Pe frontul sondajelor nimic nou. Așteptăm factorul emotiv…

SONY DSC

SONY DSC

Cu mai puțin de 2 săptămâni înaintea zilei votului socotelile electorale se fac și se desfac cu febrilitate, sondajele se aruncă pe piață în valuri, analiști politici învârt deasupra capului săbii de hărtie confecționate din tabele Excell listate, lideri politici caută înfrigurați prin mantaua lui Gogol doar-doar or mai găsi un 3-4% salvator.

În ce mă privește, ca să intru și eu în hora calculelor, nu observ nimic nou:

  • PSD pare agățat undeva la un 40%, care în sine nu îi ajunge pentru a forța guvernarea, în cazul în care președintele Iohannis se decide să fie actor politic cu adevărat – prin sine și nu împingând pe alții în față;
  • PNL nu reușește să rămână în plasa liderului clasamentului – nu în acea măsură în care fusese la alegerile locale. Decalajul s-a mărit puțin. Nădejdea partidului ”Prin noi înșine, în Europa” pare legată tot mai mult de alții și de evenimentele, emoțiile pe care aceștia le-ar putea genera: un premier Cioloș mai decis să își asume culoarea galbenă, un președinte care să se arate națiuni ca lider capabil să închege el o majoritate parlamentară viitoare, de vreme ce partidul nu poate, etc;
  • ALDE rămâne aproape o certitudine parlamentară, dar scorul lui nu poate ajuta PSD decât dacă PSD el însuși rămâne sau depășește pragul de 40%;
  • USR nu reușește să treacă pragul de 10%, sau dacă o face, atunci o face în detrimentul PNL, care pierde cam tot atât cât câștigă USR;
  • UDMR va fi partid parlamentar, dar cele 5% ale sale nu se știe încotro se vor duce, totul este posibil;
  • PMP trece sau nu trece pragul parlamentar și liberalii încep să facă cu ochiul, ademenitor, lui Băsescu – dacă de o înțelegere cu PMP va depinde soarta guvernării, probabil că sacrificiul va fi făcut în interesul major al națiunii (Băsescu pentru noi va fi soluția imorală doi!).

Totul va depinde de 2-3 procente

În scenariul favorabil unei guvernări de dreapta: PSD ia doar 38-39%, cu un ALDE la 5%, astfel încât PNL+USR să se apropie, combinate, de scorul PSD luat individual. În această configurație, este posibil ca mandatul de premier în căutarea unui sprijin parlamentar să fie încredințat lui Dacian Cioloș, care să adune în spatele steagului său nu doar PNL și USR, ci și UDMR, PMP, parlamentarii minorităților și câțiva candidați care, în zilele de după alegeri, îți vor fi găsit o vocație de independent.

Fiecare punct procentual peste 39%, pentru PSD, apropie partidul lui Dragnea de situația în care, în urma redistribuirilor, să se poată impune în fața unui președinte ostil, în special dacă ALDE reușeșște, la rândul său, să ciupească câteva procente peste pragul de 5%.

Desigur, mulți își pun speranța, în partea dreaptă a eșichierului politic, în factorul emoțional, care să scoată lumea la vot. Aceasta în idea că o prezență mai ridicată la vot va face lucrurile să curgă în favoarea PNL și a potențialilor aliați.

Nu știu, se poate ca acești mulți care speră să aibă dreptate. Dar să nu uităm că factorul emoțional din iarna lui 2014 a venit pe fondul unor greșeli neprovocate (în termenii tenisului de câmp) din partea principalului favorit. Dar PSD se pare că a învățat lecția din 2014 (a arătat deja acest lucru în alegerile locale) și joacă strâns, aproape fără greșeală. În aceste condiții, de unde să apară un factor emoțional major? Rămâne de văzut. Dar dacă factorul emoțional nu va apărea, scenariul favorabil PSD poate fi impus de către un partid mai coesiv, și care și-a jucat bine, în ultimul an de zile, cartea de partid de opoziție.

PS Fără să fiu un strateg electoral, ceea ce am admis și cu altă ocazie, pot spune cu certitudine următoarele:

  • O campanie electorală se poate face folosind o personalitate politică în calitate de locomotivă la nivel național, sau nu.
  • Dacă se alege idea locomotivei electorale, trebuie îndeplinite în mod simultan două condiții: (1) personalitatea politică să aibă o favorabilitate electorală sensibil mai mare decât partidul ”tractat” și (2) respectiva personalitate să ”are” țara în lung și în lat, pentru a îți pune în valoare potențialul electoral și pentru a îl transfera partidului.
  • PNL a folosit în această campanie 2 locomotive electorale: Dacian Cioloș și Alina Gorghiu. Primul nu a îndeplinit condiția numărul (2), cea de a doua nu îndeplinește condiția numărul (1).
  • Rezultatul, deocamdată? Dacian Cioloș nu a reușit (pentru că nici nu a încercat vizibil) să transfere din favorabilitatea sa către PNL (nici către USR, de altfel) în timp ce Alina Gorghiu a reușit să coboare procentele PNL înspre propria domniei sale rată de favorabilitate și încredere.

Să așteptăm cu încredere deschiderea urnelor!

Alte articole relevante pe aceeași temă:

 

Etichete:, , , , , , , , , ,

15 comentarii pe “Pe frontul sondajelor nimic nou. Așteptăm factorul emotiv…”

  1. redguy1973 2 decembrie 2016 la 3:34 PM #

    PNL-ului i-ar trebui o perioada de opozitie ca sa se ”curete” de la cap la coada si sa redevina acel partid care era pana in momentul fuziunii cu PDL.
    Asocierea PNL cu un premier anost si apropiat de USR(o ciudatenie de partid,poate viitorul PMP pt Iohannis si Ciolos) nu cred ca face bine,multi din simpatizantii liberali ar putea sa nu vina la vot.

    Apreciază

    • Radu Zlati 2 decembrie 2016 la 3:52 PM #

      de acord. Dar sper să nu aveți (și să nu am) dreptate.

      Apreciază

      • Arthur 2 decembrie 2016 la 4:19 PM #

        In mare sunt de acord cu analiza dvs. ,dar v-am acordat doar 4 stele pentru ca dvs. faceti parte din conducerea partidului, ca parlamentar ,iar acesta conducere actioneaza haotic si in campanie ca si in precampanie! S-a agatat aproape exclusiv de „locomotiva” Ciolos,care asa cum bine spuneti se implica cam ‘contreqoeur”,,iar tactica pesedista care il eticheteaza ca sorosist si bruxellez, a prins la multi nehotarati ‘patrioti”!Cu tristete constat ca PNL a abandonat orice efort de a recuceri ceva din electoratul bucurestean,campania este extrem de slaba,spre inexistenta,pare ca a abandonat acest electorat USR-ului,ceea ce este dezamagitor pentru mine si prietenii mei!Asta s-a vazut si din decizia presedintei partidului dna. Gorghiu de a candida pe un loc sigur ,intr-unul din putinele fiefuri ramase traditional liberale ,la Timisoara!Dezamagitor si jenant!Eu va doresc succes dvs. personal (sper ca sunteti pe lista!),dar partidul sta in fata unei mari infrangeri,daca nu se intampla vreo minune!

        Apreciază

        • Radu Zlati 2 decembrie 2016 la 6:28 PM #

          NU sunt pe listă, iar parlamentarii fac parte doar din Consiliul Național, care însă are atribuții cu totul reduse, datorită faptul că mai toate deciziile se iau în BPN, din care parlamentarii nu fac parte decât dacă au și alte funcții importante la nivel de centru sau organizații județene. Astfel încât numeroasele semnale de alarmă trase de către parlamentari au putut fi, și au fost, neglijate de către conducerea partidului.

          Apreciază

  2. Arthur 2 decembrie 2016 la 7:17 PM #

    Imi pare rau,cei de la ‘Pe surse” scrisesera ca sunteti pe un loc neeligibil! Dar, sunt convins,ca nu din aceasta cauza criticati conducerea PNL,ci pentru ca ea chiar merita!Dvs. ati atras mai multi sustinatori ai partidului cu grupul dvs. FB decat dna. Gorghiu cu discursurile dansei in Bucuresti si aiurea. Pronbabil ca vi se trage de la sustinerea consecventa a d-lui Antonescu! Va doresc succes personal in cariera viitoare!

    Apreciază

    • Radu Zlati 2 decembrie 2016 la 7:52 PM #

      nu, nu sunt deloc. Fusesem pe un asfel de loc, dar m-am retras. În fapt, sprijin și acum partidul. Votul meu va merge către PNL. Dar ce este adevărat este adevărat, și trebuie spus. Nu mi se trage de la susținerea lui Crin (deși ea a existat, la vremea potrivită) ci de la niște animozități locale, din județ. Dar viața politică este o chestie de cursă lungă… Și există, cum ziceați, și o viață în afara politicii :))

      Apreciază

  3. pozeDECAT 2 decembrie 2016 la 8:57 PM #

    D-na Gorghiu nu indeplineste nicio conditie de fapt. Interesant mi se pare ca PNL are liste incomplete cand la Senat, cand la Camera Deputatilor in multe judete. Cred ca asta spune destule despre partid. La Ilfov, la Calarasi !? Oricum, tarziu afisati pe pagina PNL si cu CV extrem de sumare.

    Apreciază

    • Radu Zlati 3 decembrie 2016 la 3:19 PM #

      am atras atenția asupra lipsei CV-urilor acum câtăva vreme. Bine că le-au pus, măcar așa cum au pus. Bunica avea o vorbă; decât nimic, mai bine un pic. Listele sunt complete la toate județele. Este o condiție pentru a candida la nivel național și de a avea reprezentanți în toate secțiile de vot.

      Apreciază

      • pozeDECAT 3 decembrie 2016 la 9:34 PM #

        Atunci listele sunt prezentate cu totul selectiv. Poate cei de pe pozitiile inferioare nu „fac o figura frumoasa”, cum se mai spune in fotbal.

        Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Gorghiu, contestată de un liberal candidat la Camera Deputaților: “A coborât procentele PNL” – EQY News - 2 decembrie 2016

    […] Zlati a făcut aceste afirmații într-un text postat site-ul său, după ce a realizat și o analiză a viitoarei majorități […]

    Apreciază

  2. Gorghiu, contestată de un liberal candidat la Camera Deputaților: “A coborât procentele PNL” - 2 decembrie 2016

    […] Zlati a făcut aceste afirmații într-un text postat site-ul său, după ce a realizat și o analiză a viitoarei majorități […]

    Apreciază

  3. Gorghiu, contestată de un liberal candidat la Camera Deputaților: “A coborât procentele PNL” | www.Vrajitorul.us - 2 decembrie 2016

    […] Zlati a făcut aceste afirmații într-un text postat site-ul său, după ce a realizat și o analiză a viitoarei majorități […]

    Apreciază

  4. Sondaje, sondaje… E vremea sondajelor | Radu Zlati - deputat de Gherla - 9 decembrie 2016

    […] emoțional (de care aminteam într-un articol) se pare că și-a luat vacanță. Iar decizia de azi a CNATCDU în favoarea LCK nu cred că va […]

    Apreciază

  5. La urne, culegi ce ai semănat (2) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 11 decembrie 2016

    […] PE FRONTUL SONDAJELOR NIMIC NOU. AȘTEPTĂM FACTORUL EMOTIV… […]

    Apreciază