Transcrierea conferinței de presă susținute de secretarul general adjunct al PNL Dan Mihalache 23 iulie 2012

“Bună ziua!

Cine a urmărit rezultatele auditului desfășurat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului poate a înțeles acum care este miza enormă a reîntoarcerii lui Traian Băsescu la Cotroceni, chiar împotriva voturilor pe care le vor exprima cetățenii pe data de 29 iulie. Doamna Elena Udrea e ascunsă, așteaptă probabil un referendum invalid, astfel încât protectorul ei să se reîntoarcă la butoane, pentru că tot îi plac butoanele și în special butoanele pe care le are asupra instituțiilor de forță și asupra instituțiilor de control.

Astăzi, Traian Băsescu a spus pentru prima dată ceea ce acoliții săi repetă de câteva zile, anume că neparticiparea la referendum a cetățenilor este o opțiune viabilă.

Uniunea Social Liberală dorește să atragă atenția asupra faptului că Traian Băsescu și echipa sa pregătesc o strategie de boicot a referendumului, strategie care va fi justificată prin cartea pe care Traian Băsescu a mai jucat-o și cu alte ocazii, respectiv prin cartea fraudării. În disperare de cauză, PDL și președintele suspendat încearcă, în mod iresponsabil și mincinos, să pregătească terenul pentru diversiunea fraudei, pe care să o răspândească după referendum pe plan intern și pe plan extern.

Tema a  început încă de zilele trecute, când Traian Băsescu a vorbit despre intenția USL de a fura 2-3 milioane de voturi cu ajutorul Serviciului de telecomunicații speciale. De unde știe președintele suspendat că acest lucru ar fi posibil e o temă care nu poate fi pur și simplu îngropată și trecută la capitolul afirmații de campanie electorală pentru că sunt afirmații iresponsabile.

De fapt, când vorbim de tema fraudării alegerilor hoții strigă hoții pentru că singurii de care știm că umblă prin țară pentru a cumpăra buletine de identitate contra cost, buletin care să fie returnate cetățenilor respectivi după alegeri, am auzit, din media, că aparțin Partidului Democrat. Facem încă o dată un apel la toți cetățenii să participe, pe 29 iulie, la referendum, voința poporului, voința cetățenilor nu va putea fi suspendată prin aceste manevre care încearcă să îl repună pe Traian Băsescu în scaun, eludând voința electoralului.

Doi din trei români nu îl mai vor pe Traian Băsescu, el nu mai poate să fie președinte al acestei țări.

Mulțumesc, dacă aveți întrebări”

 Întrebări din partea mass-media

 Jurnalist: Marian Jean Marinescu a afirmat că se pregătește fraudarea referendumului prin schimbarea proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor într-unul singur, care nu specifică toate persoanele care au votat și pe liste suplimentare.

Dan Mihalache:  Nu am citit exact care sunt afirmațiile lui Marian Jean Marinescu, sunt convins că cei care au redactat actele normative tehnice care reglementează referendumul vă vor da un răspuns mai competent decât al meu.

Jurnalist: Vi se pare firesc să nu fie o rubrică separată în procesele verbale pentru cei care au votat pe liste suplimentare?  Adică voturile vor fi adunate pur și simplu într-un singur coș. Cum comentați?

Dan Mihalache: Trebuie văzut exact textul de lege, sunt convins că până la urmă va exista și un soft anti-fraudă pe care îl vor mai achiziționa cei de la Autoritatea Electorală Permanentă, pentru că, de fapt, miza listelor suplimentare este votul multiplu sau, mă rog, posibilitatea votului multiplu. Sunt convins că, la nivelul Guvernului, cei care fac parte din comisia tehnică de pregătire a referendumului, care am înțeles că va avea o reuniune în aceste zile, probabil că mâine, vor da aceste răspunsuri și că, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale, Guvernul va organiza impecabil procesul electoral. De fapt, eu vreau să rememorez faptul că, la alegerile locale organizate de Guvernul USL, nu au existat nici incidente majore, nici contestări majore. Ceea ce nu s-a întâmplat, spre exemplu, la alegerile pe care le-a organizat Guvernul PDL, amintiți-vă câte discuții au fost atunci când era vorba de alegerile parțiale din Neamț și din Maramureș. Nu suntem noi aceia care umblăm cu pungulițele de bani pentru a ține oamenii acasă.

Jurnalist: Pe de altă parte, nu era nici liste suplimentare…

Dan Mihalache: Este normal să existe liste suplimentare, pentru că este vorba, spre deosebire de locale, de exercitarea dreptului la vot pe tot teritoriul național, nu este strict circumscrisă unei anumite secții de votare. La locale, eu trebuie să votez în Baia Mare, la referendum pot să votez și în București și atunci trebuie să fiu înscris pe o listă.

Jurnalist: Ce ați pregătit pentru această săptămână? Care va fi ultimul miting?

Dan Mihalache: Probabil că ultimul miting va avea loc în București.

Jurnalist: În aceeași zi cu PDL-ul?

Dan Mihalache: Nu, nu e o decizie pe care s-o fi adjudecat încă. Dorim să evităm situații care ar putea degenera în alte tipuri de conflicte. În același timp, în țară, am înțeles de la colegi că vor mai fi mitinguri de dimensiuni diferite.

Jurnalist: În condițiile în care PDL boicotează referendumul, ce prezență estimați?

Dan Mihalache: Este greu de făcut o estimare, nu-mi dau seama în ce măsură rețelele de partid la PD pot să țină milioane de oameni acasă. Este, după părerea mea, o dovadă de iresponsabilitate sau ar fi o dovadă de iresponsabilitate în raport cu procesul democratic din România, pentru că punerea în discuție a legalității și legitimității referendumului ar putea antrena țara într-o direcție foarte, foarte periculoasă. Și apelul nostru, dacă vreți, către pediști este să înțeleagă că România trebuie să rămână o țară democratică stabilă, chiar și după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni.

Jurnalist: Domnul Hrebenciuc estima o prezență de 55%. S-a mai schimbat ceva?

Dan Mihalache: Ați avut și dumneavoastră la dispoziție sondajele de opinie, ele toate, fără niciun fel de excepție, indică o prezență la vot între 51-52% și chiar spre 60%. Probabil că antrenarea în campania electorală a ultimei săptămâni, care întotdeauna, este, probabil, cea mai tensionată din punct de vedere politic va mai mișca oamenii spre vot. Vom vedea care va fi însă și decizia democraților. În măsura în care ei vor decide, sub pretextul fraudării, să boicoteze alegerile, ne vom afla în fața unei situații politice extrem de complicate.

Jurnalist: Vi se pare justificată prezența președintelui interimar la mitingul USL de la Iași?

Dan Mihalache: Președintele interimar a spus foarte limpede că se va implica în ultima parte a campaniei electorale. Cred că încercăm să-i limităm domnului Antonescu drepturi pe care toți foștii șefi de stat ai României le-au exercitat, respectiv dreptul de a avea o opinie politică în legătură cu un moment din viața acestei țări. Văd că ne amintim foarte puțin despre cum pensiona sau avansa domnul Traian Băsescu pe Blaga sau pe Berceanu la Congresul PD. Avem un referendum, domnul Crin Antonescu, la fel ca orice fel de cetățean, are dreptul de a-și exprima opinia atâta vreme cât actele sale sau opiniile sale nu afectează exercițiul mandatului prezidențial.

Jurnalist: Traian Băsescu a fost suspendat tocmai pentru această implicare politică…

Dan Mihalache: Eu cred că facem o diferență între prezența la un miting, publică, afișată și conducerea în mod direct de la Cotroceni a unui partid sau a unui guvern. Întrebați-l pe domnul Blaga, de pildă, de ce a pierdut domnia sa alegerile la PD. A spus-o domnul Berceanu, dacă nu vreți să-l întrebați.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: