Cristina Pocora, despre modificările aduse Codului Penal: Este nevoie de o discuție transparentă, amănunțită, deschisă și cu argumente

PocoraPurtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, consideră că, în contextul unei rediscutări a modificărilor aduse Codului Penal în plenul Camerei Deputaților, este indicat să se ia în discuție și propunerea legislativă a Partidului Național Liberal privind abrogarea articolului 276 din Codul Penal.

„În condițiile în care proiectul de modificare a Codului Penal își urmează traseul legislativ, în contextul unei reveniri a acestuia în Camera Deputaților, ar fi indicat să se ia în considerare și propunerea legislativă pentru abrogarea articolului 276 din Codul Penal, care reprezintă o amenințare la dreptul la libera exprimare. Totodată, prin abrogarea acestui articol, se elimină orice fel de suspiciune de îngrădire a libertăţii presei. Demersul inițiat alături de colegii din PNL este în acest moment înregistrat la Senat pentru dezbatere cu numărul BP745, iar o revenire a Codului Penal în Camera Deputaților oferă premisele necesare pentru accelerarea procesului decizional în acest caz”, a precizat Cristina Pocora.

Deputatul PNL consideră că reanalizarea modificărilor aduse Codului Penal este un lucru benefic, care va aduce clarificări și va pune capăt tensiunilor create la nivelul societății. Cristina Pocora a precizat că trebuie eliminate din noul text acele pasaje care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunități.

„Modificările aduse Codului Penal au produs în ultimele zile o stare de agitație la nivelul opiniei publice, lucru care a dat posibilitatea apariției a tot felul de încercări de manipulare din partea unor personaje politice rău intenționate. PNL consideră că pentru a clarifica acest subiect și pentru a pune capăt tensiunilor create la nivelul societății, dar și la nivelul unor reprezentanțe diplomatice, este nevoie de o discuție transparentă, amănunțită, deschisă și cu argumente. De aceea, propunerea președintelui PNL, Crin Antonescu, de a se rediscuta în cadrul Camerei Deputaților a textului modificat al Codului Penal este una de bun augur.

Trebuie să eliminăm posibilitatea apariției unor interpretări care să pună într-o lumină negativă Parlamentul, instituția reprezentativă a românilor. Astfel, toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor trebuie să fie scoase din textul Codului Penal. Din funcția pe care o deținem, trebuie să fim cât mai transparenți în procesul decizional față de cetățeni și să nu ne ascundem în spatele unor decizii care pot crea controverse”, a afirmat Cristina Pocora.

Deputatul liberal a mai spus că „în același timp, nu trebuie să uităm că modificările au fost făcute cu toată buna credință și au avut la bază un temei legitim, acela de a corecta statutul parlamentarilor, care nu pot fi funcționari publici. Acest lucru a fost subliniat chiar și de către Curtea Constituțională prin decizia numărul 81 din 27 februarie 2013, care a arătat că statutul constituţional şi legal al membrilor Parlamentului, ca reprezentanţi ai poporului, este diferit de statutul funcţionarilor publici. Totodată, acest statut nu poate fi reţinut ca justificând o diferenţă de tratament juridic în raport cu celelalte categorii de persoane cărora li se aplică”.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Cristina Pocora, despre modificările aduse Codului Penal: Este nevoie de o discuție transparentă, amănunțită, deschisă și cu argumente”

  1. Ionut 13 decembrie 2013 la 2:28 PM #

    Trebuie sa recunosc ca Ponta a fost pe faza de aceasta data, referitor la replica pe care i-a dat-o reprezentantului ambasadei SUA. Nu stiu daca asa gandeste sau a spus-o din considerente pur electorale, dar a punctat.
    Dl. Antonescu a gresit atunci cand a ales sa joace cartea luptei impotriva antisemitismului, pentru ca acuzatiile impotriva lui Bolcas sunt exagerate. Ma deranjeaza scoaterea bustului lui Antonescu din curtea unei biserici ctitorite de el? Sunt antisemit! Zic ceva nasol de Goldman Sachs? Sunt antisemit!…

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: