Sondaj „Adevărul“: Cum se colorează politic regiunile istorice

Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au motive de optimism

Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au motive de optimism

 Liberalii şi social-democraţii ar câştiga, potrivit barometrului „Adevărul“, în toate zonele ţării, dar scorul Opoziţiei variază de la 60,7% în Muntenia la 45,4% în Transilvania.

La nivel naţional, USL ar obţine 53,4% şi şi-ar realiza obiectivul de a obţine peste jumătate plus unu din voturi. După ce în luna decembrie alianţa dintre PSD şi PNL coborâse la 49,2%, luna ianuarie 2012, marcată de proteste de stradă, a adus şi „revigorarea” Opoziţiei.

Distanţa dintre USL şi PDL a crescut în aceste fel la aproape 40%, democrat-liberalii fiind cotaţi cu 15,8%. Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, „suflă” în ceafa PDL, având 13,9%.

PRM are 6,6%, formaţiunea condusă de Corneliu Vadim Tudor fiind la limita pragului electoral de 5%. În Parlament ar mai intra UDMR cu 5,8%, în condiţiile în care formaţiunea condusă de Kelemen Hunor avea, până recent, în jur de 7%.

Şefii de consilii judeţene creează un avantaj USL

„Grosul” voturilor USL provine din Muntenia, unde Opoziţia ar obţine 60,7%, scor  explicabil prin faptul că PSD şi PNL deţin 13 din cei 16 şefi de consilii judeţene din această regiune.  „Prestaţia” electorală a unor lideri din această zonă, cum ar fi Liviu Dragnea (şeful CJ Teleorman) sau Constantin Nicolescu (şeful CJ Argeş), a îmbunătăţit, de fiecare dată, scorul PSD.

Este şi singura zonă în care podiumul este diferit faţă de cel la nivel naţional, Partidul Poporului ocupând locul doi, cu 15,5% din voturi. PDL se clasează pe locul trei, cu 10,8% din opţiunile celor care s-ar prezenta la urne.

Click pe foto pentru a vedea rezultatele sondajului realizat de IMAS

Opoziţia domină clar şi în Bucureşti, întrunind 54,3% din voturi. Cu toate acestea, USL este departe de scorurile din trecut, în noiembrie 2011 alianţa întrunind 63,3%  – maximul înregistrat în Capitală. PDL are în Bucureşti cel mai ridicat nivel de popularitate – 25,5%,  mult peste media naţională de 15,8%. Nu este o surpriză, având în vedere că, în Bucureşti, media PDL a fost, în permanenţă, mai bună decât în restul ţării. Partidul Poporului ar obţine 13%, iar PRM are 5,2%.

În Moldova, USL ar câştiga cu 52,4% din voturi. Moldova a fost un fief tradiţional al PSD, dar, între timp, social-democraţii şi-au mai pierdut din influenţă. PDL are 20,8%, dar experienţa alegerilor parţiale din Neamţ dovedeşte că, sub bagheta unui baron local ca Gheorghe Ştefan, democrat-liberalii pot depăşi aşteptările. Partidul Poporului este cotat cu 15%, cel mai ridicat procent la nivel naţional. PRM are, în această regiune, 5,9%. Partidul condus de Gigi Becali, PNG, înregistrează un rezultat peste media naţională, având 4,2%.

Transilvania, excepţia de la regulă

Transilvania este singura regiune istorică unde USL nu obţine peste jumătate plus unu din voturi, având 45,4%. Social-democraţii nu au fost niciodată preferaţii transilvănenilor, în timp ce PNL nu are structuri teritoriale suficient de puternice pentru a atrage voturi.

O altă explicaţie a scorului USL este ponderea UDMR, care ar  obţine 15,9%, în condiţiile în care alegătorii de origine maghiară sunt grupaţi în această regiune. În aceste condiţii, PDL nu beneficiază prea mult de scepticismul ardelenilor faţă de USL, democrat-liberalii fiind cotaţi cu 16,7%, cu puţin peste media naţională de 15,8%. Partidul Poporului are 11,9% iar PRM, 4,7%.

Protestele, incluse de sondaj

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11-17 ianuarie, cuprinzând şi zilele cele  mai fierbinţi ale protestelor de stradă. Volumul eşantionului este de 1.039 de persoane, iar eroarea maximă de plus, minus, 3%.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: