(RL): CLUJ. Nici liderii partidleor nu mai ştiu cine este pe lista candidaţilor şi cine nu. Cum au fost răsucite listele electorale

Clujul ilustrează perfect brambureala din politica românească, în care candidaţii anunţaţi şi lansaţi cu mare fast sunt abandonaţi a doua zi. Politica clujeană cunoaşte noi culmi ale penibilului. Cu câteva zile înainte de închiderea listelor de candidaţi, nici măcar liderii clujeni ai partidelor nu ştiu cu exactitate cine va candida şi unde. Au apărut schimbări atât în ARD, însă în USL, brambureala este maximă.

Candidat FC la Gherla

PDL a cedat aliaţilor săi din FC dreptul de a desemna un candidat pe colegiul din jurul oraşului Gherla. Cea care va candida sub sigla ARD pentru un mandat de deputat este Felicia Gheorghiu, directoarea unei firme care vinde utilaje pentru industria lemnului. Iniţial, în cadrul ARD, acest colegiu ar fi urmat să revină PNŢCD. Acest partid ar fi urmat să îl desemneze candidat pe preotul ortodox Ioan Roman, care a mai fost deputat ţărănist în perioada 1996 – 2000. Însă părintele Ioan Roman a renunţat să mai candideze, după ce nu a primit o derogare din partea mitropolitului ortodox din Cluj, IPS Andrei Andreicuţ, de la regula decisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitoare la interzicerea implicării preoţilor în politică.

Felicia Gheorghiu se va confrunta în acest colegiu cu candidatul USL Radu Zlati. Acesta este consilierul personal al preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a primit colegiul de deputat în dauna consilierului judeţean Mihai Szeplekan, care fusese votat de organizaţia judeţeană a PNL. Felicia Gheorghiu va face echipă cu fostul consilier judeţean Ramon Moldoveanu, care va candida pentru Senat. Este vorba de un cunoscut om de afaceri din Cluj, care spune că prioritatea sa va fi rezolvarea problemelor economice şi sociale cu care se confruntă cele trei oraşe din colegiul său, Dejul, Gherla şi Câmpia Turzii. „Mediul de afaceri este principalul creator de locuri de muncă. De aceea, oamenii de la Mechel Câmpia Turzii, de exemplu, nu au nevoie de ajutoare de şomaj, ci de locuri de muncă. Oamenii aceştia nu vor să fie asistaţi social, ci vor să muncească. Trebuie să ieşim din mentalitatea de asistat social dacă vrem să devenim cu adevărat prosperi”, a spus Ramon Moldoveanu.

Permutări la USL

Dacă în ARD, lucrurile par să se fi liniştit oarecum, în USL, deruta este maximă. Deşi a fost lansat drept candidat la Senat, fostul subprefect Mircea Jorj a aflat că nu va mai candida. În locul său, pe colegiul senatorial format din cartierele clujene Mănăştur, Grigorescu şi Zorilor, va candida actualul deputat Mircia Giurgiu. Iniţial, el ar fi trebuit să candideze pe colegiul 1, care include cartierele Mănăştur şi Grigorescu. Însă, ca urmare a unul schimb de colegii dintre PNL şi PSD, el a fost împins să candideze la Senat. Ca urmare a acestor permutări, PSD a primit Colegiul 3, care include cartierele Gheorgheni şi Andrei Mureşanu, unde a fost desemnată drept candidat consilierul judeţean Aurelia Cristea. Ea a luat locul unui alt consilier judeţean, Ioan Petran de la PNL. Însă liberalii, care au primit la schimb colegiul din Grigorescu şi Mănăştur nu ştiu pe cine vor arunca în luptă.

Demobilizare generală

În acest context tulbure, activiştii politici ai USL par demobilizaţi. „Gata! Pe mine nu mă mai interesează nimic. O să închid poarta, plec în vacanţă, pentru că tot vine Crăciunul, şi le spun că ne vedem la anul!”, a spus un primar liberal. Această atitudine a înteţit criticile la adresa liderilor judeţeni ai USL, Marius Nicoară şi Remus Lăpuşan. Dacă Remus Lăpuşan nu candidează, în schimb, Marius Nicoară ar putea fi lăsat fi lăsat în off-side de colegii săi de partid, nemulţumiţi de aceste schimbări, care, potrivit primarilor de comună, au nesocotit voinţa Delegaţiei Permanente Judeţene.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “(RL): CLUJ. Nici liderii partidleor nu mai ştiu cine este pe lista candidaţilor şi cine nu. Cum au fost răsucite listele electorale”

  1. berenger1 27 octombrie 2012 la 3:34 PM #

    frumos

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: