Andrei Tiut (Civitas Politics): 19 întrebări pentru prezidențiabili

tiutAvem, așadar, 19 întrebări pentru prezidențiabili. Ca și în runda trecută nu pretindem că avem o imagine completă a lucrurilor pe care trebuie să le aflăm de la un viitor președinte. Dar ele reprezintă un bun start.

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit și sunt nominalizați mai jos. Pentru prezidențiabilii care ar binevoi să răspundă, țineți cont că întrebările pornesc de la viziuni asupra funcției care nu sunt neapărat identice între cei ce întreabă. Dumneavoastră răspundeți vă rog pornind de la viziunea care vă animă. Răspundeți acestor întrebări unde doriți, dar dați un semn că ați răspuns ca să știm.

Atribuții și reprezentare internă

1. [Sorin Cucerai] Veți fi Președintele tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie, de limbă vorbită, de gen, de orientare sexuală, de stare socială, de stare de sănătate, de vârstă și așa mai departe?

2. [Andrei Tiut] Vă rog să menționați care sunt în opinia dvs:

– Principalele atribuții ale președintelui pe care acesta le exercită în mod activ în funcție de opțiunile și opiniile sale de oportunitate

– Principalele atribuții pe care acesta le exercită formal, exercitând mai mult un control ultim de legalitate („ca notarul”)

– Principalele non-atribuții ale președintelui, adică lucruri care i se cer uneori președintelui dar pe care acesta nu poate/nu ar trebui să le facă.

3. [Andrei Tiut] Ce este națiunea, din perspectiva instituției Președintelui României?

4. [Andrei Panțu]

Sunteți de părere că este cazul să promovai/promulgați ca președinte revizuirea Constituției, ȋn sensul clarificării articolului 95 referitor la suspendarea din funcție a președintelui, precum și a articolului 103 referitor la desemnarea premierului?

5. [Horia Pană] Sesizați necesitatea unei legiferări sau a unei modificări legislative. Cum veți proceda, ținând cont de prerogativele și rolul președintelui?

Funcționarea instituțiilor

6. [Andrei Tiut] Din consultările preliminare nominalizării candidatului pe poziția de prim-ministru, reiese o majoritate parlamentară care susține un candidat despre care dvs personal aveți o părere proastă. Cum procedați:

(a) numesc acea persoană drept candidat

(b) încerc să conving majoritatea să renunțe, dar, dacă nu renunță, numesc acea persoană drept candidat

(c) numesc un alt candidat despre care cred că ar putea, totuși, să negocieze o majoritate

(d) numesc candidatul cel mai bun, indiferent de sprijinul parlamentar

7. [Andrei Tiut] În interpretarea dumneavoastră, este acceptabil, conform Constituției ca un președinte să susțină un anumit partid și/sau o anumită facțiune în interiorul unui partid și/sau o anumită idee în interiorul unui partid?

(a) Da

(b) Nu

Dacă da, presupunând că vă veți afla în situația să mediați între acel partid/guvernul acelui partid și alte instituții/societate, cum veți exercita această mediere?

8. [Codru Vrabie] Ce planuri aveți pentru revizuirea Constituției, mai ales în privința avocatului poporului, justiției, bugetului și separației puterilor în stat?

9. [Andrei Tiut] Modul în care SRI și alte servicii secrete vi se pare satisfăcător? Dumneavoastră, personal, cum veți asigura supravegherea serviciilor secrete în acest sens. [A se răspunde în limbaj natural, fără expresia „conform legii”]. Care sunt condițiile în care cetățenii sunt îndreptățiți să acceseze datele personale prelucrate de serviciile secrete.

Teme sectoriale

10. [Sorin Cucerai] Temele de pe agenda publicului sunt, de câțiva ani, aceleași: sărăcia, locurile de muncă, sănătatea (sau, rareori, în alte cercetări, corupția). Temele astea apar în toate cercetările, indiferent că sunt publice sau doar pentru uzul intern al partidelor, și indiferent dacă sunt realizate de institute din țară sau din afara țării (vezi, de exemplu, Eurobarometru). În calitate de mediator între stat și societate (art. 80, alin. 2 din Constituția României, ce anume veți face pentru că temele de pe agenda publicului să fie soluționate de către Guvern și Parlament?”

11. [Codru Vrabie] Ce planuri aveți, cum vă gândiți să abordați chestiunea regionalizării, dacă vi se pare o prioritate?

[Grațian Mihăilescu] Care este strategia dumneavoastră în ceea ce privește regionalizarea/descentralizare? Credeți că este nevoie de o reforma administrativă, prin care administrația să devină mai competentă? Cum s-ar realiza acest lucru din perspectiva dumneavoastră?

12. [Marina Ștefan] Considerați fracturarea hidraulică ca fiind o problemă de securitate națională? Dacă da, sunteți interesat în susținerea și promulgarea unei legi de interzicere a fracturării hidraulice de mare volum, pe baza imensului volum de studii peer-reviewed existent deja?

13. [Andrei Panțu] Sunteți de părere că este cazul să promovați ca președinte strategii pentru modernizarea mediului rural?

Administrația prezidențială

14. [Codru Vrabie] Cine vă vor fi consilierii, dacă ajungeți la Cotroceni?

14. [Andrei Tiut] Care este dimensiunea optimă a Administrației Prezidențiale?

Buget:…

Personal (excluzând funcțiile administrative):…

Reprezentare externă

16. [Codru Vrabie] Cum vă pregătiți pentru președinția rotativă a UE, în semestrul 2 din 2019, care va fi afectat și de campania prezidențială de la noi, și de constituirea unei noi Comisii Europene?

17. [Codru Vrabie] Cum veți gestiona prezenta la Consiliul European, din punct de vedere al relațiilor președinte-premier?

18. [Marina Ștefan] Cum veți aborda negocierea următoarelor tratate

 • TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)

 • CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement)

 • TiSA (Trade in Services Agreement)

Opinia mea este că exista clauze oneroase și non-democratice incluse. Ca urmare, dacă acele clauze nu sunt excluse, tratatele nu trebuie validate.

19. [Grațian Mihăilescu] Credeți ca România are nevoie de lobby și o imagine mai bună de țară la Bruxelles? Cum ar arăta o strategie de promovare a intereselor României la Bruxelles în viziunea dumneavoastră?

sursa: Civitas Politics

Etichete:, ,

3 comentarii pe “Andrei Tiut (Civitas Politics): 19 întrebări pentru prezidențiabili”

 1. Andrei Tiut 6 octombrie 2014 la 2:37 PM #

  Andrei Tiut… si alti oameni care au fost f amabili si au contribuit cu intrebari

  Apreciază

  • Radu Zlati 6 octombrie 2014 la 5:31 PM #

   da, după cum se vede din cuprinsul. Dar în titlu am privilegiat pe autorul articolului 🙂

   Apreciază

 2. Ionut 7 octombrie 2014 la 9:45 PM #

  Da, voi fi mai ales presedintele persoanelor de acelasi sex… 🙂

  Prea multa vorbarie, prea multa birocratie, prea putine fapte… Un „like” pentru intrebarile puse de Marina Stefan.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: