Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, susținute în cadrul conferinței de presă de la Constanța – 7 martie 2014

Crin”Bună seara,

Mă bucur și eu să vă revăd, chiar și pe cei pe care vă văd foarte des, chiar zilnic. Îmi face plăcere, de asemenea, să fiu, din nou, alături de colegii mei liberali de la Constanța. Este o organizație de care mă leagă multe, înainte de toate faptul că aici am primit botezul, acum 24 de ani, în februarie ’90.

E o Delegație Permanentă, așa cum domnul președinte Dragomir spunea. În aceste întâlniri, la care eu am participat și zilele trecute la Bacău și la Prahova și săptămâna viitoare la Vâlcea, este vorba, sigur, de discuții politice privitoare la situația actuală și la perspectivă. Este vorba, mai ales, de discuții care țin de organizarea și pregătirea perioadei următoare, inclusiv pregătirea deja a campaniei pentru alegerile europarlamentare, care sunt obiectivul nostru numărul 1 în această perioadă, și discuțiile sunt normale.

Aș face precizarea că, pentru cei care nu știu, pentru că sunt mai tineri, pentru că, mă rog, cunosc mai puțin istoria recentă a Partidului Național Liberal, că Partidul Național Liberal nu are probleme speciale în a se adapta la situația sa actuală de partid de Opoziție.

Sigur că a fost un moment complicat, sigur că am discutat, cred, destul până a se întâmpla ce s-a întâmplat. Nu există însă convulsiile pe care unii le presupun, dramatismul, nu e vorba de eforturi pe care conducerea națională sau conducerile locale să le facă pentru a convinge oameni să nu plece. Eu cred că lucrurile acestea sunt evidente. Că este un moment în care, bineînțeles, ne reorganizăm, ne regrupăm, ne reașezăm tacticile și strategiile, asta este firesc, dar partidul are, în mod evident, eu cred că s-a și văzut acest lucru, capacitatea de a se adapta noii situații pe care n-am dorit-o, dar căreia, fără nici un fel de îndoială, îi putem face față.

Avem subiecte, sigur, de discutat mai de amploare, așa cum spuneam, cu orizont până la alegerile europarlamentare, avem subiecte imediate, la rândul lor importante.

Iată că avem un nou Guvern, într-o situație  constituțională încă neclară. Avem, se pare, de astăzi și un nou program de guvernare sau un program, în fine, un fel de program. Avem decizii de luat și la nivel parlamentar. Toate aceste lucruri sunt subiecte importante. Sunt, de asemenea, importante discuțiile despre ceea ce urmează până în perioada de la europarlamentare. Am pomenit a treia oară alegerile europarlamentare pentru a sublinia faptul că, pentru Partidul Național Liberal, aceste alegeri sunt un examen major, un examen cu încărcătură mult mai mare decât l-au avut altă dată acest tip de alegeri sau le au în general alegerile europarlamentare.

Ele sunt importante, sigur, în sine, pentru că este important ce oameni trimitem să ne reprezinte în Parlamentul European, mai cu seamă într-o perioadă în care Parlamentul European va suferi modificări structurale spectaculoase în privința componenței politice și într-o perioadă în care Parlamentul European are și va avea provocări foarte importante în față. Dar, mai mult decât atât, în scena politică românească, aceste alegeri au și alte semnificații, și alte consecințe care țin de  echilibrul politic din România și care țin, până la urmă, de alegerile prezidențiale, momentul politic decisiv al acestui an.

Încă o dată, aș vrea, în încheierea acestei intervenții, să subliniez excelenta colaborare și să le mulțumesc, în fața dumneavoastră, tuturor colegilor parlamentari din Constanța, să mulțumesc președintelui organizației, domnul Dragomir, cu care întotdeauna am avut o relație excelentă, să mulțumesc liderului grupului parlamentar din Senat al PNL și în același timp vicepreședintelui PNL, vicepreședinte executiv care are una dintre cele mai importante misiuni, și anume coordonarea activității ambelor grupuri parlamentare.

Sunt oameni importanți în conducerea PNL și cărora încă o dată le mulțumesc pentru solidaritate, pentru colaborare și pentru modul în care, și cu prilejul acestor evenimente din ultimele săptămâni, au apărat și apără culorile și identitatea PNL. Eu mă opresc aici, invit colegii mei, dacă doresc să intervină. Vă stăm probabil cu toții la dispoziție (…) și să vă răspundem la întrebări.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist:  Cum vi se pare programul trimis de Guvern în Parlament pentru că sunt chestiuni pe care le susțineați când erați la guvernare – reducerea TVA, CAS, neimpozitare profit reinvestit, dar sunt și chestiuni noi, mai ales la capitolul minorități. Cum vedeți, per ansamblu?

Crin Antonescu: Am să vă cer îngăduința să nu fac acum comentarii aplicate pentru că e un text pe care n-am apucat să-l citesc. Am văzut doar comentarii, cât am apucat să văd, în presă, asupra sa și ca atare nu mă voi adânci în comentarii. Pot să vă spun următorul lucru: că având documentul politic, acest program în față, noi vom avea, înțeleg că marți Guvernul vine și angajează răspunderea, vom avea o discuție, o analiză și vom lua o decizie, așa cum se întâmplă în situația în care Guvernul angajează răspunderea, vom lua o decizie dacă, eventual, facem noi, Partidul Național Liberal, pentru că noi putem face o moțiune de cenzură sau amendamente, dacă e cazul, și atunci sigur că ne vom motiva și această decizie.

Tot ce pot spune deocamdată, și asta e tot, e că avem dea face cu un program diferit, pentru că la început s-a vorbit, înțeleg, despre un program cam copy-paste așa, programul USL, da? Înțeleg că au apărut elemente noi, deci că n-avem de-a face cu același program din care doar literele USL să fie scoase (…). Ce mai conta încă unul (n.n. plagiat) în această țară, nu mă refer la cineva anume. Spun doar că, pe cât am observat, repet, din comentariile făcute, există la toate aceste măsuri – CAS, scutire de impozit, mărire de salariu minim și alte lucruri, reducerea TVA, măsuri importante, există, de fiecare dată, așa cum apar în multe legi românești, după caz sau în condițiile legii, dacă se va putea, dacă bugetul o va permite.

Dacă lucrurile stau așa, acesta este un aspect de discutat pentru că un program care spune asta, nu spune nimic. Există însă, înțeleg, niște cifre ceva mai precise, care țin de estimarea creșterii economice sau a inflației sau mai ales a deficitului bugetar, care ar putea să fie relevante și care ar putea, coroborate cu celelalte elemente, să ne ajute să ne dăm seama dacă avem de-a face cu un program care, așa cum am fost anunțați de premier inițial, merge, păstrează spiritul USL sau un program care s-a deplasat semnificativ în altă direcție, mai precis spre stânga.

Dar, repet, toate aceste lucruri vrem să le facem sau cel puțin eu doresc să le fac după ce voi studia acest document.

Jurnalist: Dar din câte ați văzut, comentariile pe care le-ați văzut, ar fi motive pentru o moțiune de cenzură?

Crin Antonescu: Nu pot să fac comentarii la comentarii. Aceasta este o decizie pe care și dacă aș fi citit programul, nu puteam să v-o spun pentru că este o decizie politică pe care o vom lua în grupurile parlamentare și în conducerea partidului.

Jurnalist: Cum comentați totuși că în programul noului Guvern mai mult de jumătate dintre propuneri sunt pur liberale?

Crin Antonescu: Ca pe un lucru bun, oriunde apar propuneri, fie că sunt la nivelul cel mai vag de exprimări de intenție liberale, mai ales dacă ele se referă la economie, dar nu numai, sunt de salutat. Răspândirea valorilor liberale a fost unul din scopurile noastre încă din 1990. Prezența lor în cadrul unui program socialist, e un triumf pe care cu greu îl putem descrie.

Jurnalist: Ați aflat bănuiesc despre stenogramele discuțiilor soților Tudor, e adevărat ce e acolo, discuțiile vă vizau inclusiv pe dumneavoastră. A apucat doamna senator Doina Tudor să vorbească cu dumneavoastră…

Crin Antonescu: Am văzut stenogramele. Da, doamna senator, colega mea, pentru că suntem colegi în Senat, a venit la mine la Cabinet. Am avut o discuție care, în esență, este redată destul de corect. Faptul că la vremea respectivă Guvernul luase decizia să inițieze o Ordonanță, că se oprise discutarea proiectului respectiv în Senat, nu eram foarte la curent pentru că nu eram informat atunci de intențiile Guvernului și ceea ce, în linii mari, v-am spus, redă, este adevărat.

În legătură cu acest subiect, e clar și din aceste stenograme, dar nici nu e nevoie de ele, nam fost nici între inițiatorii ordonanței, n-am încercat nici s-o blochez, la un moment dat a venit o ordonanță a Guvernului care a fost…

Jurnalist: Dar aveați cunoștință despre această dispută între domnul Rușanu și domnul Chițoiu și domnul Tudor?

Crin Antonescu: Nu, asta este o chestiune care, probabil, s-a petrecut acolo, în cadrul instituției. Partidul a făcut niște propuneri, cum se fac în mod normal, iar în conducerea partidului sau la nivelul Senatului, nu s-a discutat despre aceste lucruri.

Jurnalist: La Constanța, USL va mai exista sau colaborarea dintre PNL și PSD?

Crin Antonescu: USL nu mai există. Colaborarea dintre PNL și PSD la nivel local este strict decizia celor care sunt în administrația locală, liderilor și decidenților locali și chestiunea aceasta v-o poate spune domnul președinte Dragomir. Ceea ce pot eu să vă spun, încă o dată, este că USL nu mai există, ceea ce nu înseamnă că în anumite locuri, majorități care sunt compuse din PNL și PSD nu se pot menține, dar asta e o chestiune care ține de realitățile administrației locale.

(…)

E un principiu simplu: numirile politice – miniștri, secretari de stat și cei asimilați au plecat. Există, cred, trei excepții: la ANAF, care era membru al PNL, a refuzat să plece, a fost exclus din partid, domnul Manolescu, care a fost o propunere a PNL, dar care n-a fost niciodată membru al partidului și, ca atare, nu era legat de decizia partidului și a optat să rămână, e problema actualului ministru de Finanțe, iar mai departe, tot ceea ce înseamnă deconcentrate, prefecți care sunt funcționari publici prin excelență, nici n-au voie să fie în partid, astea sunt niște decizii care s-au făcut prin decizii, dar nu pe criterii politice, prin decizii pe care miniștrii respectivi le-au luat și bineînțeles este la latitudinea miniștrilor, a persoanelor respective dacă rămân, pleacă, dacă unii dintre ei, ceea ce nu le interzice nicio lege, sunt membri ai Partidului Național Liberal, dar nefiind acolo numiți pe criteriul politic al miniștrilor și secretarilor de stat, nu intră sub incidența acestor decizii.

Sunt atâtea cazuri în care, sub un Guvern de o anumită culoare, au existat oameni în poziții de directori sau altceva de altă culoare.

Jurnalist: Cum comentați filmul auto-televizării domnului Zgonea, în care dumneavoastră ați fost numit instabil, persoană care nu…?

Crin Antonescu: Dați-mi voie că așa ceva nu merită comentat. Titu Maiorescu, polemizând la un moment dat cu un preopinent, al cărui nume, sincer, nu-l mai rețin, ia un pasaj din articolul scris de preopinentul respectiv și spune:  Aici nu mai am nimic de spus. Orice aș spune, ar slăbi efectul. Vă spun și eu, păstrând proporțiile polemicii care nu există, că n-am nimic de comentat. Chiar ar fi păcat.

Jurnalist: Dar noua modalitate de transmitere a mesajelor, cum vi se pare?

Crin Antonescu: Nici aici n-am nimic de comentat. Fiecare transmite … noi am mai avut, gândiți-vă că am mai avut înregistrări în care domnul Geoană povestea cum l-a învățat tânărul Ponta să mintă, vă aduceți aminte? Adică asta este o chestiune de cultură media, nu comentez, nu ne privește, nu avem nici un comentariu de făcut.

Jurnalist: Cum vedeți posibilitatea ca domnul Tăriceanu să fie numit președinte al Senatului?

Crin Antonescu: Iar e o problemă care nu ne privește. Domnul Tăriceanu este independent, nu mai e membru al Partidului Național Liberal. Partidul Național Liberal va propune propriul său candidat, deși, sigur, putem estima că n-avem majoritate (…) Vom avea propriul nostru candidat. Domnul Tăriceanu nu are nici un fel de legătură. Dacă domnul Tăriceanu, într-un costumaș roșu, va fi susținut de către PSD, poate se înscrie și în PSD, este problema domniei sale, iar nu comentez chestiunea aceasta.

Jurnalist: Dar vi se pare un gest cu dedicație propunerea PSD, Călin Popescu-Tăriceanu, fost PNL…

Crin Antonescu: Am comentat destul atunci când domnul Tăriceanu a mers la Guvern, atunci când domnul Ponta, în văzul tuturor, a spus: Domnule, dacă poți să rupi, vă dau și vă fac…Am numit-o drept tentativă de mituire politică în văzul întregii țări, a eșuat, nu mai am ce comenta pentru că, după părerea mea, dacă cineva are de comentat, aceea e opinia publică, sunt oamenii interesați de politică, pe noi nu ne privește, adică PSD-ul poate să facă și înregistrări cu domnul Zgonea, poate să-l propună și pe domnul Tăriceanu, nu încalcă nicio lege, nu ne deranjează.

Jurnalist: Domnule preşedinte, din punctul dumneavoastră de vedere, ruperea USL, consideraţi că în momentul de faţă PNL are un deficit de imagine?

Crin Antonescu: Nu am făcut vreun sondaj. Dar, ceea ce mă interesează înainte de deficit sau bonus de imagine, este dacă Partidul Naţional Liberal a făcut lucrul corect, a luat decizia corectă pentru viaţa politică românească, pentru susţinătorii şi votanţii săi şi pentru sine ca partid. Şi eu, ca şi zdrobitoarea majoritate a partidului, considerăm că am făcut lucrul corect. Ce impact are în acest moment această decizie politică, care va fi efectul ei peste două luni, pentru că ştiţi foarte bine, aceste lucruri se sedimentează. Nu ştiu, nu am făcut o cercetare sociologică, dar sunt foarte optimist.

Jurnalist: Domnule Antonescu, nu a fost un divorţ amiabil ruperea USL. În avantaj cu ce aţi rămas?

Crin Antonescu: Cu ce am intrat. Noi am intrat cu tot ceea ce acest partid are, am făcut cu toată buna credinţă această alianţă grea şi, aşa cum am spus şi la Bacău îndrăznesc să spun şi aici. Rar folosesc cuvântul ireproşabil în politică, dar în ansamblu Partidul Naţional Liberal s-a comportat ireproşabil în această coaliţie. La plecare, am plecat, sau am rămas, cu ce am avut şi când am intrat. Programul nostru, valorile noastre, oamenii noştri, istoria noastră.

Jurnalist: Vorbeaţi despre propunerea pe care o veți face pentru preşedinţia Senatului. Puneţi să ne confirmaţi dacă este Teodor Atanasiu?

Crin Antonescu: Propunerea noastră va fi făcută oficial la grup după discuţii care vor avea loc acolo luni şi oricum, domnul lider al grupului de la Senat este în măsură să vă spună.

(…)

Jurnalist: Ce se va întâmpla dacă mâine CCR acceptă decizia de sesizare a PDL?

Crin Antonescu: Sincer, nu ştiu. Ne spune CCR, presupun, calea de urmat. Chiar nu ştiu. E o situaţie foarte complicată pentru că ăsta e un guvern, pentru prima oară în istorie, cred în istoria universală, investit pe datorie. Adică, o situaţie greu de stabilit în termeni constituţionali. Aşa a spus domnul Băsescu. Uite, hai, te investesc, dar îmi dai cuvântul de onoare că vii cu nu ştiu ce program. Nu mai comentez. Curtea Constituţională o să judece, o să ia o decizie, o să o explice şi dacă, de exemplu, Curtea Constituţională dă dreptate contestaţiei înaintate de un grup parlamentar, sigur atunci o să ne spună şi care sunt consecinţele, ce trebuie să se întâmple. Eu vă spun sincer, din acest punct de vedere, nu pot să înţeleg exact ce se întâmplă, cum a fost investit guvernul. Aşteptăm să vedem.

Jurnalist: În timp ce PNL era la putere eraţi împotriva traseismului politic. S-a schimbat ceva acum când aţi trecut în opoziţie?

Crin Antonescu: Am fost şi când eram în opoziţie împotriva traseismului politic, am fost pe parcursul elaborării proiectului de modificare a Constituţiei foarte hotărâţi şi la nivelul Constituţiei să frânăm acest flagel, că îl considerăm un flagel. Am prevăzut acolo această interdicţie, cum există ea pentru aleşii locali. Din păcate Curtea Constituţională între observaţiile pe care le-a făcut ne-a respins, nu spun că fără o anumită îndreptăţire, într-o anumită interpretare, dar a respins acest articol. În legătură cu situaţia de acum, eu am spus şi la discuţia din Parlament, fără să declar Partidul Naţional Liberal virgin sub acest aspect, spunând clar şi acolo, spunând clar şi aici: da, cu toţii am făcut transferuri. Din păcate, odată cu guvernul Ponta 3 avem de a face cu acelaşi fenomen din timpul guvernului Boc, cât o fi fost. Un grup masiv de parlamentari determină majorităţi împotriva votului alegătorilor. Şi am spus atunci că din păcate se crează un precedent sau se deschide o cutie a pandorei, prin care, până la alegerile parlamentare din 2016 vom fi din nou în situaţia în care grupuri de migratori să schimbe majorităţi în Parlament. Ceea ce este regretabil, dar din nefericire în această situaţie ne aflăm.

Jurnalist: PNL are în momentul de faţă uşile deschise?

Crin Antonescu: Le are, dar nu ca Guvernul. A spus domnul Ponta „hai veniţi, veniţi până luni, aduceţi ceva oameni de la liberali, vă dau posturi, rămânem cu uşile deschise” şi după ce a făcut guvernul a spus că rămâne cu uşile deschise. L-am rugat să le închidă pe timpul mersului, adică pe timp cât guvernează, pentru că ăla nu e un guvern în care în fiecare zi spun „domle dacă demiţi mâine liberalii, îi dau afară din guvern, îi bag pe alţii”. Am rugat, ştiţi, tot în intervenţia din Parlament, am rugat chiar în încheiere pe domnii guvernanţi  să fie serioşi sub acest aspect şi nu am făcut-o ironic. Partidul Naţional Liberal a avut întotdeauna porţile deschise şi nu e întâmplător cred faptul că Partidul Naţional Liberal a promovat, doar dacă uneori aveam şi remuşcări pentru asta, dar a promovat cei mai mulţi oameni, de exemplu, din societatea civilă care nu au făcut politică. Vă rog să va gândiţi numai câţi miniştri, nu doar parlamentari, am adus şi am creditat şi am susţinut. De asemenea, câţi parlamentari. Partidul Naţional Liberal are uşile deschise, dar dacă intri, în interior există nişte reguli şi în niciun caz nu e o sală de aşteptare sau o sală de trecere.

(…)

Jurnalist: Domnul Antonescu, ţinând cont de actuala situaţie, de faptul că v-aţi despărţit, aţi ieşit din USL.

Crin Antonescu: Nu, am constat sfârșitul USL, că USL nu mai există.

Jurnalist: În perspectiva a ceea ce urmează, nu vorbesc despre europarlamentare pentru că timpul e puţin cam scurt, vă gândiţi la o eventuală coagulare a dreptei în sfârşit?

Crin Antonescu: Despre orice am vorbi poziţia noatră este simplă şi este următoarea: în România de 24 – 25 de ani de acuma, există un singur partid care este, a fost şi este şi rămâne, nedezminţit de dreapta, prin program, prin origini, prin activitatea politică, indiferent că a fost la putere sau în opoziţie. Nu am avut niciodată pretenţia monopolulului. Nu am avut niciodată pretenţia că în România nu mai pot exista oameni de dreapta, grupuri de dreapta sau chiar partide de dreapta, dar nu am cumpărat, în ghilimele, niciodată ideea că cineva poate deveni în 24 de ore de dreapta, ideea că orice partid care este înfiinţat peste noapte de preşedintele în exerciţiu este de dreapta şi nici măcar faptul că oricine este împotriva PSD, este prin asta de dreapta. Deci, noi ne desfăşurăm activitatea pe dreapta în continuare. Dorim să ni se alăture sub orice formă orice, repet, persoană, grup şi la o adică partid care este adevărat de dreapta care are compatibilitate cu noi. Şi în sensul acesta, spunând că dreapta nu poate exista decât în, sau alături de Partidul Naţional Liberal. Nu dintr-un orgoliu, ci dintr-o constatare practică.

Jurnalist: Deci nu excludeţi o alianţă cu PDL sau cu alt partid mai ales că există voci că v-ar susţine într-un eventual tur doi în toamnă la prezidențiale…

Crin Antonescu: Nu uitaţi, problema noastră nu sunt alianţele. Gândiţi-vă că totuşi suntem după o experienţă recentă, avem că să zic aşa un doliu de alianţă, nu un dor de alianţă şi atât pentru europarlamentare, atât pentru toată activitatea noastră pe scena politică, cât şi pentru alegerile prezidenţiale, pe noi ne interesează cetăţenii şi alegătorii României. Ne interesează să convingem cât mai mulţi dintre aceşti cetăţeni, implicit alegători, dacă vorbim de alegători ai României, că noi îi reprezentăm, că noi ne batem pentru valorile şi interesele lor şi nu ne interesează jocuri de alianţă pe spaţiu mic cu o formaţiune sau alta. Nu avem în acest moment nicio intenţie în acest sens, nu facem din celelalte partide care sunt în Parlament, care sunt în opoziţie, care se declară de dreapta, nu am făcut după alegeri niciodată adversarii noştri, ţinta noastră. Dacă aţi observat, noi după alegeri nu am mai alimentat o polemică. Deşi domnul Blaga o dată la două zile, sau cu ce frecvenţă iese dânsul, a părut a se răfui mai mult cu noi decât cu cei care au rămas la guvernare şi o face şi acuma. Aţi văzut că grijă domnului Blaga, de exemplu, nu era ce guvern fac domnii Ponta, Oprea, Daniel Constantin, ci era să nu mai fie Antonescu la Senat. Nu sunt ţinta noastră, dar nu sunt ţinta noastră nici spre a fi atacaţi, nici spre a construi nu ştiu ce alianţe.

Jurnalist: Domnule Antonescu, în momentul în care eraţi la guvernare PNL a împiedicat sau amânat mai multe treceri a o parte din administrarea portului Constanţa la primăria Constanţa. Acum că nu mai sunteţi, domnul Mazăre a spus că îi va fi mult mai uşor să obţină acea parte din portul Constanţa. Ce părere aveţi de această trecere. Este de bun augur sau nu?

Crin Antonescu: Nu, de vreme ce ne-am opus, sigur că nu o considerăm una de bun augur. S-a discutat mult faptul că noi am făcut şi am dres împreună cu PSD şi acuma suntem supăraţi. Nu am făcut şi am dres decât lucruri care trebuiau făcute şi drese. Noi am blocat foarte multe iniţiative care nu erau în programul de guvernare, foarte multe tentative, să spun aşa, ale PSD şi reamintesc aici şi Roşia Montană şi amnistia şi graţierea şi, cu prilejul discuţiei despre descentralizare, porturile şi portul Constanţa, în principal, ca şi poliţia, ca și altele. Deci aceea a fost poziţia noastră. Nu vă ascund că s-ar putea ca domnul Mazăre să aibă dreptate, ca acuma să le fie mai uşor. Dar noi vom rămâne pe aceeaşi poziţie şi vom susţine acelaşi punct de vedere, cu aceleaşi argumente.

Jurnalist: Aţi amintit ceva mai devreme de Constituţiei. Mai vedeţi posibil un referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare?

Crin Antonescu: Da, posibil este. Sigur USL nu mai există, dânşii pesediştii vor să spună am rămas la putere, noi suntem în opoziţie. Eu nu retractez o literă din ceea ce împreună am făcut. Sigur că în unele privinţe noi am avut o poziţie, dânşii nu au susţinut-o, neavând două treimi nu am promovat-o, în altele au vrut dânşii. Dar ceea ce am convenit şi ceea ce am asumat împreună, pentru mine rămâne valabil. Este un proiect de modificare a Constituţiei pe care îl susţin în continuare. Nu ştiu ce vor face dânşii. Dinainte, referendumul, sigur că era posibil, dar era destul de puţin probabil să se reunească, în condiţiile amânării cu un an a prevederilor noii legi a referendumului cvorumului respectiv, suntem practic în aceeaşi situaţie. Eu sunt gata să mergem mai departe şi să facem referendumul, că altă soluţie nu avem.

(…)

Jurnalist: Aţi avut discuţii pentru a reorienta PNL după alegerile europarlamentare către grupul PPE?

Crin Antonescu: Nu, nu am avut discuţii.

Jurnalist: E o întreagă istorie în România de la vizita dumneavoastră la Bruxelles, că se poartă asemenea discuţii cu PPE.

Crin Antonescu: Nu, eu de fiecare dată când am avut aceste vizite, oficiale cel puţin, am spus clar ce caut acolo, cu cine mă întâlnesc, care e scopul. Niciuna dintre ele nu a fost vreo întâlnire cu PPE. Şi nu am avut discuţii cu PPE, în sensul de instituţie PPE, pentru acest scop sau pentru altceva. Că îl cunosc de mulţi ani şi că am avut discuţii sau întâlniri cu domnul Lopez care e secretarul general al PPE, sau cu alţi oameni din PPE, asta e o altă chestiune. Nu am discutat, am precizat foarte clar că nu s-au purtat şi nu avem această iniţiativa. Acum suntem unde suntem şi participăm la alegeri. Că există o discuţie şi că există de mulţi ani de zile, culmea, dinainte de a intra domnul Băsescu în PPE, discuţia despre compatibilitățile structurale, programatice, doctrinare între Partidul Naţional Liberal din România şi PPE, mai curând decât ALDE, asta e o discuţie care se poartă, dar în acest moment am clarificat lucrurile. Nu am purtat astfel de discuții, nu am mandatat pe nimeni să le poarte și cred că lucrurile sunt clare.

Jurnalist: Veți vota moțiunea depusă de PDL?

Crin Antonescu: Nu poate depune moțiunea PDL.

Jurnalist: Veți susține?

Crin Antonescu: Deci nu avem ce vota.

Jurnalist: Poate obține și semnături de la dumneavoastră.

Crin Antonescu: Lucrurile sunt simple. Deci, dacă noi nu semnăm pe moțiunea domnului Blaga sau a PDL- ului, nu există moțiune de cenzură. Domnul Blaga a spus că a depus o moțiune de cenzură, ceea ce nu poate să facă, a dat să inițieze, că nu are voturi. Dacă noi socotim că trebuie făcută o moțiune de cenzură, nu ne ducem sa o semnăm pe aceea, o facem noi, moțiune de cenzură pentru că noi putem face. Dacă socotim că nu este cazul de moțiune de cenzură, sigur că nu ne ducem să o votăm pe aceea și nu vom avea ce vota.

(…)

Jurnalist: Ce părere aveți despre subiectul monden al acestei săptămâni, despre grațierea lui Gică Popescu?

Crin Antonescu: Dar nu este chiar monden.

Jurnalist: Ce părere aveți despre părerea premierului, indecis ca cetățean și ca premier?

Crin Antonescu: Foarte pe scurt, nu mi se pare un subiect monden. Am văzut o discuție care din nou s-a deturnat. Unu, nu are a face nimic eventuala grațiere individuală a cetățeanului Gică Popescu sau a oricărui altcuiva cu legea grațierii și amnistierii, nimic comun. Doi, faptul că am dat o declarație de suport public pentru eventuala idee de grațiere, că este o procedură complicată aici, a fost doar un semnal public dat în nume personal, nici măcar în calitate de președinte al partidului ci pur și simplu de fost ministru al Sportului, care am cunoscut și mai aproape activitatea acestui mare sportiv, și prin care am spus, prin acest semnal, un singur lucru. Domne, dacă tot există procedura și legea grațierii, uite, îmi pare un caz în care procedura se poate folosi. Pentru că acest om, și nu alții, a adus și servicii și servicii importante acestei națiuni. Prin asta nu am spus că Gică Popescu este nevinovat, că Gică Popescu este deasupra legii, că Gică Popescu trebuie să fie absolvit de ceea ce a făcut. Nu am făcut nici un fel de declarație pe timpul îndelungat al procesului lui Gică Popescu, nu am făcut nicio referire la sentință, nu am pus în discuție nimic, am spus doar acest lucru, că dacă s-ar lua această decizie, pe care nu o poate lua după cum știm, conform Constituție și legii, decât președintele. Eu unul aș fi de acord cu ea și din punct de vedere public, susțin un asemenea demers, dar el este complicat are niște pași juridici și nu este vorba aici de a ridica pe cineva deasupra legii. Pentru că dacă asta ar fi interpretarea atunci nu ar mai exista nici în România, nici în alte părți, legi ale grațierii, procedura grațierii. Nu înseamnă că ridici pe cineva deasupra legii.

Jurnalist: Deci, în calitate de fost ministru susțineți că cineva poate fi iertat atunci când încalcă legea dacă este un simbol național?

Crin Antonescu: Nu cineva. Gică Popescu, anume, acest om, în această situație, exact așa cum au mai fost grațiați oameni, dar nu știm cum îi cheamă, din diferite motive. Ion Draică, iată, un alt mare campion.

Jurnalist: Președintele grațiază în cazul de situații materiale precare sau de sănătate.

Crin Antonescu: Dacă se va solicita grațiere, pentru că aici știți, că numai anumite persoane o pot solicita. Dacă se va face procedura și ajunge la domnul președinte Băsescu anume, dacă nu îl va grația pe Gică Popescu nu o să-l critic, dacă îl va grația pe Gică Popescu, nu o să-l critic. Din punctul meu de vedere dacă tot avem grațierea iată, Gică Popescu este un caz care ar merita-o, este o părere care nu angajează partidul, care nu face presiune nici asupra domnului Băsescu, nici asupra justiției, nici asupra nimănui.

Jurnalist: Deci, dacă ajungeți la Cotroceni, îl grațiați?

Crin Antonescu: E, haideți că? Nu are nici un rost să discutăm asta. O să discutăm atunci.

Jurnalist: Credeți că legea grațierii și amnistiei, aceasta propusă acum va trece având în vedere noua majoritate?

Crin Antonescu: Nu pot spune, în legătură cu asta, cred sau nu cred, pot spune doar mă tem, sunt circumstanțe cum se spune în fotbal circumstanțe de penalti, sunt circumstanțe favorabile să treacă. Pentru că știu poziția UDMR-ului în legătură cu ea, știu poziția celorlalte componente ale actualului arc guvernamental, ceea ce este sigur este că Partidul Național Liberal a fost împotrivă și va rămâne împotrivă.

Jurnalist: A fost o promovată de un deputat de Constanța.

Crin Antonescu: Asta nu are importanță. Nu, ca să fim corecți și Mădălin Voicu și Nicu Păun, dar proiectul inițial avea o destinație precisă pe care acești doi oameni au făcut-o mai ales pentru reprezentanții unei comunități aflați în situația asta. La ea s-a venit cu amendamente din partea PSD și cu susținerea UDMR care au schimbat total sensul legii, adică au extins-o în așa fel încât, părerea mea este că nici Mădălin Voicu și nici Nicu Păun nu sunt responsabili de extinderea care s-a dat.

Jurnalist: Deci vă este teamă că va trece?

Crin Antonescu: Da, există posibilitatea, există majoritatea.

Jurnalist: Cu ce repercusiuni?

Crin Antonescu: Să nu punem răul în față, totuși, discutăm atunci. Mulțumesc.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, susținute în cadrul conferinței de presă de la Constanța – 7 martie 2014”

  1. chioru 8 martie 2014 la 1:42 AM #

    daca pesedistii aproba gratierea si amnistia, ar trebui ca romanii sa iasa in strada si sa lupte. nesimtirea pesedistilor ar putea genera un imprevizibil euromaidan la bucuresti cu lupte de strada. nu poti lasa mafiotii in libertate pentru ca asa vrea psd.

    Apreciază

  2. chioru 8 martie 2014 la 4:22 PM #

    se intrevede un cuplu la prezidentiale ponta presedinte , tariceanu premier psd. pnl trebuie sa-si calibereze mesajul pentru aceasta situatie. tariceanu e doar un vierme tradator vandut bolsevicilor din psd. pnl trebuie sa fie violent milintant impotriva psd. tarcieanu e doar un mizerbil bolsevic antipatic sluga a comunistilor din psd. un limbric al psd-ului.

    Apreciază