Declarații Ludovic Orban, la sfarșitul ședintei BPN (17.07.2017)

  • Am demarat un amplu proces de consultare al mediului de afaceri atat la nivel national cat si la nivelul fiecarui judet. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare am solicitat fiecarei filiale sa transmita un punctaj cu concuziile principale rezultate in urma acestor dezbarteri si cu pozitia oamenilor de afaceri din fiecare judet cu privire la harababura fiscal bugetara care a fost iscata de noul guvern Tudose.
  • Noi consideram clar ca impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodarie ( impozitul pe personae fizice pe venitul global), supra-taxarea produselor care sunt nocive sanatatii, interdictiile pentru aceia care au doua insolvente sa mai faca afaceri, plata contributiei pentru asigurari sociale pentru cei care lucreaza part-time la nivelul salariului minim pe economie, suprataxarea introdusa in domeniul energiei si comunicatiilor masuri impotriva mediului de afaceri si solicitam PSD sa renunțe la aceste masuri.
  • De asemenea, PNL solicita PSD si ALDE sa se prezinte in fata parlamentului  si sa scoată din programul de guvernare toate aberațiile fiscal pe care le-au introdus peste noapte si fara sa anunte ca intentioneaza sa modifice programul de guvernare. Au introdus niste masuri care afecteaza grav mediul de afaceri si care risca sa pun ape butuci economia romaneasca.
  • PNL considera ca mediul fiscal nu trebuie construit numai pentru a face fata unor cheltuieli aberante care au fost declansate de partidul de guvernamant. Politica fiscal bugetara este o politica care trebuie sa urmareasca obiective de dezvoltare economica, obiective care sa duca la imbunatatirea vietii oamenilor. PSD nu este interesat de modul in care se dezvolta companiile, la nevoile pe care le au oamenii de afaceri, antreprenorii, investitorii pentru a putea genera prosperitate.

Despre impozitul pe cifra de afaceri

  • În ce ţară din lumea asta un partid de guvernământ introduce în programul de guvernare măsuri fiscal-bugetare fără să facă anterior studiu de impact, fără să facă analize, fără să consulte mediul de afaceri şi pe toţi aceia pe care îi afectează aceste taxe şi impozite care sunt introduse pe şestache, noaptea? Trebuie scoase din programul de guvernare, Guvernul trebuie să vină în faţa Parlamentului să rectifice programul de guvernare şi să scoată toate aberaţiile fiscale. Altfel, dacă rămân aceste măsuri în programul de guvernare, ele generează obligaţii pentru Guvern şi vor rămâne ca o sabie a lui Damocles asupra mediului de afaceri putând oricând fi trecute prin ordonanţă de urgenţă în stilul OUG 13 pe furiş, pe ascuns şi producând efecte devastatoare asupra mediului de afaceri.

Despre rectificarea bugetara

  • Din nou o să supradimensioneze veniturile spunând că o să aibă o colectare mai bună decât a fost colectarea pe primul semestru, astfel încât să nu pară că nu este o rectificare negativă. Sunt foarte multe instituţii publice care la cheltuieli de personal au prevăzute sume care permit plata salariilor angajaţilor numai pe primele nouă luni, respectiv zece luni ale anului. Cele mai multe dintre instituţiile publice nu au prevăzuţi bani pentru plata salariilor pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Ca atare, aici trebuie să intervină pentru a se asigura sumele de bani necesare.
  • Vedem nivelul minim de investiţii, ceea ce este un lucru extrem de grav pentru dezvoltarea economică. Cred că până la sfârşitul anului nu o să aibă capacitatea să realizeze efectiv nici măcar jumătate din investiţiile care au fost trecute în proiectul de buget.
  • Actualul Guvern si-a trecut peste 22 de miliarde de Ron venituri ca urmare a decontarilor pe care ar urma sale faca la Comisia Europeana pe fondurile europene, bani pe care nu ii vor incasa.
  • Indiferent ce vor face la prima rectificare bugetară eu vă garantez că veniturile vor fi mult sub nivelul care este prognozat. Vor încasa mult mai puţin şi aşa este normal dacă au pus ministru de Finanţe pe unul care a fost director general la Direcţia de mari contribuabili şi a fost schimbat de şeful ANAF pentru faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile respective.

Despre depasirea deficitului bugetar

  • Nu cred în această promisiune ( nr. ca nu va fi depasit deficitul bugetar), iar dacă o să facă scamatorii bugetare astfel încât să se încadreze cât de cât în limita de 3%, o să o facă în dauna investiţiilor, a cheltuielilor importante, a înzestrării pentru Apărare, pentru că altfel nu au cum să menţină.
  • Oricum au făcut o şmecherie că au introdus în buget plăţile la hectar în agricultură, care practic sunt bani care nu mai trec prin bugetul României, numai ca să crească venitul astfel încât să reducă în mod artificial deficitul bugetar. Probabil vor mai apela la astfel de şmecherii. O să amâne rambursările de TVA. Sunt maeştri în astfel de şmecherii, dar per total vă spun clar şi limpede: nu pot fi suportate cheltuielile care au fost generate de aplicarea programului de guvernare. Este nevoie de o regandire a politicii bugetare, este nevoie de mult mai multa seriozitate in tratarea fenomenului de cresetre economica pentru ca atata timp cat descurajezi mediul de afaceri mai devreme sau mai tarziu lucrurile o vor lua la vale.

Ce actiuni pregateste PNL daca nu vor fi eliminate aceste neconcordante

  • Deocamdata mobilizam mediul de afaceri, angajatii din mediul privat sa ia pozitie si sa se opuna adoptarii acestui set de masuri. De asemenea la finalul consultarii mediului de afaceri vom pregati un document  pe care il vom transmite Guvernului la sfarsitul saptamanii viitoare. Poate se trezesc odata si poate vor intelege ca nu pot sa dea numai in calul care trage si nu poti sa iei sapte piei dupa contibuabil ca sa poti sa dai de pomana pentru cei care refuza sa munceasca.

Despre o posibila motiune de cenzura

  • Pana la inceputul sesiunii parlamentare mai este destul timp. Obiectivul nostru  este sa scapam cat mai repede Romania de acest guvern nociv.

Despre Guvernul Tudose

  • Păi, cu cine s-a întâlnit astăzi, aşa-zisul premier? S-a dus să ceară voie. A avut vreun cuvânt de spus la modificările introduse în programul de guvernare? Este tot un premier marionetă, ca şi premierul anterior. Guvernul nu are autoritate, nu are capacitatea de a putea să guverneze România, pentru că este condus în continuare de oameni care nu deţin funcţii în acest Guvern, de oameni care vor să controleze tot ce mişcă în cadrul Guvernului.

Despre campania PNL cu privire la nerealizările Primarului General

  • Deocamdată, nu am avut decât un purtător de cuvânt la Primăria Generală, nicidecum un primar general. Niciuna dintre promisiunile făcute de actualul primar general în campania electorală nu a fost realizată. Vă aduc aminte gratuitate pe transportul public, reducerea la jumătate a facturii, rezolvarea problemelor de trafic, lucruri care nu se întâmplă. Am vazut că doamna primar general tot vrea să îi încurajeze pe cei care vor să circule cu bicicleta, dar a uitat de un lucru, degeaba le dai biciclete sau le creezi facilităţi pentru utilizarea bicicletelor dacă nu există piste  de biciclete. Să nu punem carul înaintea boilor. La Primăria Capitalei avem un bun purtător de cuvânt, nicidecum un primar general.

Etichete:, ,

2 comentarii pe “Declarații Ludovic Orban, la sfarșitul ședintei BPN (17.07.2017)”

  1. Vasile Popescu 17 iulie 2017 la 7:55 PM #

    Nu poţi să jecmăneşti mediul de afaceri în funcţie de nevoile statului, s-ar putea să nu mai ai de la cine să colectezi nici acel puţin care îl aveai asigurat. Ce face statul pentru sistemul privat?

    Apreciază

    • Radu Zlati 18 iulie 2017 la 11:44 AM #

      Statul face destule. Dar nu destul, se pare.

      Apreciază