Ziua păcăliților în PNL

Radu Zlati

Ieri a fost o zi a păcălelilor în Partidul Național Liberal. Mai precis în acea parte a partidului care se revendică de la tradiția Brătienilor. Desigur, lista păcăliților este mult mai largă decât numărul liberalilor „pur sânge”, și se va vedea de ce. Mai jos, lista scurtă a celor păcăliți:

Societatea civilă prin vârful ei de lance, milionul de votanți care au înclinat balanța rezultatului din 16 Noiembrie către Klaus Iohannis. Cei care au crezut că au transmis un semnal clar, necontradictoriu, că doresc o altfel e politică. Una în care, de exemplu, președintele ales al statului nu se mai implică în viața internă a partidului care i-a folosit drept trambulină electorală. Vor fi unii care să facă cu eleganță comentarii asupra momentului în care Kluas Iohannis și-a folosit greutatea politică în favoarea Alinei Gorghiu – înainte sau după depunerea demisiei domniei sale din funcția de președinte al PNL. Adevărul este că momentul nu are importanță: Alina Gorghiu a fost aleasă președinte al PNL numai și numai pentru că s-a bucurat de sprijinul direct al fostului președinte PNL care era in același timp viitorul președinte al României. Să fim bine înțeleși: este firesc ca un om politic aflat în situația lui Klaus Iohannis, adică părăsind o funcție politică majoră pentru a ocupa temporar o înaltă demnitate prezumat dincolo de părtinirea politică, încearcă să își asigure o punte fiabilă de legătură cu partidul din care pleacă, partid în care se va întoarce, probabil, partid de care va avea cu siguranță nevoie pentru a-și promova proiectele politice, fie și numai acel proiect care se numește o nouă candidatură. Astfel au procedat și Iliescu, lăsând urmaș la conducerea PSD pe Adrian Năstase, și Traian Băsescu lăsând-ul pe Boc să conducă PDL în absența sa. Numai că acest firesc în ordinea veche a lucrurilor ar fi trebuit să fie schimbat de votul din 16 Noiembrie. Iată că nu s-a întâmplat iar domnul Iohannis, care ar fi trebuit să fie primul garant al înțelegerii corecte a acestui vot, și-a finalizat mandatul de președinte al PNL și își va începe mandatul de prședinte al tuturor românilor printr-o imixtiune în viața politică a unui partid – ceea ce neagă, în fapt, înțelesurile mai adânci ale votului din Noiembrie.

Membrii PNL. Nu sunt cu totul sigur că au dreptate aceia care consideră că optiunea pentru interimatul la conducerea PNL ar fi trebuit formulată pe baza procedurilor din fostul statut, statut care prevedea o propunere din partea BPN, urmată de votul Delegației Permanente și, într-un timp rezonabil, un Congres care să înlocuiască interimatul printr-o conducere democratic aleasă. Cert este că s-a mers pe noul statut, care este, ca procedură, mult mai puțin democratic din acest punct de vedere. Astfel se face că membrii PNL s-au trezit (literalmente peste noapte) cu un președinte a cărui candidatură nu a fost niciodată discutată în organizațiile teritoriale. În consecință noul leadership al PNL începe cu un pas greșit iar membrii PNL, de la membrii organizațiilor rurale până la parlamentarii membrii ai Delegației Permanente, se pot simți, pe bună dreptate, păcăliți, înșelați în așteptările lor.

Ludovic Orban. Nu voi plânge de milă liderului al cărui nume a devenit pentru PNL un brand. El a cules în iarnă ceea ce a semănat în primăvară-vară, iar faptul că oameni politici pe care, mulți dintre ei, el însuși i-a promovat în conducerea partidului, aveau un vot seara și altul dimineața, nu este decât un semnal că, totuși, Eriniile există. Foarte probabil este ultima tentativă a unui liberal pe stil vechi de a asigura conducerea partidului, Congresul din 2017 va însemna, pentru PNL, intrarea cu adevărat în epoca de fier (prietenii lui Hesiod știu de ce…)

Alina Gorghiu. Deși aparent se află printre câștigători, sunt sigur că noul lider național PNL va afla destul de curând că, uneori, victoria are gust de cenușă. Și, mai mult decât, că nu a fost dorită decât a fi interfața intre niște interese, personale și/sau de grup, și restul partidului. Este dreptul domniei sale de a urma exemplul lui Crin Antonescu și, ulterior alegerii, să încerce să își impună propria linie, linie în consonanță cu interesele majore ale PNL; sau să urmeze exemplul lui Emil Boc și să aleagă a fi umbra lui Iohannis (unii mai răi ar adăuga: și a lui Blaga) la Kisselef. Ambele opțiuni vor fi pline de urmări atât pentru PNL ale cărei destine le conduce din acest moment, cât și pentru cariera plitică a domniei sale. Și ambele opțiuni sunt deschise…

Klaus Iohannis, cu voia dumneavoastră ultimul pe listă. Dar nu și cel mai puțin important. Spuneam mai sus că domnul Iohannis a ales în mod ”firesc” să lase moștenitor pe scaunul Brătienilor. Logica de partid așa sugerează, iar o logică a interesului personal nu ar spune altceva. Doar că domnul Iohannis a afirmat că a înțeles mesajul din 16 Noiembrie, inclusiv în partea aceea care vorbește despre un altfel de comportament din partea reprezentanților clasei politice. De la afirmații la fapte este se vede o cale lungă, și gestul de ieri s-ar putea să îl coste politic. Sau nu. Dincolo de asta, nimeni nu poate să garanteze domnului Iohannis că alegerea făcută a fost una fericită. Cred că va constata, indiferent de opțiunea în sine, că PNL este un cal mult mai greu de strunit decât domnia sa, cu atât de puțină experiență în ierarhia de partid, a luat în considerare. Și că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târgul politic.

Iată lista scurtă a marilor pacăliți de votul de ieri din BPN. Admit că se poate să mă înșel. Chiar îmi doresc asta. Îmi doresc mai cu seamă să mă înșel, iar Alina Gorghiu să se dovedească liderul așteptat de către liberali. Un lider care să fie suficient de independent de baronii de partid încât să ia decizii în interesul larg al partidului și al românilor, iar nu în interesul lui X sau Y. Un lider suficient de autoritar, dar suficient de dispus la dialog, deopotrivă. Un lider care să păstreze, împotriva a toți și a toate, atât identitatea doctrinară liberală cât și pozițiile deja câștigate de către PNL pe scena politică românească. Dacă va fi așa, Alina Gorghiu va avea alături întreaga suflare liberală. Orice pas înapoi, orice concesie majoră, o va lăsa captivă celor care, din interese diverse, au promovat-o pe locul atât de onorant de conducător al destinelor PNL. Destine care, atâta vreme, au consonat (și sper că va fi astfel și pe viitor) cu destinele României.

Notă Aș fi bucuros ca Alina Gorghiu să îmi dezmintă temerile – ale mele și ale multor liberali. O cale scurtă de a risipi o parte din aceste temeri ar fi ca domnia sa sa medieze cu dragii noștri colegi din PDL asfel încât: (1) ponderea „vechilor” și a „noilor” liberali pe listele de comunicatori ai „noului” PNL (urăsc acest termen; PNL este unul, cu o singură denumire, nici nou nici vechi) căci dacă ar fi să ne luăm după imaginile de la televiziunile naționale, PNL înseamnă preponderent vectori de comunicare pe care i-am văzut în 2009-2012 apărând și promovând interesele regimului Băsescu-Boc; (2) o poziție comună a copreședinților PNL să fie publicată, prin care să fie spulberate temerile liberalilor că îl vom vedea pe Traian Băsescu la prezidiul BPN al partidului, așa cum afirma domnul Toader, un eminent lider liberal, provenit din PDL. Ar fi un pas mic pentru omul politic Alina Gorghiu dar un pas mare pentru încrederea pe care noi, furnicile peneliste, o avem în noua conducere a partidului.

articole relaționate: De ce îl susțin pe Ludovic Orban

Etichete:, , , , , , ,

17 comentarii pe “Ziua păcăliților în PNL”

  1. Ivi 19 decembrie 2014 la 1:13 PM #

    …a (re)incepe cu perspectiva „drobului de sare” mi se pare a fi neadecvat …caci ce-ar fi daca nu vor exista „pacaliti” ? (…desigur cu exceptia unor carcotasi de tip „capra vecinului”…) …daca toti (aproape toti) membrii liberali vor privi, vorba lui Exupery, in aceasi directie

    Apreciază

  2. mmordean 19 decembrie 2014 la 6:35 PM #

    Nu vă împărtășesc unele idei, dar materialul dvs. e tare plăcut de lecturat!

    Apreciază

  3. Liliana Necula 19 decembrie 2014 la 9:44 PM #

    Parca va mai spalati din pacate … Pareti surprins, dar minunatu’ ales dadea toate semnele ca este un astfel de personaj. Dezbatere ? nu avem timp ! Democratie de partid ? dupa ce aflati parerea mea ! Cam asta ne asteapta, veti vedea …

    Apreciază

  4. Olimpian Chindris 19 decembrie 2014 la 11:17 PM #

    Din prima declaratie a noului presesdinte PNL am ramas deceptionat.De ce? Chiar la inceputul discursului ataca psd ca inamicul nr 1! Eu sint de pare ca inamicul nr 1 este in continuare coruptia si hotia cu cu acte[evaziunea] si sint convins ca se poate da exemplu eliminind toate suspiciunile,facind curatenie prima data in partid si apoi se poate pretinde tuturor iar psd-ul ar ramine ca si un biet mort fara sicriu

    Apreciază

  5. Fagarasanu Costi 20 decembrie 2014 la 2:24 PM #

    ,,Ieri a fost o zi a păcălelilor în Partidul Național Liberal. Mai precis în acea parte a partidului care se revendică de la tradiția Brătienilor. Desigur, lista păcăliților este mult mai largă decât numărul liberalilor “pur sânge”, și se va vedea de ce. ” …daca aceasta opinie ar fi fost exprimata si in ziuua in care a fost inscaunat Johannes in locul lui Antonescu de aceiasi ,,camarila de partid” , eram perfect de acord …astazi este deja prea tarziu avind in vedere ca toate greselile ,,fuziunii” vor fi puse in spatele Alinei Gorghiu iar cei care au renuntat la Statutul Liberal in favoarea celui pdl-ist mergind pina la destructurarea (nu-i pot zice reorganizare) organizatiilor si negocierile grupuletelor de influenta din fiecare organizatie pentru a se asigura de un viitor loc in conducerile care vor fi acaparate de fostii pdl-isti …

    Apreciază

  6. adrian 20 decembrie 2014 la 9:45 PM #

    Si noi am fost pacaliti dupa europarlamentare cu PPE, cu fuziunea cu PDL …. Insa nu cred ca asta a fost pacaleala esentiala. Stati sa vedeti pacaleala la congresul din 2016 cand va veti alege un basist in fruntea „noului” si „marelui” PNL. Cu mare tristete o spun. In ce-o priveste pe dna Gorghiu, cred ca e potrivita acestei tranzitii catre totala absorbtie care urmeaza. O doamna placuta dupa vorba dupa port. Insa, dupa cum am spus in mod repetat la dl. Vosganian (cand inca il mai urmaream, adica inainte sa spuna ca fuziunea cu PDL este ceva bun si moral) dar si doamnei prezidente in mod direct, blogul domniei sala ii arata masura politica. Frivolitate. Daca era nevoie de o femeie la carma partidului sigur as fi preferat-o pe dna Norica Nicolai sau pe dna Renate Weber. Ghinion!

    Apreciază

  7. Panaitescu Luciana 21 decembrie 2014 la 1:55 AM #

    toata situatia de azi este opera lui CA,aprig sustinut de dv asa ca nu va pot compatimi si nici nu pot sa rezonez la vaicareli.

    Apreciază

    • Radu Zlati 21 decembrie 2014 la 12:19 PM #

      Regret că vedeți în articolul meuno văicăreală. Alta era intenția.

      Apreciază

    • corrie 23 decembrie 2014 la 7:42 PM #

      Esti pe langa tot ce inseamna informatie despre realitatea politica ! Mai bine lasa politica si vezi-ti de filmele tale coreene…

      Apreciază

  8. enache lucian 21 decembrie 2014 la 5:37 PM #

    In PNL-ul vechi, mic ,etc democratia de partid a disparut odata cu modificarile succesive de statut. Un presedinte de filiala judetean ( interimar ) pus de „sefu „nu mai poate fi schimbat decat daca a picat „sefu”sau daca s-a plictisit interimatul. Autoritatea unui Presedinte de filiala numit de structura ierahica indiferent care e aceasta tinde spre 0 in fata activului de partid. E curios ca am ajuns ca cetateni sa alegem si de doua ori pe an dar ca membru PNL am ales din 2009 ( in Targoviste) o singura data traind din 2012 intr-un interimat continuu !! Rolul oricarui interimat este de a pregati alegerile intr-un termen rezonabil,. De ce domnule Antonescu ai scos acest lucru din statut? Ai vrut sa controlezi filialele? „Cine sapa groapa altuia cade singur in ea..

    Apreciază

    • corrie 23 decembrie 2014 la 7:51 PM #

      La un statut se lucreaza COLECTIV, nu decide doar presedintele ! Crin Antonescu a declarat de N ori ca deciziile intr-un partid democratic, cu atat mai mult unul liberal si cu un asa blazon istoric,se iau prin vot ! Ar trebui sa sti asta, mai ales daca te lauzi ca esti membru de partid…Sariti toti sa dati cu piatra si nu ma mai mir ca fostul dvs. presedinte a ales sa se retraga din viata politica , cu asa colegi ,sau societate civila-vorba vine !- nici nu-l condamn ! Pentru tara asta vom trai si vom vedea ce ii rezerva viitorul: la asa popor, asa conducatori… Dumnezeu cu mila !

      Apreciază

  9. dadianateodorescu@yahoo.com 4 ianuarie 2015 la 8:23 PM #

    Ce vi s-a intamplat ,dl.Zlati,poate fi exprimat ,cel mai bine, prin zicala englezeasca: „The biter is bit!”=someone who has caused harm to other people in the past has now been harmed in a similar way.Aceeasi opinie ,[ziua pacalelilor in pnl], trebuia exprimata si in ziua cand a fost inscaunat Johannis in locul lui Crin Antonescu de aceeasi camarila de partid,cum zice si dl.Fagarasanu Costin.Si ,deasemenea, sunt de acord cu Corrie,ca bine a facut dl.Antonescu sa se retraga din viata politica,dupa sase ani de munca asidua pentru transformarea PNL in a doua forta politica din Romania,cu asa colegi si „societate civila”.Un popor isi are CONDUCATORII pe care ii merita!Dl. Antonescu „i-a asezat masa si dl.Johannis DOAR s-a aszat la masa pusa,[pregatita cu atata munca si devotament de dl.Antonescu.

    Apreciază

    • Radu Zlati 4 ianuarie 2015 la 10:09 PM #

      SINT de acord cu dvstră, în parte. Cu o singură, dar mare, diferență. Alegerea lui Iohannis ca președinte interimar iar apoi ca președinte, dincolo de jocurile de culise pe care le-am acuzat la momentul potrivit (recitiți blogul) au fost sancționate prin decizia unui Congres. Când delegații unui Congres îți spun că ești beat, te duci și te culci, ceea ce am și făcut. Actuala conducere la vârf a PNL nu a fost votată de un Congres.

      Apreciază

  10. dadianateodorescu@yahoo.com 6 ianuarie 2015 la 4:42 AM #

    Pacat,dl.Zlati ca nu recunoasteti,nici acum,dupa ce s-a repetat ,la indigou. ceea ce s-a intamplat la Congresul PNL,cand ,am vazut ,cu ochii nostri, cum dlKJ a refuzat cererea membrilor pnl din sala de Congres,sa supuna la vot desemnarea candidatului pentru Prezidentiale, deoarece si-a dat seama ca va pierde in favoarea dl.Crin Antonescu! Acelasi lucru este previzionat si de ziaristul Dan Duca ,care A FOST IN SALA, in articolul sau din Voxpublica intitulat : „Cum a pierdut Klaus Johannis alegerile in PNL!”Sunt convinsa insa ca, dl.Orban ESTE DE ACORD CU MINE si regreta amarnic „trecerea” lui de partea dlKJ, si ajutorul imens, alaturi de dlAtanasiu si Petrache ,dat dl KJ impotriva dl Antonescu care insa, l-a sustinut puternic,fara nici un resentiment, de altfel , perfect indreptatit, la functia de co-presedinte al nouluiPNL. L-am si auzit pe dlOrban,comentand,la TV. faptul ca vechiul pnl nu se recunoaste reprezentat deloc prin D-ra Gorghiu sustinuta,in mod dictatorial, de dlKJ. Nu m-ar mira, deloc, ca previziunile de pe diferite bloguri si,afirmatia dl.Toader,fostul lider al grupuluiPDL din parlament,auzita de mine la TV, ca viitorul lider al PNL sa fie dlT.Basescu,dupa indepartarea dl Blaga o data cu aparitia dosarului EADS!Vechiul PNL, istoric va fi inghitit astfel de PDL -ul „fesenist”,vorba dlTB!

    Apreciază

    • Radu Zlati 6 ianuarie 2015 la 8:07 AM #

      Regret că nu Cunoaște-ți statutul PNL, pe baza căruia s-a desfășurat Congrsul este care vorbiți. Acolo au fost niște jocuri (subtile?) de imagine și putere. Rezultatul a fost unul așteptat de către cunoscători, si anume acela că Antonescu a pierdut. Și nu mă interesează prea mult dacă cineva rgretă sau nu ce s-a întâmplat atunci, de vreme ce regretele nu întorc timpul înapoi.

      Apreciază

  11. dadianateodorescu@yahoo.com 6 ianuarie 2015 la 7:10 PM #

    Deci recunoasteti,in sfarsit, ca la Congres „au fost niste jocuri de putere,”adica de „tradare” ,si rezultatul „a fost cel asteptat de cei care au complotat pentru inlocuirea lui Antonescu cu Johannis!Pe noi, alegatorii fideli ai PNL. ne INTERESEAZA , ca de aceea exista VOTUL!Nu mai organizati VOTUL POPULAR! Faceti dvs, direct „jocurile dvs. „subtile”si alegeti-va SINGURI la viitoarele alegeri!Vad ca si dvs. „regretati” ca dlKJ.a intervenit, NEPERMIS in alegerile din pnl.istoric si si-a impus favorita in defavoarea dlOrban . Aveau dreptate unii comentatori care spuneau ca Romania este tara „lucrului BINE FURAT!”Cuvantul corect gramatical este ” cunoasteti”.

    Apreciază

    • Radu Zlati 8 ianuarie 2015 la 1:47 PM #

      stimata doamna, daca ati fi la curent cu pozitia mea politica in cadrul PNL, de-a lungul timpului, atunci ași cunoaște că reproșurile pe care le faceși în ultima dvstră postare nu pot să mi se adreseze, deoarece am avut o poziție constant în favoarea lui Crin Antonescu, inclusiv într-o cuvântare susținută la Congresul cu pricina. Așa încât vă rog să vă reconsiderați atitudinea iar reproșurile respective să le adresați conducerii partidului, din care eu nu fac parte.

      Apreciază