Discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la evenimentul de lansare a candidaţilor USL Suceava – 24 noiembrie 2012

“Mulțumesc, dragi prieteni!

Dați-mi voie să vă salut mai întâi cu tot dragul. Am avut și eu un imbold, dar n-am îndrăznit să mă ridic de pe scaun pentru că nu știam când mi se dă cuvântul și, dacă Liviu Dragnea e căutat, Radu Stroe a fost și găsit.

Vreau, înainte de toate, să mă alătur și eu gândului pe care și domnul prim-ministru și toți ceilalți vorbitori dinaintea mea l-au avut și anume acela de a vă mulțumi pentru că prin dumneavoastră, cu ajutorul dumneavoastră am câștigat pentru Uniunea Social Liberală, probabil, cea mai grea bătălie a alegerilor locale și, felicitându-l pe domnul Cătălin Nichifor, care, iată, se dovedește că a avut și un nume predestinat – pentru că în greacă nikiforos înseamnă purtătorul de victorie, felicitându-l pe domnia sa, vă felicit pe dumneavoastră toți, care ați câștigat cea mai grea bătălie a localelor, bătălia de eliberare a Bucovinei. Felicitări!

În toată această perioadă de când s-a format Uniunea Social Liberală, formare sau reușită care în sine a fost o bătălie și o victorie a noastră, nu am avut perioadă de liniște, nu am avut perioadă de pace, nu am fost lăsați la vatră deloc. Dacă ne uităm la parcursul anului 2012, veți vedea că, începând din sfârșitul lunii ianuarie, când lumea a ieșit în stradă împotriva regimului Băsescu, împotriva minciunilor, împotriva corupției, împotriva atacului fără precedent pe care regimul Băsescu, guvernele sale l-au dat la buzunarul cetățeanului, la demnitatea cetățeanului, la viitorul cetățeanului și familiilor din România, nu am avut, practic, nicio zi de pace, am avut bătălii care mai de care mai grele.

Am avut bătălia pentru schimbarea guvernului și a  fost a doua noastră mare victorie, anume impunerea în Parlament a Guvernului USL, condus de Victor Ponta. Am avut apoi bătălia cu mobilizare extraordinară și de o dificultate extraordinară a alegerilor locale, pe care am câștigat-o strălucit, așa încât Partidul Democrat Liberal a mai rămas abia abia cu două conduceri de consilii județene în țară, iar Bucovina și Suceava și Botoșaniul au fost eliberate. Am avut bătălia grea, din vară, a referendumului, pe care în termeni democratici am câștigat-o, pentru că niciodată 7 milioane și jumătate de oameni nu au votat în România pentru o idee, pentru un proiect și, indirect, pentru o formațiune politică și, îmi pare rău s-o spun, nu avem cum să nu vedem că mai avem de dus cel puțin trei bătălii foarte mari în continuare.

Avem de dus bătălia pentru victoria de la 9 decembrie, victoria USL în alegerile parlamentare. E o bătălie grea. Vreau să cred că niciunul dintre dumneavoastră, oameni serioși și membri vechi ai acestei armate, nu vă lăsați înșelați și nu cădeți în păcatul de a considera o bătălie dinainte câștigată. Nu e câștigată bătălia pentru că bătălia noastră nu este doar să avem mai mult decât PDL-ul, ARD-ul sau cum se mai numesc ei. Bătălia noastră nu e nici măcar să avem 50 la sută plus 1 din mandatele Parlamentului. Bătălia noastră este să obținem toate voturile până la ultimul pe care le putem obține pentru USL.

Noi trebuie să avem o majoritate copleșitoare din mai multe motive. Odată pentru că orice guvern și orice prim-ministru care are în spatele său o majoritate foarte solidă poate să conducă o țară, mai ales în împrejurări dificile, cum sunt cele în care ne aflăm și care ne așteaptă.

În al doilea rând, îmi pare rău s-o spun, dar pur și simplu pentru că dacă am avea o majoritate de cinci, șase sau zece parlamentari, știți foarte bine câte matrapazlâcuri poate face domnul Băsescu și pot face cei care îl servesc în continuare, pentru că nu ar trebui să uităm faptul că și în 2008, împreună PNL-ul și PSD-ul aveau majoritate. Nu ar trebui să uităm că și în 2009, în jurul proiectului Johannis și doborât printr-o moțiune de cenzură Guvernul Boc, noi am avut o majoritate în Parlament și de fiecare dată în realitate n-a mai fost așa.

Acum ne trebuie fiecare vot, ne trebuie cât mai multe mandate pentru a nu mai lăsa loc niciunui matrapazlâc.

În al treilea rând, ne trebuie o victoria mare pentru ca toată lumea, nu numai în România, dar și în Europa, să vadă cu adevărat ce vor românii și cred că dumneavoastră trebuie să demonstrați că românii nu vor minciunile lui Traian Băsescu, ale Monicăi Macovei sau ale oamenilor din jurul lor.

Voința românilor contează. În Europa, toate țările sunt cu adevărat democratice și în momentul în care răspunsul la urne al cetățenilor României va fi fără echivoc, nimeni nu va mai pune la îndoială nici acțiunile primului-ministru, nici acțiunile Guvernului, nici acțiunile Uniunii Social Liberale, pentru că ele vor avea în spate voința poporului, voința cetățenilor României, exprimată prin vot, și nu altfel.

Din această bătălie, mai avem două săptămâni. Sigur, împotriva noastră s-au spus și probabil se vor mai spune de către adversarii politici și propaganda lor toate minciunile, toate prostiile inimaginabile. Cea mai mare victorie a noastră a fost însă următoarea, de la formarea Uniunii Social Liberale, cucuvelele, prorocii falși ai lui Băsescu au spus mereu românilor: nu va putea ține această construcție, nu se va putea înțelege PSD cu PNL-ul, Ponta cu Antonescu și le-am dovedit cu fiecare zi, în așa fel încât toți românii au înțeles că da, pentru prima dată suntem capabili să construim o coaliție fără fisură.

O coaliție fără fisură nu înseamnă că nu au mai existat și divergențe, nu înseamnă că nu au existat competiții la stabilirea candidaturilor, la diferite alte lucruri, că nu au existat și nu există chiar și în interiorul Guvernului sau în interiorul conducerii USL diferențe de păreri, dar coaliție fără fisură înseamnă că Victor Ponta și cu mine am arătat ceva ce nu s-a mai văzut în România, că doi lideri politici pot fi prieteni și aliați adevărați.

Coaliție fără fisură înseamnă că de fiecare dată când am avut niște probleme le-am rezolvat și le-am rezolvat și am găsit soluții comune și vom găsi soluții comune pentru că în spatele nostru stă așteptarea a milioane de oameni, nu ne permitem să avem fisuri până când nu dăm răspunsul la așteptările oamenilor.

Cea din 9 decembrie este prima bătălie și avem toate armele și toate posibilitățile să o câștigăm, trebuie doar să o dăm cu aceeași hotărâre, cu aceeași determinare, cu aceeași energie până în ultima zi, până s-a exprimat și s-a numărat fiecare vot al unui român.

Dacă o majoritate a cetățenilor români cu drept de vot va vota candidații Uniunii Social Liberale, nici Traian Băsescu, nici nimeni pe lumea asta nu va putea învesti un alt guvern decât un guvern USL. Dacă majoritatea românilor își vor exprima votul în favoarea USL, acest guvern USL nu va avea decât o singură varianta pentru premier: Victor Ponta. Pentru că în politică și în viață nu se poate construi nimic decât pe durată lungă, pe seriozitate, pe încredere și cuvânt. Și în momentul în care noi am spus, am decis, premierul aparține PSD și este liderul PSD, Victor Ponta, și le-am spus la milioane de români, dacă ne votați pe noi trebuie să știți că primul nostru ministru este Victor Ponta, atunci avem toți obligația de a nu accepta nimic altceva. Dacă noi câștigăm, noi punem prim ministrul, prim ministrul nostru este Victor Ponta și îl punem noi, adică dumneavoastră și nu Traian Băsescu.

Traian Băsescu, în calitatea sa ilegitimă, dar legală, de președinte al României nu are libertatea de hotărî el cine este prim-ministru și are obligația constituțională  de a constata cine a câștigat alegerile și de a desemna premier pe liderul numit de acea coaliție, deci Traian Băsescu nu are decât o soluție constituțională, desemnarea lui Victor Ponta, dacă există o majoritate USL sau dacă nu, reacția normală în cazul încălcării Constituției de către președinte.

Primul ministru și guvernul, dacă dumneavoastră ne vețí da votul îl vom face noi, nici Băsescu, nici alte forțe, văzute sau nevăzute, ci noi, pentru că asta este a doua mare bătălie, bătălia ca votul dumneavoastră să fie folosit așa cum vreți dumneavoastră. Dacă oamenii votează, mai ales într-o asemenea proporție un lucru și altcineva desemnează premieri sau formează guverne decât cei legitimi în fața dumneavoastră să o facă, atunci nu mai avem democrație și noi nu putem accepta acest lucru.

Uniunea Social Liberală a pus în mișcare energii și forțe populare care nu au mai exista în ultimii 20 de ani în România. Niciodată atât de multe milioane de oameni nu au fost adunate într-un proiect, niciodată oameni atât de diferiți nu au fost adunați într-un proiect. Nu vom permite nimănui, nici lui Traian Băsescu, nici înțelepților ascunși, nici acelor forțe oculte care disprețuiesc întotdeauna ce aleg oamenii pentru că ei cred că jocurile se fac în altă parte, nu le vom permite să ignore voința a milioane de oameni. Asta e doua bătălie și e cea mare, cea decisivă.

A treia bătălie, poate cea mai grea, în orice caz cea mai de durată, pe care avem obligația să o ducem și la care vă chemăm este bătălia pentru a îndeplini așteptările oamenilor, pentru că una e bătălia pentru putere, și eu cred și sper că vom avea forța să o încheiem victorioși în zilele de după 9 decembrie și a doua bătălie este a bătălia pentru a face cu puterea obținută ce trebuie.

Nu ne-am luptat pentru ca Victor Ponta să fie prim-ministru, Daniel Constantin să fie ministru sau eventual Antonescu președinte. Ne-am luptat pentru ca cetățenii din România să trăiască mai bine, ne-am luptat pentru ca fiecare român din România să aibă o șansă, ne-am luptat pentru ca România să devină o țară puternică și respectată. Aceasta este adevărata victorie pe care noi trebuie să o obținem în numele poporului român și pentru poporul român.

Vom câștiga toate aceste bătălii, nu vor fi ușoare, dar le vom câștiga. Primul pas e cel de la 9 decembrie, le urez succes tuturor candidaților noștri, în egală măsură conservatori, pesediști, liberali. Azi ei sunt candidați USL și sunt ai noștri toți, în egală măsură. Dați-le votul, dați-le încrederea și vă rog, nu uitați și îi rog și pe dânșii să nu uite. Sunt reprezentanții dumneavoastră, vor fi reprezentanții dumneavoastră nemijlociți 4 ani în Parlament, îi trimiteți acolo nu numai că să susțină guvernul, îi trimiteți acolo și ca să controleze guvernul în numele dumneavoastră. Nu uitați nicio secundă că de fapt într-o democrație nu există demnitate mai plină și mai importantă decât aceea de parlamentar. Nu uitați că sunteți votați și nu uitați că îi votați ca să reprezinte națiunea română.

Succes! Doamne-ajută!

Trăiască Bucovina! Trăiască România!”

Întrebări mass-media

Jurnalist: Veți convoca Senatul pentru punerea în aplicare a deciziei Curții Constituționale privind cazul Mircea Diaconu?

Crin Antonescu: Este o decizie a Curții Constituționale al cărei conținut îl cunoaștem în urma comunicatului pe care Curtea l-a dat. Convocarea Senatului – eu am și discutat cu colegii mei din Biroul Permanent, convocarea Senatului se poate face oficial doar după, și o vom face imediat după, dacă nu s-a și întâmplat ieri, astăzi, apariția în Monitorul Oficial a acestei hotărâri. Nu știu dacă a apărut. De îndată ce apare, facem convocarea. În principiu, dacă apare, și luni putem să convocăm asta. Adică sunt niște proceduri standard, legale, pe care, fără îndoială, le îndeplinim.

Jurnalist: În celălalt mandat, acuzați practica PDL de a racola primari din opoziție. Acum, candidații USL sunt susținuți de primari PDL. Vi se pare corect?

Crin Antonescu: Păi, nu avem de-a face cu același fenomen. Faptul că niște primari ai PDL consideră că trebuie să susțină un candidat sau altul, este opțiunea lor, nu se compară cu racolarea. În afară de acest lucru, ceea ce noi am blamat, și cred că principiul rămâne valabil, este că alocările bugetare – că e vorba de alocările guvernamentale, că e vorba de alocările județene, s-au făcut, și nu trebuie să se mai facă, pe criteriul apartenenței politice a primarului. Banii se dau pentru nevoile comunității, nu pentru nevoile și interesele primarului și nu e nimeni de vină într-o comunitate că se poate întâmpla să aibă un primar de altă culoare politică decât Guvernul. Acesta a fost un lucru nedrept și de altfel generator de probleme și cred că nu trebuie să se repete.

Jurnalist: Cu cine sperați să vă bateți din partea ARD-ului în campania pentru președinție?

Crin Antonescu: ARD-ul nu știu dacă o să mai existe atunci când vor fi alegeri prezidențiale. N-am în sensul acesta vreo preferință.

Jurnalist: Dumneavoastră în general aveți un discurs foarte bun când aveți un contracandidat puternic.

Crin Antonescu: Dacă nu voi avea un contracandidat puternic, ceea ce mă îndoiesc, dar dacă nu voi avea un contracandidat puternic, o să tac.

Eu cred următorul lucru: dacă vorbim de alegeri prezidențiale și le gândim normal, adică în 2014, presupunem că maiașii s-au înșelat, presupunem că descrierea așa de prietenoasă pe care domnul Ponta o face comportamentului unui Băsescu reeducat e adevărată, presupunem, Doamne ajută, că lucrurile sunt normale, în 2014. Până în 2014, este multă vreme. Vedeți foarte bine densitatea dinamicii evenimentelor politice. Gândiți-vă numai, pentru că ne apropiem de sfârșitul anului, câte s-au întâmplat din ianuarie acest an până acum. Schimbări spectaculoase, tulburări de tot felul, este greu de estimat. Eu, însă, care cred în democrație și cred în piață, inclusiv în domeniul electoral, mi-e greu să-mi imaginez niște alegeri prezidențiale cu un singur candidat semnificativ. Pot apărea, opiniile sunt totdeauna împărțite. Va fi competiție, vă asigur, și probabil, deci, că veți asculta un discurs hotărât din partea mea.

Etichete:, ,

Un comentariu pe “Discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la evenimentul de lansare a candidaţilor USL Suceava – 24 noiembrie 2012”

  1. ioana 24 noiembrie 2012 la 7:56 PM #

    Dacă majoritatea românilor își vor exprima votul în favoarea USL, acest guvern USL nu va avea decât o singură varianta pentru premier: Victor Ponta. Băsescu nu are libertatea de hotărî el cine este prim-ministru și are obligația constituțională de a constata cine a câștigat alegerile și de a desemna premier pe liderul numit de acea coaliție, deci Traian Băsescu nu are decât o soluție constituțională, desemnarea lui Victor Ponta

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: