Crin Antonescu la Realitatea TV – extrase

CrinÎnfrângerile lui Antonescu

Dacă vorbim despre înfrângeri, o formă de înfrângere a fost aceea, când a doua zi, după decembrie 2012, Victor Ponta a decis ceva nepermis, să încheie un pact de coabitare cu un om împotriva căruia cerusem un vot.

Poziția de candidat al PNL la alegerile prezidențiale

Dacă eu nu sunt candidatul PNL, avem o responsabilitate a membrilor PNL, om cu om pe care ei au luat-o.

Eu nu am plecat nicăieri, am renunțat la președinția PNL, pentru că am luat un scor cu mult, inacceptabil de mult sub ținta fixată. Atâta am făcut. M-am angajat că voi obține 25% și am luat 15%. Partea a doua, cu candidatura la președinție, văzând ce urmează să se întâmple, am anunțat că nu mai candidez, după care, am revenit, am zis, Nu domnule, în momentul în care niște oameni și-au anunțat dorința ca eu să candidez, am spus Revin, sunt dispus să-mi asum candidatura. Faptul că atunci când s-a decis candidatura pentru Klaus Iohannis, 50 de oameni au lipsit din cei 200 care sunt conducători ai PNL, asta îmi spune ceva și mă face să mă bucur, că am venit și am spus că de data asta nu mai iau pe umerii mei o decizie, ci sunteți voi. Acum se prea-poate ca decizia de a-l desemna pe Klaus Iohannis la președinția PNL să fi fost cea bună.

Participarea la alegerile prezidențiale

Nu sunt și nu voi fi un candidat la președinție, nu sunt și nu voi mai fi președinte de partid.

Exclud o candidatură independentă, respect decizia partidului din care fac parte. În materia de a dilua răspunderi, de a le arunca pe umerii altora, am văzut atâtea în politica românească în 20 de ani. Multe minciuni care s-au așezat.

Eu exclud o candidatură independentă, sunt membru al PNL, mi-am manifestat preocuparea pentru destul acestui partid. Nu se poate candida la președinția României independent.

Nu. Categoric, nu (nu mă voi implica în campania pentru susținerea lui Klaus Iohannis, n.red.). PNL a făcut nişte sondaje de opinie. Trei oameni foarte serioşi dintre conducătorii PNL s-au ocupat personal de executarea – nu le-au făcut ei – aceste sondaje au fost cât se poate de credibile, au crezut atât de mult în ele – vorbim elegant, dar ce mai contează, doar suntem în junglă – ele au fost şi publicate înainte să se ia decizia, lucru care nu s-a întâmplat la alte partide care se respectă. Şi sondajul era îngrozitor, scorul meu politic, de susţinere, era unul extrem de mic, mai mic decât al doamnei Udrea, al domnului Băsescu, decât al tuturor domnilor care se pot imagina. /…/ Câtă vreme avem o realitate cu un astfel de sondaj, înseamnă că eu sunt personajul a cărui alăturare de candidatul creditat (Klaus Iohannis – n.n.) trebuie evitată. În sensul acesta vorbesc de faptul că eu în mod responsabil nu voi sări în cârca acestui candidat pentru a-l trage în jos, pentru a-i diminua imaginea, a-i fi asociată figura lui cu un om care are atâta ostilitate, impopularitate, precum arăta sondajul respectiv. Îmi văd de treaba mea, încerc să nu asocieze omul când se duce să voteze Iohannis, să uite de mine, ca nu cumva să se răzgândească.

Am încredere că domnul Iohannis se poate bate cu Victor Ponta. Că vom avea o finală Ponta-Iohannis e clar, nu știu dacă domnul Iohannis e cel mai puternic adversar al lui Ponta, dacă e mai puternic decât Ponta însuși.

Antonescu – pe cine votează

Eu sper ca toți candidații să fie sănătoși, apropo de domnul Stolojan. Eu nu sunt nici piesă de schimb, nu schimbi candidații precum cauciucurile. Un candidat la președinție este un om care poartă mai mult decât îi poate da un partid, pentru că el trebuie să vină cu ceva în fața unei națiuni întregi.

Domnul Cristian Diaconescu e un om pe care îl prețuiesc, un om cu știință de carte, un om agreabil, dar nu este făcut pentru aceste lucruri. Dar nu înțeleg ce te poate determina să intri în aventuri din astea cu congresul PSD, cu fuga la UNPR, cu fuga la Băsescu. Ne face bine competiția asta, Elena Udrea, Monica Macovei. Întrețin moralul cetățenilor, ne mai descrețim frunțile. Îmi place ce face Ioan Ghișe. E corect. Un singur lucru aș vrea să aflu, de la Andreea Pora, de la Sorin Ioniță, ce îi identifică pe doamna Udrea, pe domnul Băsescu, ca reprezentanți ai dreptei. Că au tăiat salarii? Falsează de ani de zile în România! Nu văd niciun candidat de dreapta în România. Poate să fie Iohannis, nu știu. Eu nu contest dreptul doamnei Udrea de a fi un om politic tenace, bătăios, dar de ce îmi e servită ca dreapta?

Românii știu ce votează în cazul lui Victor Ponta, da și nu îl votez. În cazul lui Klaus Iohannis, nu și nu știu. Pe domnul Iohannis l-am invitat în partid și am vorbit despre posibilitatea ca domnia sa să preia partidul în cazul în care nu facem 20%. Și am vorbit despre varianta Klaus Iohannis – prim-ministru. Președinte e cu totul altceva. Eu în proiectul Iohannis nu am vorbit niciodată președinte de România. Nu am spus că nu îl votez, nu îl cunosc. Nu e exclus să-l votez. Pe Victor Ponta sigur nu-l votez. Dacă aveam elementele să-l votez pe Ponta președinte, USL nu se rupea. Domnul Ponta este după toate datele, urmașul cel mai potrivit al lui Băsescu.

Despre relația lui Ponta cu Băsescu

A fost un compromis de zi cu zi pe care Pactul de Coabitare l-a presupus și care se desfășoară zi de zi. Nu neapărat explicit.

Victor Ponta e primul băsist al ţării. Sunt foarte atent la puiuţul băsist care e Victor Ponta sub perdeaua injuriilor care se schimbă zilnic între cele două Palate.

Victor Ponta s-ar putea să fi crescut mai mult la şcoala lui Traian Băsescu, decât la şcoala lui Traian Băsescu.

Domnul Ponta este după toate datele, urmașul cel mai potrivit al lui Băsescu. Victor Ponta este primul basist al tarii. Eu sunt cel mai critic adversar al lui Traian Băsescu. Dar încerc sa nu fiu idiot.

Intre Traian Băsescu si Victor Ponta, Ponta e mai periculos, pentru ca vorbim de viitor. Traian Băsescu nu a acceptat niciodată pluralismul, îl înțeleg parțial, e un comandant de vapor, nu a acceptat alternativele.

Romania lui Băsescu va fi Romania lui Victor Ponta. Romania lui Ponta va fi ca asta. Nu va fi bine.

Despre procesului lui Voiculescu și Antena 3

Am urmărit finalul procesului Voiculescu. Există oameni, trustul de presă Intact, care susțin că am avut un proces politic, o încălcare a statului de drept și că astăzi Dan Voiculescu, Pantiș, Mencinicopschi sunt deținuți politici. Asta nu e o chestiune de joacă. Fie procesul Voiculescu a fost un proces conform statului de drept, fie nu. Eu nu știu care din două. Dar dacă nu, avem o problemă cu funcționarea statului de drept. Dacă asta se întâmplă la doi ani după ce avem o guvernare care aparține une anumite forțe politice, în care ministrul Justiției aparține aceleiași forțe politice, atunci nu putem spune că premierul nu are o responsabilitate, dacă avem un proces politic în cazul Voiculescu. Dacă DNA, conducerea Parchetului sunt băsiste, atunci există o responsabilitate majoră a lui Victor Ponta, a puterii care nu se află în mare măsură la Traian Băsescu. Dacă în România avem a ne teme că schimbarea actualului președinte cu anume altul ar putea duce la dispariția unui stat de drept, a unei justiții corecte, avem o problemă a actualui președinte.

Fie procesul Vociulescu a fost perfect în regulă, corect, în conformitate cu normele judiciare și atunci am încheiat discuția, fie nu. Dar dacă nu, înseamnă că avem o probelemă gravă cu funcționarea sistemului judicar în România. Și dacă asta se întâmplă, după doi ani și jumăte în care guvernul aparține unei forțe, majoritatea parlamentară aparține aceleiași forțe, minstrul Justiției aparține aceleiași forțe, numirea șefilor parchetrlor aparține aceleiași forțe poltice nu putem spune că acele personaje, cum ar fi prim-ministrul, nu au o responsabilitate, dacă am un verdict politic în procesul Voiculescu.

Eu cred că un trust de televiziune, libertatea presei este în pericol. Nu doar Antena 3. Îi apreciez pe oamenii care au mers la miting. Antena 3 a ales să identifice puterea doar la Traian Băsescu, Antena 3 se face că nu vede dacă avem un proces politic, astea se întâmplă în vremea în care de doi ani și jumătate, Victor Ponta deține puterea guvernamentală, legislativă și ministrul Justiției.

Surse:

 

Etichete:, , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Crin Antonescu la Realitatea TV – extrase”

  1. Ivi 19 august 2014 la 7:43 PM #

    DA…in sfarsit un „Crin” stralucitor ! …ce pacat ca nu a vorbit astfel si in timpul campaniei electorale de la europarlamentare

    Apreciază

  2. mariuss 19 august 2014 la 10:47 PM #

    Dar il asculta cineva in campania aceea? Toate posturile teve si publicatiile se ocupau de cum se mai balacareau coabitacii,Crin nu avea loc pe niciunde,iar in timp ce strabatea tara sa faca campanie,NU pentru el,pt.partid,pentru viitorul partidului,acela de a fi de sine statator,PRIN EL INSUSI , „prietenii” se ocupau de ce-o sa faca dupa 25 mai,cum sa-si pastreze functiile ,ba chiar sa dobandeasca altele mai importante,de tot felul de combinatii ce se vor dovedi toxice si perdante.CA SA CONDUCI UN PARTID,TREBUIE SA TE ASCULTE CINEVA,CEI CARE TI-AU PROMIS CA-TI VOR FI ALATURI SI VOR LUCRA IN ECHIPA LA PROIECTUL UNUI PNL PUTERNIC SA PUNA SI EI UMARUL LA TREABA,NU SA TOT PRIMEASCA, CI SA MAI SI OFERE!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: