cu excepţia serviciilor de informaţii. De acum înainte o să privim cu rezervă deciziile luate de Curtea Constituţională a României’, a afirmat, marţi, pentru AGERPRES, Cristian Buican, liderul organizaţiei judeţene a PNL Vâlcea. Pe de altă parte, parlamentarul vâlcean a opinat că lupta politică va fi una extrem de dură în 2012, întrucât USL şi poporul vor avea de înfruntat un partid-stat. ‘Dar satisfacţia victoriei va fi cu atât mai mare la finalul acestei confruntări’, a susţinut Cristian Buican. Luni, CCR a declarat drept constituţională ordonanţa de urgenţă prin care drepturile băneşti câştigate în instanţă au fost eşalonate până în 2016 şi a respins astfel sesizarea depusă de USL prin care contesta această ordonanţă a Guvernului. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi de către cei nouă judecători ai CCR şi este definitivă şi obligatorie.

Lucian Iliescu (PNL): Nu mă surprinde această schimbare cu Blaga la Senat (29 noiembrie)

Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, nu este surprins de alegerea democrat-liberalului Vasile Blaga la şefia Senatului şi spune că această funcţie ar fi trebuit să revină PSD. ”Nu mă surprinde această schimbare cu Blaga la Senat, cred că mai avem foarte puţin şi transformăm România în partid unic şi numai de amorul democraţiei mai apar altfel de partide, dar, în rest, toate funcţiile de conducere aparţin acestui partid, PDL”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Lucian Iliescu. El recunoaşte valoarea lui Vasile Blaga, dar spune că şi-ar fi dorit ca PSD să câştige conducerea Senatului. În opinia lui Lucian Iliescu, acest lucru era greu de înfăptuit cu parlamentarii actuali care se mută de la un partid la altul în funcţie de interesele politice. Democrat-liberalul Vasile Blaga a fost ales luni, de plenul Senatului, în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ.

Emilian Frâncu (PNL) susţine că fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să beneficieze de serviciile unui elicopter (28 noiembrie)

Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să beneficieze de serviciile unui elicopter, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, senatorul liberal Emilian Frâncu. El a precizat că parlamentarii liberali vor urmări cu mare atenţie dezbaterile pe marginea Legii sănătăţii, ‘pentru a nu mai apărea o nouă cacealma cum a fost acea a educaţiei’. ‘Un popor sănătos are nevoie de aceste două fundamente – educaţia, care îl face sănătos la cap, şi sănătatea fizică propriu-zisă. Vom urmări şi ce înseamnă coplata, pe care, să fim realişti, nu au inventat-o cei de la PDL, ea este o practică în occident de ani buni, dar important este cum va fi aplicată în România. Nu poţi să-i pui tot pe cei săraci să scoată bani din buzunar. Omul trebuie să se convingă că are parte de servicii medicale performante, că nu i se cere antologica ‘atenţie’ atunci când intră pe poarta spitalului. Abia atunci omul va accepta ca pe ceva firesc coplata şi nu ca pe o nouă povară pe propriul buget’, a explicat Frâncu. În cazul în care, prin noua lege în domeniu, s-ar impune desfiinţarea altor spitale, Frâncu susţine că trebuie asigurată o logistică în plus celor care rămân. ‘Auzim că spitale neperformante ar putea să se închidă, potrivit noii legi. Atunci hai să venim cu ceva în plus. Eu cer ca fiecare spital judeţean de urgenţă să beneficieze de serviciile unui elicopter. Până vom avea bani să dotăm 41 de spitale cu un asemenea vehicul, se pot folosi cele ale MAI. Nu pentru plimbările domnului Igaş, ci pentru transportul pacienţilor în condiţii normale şi într-un timp redus spre clinici mai bune. Ce ar fi însemnat un elicopter în urmă cu două săptămâni, când bebeluşul născut la Vâlcea a murit pe Dealul Negru, după 10 ore de parlamentări şi căutarea unei ambulanţe care să-l transporte la Maternitatea Polizu din Bucureşti’, a afirmat Frâncu.

Emilian Frâncu (PNL): Localităţile sub 1.000 de locuitori trebuie să fuzioneze cu altele mai mari (28 noiembrie)

Localităţile care au sub 1.000 de locuitori ar trebui ca pe termen mediu să caute soluţii pentru a fuziona cu altele, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, senatorul liberal Emilian Frâncu. ‘Devine costisitor de a menţine un aparat birocratic pentru aceste comune care în urma recensământului a rezultat că au sub 1.000 de locuitori. Dar aici trebuie menţionat ceva care a trecut neobservat şi care din păcate nu şi-a atins scopul. Atunci când premierul Tăriceanu a luat decizia de a dota localităţile rurale cu microbuze şcolare a fost tocmai în spiritul unei reorganizări la nivel de învăţământ, a creării unor nuclee puternice în zonele rurale şi la dispariţia acestei disipări a procesului şcolar. S-a dorit un prim pas pentru centralizarea unor zone de dezvoltare coagulând în primă fază învăţământul. Din păcate nimeni nu a avut perspectiva şi nu s-a făcut nimic mai departe’, a declarat Frâncu. Din punctul de vedere al parlamentarului liberal, această restructurare a administraţiei este prioritară şi mult mai importantă decât ‘regionalizarea vehiculată de guvernanţi’. ‘Nu poţi să vorbeşti de un proiect macro, când tu nu ai puse la punct detaliile. Când ai o risipire sau o distribuţie inegală a populaţiei în localităţi cu 700 de locuitori, 1.000, 1.500 sau 2.000, lângă localităţi care au peste 4-5.000 de locuitori ceva nu e în regulă şi trebuie găsite soluţii de fuzionare. Întâi trebuie rezolvată această situaţie, care cere timp, cere responsabilitate şi apoi te apuci să priveşti lucrurile global. Nu faci altfel decât să uneşti mulţimi mari eterogene, iar rezultatul devine o structură monstruoasă şi mult mai eterogenă decât era iniţial. Nu ai cum să vorbeşti de eligibilitate la nivel regional când tu ai localităţi complet neeligibile pentru fonduri banale’, a mai spus Frâncu.

USL

Vâlcea: Un nou conflict a izbucnit în cadrul USL la şedinţa Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea (30 noiembrie)

Un nou conflict a izbucnit miercuri între consilierii municipali ai USL din cadrul Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, când cei de la PSD i-au acuzat pe colegii de alianţă liberali de ‘interese mafiote şi de încălcarea demnităţii de consilier local’. Conflictul a intervenit în momentul în care pe ordinea de zi a fost propusă spre avizare donaţia unei suprafeţe de teren de 13.000 mp către municipalitate din partea unei persoane fizice. Punctul a fost introdus pe ordinea de zi de către consilierii PNL, la cererea preşedintelui organizaţiei judeţene a liberalilor vâlceni, deputatul Cristian Buican. În acest context, liderul PSD Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Matei i-a acuzat pe liberali de interese obscure şi de trafic de influenţă. ‘În 10 ani de când sunt consilier local nu mi-a fost dat să văd încălcarea demnităţii acestei funcţii cum o văd astăzi. Nu se poate ca aceiaşi oameni, care în urmă cu o lună contestau această donaţie, acum ei vin şi o propun. Este strigător la cer ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul Local. Asta sună a mafie curată, a bani mulţi în joc, organele abilitate trebuie să îşi facă datoria. Dar dacă stau şi mă gândesc bine, am citit în presa locală că la PNL există un mercurial deja al locurilor pentru Consiliu Local, deci nu mă miră la domnii liberali aşa ceva’, a declarat Gheorghe Matei. Liberalii au protestat spunând că gestul lor este spre binele comunităţii, pentru dezvoltarea investiţiilor şi lărgirea bazei de impozitare, în zona unde este propusă donaţia respectivă. Punctul respectiv nu a primit voturile necesare pentru a fi validat, consilierilor PSD care au votat împotrivă alăturându-se şi o parte din consilierii PDL.

Tulcea: Sondaje USL pentru candidaturile unice la primăriile ocupate de reprezentanţi ai PDL (28 noiembrie)

USL a finalizat în proporţie de circa 50% sondajele de opinie în judeţul Tulcea necesare desemnării candidaţilor la primăriile din judeţ care sunt conduse de primari membri ai PDL, precizează reprezentanţii organizaţiei judeţene a PNL Tulcea. Purtătorul de cuvânt al PNL Tulcea, Claudiu Boangiu, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, că se doreşte ca sondajele USL pentru nominalizarea candidaturilor unice la cele 27 de primării din judeţ conduse în prezent de reprezentanţi ai PDL să se încheie până pe 20 decembrie, însă finalizarea lor depinde de condiţiile meteo. ‘Suntem în stadiul sondajelor comune cu reprezentanţi ai ACD şi ai USL. Azi, de exemplu, se întâmplă un sondaj în comuna Niculiţel. Când se vor săvârşi aceste sondaje, se va pune problema negocierilor între reprezentanţii partidelor din USL. Deocamdată, din cele peste 20 de unităţi administrativ-teritoriale care nu sunt conduse de reprezentanţi ai USL, am încheiat sondajele în peste 50%’, a menţionat purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a PNL, Claudiu Boangiu. Potrivit preşedintelui organizaţiei municipale a PNL, care este în acelaşi timp şi candidatul USL la Primăria municipiului Tulcea, Corneliu Chistrugă, până pe data de 20 decembrie se va încheia şi lista candidaţilor Uniunii pentru Consiliul local al municipiului.

PSD

Ion Rotaru: Propunerea de transformare a Zilei Mondiale a Sănătăţii în zi de doliu naţional este o aberaţie (2 decembrie)

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, Ion Rotaru (PSD), a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că propunerea legislativă de transformare a Zilei Mondiale a Sănătăţii în zi de doliu naţional în România, care a trecut marţi cu acordul tacit al senatorilor, este o aberaţie. ‘Este un deputat care nu are ce să facă şi emite tot felul de aberaţii, pe care le transformă în iniţiative legislative. Dacă pe fond putem să dăm un semnal la o asemenea chestiune, pentru că sunt lucruri unele din ele corecte, nu putem însă să ducem în derizoriu activitatea legislativă şi să venim cu astfel de aberaţii. Putea să iasă cu o declaraţie politică, cu un semnal pe această temă, dar nu o iniţiativă legislativă, care duce în derizoriu activitatea noastră şi ne pierdem şi timpul cu asemenea idei’, a declarat Rotaru. Senatul a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă care prevede ca Ziua Mondială a Sănătăţii să fie zi de doliu naţional în România. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 – Codul Muncii, care a fost iniţiată de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, urmează să fie trimisă Camerei Deputaţilor în forma iniţială.

Ion Rotaru (PSD): Am fost atenţionaţi să nu ne facem iluzii că vor trece amendamentele noastre la buget ( 2 decembrie)

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, social-democratul Ion Rotaru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Opoziţia a primit deja semnale că amendamentele pe care le va depune la proiectul de buget nu vor avea nicio şansă să treacă. ”Deja cei de la Putere ne-au atenţionat pe culoare să nu ne facem iluzii că va trece vreun amendament. Noi ne vom face totuşi datoria de parlamentar şi vom depune amendamentele. Parlamentul este în continuare o anexă a Guvernului şi nu creează nici cel mai elementar cadru necesar pentru dialog. Este şi o grabă suspectă de a discuta bugetul. Doar până mâine se mai pot depune amendamente”, a declarat Rotaru. Acesta nu îşi explică de ce nu există creşteri de buget la ministere care au un impact major asupra vieţii economice, cum ar fi cel al agriculturii, care pierde 10% din bugetul pe care l-a avut anul trecut, dacă realizările de anul acesta sunt mai bune.

Călăraşi: Primarul PSD de la Gălbinaşi, Paul Radu va candida la localele din 2012 din partea PDL (30 noiembrie)

Primarul social democrat al comunei Gălbinaşi, Paul Radu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul organizaţiei judeţene a PDL, că va candida la alegerile locale de anul viitor din partea democrat-liberalilor. ‘Vreau să vă aduc la cunoştinţă că din anul 2012 vreau să mă reîntorc la matcă pentru că nu am fost ajutat de partidul pe care îl reprezint, PSD şi sunt foarte supărat pentru că nu am fost ajutat de preşedinta organizaţiei, doamna Oana Mizil care ne-a promis foarte multe şi nu ne-a ajutat cu nimic, ba din contră a zis că ne va ajuta, că vom pune cărămidă cu cărămidă peste primăria Gălbinaşi. La ora actuală suntem foarte supăraţi, nu avem bani, datorii sunt dar mulţumim domnului Stelian Fuia că ne-a ajutat să finalizăm apa. Ne-au dat vreo opt miliarde (lei vechi – n.r.). Vă anunţ că din anul 2012 vreau să mă întorc în PDL şi voi candida din partea PDL’ a spus primarul comunei Gălbinaşi, Paul Radu, în conferinţa de presă.

TRANSILVANIA

USL

Victor Ponta: În USL nu va fi loc nici de portocaliu, nici de verde după 2012 (30 noiembrie)

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, la Cluj că după alegerile de anul viitor, pe care USL le va câştiga, nu vor fi acceptate în Uniune alte formaţiuni decât cele care o formează acum. ‘În acest tricolor (n. red. – roşu-PSD, galben-PNL, albastru-PC) nu va fi nici portocaliul minciunii şi al corupţiei, în niciun fel, niciun compromis cu cei de la PDL. Nu va fi negrul celor care după ce au fost alături de noi ne-au trădat, nu ca în Biblie pentru 30 de arginţi, ci pentru grade militare nemeritate şi pentru bani din bugetul public’, a spus Ponta. Liderul PSD a mai spus că nici UDMR nu se va regăsi pe lista partenerilor USL. ‘Şi nu cred că după 2012 trebuie să fie nici culoarea verde a celor de la UDMR – au hotărât să meargă alături de cei de la putere. Există două căi: UDMR trebuie să meargă în Opoziţie şi PDL la DNA. Trebuie să facem un nou contract cu România şi angajamentul nostru pe care azi ni-l asumăm trebuie să spună foarte clar că putem să ieşim din situaţia actuală doar împreună’, a mai spus Ponta.

V. Ponta: USL trebuie să îşi asume o decizie grea – hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile se pun în aplicare (30 noiembrie)

Uniunea Social Liberală trebuie să îşi asume o decizie foarte grea, dar inevitabilă: hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile se pun în aplicare, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL. El a susţinut că, în prezent, ‘dacă câştigi procesele împotriva Guvernului, nu se pun în aplicare; dacă Guvernul câştigă procesele împotriva ta, se pun imediat în aplicare’. ‘O hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă – poate fi amânată executarea sa de către mine, forţa politică aflată la guvernare? Dacă suntem de acord cu acest principiu – eu nu sunt – înseamnă că pot să dau o ordonanţă de urgenţă din 2012 în care să spun că procesul prin care Ionescu a câştigat definitiv şi irevocabil o casă sau, nu ştiu, 1.000 de lei de la Popescu, îl amânăm. Până când? Nu ştiu, în 2016! În 2020! În 2030! Orice! Atunci de ce mai dăm hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile dacă oricum o putere politică poate să dea o ordonanţă de urgenţă prin care spune ‘nu se aplică acele hotărâri’ sau putem să facem altceva, ceea ce se întâmplă astăzi. Deci, dacă câştigi procesele împotriva Guvernului, nu se pun în aplicare. Dacă Guvernul câştigă procesele împotriva ta, se pun imediat în aplicare. Eu cred că USL trebuie să-şi asume o decizie foarte grea, dar inevitabilă: hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile se pun în aplicare. Sigur că o să fiu întrebat (…) de unde o să dăm banii în ianuarie 2013? Dar trebuie să îi dăm dacă vrem să avem un sistem de justiţie care să conteze’, a afirmat Victor Ponta.

Adrian Năstase: USL are nevoie de sprijinul venit din zona Transilvaniei (30 noiembrie)

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, miercuri, la Cluj, că USL are nevoie de sprijinul venit din zona Transilvaniei. ”Aceste întâlniri nu sunt întâmplătoare, sunt gândite tocmai pentru a arăta din nou, cum am mai făcut în alte perioade, că, pentru alianţa noastră, sprijinul din zona Transilvaniei este absolut necesar. Şi din punctul de vedere al resurselor umane, şi din punct de vedere al sprijinului politic general”, a precizat Adrian Năstase. El a adăugat că, în condiţiile în care încrederea în actuala guvernare a ajuns la 10%, este nevoie de ”un fundament bun pentru un mesaj solid, responsabil, un mesaj alternativ”. USL a organizat, miercuri, la Cluj-Napoca, o dezbatere pe marginea strategiei USL privind o justiţie independentă.

Victor Ponta: Ne putem baza doar pe noi, pe USL, pe nimeni altcineva (29 noiembrie)

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat marţi, la o reuniune a aleşilor locali ai USL din judeţul Bistriţa-Năsăud, că opoziţia se va putea baza în lupta politică din 2012 doar pe ea însăşi, liderul social democrat făcând referire în context la modul în care democrat-liberalul Vasile Blaga a fost ales, luni, preşedinte al Senatului, cu voturile UDMR. ‘Ieri a fost o zi din care am învăţat destule lucruri. Unul dintre învăţăminte este că, da, ne putem baza doar pe noi, pe USL, pe nimeni altcineva. Vreau ca UDMR să stea în opoziţie, să nu mai vină de fiecare dată la guvernare; PDL, la DNA, că ei ştiu drumul acolo’, a spus Ponta. Liderul PSD a criticat de asemenea şi decizia luată luni de Curtea Constituţională referitoare la plata drepturilor salarile câştigate în instanţă şi pe care guvernul ar trebui să le plătească. ‘Ieri Curtea Constituţională, o instituţie pe care Traian Băsescu a numit-o penibilă – n-aş putea să-l contrazic după ce s-a întâmplat ieri – a spus tuturor românilor din această ţară, într-o şedinţă aşa, de o jumătate de oră, că degeaba câştigă procese în instanţă împotriva Guvernului României, guvernul nu trebuie să dea nimic. Este un lucru extrem de grav. (…) Spune CCR: degeaba ai câştigat procesul, nu trebuie să îţi dea banii înapoi, că nu vor, nu că nu au. Că de avut au bani. Uitaţi-vă la ofertele pe care le fac primarilor: dacă treci la ei, sunt bani: dacă nu treci la ei, nu sunt bani’, a declarat preşedintele PSD.

Mureş: USL va avea candidaţi unici la primării şi liste comune de consilieri în 60 de localităţi (28  noiembrie)

Organizaţia Mureş a Uniunii Social Liberale va avea candidaţi unici pentru funcţia de primar în 60 de unităţi administrative şi va depune liste comune de candidaţi pentru consiliile locale, se arată într-un comunicat transmis luni presei de filială. Potrivit sursei citate, ponderea pe listele comune pentru cele 60 de consilii locale va fi stabilită de comun acord între părţile semnatare, respectiv PSD şi ACD. În prima fază, USL Mureş a căzut de acord asupra a 39 de localităţi, însă în urma negocierilor finalizate la sfârşitul săptămânii trecute s-a convenit ca în alte 21 de localităţi să fie candidaţi unici la funcţia de primar. ‘Discuţiile referitoare la cele 42 de localităţi pentru care nu s-au stabilit încă partidele ce vor desemna candidaţii unici la funcţiile de primar vor avea loc în săptămânile următoare, negocierile urmând a fi închise cât mai curând posibil’, mai precizează comunicatul USL Mureş.

PSD

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea: PSD are nevoie de unitate, coerenţă şi disciplină (2 decembrie)

Vicepreşedintele PSD deputatul Valeriu Zgonea a declarat vineri, la Oradea, că, pentru pregătirea alegerilor şi intrarea la guvernare, social democraţii au nevoie de ‘unitate, coerenţă şi disciplină’, care să se manifeste de la preşedintele partidului, Victor Ponta, şi până la ultimul nou membru de partid, Prezent în Bihor la invitaţia conducerii organizaţiei judeţene, Zgonea a sărbătorit Ziua Naţională în trei localităţi bihorene, vizita sa având un scop politic, de pregătire a alegerilor de anul viitor. ‘Rezultatele frământărilor interne din perioada 2005-2007 ne-au arătat cât de uşor am putut pierde, la mustaţă, şi alegerile din 2008 şi din 2009. Noi vrem să intrăm la guvernare, dar pentru asta avem nevoie de unitate, coerenţă şi disciplină, începând de la preşedintele partidului, Victor Ponta, până la ultimul nou membru de partid,’ a precizat, în conferinţă de presă, deputatul Valeriu Zgonea. Potrivit acestuia, PSD se bucură, astăzi, de un suport popular ‘fără precedent în Ardeal’, oamenii fiind de acord cu propunerile PSD şi arătându-se, totodată, favorabili alianţei cu liberalii. ‘Şi aici la Bihor, USL conduce în sondajele de opinie ca peste tot în Ardeal. Acest lucru ne dă şi încredere pentru proiectele noastre, dar scopul nostru este să o transformăm în voturi,’ a spus Zgonea.

Ioan Rus (PSD): Transilvania n-a fost niciodată mai prost poziţionată ca acum (30 noiembrie)

Social-democratul Ioan Rus a declarat în faţa a peste 1.500 de participanţi la evenimentul USL ‘Angajamentul pentru România’ că Transilvania n-a fost niciodată mai ‘prost poziţionată ca acum’. ‘Transilvania n-a fost niciodată în istoria ei mai prost poziţionată decât acum. Am fost asupriţi de unguri, am fost umiliţi de centru, dar niciodată nu am umblat cu capul în pământ din cauza unora de ai noştri. Ce se întâmplă în acest moment -unul dintre concitadinii noştri, preşedinte de partid şi prim-ministru- este ceva ce pe noi ne dezonorează. Niciodată în istoria României aşa ceva nu s-a întâmplat’, a precizat fostul ministru de Interne din vremea guvernării PSD. În opinia lui Ioan Rus, politica este în acest moment cel mai mare risc pentru România. ‘Acesta este motivul pentru care eu cred că în acest moment politica este cel mai important factor de risc pentru România. Ne aflăm într-o gravă criză economică, dar trecem printr-o şi mai mare criză politică şi morală. Asta înseamnă lipsă de soluţii economice – actuala putere este total dementă când este vorba despre economie. O mare criză de încredere în stat, iar statul are un nume – România. Nici pe vremea fanarioţilor, nivelul corupţiei în România n-a fost ca azi. O hoţie a banului public pe care noi îl plătim din ce în ce mai greu pentru găştile pedeliste, iar ei să se poată preface că fac investiţii publice. O lipsă de instinct pentru interesul naţional. Politica noastră nu mai simte România’, a afirmat Ioan Rus.

Social democratul Filip Stancu susţine că aproape 800 de membri ai UNPR Timiş vor trece la PSD (29 noiembrie)

Social democratul Filip Stancu spune că aproape 800 de UNPR-işti timişeni vor părăsi această formaţiune pentru a trece la PSD, fapt dezminţit de către liderul local al UNPR Ion Răducanu. Filip Stancu – fost preşedinte al UNPR Timişoara – a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Timiş, că a decis să plece din UNPR deoarece acesta ar fi ‘un partid fără viitor’, care, în opinia sa, nu ar face altceva, cel puţin în Timiş, decât ‘să racoleze cât mai mulţi primari ai USL’. Stancu susţine că până acum alături de el au făcut acest pas 14 dintre cei 27 de membri ai Biroului Permanent Municipal al UNPR Timişoara, iar cei care îl vor urma provin din organizaţiile din Timişoara, Giroc, Ghiroda şi Comloşu Mare. ‘UNPR şi coaliţia nu au luat, până acum, nicio măsură pentru sprijinul populaţiei, decât la nivel declarativ. S-au racolat primari ai PSD şi ai PNL, lucru cu care noi (cei care pleacă din UNPR, n.r.) nu am fost de acord. A fost o mare păcăleală. În Timiş, UNPR are doar un rol decorativ, este un partid fără viitor’, a declarat Stancu.

Deputatul Radu Moldovan a renunţat la funcţia de purtător de cuvânt al PSD (29 noiembrie)

Deputatul Radu Moldovan a renunţat la funcţia de purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat, pentru a-şi putea pregăti candidatura la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Anunţul a fost făcut marţi la Reuniunea aleşilor locali USL din judeţul Bistriţa-Năsăud, în prezenţa liderilor USL de la nivel naţional – Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Daniel Constantin (PC). Radu Moldovan, care este şi preşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud, şi-a reiterat intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, condus în prezent de democrat-liberalul Liviu Rusu, şi spune că a luat această decizie bazându-se pe sprijinul celor 40 de primari pe care îi are USL în judeţ, din totalul de 62. Liderul judeţean al PSD a afirmat că renunţă la funcţia de purtător de cuvânt pentru a fi prezent cât mai mult în judeţ. ‘De azi, cu două zile înainte de Ziua Naţională a României, pornim revoluţia de schimbare a acestei ciume portocalii’, a susţinut Radu Moldovan.

Timiş: Social-democraţii timişeni au trimis 20 de tone de păcură primarului din Brad (28 noiembrie)

Social-democraţii timişeni au trimis, luni, un transport cu peste 20 de tone de păcură spre primăria oraşului Brad din judeţul Hunedoara, pentru a-l sprijini pe edilul-şef Florin Cazacu, cel care săptămâna trecută a intrat în greva foamei deoarece populaţia localităţii rămăsese fără căldură. ‘Sunt peste 15.000 de locuitori din Brad care au ajuns într-o situaţie dramatică, acum, în plin frig. Ne-am gândit să facem un gest de omenie în preajma sărbătorilor. Nu doar membrii PSD au contribuit la adunarea acestei sume, ci au fost şi oameni de afaceri care nu au legătură cu partidul nostru, dar care au donat bani pentru locuitorii Bradului. Am făcut acest gest înainte să ştim că guvernul a alocat un milion de lei pentru asigurarea căldurii aici’, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin. Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a încetat, sâmbătă, 26 noiembrie, greva foamei declanşată în urmă cu şase zile, el afirmând că este dispus să recurgă şi la alte forme de protest în situaţia în care problema încălzirii apartamentelor din oraş nu va fi soluţionată pentru toată iarna. Decizia primarului survine după ce Guvernul a aprobat, vineri, alocarea unei sume de un milion de lei către bugetul Consiliului Local Brad în vederea cumpărării păcurii necesare şi pornirii sistemului centralizat de termoficare. Edilul local a menţionat că banii ce au fost repartizaţi municipalităţii din fonduri guvernamentale asigură producerea de energie termică pentru 15 zile, el solicitând ca Executivul să aprobe şi o cantitate de 2.500 de tone de păcură din Rezerva de Stat, cu care ar reuşi să treacă peste această iarnă.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: