O alianță pro-RMGC în Comisia pentru Roșia Montană

RMGCAzi a fost dat primul vot în Comisia pentru proiectul privitor la Exploatarea de la Roșia Montană.

Cititorii acestui blog știu că sunt un adversar al exploatării de la Roșia, cel puțin în forma în care RMGC o are în vedere. Și nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani buni. După mine istoricul acestui proiect de exploatare colcăie de nereguli, multe dintre ele cu iz penal. Proiectul nu ar fi trebuit să ajungă niciodată în fața Parlamentului, ci ar fi trebuit să moară demult, din faza obținerii avizelor. Deoarece nici un reprezentant al statului, acționând în vederea intereselor superioare ale cetățenilor, profesionist pur-sânge, nu ar fi dat vreodată, liber și neconstrâns de o forță administrativă superioară, aviz de mediu pe un astfel de proiect. Și cu asta, basta.

Și totuși un contract între părți, statul român și compania RMGC, a venit înaintea parlamentarilor. Exista deja, din păcate, precedentul în care guvernanți și-au acoperit urmele printr-o hotărâre a Camerelor. Din start cu toții am putut observa fisuri de logică juridică (ba chiar constituțională) în cadrul proiectului, fisuri care ar fi trebuit să îl facă ușor de respins. Discutând cu unii și cu alții, numărul observațiilor care ar face proiectul, în forma sa prezentată de guvern, ca fiind inacceptabil, a crescut.

Încă de la începutul lucrărilor Comisiei parlamentare dedicată Roșiei Montane, PNL și PDL s-au afirmat ca fiind împotriva aprobării proiectului de lege. PDL a refuzat să facă parte din comisie, PNL și-a trimis reprezentanții cu un mandat clar. De-a lungul timpului UDMR s-a pronunțat împotriva exploatării de către RMGC, iar poziția acestei formațiuni nu s-a schimbat. Împotrivă s-au pronunțat de asemenea și parlamentarii PPDD, dar azi, la vot, reprezentanții PPDD în comisie au votat în favoarea proiectului guvernamental – adevărat că au depus și multe amendamente, care dacă ar fi votate de către Parlament, ar face proiectul greu de acceptat de către partea canadiană. Cât despre PSD, poziția acestui partid major față de proiect este și cea a premierului Ponta, liderul partidului. Care astfel va câștiga un meci greu împotriva parlamentarului Ponta. Problema rămâne însă, chiar și după votul de azi din Comisie: ce vom vota: proiectul guvernamental sau o variantă amendată a acestuia?

Și iată că revenim la partea sensibilă a cazului. Avem de a face cu un proiect de lege care acoperă în fapt un contract între părți. Numai că una dintre aceste părți este o entitate economică privată. Așa fiind, el nu poate fi, din punctul meu de vedere, decât acceptat sau respins în integralitatea sa. Fără amendamente care schimbă voința inițială a părților, de către o entitate din afara contractului. Căci ce se întâmplă dacă el este votat cu amendamente care nu vor conveni asupra părții canadiene? Vom vota o lege, lege care acoperă un contract comercial, și vom impune clauzele acestui contract partenerului – agent economic privat? Nebunia minții.

Repet. Proiectul Roșia Montană nu ar fi trebuit să ajungă niciodată în Parlament. Dar, dacă tot a ajuns acolo, el trebuie respins fără a se încerca amendarea sa.

Etichete:, , , , , , , , ,

6 comentarii pe “O alianță pro-RMGC în Comisia pentru Roșia Montană”

  1. Ionut 17 octombrie 2013 la 3:40 PM #

    Aveti perfecta dreptate. Daca nici acum nu ne trezim, nu ne ridicam drepti pe picioarele noastre, daca nici acum nu constientizam absurdul la care a ajuns Romania, ca o companie straina sa aiba mai multe drepturi decat cetateanul roman, suntem pierduti.
    Pe Nastase l-au condamnat pentru o nimica toata. Nimeni nu redeschide insa dosarul Petrom, cel mai mare „tun” dat Romaniei pana acum.
    Regret ca am avut incredere in Ponta. L-am considerat un om tanar, neatins de morbul coruptiei, capabil sa reformeze PSD-ul. Ceea ce face el acum e o mare palma data celor care au crezut (in prostia lor) ca va moderniza Romania.
    Se spune ca invatacelul ajunge sa-si depaseasca dascalul. Si se pare ca la asta asistam acum, din nefericire…

    Apreciază

  2. berenger 17 octombrie 2013 la 6:00 PM #

    daca proiectul de lege trebuie respins sau aprobat in integralitate, solutia era asumarea raspunderii. daca se modifica, nu mai e un contract. asta-i aberatia faptului ca ponta nu are cojones si a pasat responsabilitatea parlamentului.

    Apreciază

  3. alexc 17 octombrie 2013 la 9:57 PM #

    parca vad ca la fel se intampla si in decembrie 2014. nu sebi ghita face softul electoral? e clar, crin nu intra in turul 2, il „face” din soft ghita

    Apreciază

  4. Marinela Serban 19 octombrie 2013 la 12:07 PM #

    V-am dat like, cu un amendament insa: chiar daca „PDL a refuzat să facă parte din comisie” nu am incredere in onestitatea lor! Wow, am rostit un cuvant pe care ei nu-l cunosc. Ok, imi veti spune. Nu toti politicieni din PDL, nu toti membrii acestui partid sunt de condamnat pentru ceea ce s-a intamplat inainte de 2011. BA DA! Au sustinut un partid care – din punctul meu de vedere – ne-a aruncat cu 20 de ani in urma! Orice asociere cu acest partid inseamna discreditare. Nu voi uita niciodata guvernarea lor si voi scrie impotriva-le cate zile voi avea. Imi va fi greu sa „inghit” PDL-ul dupa ce am facut neghiobia sa ma incred in partea din USL (PSD). Imi este greu sa-l vad pe Gabriel Oprea cocotat in functia de viceprim-ministru. In politica este necesar consensul, dar compromisul inseamna ceea ce este… compromis!

    Apreciază

  5. Mircea Costache-Buzău 19 octombrie 2013 la 10:07 PM #

    Ţipă Fanarul în noi. Unde am fost până acum? Ne-am aruncat în praful drumului după găleţi? Am încurajat hoţia şi escrocii şi ne mirăm că între timp nu mai avem Ţară decât o paragină devastată în care se dă lupta finală pentru aur, gaze şi câmpie. Văd că daţi şi nume ale devalizatorilor dar îi uitaţi pe alde Berceanu, Stoica, Videanu, ei fiind ca şi alde Ponta, Şova, Năstase, et co., eiusdem farinae. Aţi observat cumva că şi Băsescu şi Ponta sunt PENTRU Gold Corporation şi Chevron, dar noi „ştim” că ei SE CEARTĂ ?! Dacă nu aţi observat mai reflectaţi! Dar nu prea mult fiindcă s-a făcut târziu şi e cam beznă în viitorul României şi al urmaşilor celor mai naivi şi mai laşi dintre toţi trăitorii pe această planetă ghiorlănită de aventurierii apocalipsei.

    Apreciază

  6. pastel 20 octombrie 2013 la 9:51 PM #

    Daca PNL are optiunea clara de respingere a proiectului de lege, inclusiv a proiectului RMGC, atunci, in timpul ramas, trebuie sa faca tot posibilul sa-i atraga si pe PSD-isti, macar o parte, fiindca nu toti sustin prostia facuta de Ponta, sau impusa acestuia din afara. Daca in Parlament se obtine un vot de respingere scapa si Ponta mai usor si Guvernul la fel. Oricum trebuie anchetati toti cei care au semnat siau inlesnit contractul cu RMGC. PDL-ul are multi pioni care sint vinovati, Videanu si Berceanu fiind evident primii care trebuie cecetati. Nu cred ca Basescu nu stie si ca prin tacerea lui nu este complice. Ba chiar poate fi initiator. Mai trebuie spus ca nici in PNL nu este exclus sa fie unii care au ajutat cu stiinta sau fara la intretinerea ambiguitatii acestui contract.
    Deci domnule Radu Zlati PNL trebuie sa lupte in „intuneric” si sa cistige ! Altfel va pierde mai mult! Eu as trimite tot PSD-ul in vacanta in ziua votului! Sau in alta parte…
    Domnul sa ne dea mintea cea de pe urma, salvatoare a natiei!

    Apreciază