Discursul președintelui PNL, Klaus Iohannis, cu prilejul desemnării sale drept candidatul ACL la alegerile prezidențiale

klaus iohannis”În primul rând, mulțumesc pentru desemnare. Mă simt onorat. Mulțumesc tuturor colegilor și în primul rând lui Vasile Blaga pentru că am avut tăria împreună și în pofida tuturor adversarilor noștri să respectăm calendarul pe care ni l-am propus în luna iunie, atât în ceea ce privește fuziunea celor două partide, constituirea alianței electorale, cât și desemnarea candidatului la președinție. Îi mulțumesc în special lui Cătălin Predoiu pentru eleganța cu care s-a bătut în acest proces de desemnare și sunt convins că va fi un important susținător al candidaturii mele.

Mă uit în sală și realizez că suntem cea mai puternică echipă politică din România! Sunt onorat că această echipă puternică m-a ales pe mine pentru candidatura la funcția supremă în stat. În această construcție sunt personalități care au făcut ceva pentru România și care sunt convins că mă vor sprijini și vor vorbi în favoarea candidaturii mele. În această echipă sunt peste 1500 de primari de municipii, orașe și comune, sunt președinții noștri de consilii județene, sunt mii de aleși locali. Cu această forță nu avem voie să nu câștigăm alegerile prezidențiale!

Președintele care va fi ales în noiembrie își va prelua mandatul în zilele aniversării a 25 de ani de la victoria Revoluției Române din 1989. Momentul are o încărcătură simbolică. Este timpul să tragem linie, să vedem cum a evoluat democrația și societatea românească. Dar este și timpul unui nou început. Să dăm o perspectivă națiunii, să-i dăm un nou proiect de țară, să-i dăm un nou model de politică și de exercitare a funcției prezidențiale.

Apropo de cei 25 de ani care au trecut de la revoluție, vreau să fac aici o mențiune și să vă aduc încă o dată mulțumiri. Este pentru prima dată după 25 de ani când o structură politică de asemenea anvergură desemnează pentru funcția supremă în stat un candidat cetățean român, dar aparținând unei minorități etnice. Și asta în pofida unei propagande necinstite și perverse pe care adversarii noștri au pus-o în mișcare în ultimele săptămâni. Este un semnal important, care arată maturizarea democrației românești, faptul că începem să fim o societate liberală, o națiune de cetățeni.

Eu vin de la Sibiu, din administrația locală. Unii îmi spun că nu sunt parte a jocului politic de aici din București și nici nu doresc să fiu. Vă spun direct, vin din administrația locală spre președinția României pentru a schimba regulile jocului politic de până acum. Vreau să cred că la 25 de ani după Revoluția Română putem reda cetățenilor acestei țări încrederea că politică poate să producă efecte pentru ei și nu este doar o mașinărie de măcinat vorbe goale și de satisfăcut interese personale sau de grup.

Vin de la Sibiu în București pentru a reda cetățenilor țării mele încrederea că se poate, România poate mai mult, că România poate mai bine!

Aud foarte des că „în România nu se poate, că la noi e altfel”. Eu nu cred în mitul că România este o excepție. Am intrat în cursa prezidențială și voi participa la aceste alegeri cu ferma convingere că și în România se poate. România nu este altfel decât statele europene, România poate fi o națiune la fel de prosperă și de respectată. Nu spun acest lucru ca un slogan, ci mă bazez pe un exemplu foarte concret.

Sibiul pe care l-am condus ca primar din anul 2000 este dovada vie că și în România se poate: se poate o administrație corectă și eficientă. Se poate face politică decent, fără scandaluri și înjurături. Se poate construi consens în jurul unor obiective comune. Se pot crea locuri de muncă, aduce investiții și genera prosperitate. Se poate promova educația și cultura. Poate exista solidaritate și toleranță în diversitate.

Dacă se poate în Sibiu, se poate în toată România, în fiecare oraș și comună din fiecare județ al acestei țări. Dacă am putut să fac aceste lucruri pentru Sibiu, am convingerea că le pot face pentru toată România.

Viziunea mea este aceea a unei Românii cu adevărat occidentale.

Președintele României, dincolo de prerogativele sale strict constituționale, are o influență majoră asupra climatului general din societate.Nu putem avea o administrație corectă și eficientă, dacă în fruntea sa este un președinte corupt, necinstit, care se gândește nu la interesul public, ci la cel al baronilor sau găștilor de partid.

Nu putem avem o societate așezată și solidară, dacă cel menit a o conduce generează conflict, ură și scandal.

Nu putem avea o societate bazată pe valori și în care oamenii pregătiți sunt promovați, dacă în fruntea sa este un președinte fals și incompetent.

Tocmai de aceea eu vă spun care este viziunea mea: Președintele trebuie să fie mediator și integrator, capabil să genereze consens între instituții și în societate. Dar aceasta nu înseamnă că vom transforma președinția într-o instituție slabă. Președintele trebuie să fie ferm în fața derapajelor de la statul de drept și exceselor politicienilor.Și credeți-mă că voi fi ferm.

Și mai presus decât orice,președintele trebuie să fie el însuși un model de onestitate, de echilibru, de bună-credință, de comportament. Nu poți să ceri unei societăți o anumită ierarhie de valori, dacă tu prin conduita ta, prin oamenii care te înconjoară și pe care îi numești în funcții publice încurajezi non-valoarea, agresivitatea, scandalul. Vreau mai puțin spectacol, mai puțină gălăgie și mai multă seriozitate în exercitarea funcției de președinte.

Întrebarea este ce vrem. Vrem ca după un deceniu de conflict și scandal să avem un deceniu de corupție, răzbunare și incompetență? Eu le propun românilor un deceniu de prosperitate și stat de drept.

Și mai este un lucru. Cred că e nevoie de mai mult respect. De respect între noi. Nu o să mă auziți pe mine adresându-mă primului-ministru altfel decât cu apelativul „domnule”, chiar dacă suntem adversari. Reinventarea respectului în viața publică mi se pare esențial pentru că de aici pleacă respectul pentru instituții și în ultimă instanță respectul față de cetățean. Și, mai ales, nu putem cere nimănui în lume să ne respecte, dacă nu ne respectăm noi înșine.

Noul model de politică pe care îl doresc pentru instituția prezidențială este acela al respectului și seriozității, al competenței și rezultatelor.

Președintele României nu decide în mod direct nici guvernarea, nici politicile publice. Dar aceasta nu înseamnă că el e în afara dezbaterii care privește direcția economiei și societății românești. Eu cred că în următorii 10 ani președintele României are datoria de a se implica, de a construi dezbatere și consens în jurul unor teme mari care privesc reformele nefinalizate din societatea românească: regionalizarea și descentralizarea, economia, marile sisteme publice cum ar fi sănătatea, educația și pensiile. Aceste reforme au fost mereu începute, dar niciodată terminate, în principal din rațiuni electorale. Sau pentru că în locul unei abordări consensuale, au pornit de la una conflictuală. Misiunea președintelui este de a găsi numitorul comun în ce privește aceste reforme, de a pune la masa dialogului pe toți cei interesați, nu de a genera tensiune în societate pe aceste teme.

Desigur, viziunea mea va fi prezentată în curând în detaliu în programul prezidențial.

Un lucru mai vreau însă să spun în finalul acestei intervenții și vreau să-l spun apăsat: sunt două zone în care ca președinte al României voi garanta parcursul de până acum și voi apăra împotriva tuturor ceea ce s-a realizat în ultimii ani. Prima zonă privește politica externă și opțiunile noastre fundamentale: parteneriatul strategic cu Statele Unite, apartenența noastră la NATO și la Uniunea Europeană. Putem discuta amănunte, proiecte, despre creșterea calitativă a participării României în aceste mecanisme, dar direcția României spre vest, spre occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile.

A doua zonă priveșteindependența justiției și funcționarea corectă a acesteia. Este fără îndoială un câștig al ultimilor ani, un câștig care trebuie apărat și consolidat. România occidentală nu poate funcționa fără o justiție cu adevărat independentă, chiar dacă ea îi atinge pe politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obișnuit să folosească funcția publică în interes personal. Președintele României va fi principalul garant că acest proces este ireversibil.

Sunt foarte determinat să câștig această bătălie! Voi avea în spatele meu nu doar marele partid al dreptei, nu doar pe cei care cred în valorile dreptei, ci pe toți cei care nu vor să trăiască într-o România feudală, a baronilor, măcinată de corupție și dezbinată de scandaluri.

Știu că după atâția ani de promisiuni neonorate, de dezamăgiri, românii poate și-au pierdut interesul, speranța și entuziasmul. Le cer acum să dea încă o șansă, nu mie, Klaus Iohannis, ci nouă tuturor. Să ne dăm șansa de a fi o națiune unită, respectată și prosperă! O națiune cu adevărat occidentală!”

11 august 2014                

Etichete:, , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “Discursul președintelui PNL, Klaus Iohannis, cu prilejul desemnării sale drept candidatul ACL la alegerile prezidențiale”

 1. Ivi 11 august 2014 la 7:10 PM #

  Daca doar il citesc pe site – discursul e OK …insa poate el spus in fata alegatorilor starni emotia pozitivă si să scoata lumea la vot?

  Apreciază

  • Radu Zlati 11 august 2014 la 9:14 PM #

   probabil că nu. La asta mai trebuie lucrat 😛

   Apreciază

 2. Anca Dragomirescu 11 august 2014 la 7:21 PM #

  Am rugamintea sa ii spuna cineva domnului Johannis ca la noi – la popoarele latine – e cu spectacol si cu galagie fara ca asta sa fie vreun defect. E pur si simplu o caracteristica. Dar nicidecum nu e cu liniste. Iar spiritul acesta nu a facut rau nici Italiei si nici Frantei. Spectacolul si galagia se leaga oarecum de creativitate. Iar creativitatea a dus la prosperitate acestor state cu locuitori latini. Ne cerem scuze ca avem alt temperament si nu vrem sa ne aliniem. Ne cerem scuze Ca n aste maini mai curge un sange de roman.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: