Crin Antonescu – Interviu la B1 TV (extrase)

Guvernul PNL

Simplu, cei care vor un alt guvern, un guvern pro-prezidenţial să spunem, un guvern care să acţioneze împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, trebuie să înţeleagă că sunt absolut necesare aceste compromisuri – ‘adu-i Crin Antonescupe ăia, vorbeşte cu ăilalţi’. Eu cred că e bine să avem o schimbare de guvern, eu cred că e bine şi e foarte important ca acel guvern făcut în aşa fel încât să fie mai bun decât acesta. Eu nu cred că acest guvern al lui Victor Ponta a fost atât de rău pe cât cred unii. E un guvern pe care l-am criticat, îl critic şi acum, dar nu e guvernul odios care îl descriu unii. De ce el totuşi trebuie schimbat? Pentru că dinamica alegerilor prezidenţiale, această prezidenţializare psihologică a electoratului românesc şi a opiniei publice din România o fac necesară acum. Cred că ar fi fost mai bine pe destin de durată lungă ca om politic lui Victor Ponta să plece imediat după alegeri. Dar asta înseamnă că trebuie pus un guvern bun, ceea ce nu e uşor lucru

Nominalizarea la șefia SRI

Am avut o relaţie de prietenie şi de colaborare foarte strânsă cu domnul Eduard Hellvig. Cei care, probabil, cred, care lucrează în serviciile secrete, chiar dacă e vorba de liderul civil al acestor servicii, pot să-şi exercite prieteniile mai puţin. E un om pe care îl cunosc bine şi de care am fost în toţi aceşti ani foarte apropiat. /…/ Am previziuni optimiste. Cred că este o alegere bună, am salutat-o chiar în seara în care s-a comunicat public. Este cum cred că ştie toată lumea – foarte greu, este unul dintre cele mai grele lucruri în acest moment, în aceste împrejurări, în această stare a politicii româneşti, să conduci acest serviciu atât de important. Cred că este o alegere bună pe care o susţin ca parlamentar, o votez. Mă bucură într-un fel, pentru că este un om pe care îl cunosc şi în care am avut la rândul meu foarte multă încredere.

Servicii și statul de drept

Nu sunt de vina serviciile ca au prea multa putere, asta înseamnă ca avem o societate civila si corp politic slabe, bolnave, incapabile sa asigure un echilibru. Tendința serviciilor e sa aibă tot mai multa putere, dar zăgazul trebuie dat de politicieni la fel de puternici si credibili. Nu sunt de vina serviciile ca s-a asociat zăngănitul de cătușe cu statul de drept (…) In acest moment serviciile, SRI, ca el e cel mai puternic, se afla in fata unei scene politice devastate, si asta nu din vina SRI (…) Nu e datoria SRI sa reformeze clasa politica, nici sa construiască echilibrele, nu, datoria DNA este sa ii aducă in fata justiției pe cei pe care ii crede vinovați. Dar reformarea clasei politice nu se face nici cu DNA, nici cu SRI, nici cu cătușe, nu e treaba lor.

Klaus Johannis

Eu cred ca așa cum urmăresc si eu, parcursul lui Klaus Iohannis este unul normal, este pana acum foarte bun si este unul previzibil. Daca cineva se aștepta de pilda ca Klaus Iohannis sa fie un personaj de ceremonial, sa taie panglici, sa nu se certe cu nimeni, s-a inserat. Klaus Iohannis a spus doua lucruri foarte grele in campanie, a spus ca va candida si ca vrea sa fie președinte pentru a schimba modul de a se face politica in Romania. Pai asta e o declarație copleșitoare. Cine poate face greșeala ca cineva care si-a angajat asta public sa taie panglici? Dl Iohannis este, si prin experiența sa de viață si prin natura sa ca personalitate, o persoana așezată, liniștită, calma, care face lucrurile încet, pas cu pas, dar care are o tenacitate ieșită din comun. Va fi un președinte extrem de puternic. Romania va fi, de facto, in următorii ani, un regim prezidențial.

Campania din 2014

Eu pentru a susține in 2014, dupa toate cate am văzut in politica româneasca, după toate marile dezamăgiri, pe cineva la președinția României nu era suficient faptul ca suntem colegi de partid, prieteni. Îmi trebuie mult mai mult, îmi trebuie un proiect pe care nu-l cunoșteam si domnul Iohannis n-a mai avut timpul sa mi-l facă cunoscut. Dincolo de ideea lucrului bine făcut imi trebuie sa știu mai mult despre ce lucru, si ce bine făcut. Într-o campanile exista o idee, implicarea mea in campania din 2014 nu se putea face oricum. N-am avut un asemenea scenariu, n-am avut foarte multa compatibilitate cu foarte multe linii din aceasta campanile. Comportamentul nepotrivit si bizar al câtorva oameni in preajma acelor momente. Din partid, foști colegi. N-a răspuns niciun resentiment si am făcut in acea campanile lucrul de care eram sigur, am spus nu votați Ponta, era lucrul pentru care puteam garanta. Am decis sa mă retrag pentru ca nu s-a atins o țintă cu anumite semnificații pentru mine. Pentru președinție am candidat, am contracandidat cu domnul Iohannis, partidul a avut alta opțiune si s-a dovedit una buna, si in continuare consider ca e un capăt de ciclu.

Retragerea din politică

Nu s-a întâmplat nimic peste noapte, ci in ani. Pentru unii oameni, prezenta in politica, pozițiile cat mai înalte, nu sunt deloc de mare plăcere. Sunt oameni care fac politica si pentru altceva decât de a fi salutați cu plecăciuni. E îngrozitor de multa mizerie morala, ignoranta, incultura, agresivitate pe care vrând nevrând le înghiți, le trăiești. Când vine un moment in care ti se umple paharul. Daca aceste scopuri nu pot fi atinse de ce as mai rămâne? Rezultatul acelor alegeri, implicarea si modul de raportare al unor oameni. Cred in prezumția de nevinovăție dar in momentul in care foarte mulți oameni pe care ii susținusem, ii adusesem in Guvern, ajung prin pusșcării, prin arest, lucrurile te apasă si te fac sa te autochestionezi ca lider. Niciun ministru, niciun demnitar al PNL n-a fost adus de mine de acasă, din cercul meu de prieteni. Când sub acest aspect se întâmpla lucruri așa triste n-ai cum ca lider sa nu te întrebi ce se întâmplă. In momentul in care vezi ca lucruri pentru care te-ai bătut nu sunt înțelese, împărtășite, nu mai ai ce face.

Nu mă întorc. Sunt la fel de relaxat si mulțumit de deciziile pe care le-am luat. Am un mandat parlamentar, îl voi duce la capăt dar nu intenționez din niciun motiv sa mă întorc in vâltoarea politicii.

La finalul acestui mandat, foarte probabil da, mă voi retrage din viața politica. Cred ca lucrurile au un ciclu. Deciziile mele vin din constatări dar sunt luate pana la urma la nivel personal. Sunt foarte multe opțiuni in viață. Mi-ar plăcea foarte mult si e o nostalgie a mea, sa revin la o catedra, mi-ar plăcea sa scriu.

Etichete:, , , , ,

4 comentarii pe “Crin Antonescu – Interviu la B1 TV (extrase)”

 1. Ivi 23 februarie 2015 la 4:19 PM #

  Nu am vazut interviul …asa ca ma voi referi doar la modul in care a fost comentat de „don profesor de totatalitarisme VT”…vezi linkul –
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/adio-crin/

  …daca si acum un „telectual basist” ramane un „pupin basist” (cand vede oricine ce a insemnat de fapt regimul „base-nuti”….) ceva e putred cu intelighentia Romaneasca (…in special cea basista) …nu-i de mirare ca suntem unde suntem cand ai o asemenea ‘telectualitate’
  …cand telectualitatea basista se mai da si acum „cocos” cand „base si nuti” ne-au aratat ca aceasta telectualitate nu-i decat o „curca ploata” care mai are si „orbul gainilor”, adica si ipocrita si lasa si incapabila sa inteleaga ce se intampla sau ce s-a intamplat –

  Vorbim prea mult despre nevoia de o „noua clasa politica” – insa mai mare nevoie este de o „noua intelectualitate” !

  Apreciază

 2. Ivi 23 februarie 2015 la 10:37 PM #

  Trebuie sa remarc, dupa ce am vazut interviul, ca intr-adevar Crin este cu multe clase peste „telectualii basisti” (….vezi linul din postarea de mai sus ..) atat din punct de vedere intelectual cat si caracterial, si ca intr-adevar „lichelismul si farisismul telectualilor basisti” nu cunoste margini… te lasa pur si simplu „bouche bée”…

  Apreciază

 3. Ionut 26 februarie 2015 la 8:36 PM #

  Mi se pare ca dl. Antonescu a fost invins de „sistem”. Dl. Antonescu ar trebui sa inteleaga ca (inca) reprezinta niste oameni, niste alegatori. Ca Romania nu se reduce la clasa politica, asa cum e ea. Ca, in ideea ca se va reveni la votul pe liste, poate castiga fara probleme un loc de parlamentar candidand ca indepenedent. Ca Gorghiu si probabil si Blaga sunt niste lideri de carton sau, mai bine zis, de plastilina, asa cum e si Ponta.
  A fost singurul lider politic care, mie personal, mi-a redat pentru o vreme o licarire de speranta ca Romania are sansa de a fi scoasa din starea de colonie in care unii au grija sa nu se intample nimic bun.
  In alta ordine de idei, parerea mea este ca Parlamentul nu ar trebui sa mai accepte nici o cerere de arestare a vreunui parlamentar, decat in cazul unei decizii definitive a instantei de judecata. Nu e normal sa arestezi un om care nu reprezinta pericol public. Nu e normal sa-i pui catuse. Nu e normal sa-i privezi pe alegatorii acelui om de a fi reprezentati in Parlament. Daca, in final, se dovedeste ca omul respectiv e nevinovat, cine raspunde pentru aceste abuzuri?

  Apreciază

 4. dadianateodorescu@yahoo.com 3 aprilie 2015 la 7:38 PM #

  To Crin Antonescu: I wish you good health and happiness in life today and always! HAPPY NAME DAY!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: