Câte ceva despre Aeroportul Cluj-Napoca

Acum câteva zile a a vut loc o întâlnire între parlamentarii de Cluj și conducerea CJ. În acest context Horea Uioreanu, președintele CJ Cluj, a solicitat sprijinul parlamentarilor clujeni în vederea finanțării de la Bugetul centralizat de stat a unor obiective care se află și pe agenda CJ Cluj.

Personal am luat cuvântul precizându-mi un punct de vedere asupra unora dintre obiectivele aflate pe lista CJ, dar și asupra viziunii de ansamblu al proiectelor respective.

Ieri, ziarul Ziua de Cluj mi-a făcut onoarea de a mă băga de seamă și mi-a dedicat un articol. Probabil se aflau în pană de subiecte, trebuiau să umple spațiul editorial cu ceva… altfel cu greu îmi explic de ce reacția editorialistului de la Ziua de Cluj la inepțiile debitate de mine (cel puțin, asta este părerea domniei sale Ciprian Anton) este atât de tardivă.

Las la o parte jignirile aduse din poignet (presa are, spre deosebire de noi, umilii reprezentanți ai poporului, avantajul că poate, folosind registre sitilistice largi, să jignească fără a i se putea răspunde cu aceeași măsură) de către vajnicul apărător al Aeroportului din Cluj. Să venim la ”cestiune” (că tot se făcea apel în cuprinsul articolului la conu Iancu).

Eu nu am spus că Aeroportul Cluj nu ar fi o prioritate în general vorbind, ci doar că pentru 2013 ar putea fi obiective mai presante. De asemeni am afirmat că, în contextul în care nu vor fi bani de la buget (nu mulți, oricum!) pentru atingerea tuturor obiectivelor propuse de către CJ, ar trebui făcută o prioritizare a acestora, și o prioritizare înlăuntrul prioritizării. Am spus, cu subiect și predicat, că dacă nu vor fi bani de la buget pentru întreaga sumă pe care CJ ar vrea sa fie investită în dezvoltarea aeroportului, ar trebui să ni se spună nouă, celor care ne vom bate pentru fiecare bănuț trimis înspre județul Cluj, ce este prioritar în cazul proiectului: plata despăgubirilor pentru terenurile ce vor fi expropriate? Îndiguirea Someșului? Extinderea unei piste? Cei care au avut bunăvoința să și asculte ceea aud, și să înțeleagă ceea ce ascultă, au luat notă și sper că ni se va prezenta o astfel de prioritizare.

Pe de altă parte, editorialistul Ziua mă acuză că în locul Aeroportului Cluj eu aș fi propus un abator. Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns! Să ne înțelegem. Eu sunt deputat de Colegiul nr. 5 Gherla, în cadrul căruia mai mult de 70% din populație este populație rurală. Eu reprezint în Parlament interesele și acestei categorii de populație. Iar pentru alegătorii mei, construirea unui abator la Iclod este infinit mai importantă decât extinderea Aeroportului Cluj Napoca. Deci eu sunt obligat să lupt, în limitele competențelor mele, pentru construirea acestui abator, care constituie de altfel unul dintre obiectivele locale incluse pe agenda politică pe baza căreia am câștigat alegerile din colegiu. Pe de altă parte, un astfel de abator este vital pentru întreg județul Cluj, în prezent crescătorii de animale fiind obligați să abatorizeze în județe mai mult sau mai puțin învecinate. Cu alte cuvinte, abatorul de la Iclod, odată construit (iar întreg proiectul nu ar trebui să depățească 1 milion de euro) și-ar compensa în scurtă vreme cheltuielile, deci el este o investiție care aduce o plus-valoare imediată și ridicată prin raportare la investiția inițială. Fără să mai vorbim despre încurajarea dezvoltării acestei ramuri agricole în contextul în care nu trebuie uitat faptul că agricultura este unul dintre puținele domenii în care România mai are încă un control național asupra resurselor. În ce mă privește, intervenția mea în cadrul întâlnirii cu liderii CJ a fost perfect justificată, chiar dacă nu mi s-au dat acele asigurări pe care le speram că respectiva investiție va fi realizată anul acesta.Nu în cele din urmă (și dincolo de reacțiile presei, răuvoitoare sau nu) pot să asigur pe cei care m-au votat că voi încerca, pe toate căile legale ce stau la dispoziția unui parlamentar, pentru ca interesele lor să fie bine servite prin activitatea mea. Atât interesele lor locale (iar abatorul de la Iclod este un bun exemplu în acest sens) cât și interesele lor regionale, printre care Aeroportul Cluj Napoca și Spitalul de Urgență Cluj sunt cap de listă.

Etichete:, , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Radu Zlati, deputat de Gherla, luptă pentru un abator! | Vocea Clujului - 15 ianuarie 2013

    […] cum putem citi pe blogul galben personal, domnul deputat de Gherla, Radu Zlati, luptă pentru un […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: