Conducerea CJ Cluj trebuie să revină PNL (1)

radu-zlati-600x423Mai întâi doresc să precizez faptul că articolul de față, în care va face vorbire despre unele aspecte ale relațiilor interne din PNL Cluj, pleacă de la informații culese de pe un site care furnizează, din când în când, știri neverificate. Dacă informațiile sunt incorecte, atunci o seamă de premise ale articolului meu dispar, altele însă rămân valabile. În plus, țin să fac anumite precizări, pentru ca poziția mea să fie mai bine înțeleasă sau, mai bine zis, să elimin unele neclarități:

 • Nu fac parte din echipa operativă care manageriază relațiile PNL-PDL din cadrul ACL Cluj. Deci nu am participat la discuții privitoare la șefia CJ Cluj, și nici măcar nu mi s-a solicitat opinia. Oricum, cel puțin de două zile, din punct de vedere juridic PDL nu mai există, așa încât aceste relații gândite bipolar ar trebui regândite, plecând de la un alt conținut.
 • Nu fac parte din ceea ce unii numesc ”echipa lui Nicoară” și am fost ținut oarecum deoparte de către cei trei (Nicoară-Seplecan-Tarcea) care în acest moment conduc destinele organizației PNL Cluj. Le înțeleg reținerile și nu am făcut vreun caz pe această temă.
 • Nu sunt un fan deosebit al lui Mihai Seplecan – dacă relațiile noastre au avut o vârstă de aur, aceasta a trecut de mult.
 • Dar sunt parte în ceea ce cu toții ar trebui să realizăm că este ”echipa PNL.” Sunt penelist născut iar nu făcut, PNL este primul și ultimul meu partid, și nimic din ceea ce privește PNL nu este și nu îmi poate fi străin. Ca urmare, mă simt îndrituit să scriu cele de mai jos, spre a fi în atenția colegilor mei de partid, mai vechi sau mai noi, precum și în aceea a simpatizanților PNL și a opiniei publice clujene.

Dacă ar fi să decid personal cine este personajul politic cel mai potrivit pentru a candida la șefia Consiliului Județean Cluj, din rândurile ACL, desigur că atenția mi-ar fi reținută în primul și în primul rând de numele unor personalități bine profilate precum Marius Nicoară sau Alin Tișe. Pentru că sunt penelist ”vechi” și nu doar din acest considerent, aș prefera, dintre cei doi, pe Marius Nicoară. Un Marius Nicoară care, dacă ar candida, nu numai că ar câștiga, cred eu, en fanfare, dar ar și asigura pentru următorii doi ani (și poate mai mult decât atât!) o conducere care ar dispune nu doar de viziune dar și de competență: Clujul condus de Marius Nicoară ar putea să depășească, în timp, statutul de cel mai important județ al Ardealului (ceea ce este în acest moment) și să devină acea capitală de minte și suflet a României, așa cum ardelenii )și clujenii) și-o doresc.

Dar nici Marius Nicoară nici Alin Tișe, ambii senatori în exercițiu, se pare că nu își doresc șefia Consiliului Județean. Cel puțin nu acum, pe un mandat consumat în parte și grevat de prea multele probleme rămase în suspensie odată cu demisia lui Horea Uioreanu. În aceste condiții mie, ca liberal, nu îmi rămâne să sprijin decât o singură candidatură: aceea a lui Mihai Seplecan. Deja organizația județeană PNL l-a mandatat pe Mihai Seplecan la poziția de președinte interimar al CJ Cluj (poziție pe care nu a dobândit-o încă datorită jocurilor legaliste din partea PSD & Co). În perspectivă, datorită poziției sale politice dominante în organizația județeană, este de crezut că se va bucura de întregul sprijinul al PNL și în cadrul negocierilor cu fostul PDL, în privința nominalizării unui candidat comun.

Orice altă decizie, care ar contraveni unei decizii politice luate la nivelul Delegației Permanente Județene a PNL, ar pune în pericol bunele relații din cadrul ”noului” PNL. Ar fi extrem de regretabil ca ”noul” PNL să pornească la drum cu un handicap imens, acela al impunerii unor soluții care nu sunt agreate de către ”vechiul” PNL.

Desigur, aștept o hotărâre, în primul rând, a forurilor statutare județene al PNL (pe stil ”vechi”) în privința nominalizării candidatului nostru pentru alegerea președintelui CJ Cluj, căci hotărârea anterioară era doar pentru președinția interimară. Dar, oricare va fi numirea pe care aceste foruri o vor propune (și deocamdată pare clar că această numire va fi Mihai Seplecan), colegii noștri mai noi vor trebui să țină seamă de ea și să se plieze pe această hotărâre. Într-un județ în care ”fostul” PDL deține conducerea municipiului reședință de județ, acesta nu poate revendica și conducerea Consiliului Județean. Decât cu riscul de a transforma ”vechiul” PNL într-o anexă ignorabilă și ignorată a ”noului” PNL.

Cu urmările și riscurile ce decurg dintr-o astfel de situație.

Etichete:, , , , ,

2 comentarii pe “Conducerea CJ Cluj trebuie să revină PNL (1)”

 1. Ionut 10 octombrie 2014 la 12:39 PM #

  Nu vreau sa arunc in derizoriu problemele de la nivel local, nici apropiatele alegeri prezidentiale, dar trebuie sa va semnalez (off-topic) gravitatea situatiei:

  http://www.evz.ro/epidemia-de-ebola-un-britanic-suspect-de-febra-hemoragica-a-decedat-in-macedonia.html
  http://jurnalul.ro/stiri/externe/avertisment-socant-facut-de-experti-in-legatura-cu-ebola-si-consumul-de-ibuprofen-678811.html
  http://www.nasul.tv/2014/10/10/peste-1000-de-muncitori-de-la-alro-prizonieri-in-minele-de-bauxita-din-sierra-leone-ebola-loveste-romania-prin-slatina/

  Mi-e tare teama ca, in maximum 6 luni, epidemia se va extinde in Romania si va gasi autoritatile la fel de pregatite ca in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni.
  Autoritatile ar trebui sa doteze un laborator cu cele necesare pentru analize de sange, nu sa astepte dupa rezultate sa vina din Germania, in caz de nevoie. Ar trebui sa fie capabile sa tina in carantina(izolare) timp de 30 de zile orice persoana care vine din vestul Africii. In Raed Arafat ce mai am incredere…
  Cred ca America de Nord si Europa sunt mai expuse decat Africa de Sud, de exemplu.

  Apreciază

  • Radu Zlati 12 octombrie 2014 la 8:58 PM #

   Nu cred ca vreun stat este realmente pregătit să facă față unei epidemii Ebola.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: