Comunicat de presă Daniel Barbu: Protejarea și valorificarea patrimoniului cultural

13.07.04_Mihai_Voicu_si_Daniel_BarbuPartidul Național Liberal continuă seria conferințelor de presă în care membri ai Guvernului din partea PNL prezintă măsurile liberale aplicate în concordanță cu programul de guvernare al USL. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, și-a expus joi, 4 iulie, proiectele referitoare la protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.

La conferința de presă a participat și Mihai Voicu, vicepreședinte al PNL, care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor legate de actualitatea politică la zi.

Partidul Național Liberal și-a asumat, în cadrul Uniunii Social Liberale, o guvernare bazată pe promovarea valorilor culturale românești, pe întărirea statului de drept și pe coerență legislativă, care să elimine posibilitatea abuzurilor.

Daniel Barbu, ministrul culturii, urmărește în permanență concretizarea a două obiective esențiale: protejarea și valorificarea patrimoniului cultural. Astfel, activitatea sa din ultima perioadă s-a axat pe trei componente:

 • Redefinirea statutului de manager al instituției de cultură,
 • Reorganizarea sau crearea unor instituții culturale,
 • Susținerea turismului cultural.

În şedinţa Guvernului din 26 iunie, Ministerul Culturii a promovat Ordonanța de Urgență nr. 68/2013, care modifică şi completează OUG 189/2008, în sensul definirii mai clare a naturii juridice şi competenţelor managerului instituţiilor de cultură. În urma modificărilor aduse, managerul este ”persoana fizică care a câștigat concursul de management și a încheiat un contract de management cu autoritatea”. În continuare, se specifică: ”managerul nu este funcţionar public, nu este angajat cu contract individual de muncă şi nu are statut de funcţie de autoritate publică”. De asemenea, de acum înainte, se limitează numărul de contracte de drepturi de autor pe care le poare avea un manager al unei instituții culturale. Astfel, pot fi evitate interpretările juridice care au condus, în trecut, Agenţia Naţională de Integritate, la constatarea unor conflicte de interese în privința unor manageri.

Ordonanța din 2008 avea câteva fisuri importante pe care am încercat să le îndreptăm. Una dintre cele mai grave, cu consecințe spectaculoase în opinia publică, pentru că este vorba de mari personalități ale culturii românești, ca Mircea Diaconu sau Mihai Mălaimare, dar nu sunt singurii, au căzut victimă impreciziei cu care Ordonanța din 2008 definea managerul cultural. Au fost instituții ale statului care au interpretat într-un sens larg această imprecizie, având tendința de a asimila pe managerii culturali cu funcționarii publici și atunci au apărut, pe cale de consecință, chestiuni de incompatibilitate sau de conflict de interese”, a explicat ministrul Culturii contextul necesității unei clarificări asupra naturii profesionale și juridice a managerului instituției de cultură.

Tot în sensul unei coerente funcționări a domeniului, în ședința de Guvern din 26 iunie a fost promovată Ordonanța de Urgență nr. 72/2013, prin care anumite instituţii din subordinea Ministerului Culturii se reorganizează.

Prin actul normativ, sunt create:

 • Institutul Naţional al Filmului, prin consolidarea şi lărgirea misiunii Arhivei Naţionale de Filme
 • Institutul de Cercetare şi Formare în Cultură
 • Administraţia Fondului Monumentelor şi Siturilor istorice, o instituţie cu totul nouă, concepută după modelul National Heritage din Regatul Unit, ce va prelua în administrare monumentele istorice şi siturile arheologice aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii.

Partidul Național Liberal, partid cu o tradiție istorică îndelungată, cel mai vechi din România, alături de care s-au aflat, de-a lungul existenței sale, numeroși creatori de cultură, acționează în sensul conservării monumentelor istorice și promovării valorilor culturale românești.

Patrimoniul cultural național este de o diversitate unică în Europa, iar conservarea și promovarea sa trebuie să fie, în optica liberală, o prioritate a societății românești.

O componentă importantă este reprezentată de susținerea turismului cultural, cu atât mai mult cu cât cultura românească nu are doar o identitate națională, ci și una europeană, fiind parte integrantă a civilizației europene.

Ministerul Culturii, în baza unei colaborări cu Ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga, este în curs de preluare a domeniului public a castelului baroc de la Sâmbăta de Jos, aflat în proprietatea privată a Romsilva şi într-o stare avansată de degradare.

De asemenea, în şedinţa de guvern de astăzi, s-a aflat pe ordinea de zi un memorandum al Ministerului Culturii privind trecerea în domeniul public al statului a Muzeului Aurului din Brad şi a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii Dimitrie Leonida. În acest mod, cele două instituții sunt protejate de riscurile privatizării companiilor de stat din care fac parte cu titlu de bunuri.

Personal, sunt foarte bucuros că am putut să promovez acest memorandum (…) Sarcina pe care mi-am asumat-o ca ministru liberal, și anume de a proteja bunurile publice din  sfera care cade în portofoliul meu, cred că s-a manifestat în câteva chestiuni importante”, a declarat Daniel Barbu.

Ministrul Culturii a mai anunțat că, cel târziu la începutul lunii august, va fi pus în dezbatere publică un Cod al Patrimoniului care va reglementa situația monumentelor, muzeelor și a tot ceea ce înseamnă patrimoniu imaterial. Daniel Barbu a adăugat că acest document ar putea fi adoptat în toamnă sau până la sfârșitul acestui an.

Etichete:, , , ,

2 comentarii pe “Comunicat de presă Daniel Barbu: Protejarea și valorificarea patrimoniului cultural”

 1. pozedecat 6 iulie 2013 la 9:24 PM #

  De balariile alea cu desfintarea comisiilor zonale a monumentelor istorice vad ca tace chitic. Si de toatala umilire a specialistilor din domeniu cu asa-zisul „conflict de interese”. Apoi numirea in fruntea CNMI a unui sustinator pe fata a distrugerii Rosiei Montana prin proiectul RMGC.
  Apoi aia cu institutia „cu totul noua” de administrare a monumentelor … cum sa afirme o asemenea ineptie? Pai nu e cu totul noua, este revenirea la institutia desfiintata de pacaliciul de Paleologu in „restructurarile” alea paguboase ale pedelacilor. A nu se induce publicul in eroare, acea institutie a functionat si inainte prin definirea sa in legea monumentelor istorice – Oficiul National pentru Monumentele Istorice. Bine ca a reinfiintat-o, era aberanta comasarea in INP a acestor activitati ce tin mult cu gestiunea de contracte si de urmarire a cheltirii timbrului monumentelor istorice.

  Apreciază

 2. pozedecat 6 iulie 2013 la 9:25 PM #

  ale monumentelor

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: