Comunicat de presă ACL privind declarațiile lui Victor Ponta referitoare la continuarea proiectelor dedicate memoriei comunismului

aclAlianța Creștin-Liberală a luat act de declarațiile premierului Victor Ponta privind aşa-zisele sale reușite și intenția domniei sale de a sprijini în continuare proiectele dedicate memoriei comunismului. Pentru corecta informare a opiniei publice, ACL a făcut o listă a ”realizărilor” primului ministru din care rezultă, de fapt, foarte clar dezinteresul și ignoranța sa în această privință.

1) Proiectul de lege privind dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici a fost depus la Parlament de PNL, la începutul lunii mai 2014. De atunci au trecut 6 luni, timp în care majoritatea parlamentară controlată de PSD nu a făcut absolut nimic pentru a urgenta adoptarea proiectului. Astăzi, ni se flutură un aviz favorabil al Guvernului care nu înseamnă nici pe departe punerea efectivă în practică a promisiunii. Din mai până astăzi au murit câteva sute de deținuți politici (din cei aproximativ 3000 cât se mai aflau în viață la momentul inițierii proiectului) fără ca această minimă reparație să devină realitate. Dacă premierul Ponta și-ar fi dorit adoptarea urgentă a proiectului, nu ar fi lăsat abordarea lui până în campania electorală dinaintea celui de-al doilea tur al prezidențialelor.

2) De 14 luni zace în Parlament proiectul de lege care obligă torționarii comuniști condamnați să plătească despăgubiri victimelor. Proiectul, inițiat de Guvern în momentul declanșării campaniei de aducere în fața justiției a torționarilor comuniști, putea fi aprobat fără probleme până acum de majoritatea parlamentară controlată de PSD.

3) România nu are în acest moment niciun muzeu național construit de stat și nici un monument al victimelor comunismului. În decembrie 2012, la inițiativa PNL, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, Guvernul şi-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui muzeu-memorial dedicat victimelor comunismului. Cu toate acestea, premierul Ponta nu și-a arătat interesul de a materializa această obligație asumată printr-un document oficial. Mai mult, în mai 2014, Guvernul Ponta a tăiat fondurile destinate reabilitării penitenciarului Râmnicu Sărat și transformării sale în muzeu al victimelor comunismului, moment la care ne-am exprimat indignarea cu privire la această acțiune. Peste jumătate de milion de euro, fonduri destinate special pentru proiectul Memorialului Victimelor de la Râmnicu Sărat, au fost tăiate din bugetul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în mai 2014. Institutul se află în coordonarea primului-ministru Victor Ponta, care a dat astfel semnalul că a abandonat înființarea unui Memorial al Victimelor Comunismului.

4) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat în subordinea directă a primului ministru, a intrat în martie anul acesta pe mâna unui pesedist, Radu Preda, care a blocat seria de investigații începută anul trecut și a căror rezultate se văd în justiție (cazurile Vișinescu și Ficior). Tăcerea și indiferența au luat locul acțiunilor în justiție pentru aducerea în fața judecătorilor a celor vinovați de crimele comunismului. Amendăm totodată aici indiferența si lipsa de implicare a acestei instituții în ”cazul Andrei Ursu”. Dezinteresul și proasta gestionare a ”cazului Andrei Ursu” de către guvernul Ponta au făcut ca un om să treacă prin supliciul unei greve a foamei de 17 zile.

5) Guvernul României nu a organizat nicio comemorare publică în zilele care marchează evenimente deosebit de importante ale acestui an, care privesc memoria comunismului: 75 de ani de la semnarea pactul Ribentropp-Molotov (deși Guvernul era obligat prin lege să organizeze comemorări publice) și 70 de ani de la actul de la 23 august 1944. De asemenea, nu există nicio informație publică că Guvernul ar fi pregătit o serie de comemorări pentru marcarea a 25 de ani de la Revoluția din 1989.

Departamentul de comunicare ACL

Etichete:, , , ,

6 comentarii pe “Comunicat de presă ACL privind declarațiile lui Victor Ponta referitoare la continuarea proiectelor dedicate memoriei comunismului”

 1. Arthur 9 noiembrie 2014 la 1:40 PM #

  Pe lista foarte scurta de politicieni pe care ii respectam la loc de frunte erau dl. presedinte Constantinescu si dl. Crin Antonescu. Acum ea s-a golit de aceste 2 nume ,iar pagina a ramas si ea goala! Dl. Constantinescu i -a dat ‘munitie ” lui Ponta,intr-un moment in care majoritatea intelectualilor de valoare ai tarii il sustin pe dl. Iohannis (profesorul Constantinescu sustine un plagiator?),iar dl. Antonescu prin anuntul ranchiunos ca nu isi sustine candidatul partidului i-a facut deasemeni un serviciu ‘prietenului ‘ Ponta! Eu il voi vota pe dl. Iohannis ,dar pentru politicienii romani nu mai am niciun respect!

  Apreciază

  • Radu Zlati 10 noiembrie 2014 la 1:57 PM #

   ați căzut pradă unei intoxicări ieftine – Antonescu nu a susținut că nu votează pe Klaus Iohannis. Dimpotrivă, a declarat, cu ocazia votului său din primul tur, că NU Votează Ponta. Ager cum sunteți, vă las să ghiciți cu cine va vota în turul al doilea. De altfel dezmințirea știrii la care faceți trimitere a fost dată deja de către Alina Gorghiu, în urma unei convorbiri cu Crin Antonescu.

   Apreciază

   • andra 11 noiembrie 2014 la 12:29 AM #

    Nu a vorbit cu Antonescu purtatoarea de vorbe a lui Iohannis,nu mai dezinformati ,caci am urmarit replica data la antena3. Stim foarte bine ca NU-L VA VOTA ,pentru ca a spus CLAR ca NU-I CUNOASTE PROIECTUL DE PRESEDINTE si ,mai ales ca e inconjurat de pdl-istii ce au sfidat statul de drept in 2012,nedezicandu-se de declaratiile despre „lovitura de stat „!!Crin nu a dezmintit personal, deci nu poate fi crezuta nici Gorghiu, dansul CHIAR VORBESTE SINGUR ,mai ales cand este vorba despre persoana sa !!! A demonstrat clar prin declaratiile sale din aceasta perioada ca nu poate sa-i tradeze pe sustinatorii sai,ce au ales sa -l demita pe basescu in 2012, sustinand un duplicitar ca Iohannis ,un TRADATOR , ALIAT CU EXTREMISTII TOKES ,ZHOLT ,CE VOR RUPEREA ARDEALULUI DE TARA !!!

    Apreciază

    • Radu Zlati 13 noiembrie 2014 la 2:35 PM #

     Până la proba contrarie, eu o cred pe Alina Gorghiu.

     Apreciază

 2. Popateapa 9 noiembrie 2014 la 4:46 PM #

  Reblogged this on Blogul lui Popa Țeapă.

  Apreciază

 3. corrie 9 noiembrie 2014 la 6:16 PM #

  Nu pot sa scriu decat atat: SA VA FIE RUSINE, TRADATORILOR ! IN IULIE 2012, 7,4 MILIOANE DE ROMANI AU SPUS NU TRADATORILOR PEDELISTI, IN FRUNTE CU PRESEDINTELE LOR, BASESCU, PT. DISTRUGEREA MORALA SI FIZICA A NEAMULUI , ACUM VA ASOCIATI PRIN ACEST IMPOSTOR SAS CU TRADATORII DE NEAM SI TARA BASESCU-TOKES -ZOLT SYLAGHI !!!ARDEALUL NU VA APARTINE, PORTOKALIILOR CAMUFLATI IN PNL, ESTE AL STRAMOSILOR NOSTRI,PATRIOTI ROMANI CARE AU LUPTAT DE SECOLE PT UNIREA LUI CU TARA !!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: