Transcrierea intervenţiei preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă a USL, 12 decembrie 2011

„O să vă comunicăm foarte concentrat deciziile pe care le-am luat, după aceea bineînţeles că stăm la îndemâna dumneavoastră, la dispoziţia întrebărilor dumneavoastră, în legătură cu care însă am să adresez respectos şi timid rugămintea să fie dacă se poate cât mai puţine şi concentrate pe aceste subiecte. Suntem într-o anumită criză de timp, e o zi foarte încărcată şi cu reuniuni de grupuri parlamentare, şi cu şedinţe ale forurilor politice şi desigur, şi cu începerea dezbaterii asupra bugetului în Parlament.

Mai întâi mă voi referi sigur la subiectul cel mai important privitor la acordul despre care ieri ne-a povestit preşedintele şi despre consultările iniţiate de acesta la Palatul Cotroceni. Înainte de toate, şi acesta este cel mai important lucru, poziţia Uniunii Social Liberale este categorică, fără echivoc, în favoarea transparenţei şi disciplinei fiscale, bugetare, favorabilă fără nici un fel de echivoc oricăror măsuri la nivel naţional, la nivel european, prin care această transparenţă şi această disciplină să fie asigurată.

În acelaşi timp, şi noi şi considerăm că oricine ar guverna România, trebuie să fie preocupat şi de soluţiile de dezvoltare, soluţiile  de creştere economică, şansele pe care pe termen mediu şi lung, România ca ţară membră a Uniunii Europene le are. În acest sens, noi socotim că în raport cu documentul anunţat de recentul Consiliu European, cel mai important lucru care nu s-a făcut deocamdată şi care trebuie făcut urgent, este să înţelegem foarte bine, să avem o dezbatere politică şi publică asupra elementelor unui asemenea acord, asupra obligaţiilor pe care un asemenea acord le prescrie ţărilor semnatare, implicit şi României, şi şanselor pe care un asemenea acord le oferă acestor ţări. Simplu spus, trebuie să ştim cu toţii, politicieni sau simpli cetăţeni, ce are de câştigat România şi ce au de câştigat cetăţenii României dintr-un asemenea acord, şi sigur care sunt obligaţiile pe care în principal clasa politică de astăzi şi din anii următori şi le asumă. În sensul acesta considerăm şi noi că este necesar un dialog politic real, între putere şi opoziţie, între toate elementele fundamentale ale clasei politice actuale.

Suntem dispuşi la acest dialog, avem o poziţie pe care deja am anunţat-o, cei cinci paşi, aşa cum îi vedem noi, şi desigur că suntem deschişi unui dialog cu puterea. În sensul acesta, trebuie să precizăm că suntem gata să purtăm un dialog cu puterea, adică cu preşedintele şi eventual dacă doreşte să fie însoţit de primul ministru sau de ministrul finanţelor, cine doreşte domnia sa. Nu suntem dispuşi la o formalitate, la o ceremonie caraghioasă în care domnul Băsescu aliniază formal toate partidele de-a valma şi le ţine discursuri. Am ascutat cu toţii cu mult interes, prelegerea de mai bine de o oră pe care ieri preşedintele a ţinut-o, au rămas foarte multe întrebări după această prelegere, nu mai este nevoie de încă una. Aşadar, dacă se doreşte un dialog real, suntem gata să îl purtăm, dar acesta e normal să fie un dialog putere, adică preşedinte şi cine mai doreşte, şi opoziţie, adică noi, Uniunea Social Liberală care este singura opoziţie parlamentară cel puţin la ora actuală.

Aş spune că semnele nu sunt bune, lăsând la o parte faptul că preşedintele trebuia să facă aceste consultări înainte de a participa la o întâlnire politică de asemenea importanţă. Există şi alte semne care nu ne arată din partea puterii nici cea mai mică intenţie de deschidere, modul în care au fost abordate fără nici un fel de discuţie serioasă şi fără nici un fel de analiză amendamentele noastre fundamentale la buget, modul în care preşedintele a discutat chiar şi în cursul prelegerii de ieri despre faptul că domnia sa a angajat România, Parlamentul facă ce o vrea, modul în care de asemenea astăzi suntem anunţaţi că pe o temă foarte delicată şi care depăşeşte în interes doar partidele politice şi politicienii şi anume comasarea alegerilor, suntem anunţaţi fără nici un fel de discuţie de către primul ministru că angajează din nou şi pe acest subiect răspunderea. Toate aceste lucruri sunt categoric de rău augur, însă subiectul este atât de important pentru România de astăzi şi de mâine, încât noi suntem în orice moment dispuşi, ne-am prezentat soluţiile, le prezentăm şi într-un dialog pe care să îl avem cu puterea, cu condiţia ca acest dialog elementar, să fie unul  autentic. Mă opresc aici. Îl invit aici pe colegul meu domnul preşedinte Victor Ponta să vă prezinte poziţia noastră faţă de buget şi alte câteva chestii.

Jurnalist : Astăzi trebuia să fie gata cererea de suspendare a preşedintelui. Vroiam să vă întreb care este stadiul?

Crin Antonescu: Nu este vorba de vreo cerere, este vorba de un document politic care să motiveze suspendarea. El este gata, agenda fiind aceea pe care o cunoaşteţi, dominată de câteva teme majore, despre care am şi vorbit astăzi. Nu în această săptămână vom demara acţiunea pe care noi am descris-o cumva pornind de la acest document. O să vă anunţăm momentul în care vom considera că este oportună această demarare.

Jurnalist : În alte condiţii nu vă doriţi să participaţi la întâlnirea de miercuri?

Crin Antonescu: Cu noi face un dialog politic, dacă vrea un dialog politic putere – opoziţie, sedinţă de partid, prelegeri, informări, paradă, asta îşi face cu ai lui acolo, nu ne interesează, dar nu ne poate amesteca totuşi.”

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Transcrierea intervenţiei preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă a USL, 12 decembrie 2011”

  1. Valentin 13 decembrie 2011 la 1:28 PM #

    De ce trebuie sa va compromiteti perpetuu domnule Crin? Succes langa noroc va doresc. Dar asa cum inaintati vor trece pe langa dumneavoastra norocul si succesul. Ganduri bune sa aveti. Cine iarta devine mai puternic. O problema nu o rezolvi atacand-o cu o alta problema. Trebuie sa fi maestru pentru a intelege arta constructivitatii.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: