Intervenţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă a USL 17 aprilie 2012

”Hristos a înviat!

La Senat, mai ales în condiţiile în care sperăm să avem majoritate, avem două demersuri politice şi parlamentare în intenţie. Am decis astăzi în conducerea Uniunii Social Liberale asupra lor şi începând de astăzi vom încerca să le punem în practică, în speranţa, repet, că avem majoritate.

Pe de o parte este vorba de proiectul legislativ privitor la alegeri pe care împreună cu domnul preşedinte Ponta l-am iniţiat şi care prevede trei lucruri esenţiale, alegeri în sistem majoritar într-un tur sau folcloric spus uninominal pur, reducerea numărului de parlamentari la 312 şi amendarea, sancţionarea traseismului politic prin pierderea mandatului. Acestea sunt cele trei elemente pe care proiectul pe care noi l-am prezentat cu mai multă vreme în urmă, despre care noi am mai vorbit le cuprinde şi pe care noi o să cerem să-l dezbatem şi să-l votăm mai întâi la Senat urmând ca el să meargă după aceea la Cameră care este cameră decizională în această chestiune.

Suntem încurajaţi în acest demers de declaraţii ale doamnei Sulfina Barbu, care spune că parlamentarii Partidului Democrat Liberal ar vota o formulă cu aşa numitul uninominal pur  sau majoritar într-un tur de scrutin, dar nu ştiu, nu-i lasă UDMR-ul. Avem confortabil majoritate dacă dânşii într-adevăr vor să voteze. Ne încurajează de asemenea declaraţii care au venit de fruntaşi dacă nu greşesc eu ai  UNPR, care au spus şi dânşii că cel puţin cu acest lucru cu uninominalul pur sunt de acord, poate cu traseismul să nu fie atât de încântaţi, dar în ceea ce priveşte mecanismul, principiul electoral fundamental, au declarat şi luăm în serios aceste declaraţii că ar putea fi de acord.

Al doilea demers este acela că vom solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă, unei comisii parlamentare, unei comisii a Senatului, privitoare la activitatea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii pe perioada ultimilor ani de la 1 ianuarie 2009, pentru că este şi aceasta o temă foarte importantă, există întrebări ca să nu zic suspiciuni majore în legătură cu anumite aspecte ale activităţii acestei instituţii, şi având în vedere principiul constituţional uitat de ceva vreme, dar pe care noi dacă tot vom avea majoritate îl putem readuce în actualitate, al controlului parlamentar asupra tuturor instituţiilor guvernamentale, să vedem ce s-a întâmplat acolo într-o perioadă de criză, într-o perioadă în care nu au fost bani, într-o perioadă în care iată asistăm la o manieră spectaculoasă marele om de dreapta care s-a declarat a fi premierul şi marele partid de dreapta s-au declarat a fi PDL-iştii, au dat ce au avut de dat şi acum aşa precum în visele cele mai frumoase ale socialiştilor pe vremuri, ar dori să le dea maxim 15% proprietarilor, ceea ce desigur dincolo de faptul că este profund inechitabil, presupune să vedem exact ceea ce s-a întâmplat acolo, ce s-a dat, ce nu s-a dat şi câţi bani s-au cheltuit, până la urmă tot din fonduri publice. Acestea sunt intenţiile noastre în perioada post-pascală la Senat.”

Întrebări massmedia:

Jurnalist: Domnule Antonescu, spuneaţi că speraţi să aveţi majoritatea la Senat.
Aveți 66 de senatori, poziția domnului Geoană nu o știm, aţi luat legătura cu domnul Măgureanu?

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Și atunci în ce constă această speranță a dumneavoastră că veți avea o majoritate?

Crin Antonescu: În faptul că acești oameni, de exemplu domnul Măgureanu – de vreme ce a luat decizia de a părăsi formațiunea, mă rog, în care temporar se înscrisese, a făcut-o nemulțumit de cursul politic al puterii și, ca atare, putem spera la votul domniei sale fără să îl contactăm, fără să negociem ceva.Pe de altă parte, există discuții care s-au purtat, la inițiativa lor, cu alți senatori ai puterii și în baza acestor discuții se poate înfiripa speranța, la o majoritate.

Jurnalist: Vorbeaţi acum ceva vreme şi de o moţiune simplă la Senat.

Crin Antonescu: Nu. Având în vedere că era vorba de intenția legată de ceea ce se întâmplă în domeniul așa-ziselor privatizări, integrarea, așa cum domnul Ponta v-a prezentat, în textul și tematica moțiunii de cenzură ar fi făcut superfluă o moțiune pe același subiect la Senat.

Jurnalist: Deci dacă aveți majoritatea la Senat, vă întoarceți la lucrări?

Crin Antonescu: V-am mai spus și știți că îmi întorc sau îmi încalc foarte greu, spre niciodată, vorbele. Mă puteți găsi acolo, și pe mine și pe toți ceilalți colegi atât de dragi dumneavoastră.

Jurnalist: Și la plen, și la comisii?

Crin Antonescu: Și la plen, și la comisii.

Jurnalist: În privința banilor pentru primării am înțeles de la purtătorul Administrației Prezidențiale, Valeriu Turcan, premierul Ungureanu a fost pus în fața a două situații, să se pună rău cu Opoziția sau să refuze să dea bani primăriilor puterii și să riște demisia.

Crin Antonescu: Ar mai fi ceva de adăugat, o chestiune de principiu. Atunci când ajungi să guvernezi, guvernezi pentru a face anumite lucruri care țin de programul tău, de convingerile tale, de angajamentul tău – sigur nu e cazul domnului Ungureanu, vorbesc în general de țările în care se ajunge normal prim-ministru. Sigur că uneori există riscuri, sigur că uneori riști să fii dat jos, dar acesta e un risc perpetuum în democrație, nimeni nu e pe viață. Și dacă ajungi să guvernezi, indiferent cum, să faci orice numai să nu fi dat jos, atunci nu mai avem de-a face cu o guvernare democratică, pentru că guvernarea democratică, implicit transparentă trebuie să însemne adecvarea acțiunii politice la putere, cu programul pe care l-ai angajat, pentru care eșți mandatat de electorat, de Parlament. Șigur eu vorbesc de lucruri care nu-l interesează pe domnul Ungureanu, dânsul a fost mandatat de alții, pus de alții, eu vorbesc în mod normal. Ceea ce cred că domnul Turcan trebuia să știe, ca să nu mai povestească sau să nu mai aibă dileme.

Jurnalist: Înţeleg că domnul Chiliman va susţine o conferinţă de presă astăzi la ora 18.00. Ştiţi ceva despre intenţiile dânsului?

Crin Antonescu: Domnule dragă, cum zic ardelenii, care ne sunt atât de dragi tuturor, despre asta cred că vom putea vorbi mâine. Noi vom avea Birou la Partidul Național Liberal. Știu de la domnul Quintus că în preajma Sărbătorilor pascale au vorbit. Probabil că de atunci domnul Chiliman foloseşte timpul pentru a procesa rezultatele consultării. La șah există un ceas bineînțeles, dar sunt și mutări la care te gândești mai îndelung.  Nu ştiu nimic mai mult, o să vedem. Mâine avem Birou oricum, acolo se vor lua niște decizii și sunteți invitați și acolo ca să discutăm chestiunea asta pe larg.

Jurnalist: Aţi stabilit cui revine candidatura pentru Sectorul 6?

Crin Antonescu: Când vom avea definitivate toate candidaturile vă vom anunța.

Mulțumim. La revedere.

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “Intervenţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă a USL 17 aprilie 2012”

 1. xyz 17 aprilie 2012 la 8:38 PM #

  Offtopic:
  Chiliman s-a dovedit (cu prisosinta) pana la urrma un om de onoare:
  http://www.chiliman.ro/Blog/andreichiliman/art/761/R%C4%83m%C3%A2n-ceea-ce-sunt-din-28-decembrie-1989-un-simplu-membru-al-Partidului-Na%C5%A3ional-Liberal.html#comments

  imi pare rau ca m-am indoit de el… in privinta bloggerilor bucuresteni, mari sperante nu mai am

  Apreciază

  • Gondolin 17 aprilie 2012 la 9:24 PM #

   decizia de a ramane la liberali era una normala si fireasca, si eu unul nu m-am indoit de ea. Decizia de demnisie din BPN ma surprinde oarecum, in analiza mea inseamna numai ca duce la alt nivel conflictul cu Antonescu,

   Apreciază

 2. xyz 17 aprilie 2012 la 10:00 PM #

  eu cred ca tocmai iesirea din BPN inchide conflictul- arata ca nu functiile il intereseaza (asa cum i s-a reprosat- eu am facut-o) ci sa fie respectat …E o mare onoare sa fii membru PNL -cine sa vrea mai mult de atat? Eu cel putin nu…

  Apreciază

 3. xyz 17 aprilie 2012 la 10:13 PM #

  PS: oricum mi s-a parut comic cum haznalele portocalii (Adevarul, Romania Liber, etc.) au insistat pe demisia lui Chiliman din BPN, in loc de lucrul cu adevarat important:Chiliman ramane in PNL pentru a lupta cu aceasta Putere odioasa!
  Cred ca tiranu&acolitii isi rod unghiile de la picioare:)

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: