Colegilor liberali: De ce candidez la funcția de vicepreședinte al PNL

ZlatiÎn cadrul Congresului extraordinar al PNL din 27-28 iulie ac va avea loc o înnoire a structurii la vârf a Partidului Național Liberal. Desigur, cele mai multe nume vor fi, în fapt, nume mai vechi, personalități bine cunoscute în cadrul partidului, oameni de partid care și-au făcut deja simțită activitatea la nivel național. Îndrăznesc să mă alătur acestor personalități politice în încercarea de a obține numărul necesar de voturi care să îmi permită intrarea în cercul restrâns al celor 31 de vicepreședinți ai partidului; încercarea mea este temerară și sunt deplin conștient că există, printre participanții la Congres, colegi liberali care ar avea toate motivele și toate îndreptățirile, mai multe decât mine, pentru a candida la funcția de vicepreședinte, dar nu fac acest pas. Nu îl fac, foarte probabil, din modestie; sau poate că le este teamă că, datorită jocului alianțelor pe liste informale construite la nivel regional și național nu valoarea lor individuală, nu aportul concret pe care l-ar putea aduce PNL, ci existența sau poziția pe acele liste va avea mai mare greutate. Eu am încredere în dreapta judecată a colegilor mei și în promisiunea președintelui interimar al partidului, Klaus Johannis, că aceste alegeri vor fi unele perfect democratice și transparente; și îmi asum riscul de a nu fi ales, de a nu fi reușit să vă conving că merit această funcție onorantă dar și de o imensă responsabilitate.

Dacă voi fi ales ca vicepreședinte al Partidului Național Liberal voi lupta, folosind  întreaga mea putere de convingere și toate mijloacele pe care statutul partidului mi le va permite, pentru a atinge următoarele obiective:

  1. Alegerea domnului Klaus Johannis ca președinte al Partidului Național Liberal și, în perspectivă, ca președinte al partidului rezultat din fuzionarea PNL cu PDL.
  2. Desemnarea domnului Crin Antonescu, în calitate de candidat al partidului rezultat în urma fuziunii PNL-PDL, pentru funcția de Președinte al României.
  3. Afilierea la Partidul Popular European, grupare care corespunde cel mai bine identității doctrinare a PNL.
  4. Partidul rezultat în urma fuziunii cu PDL să se numească Partidul Național Liberal, să își asume întreaga istorie și simbolistică a PNL, sau această fuziune să nu aibă loc.
  5. Statutul în urma fuziunii cu PDL să cuprindă în mod explicit unele principii și valori de dreapta, precum definirea familiei pe linia tradiției creștine, recunoașterea rolului bisericilor și cultelor creștine la formarea identității poporului român, sublinierea rolului instituției monarhice la formarea identității naționale; reducerea numărului de ministere și a personalului guvernamental; reducerea numărului de taxe și impozite atât în ceea ce privește întreprinzătorii și firmele cât și salariații acestora; încurajarea elitelor pentru a ocupa poziții de răspundere în administrația centrală și locală, prin depolitizarea numirii în aceste funcții.
  6. Statutul în urma fuziunii cu PDL să cuprindă măsuri concrete prin care PNL să se deschidă în mod suficient și eficient dialogului cu categoriile profesionale care servesc în mod direct și nemijlocit cetățenii și comunitățile locale: cadrele didactice, personalul medical,  personalul bisericilor și cultelor religioase.
  7. Statutul în urma fuziunii cu PDL să cuprindă măsuri concrete prin care PNL să se deschidă în mod suficient și eficient dialogului cu întreprinzătorii români, atât cei din mediul urban cât și cei din mediul rural, cu cei care au îmbrățișat  profesii liberale; reprezentanții acestor categorii socio-profesionale să aibă o reprezentare adecvată în structurile decizionale ale PNL.
  8. Statutul în urma fuziunii cu PDL să cuprindă o măsură prin care să se restrângă dreptul de a accede la funcții de conducere în PNL sau posturi în administrația centrală și locală până în iunie 2016 pentru persoanele care au părăsit PNL sau PDL în perioada 2013-2014, indiferent de forma prin care aceste persoane se vor întoarce în PNL.
  9. Statutul în urma fuziunii cu PDL să cuprindă măsuri concrete prin care organizațiile de partid care au obținut rezultate bune și foarte bune în ultimele două confruntări electorale să beneficieze de bonificații și recompense politice la nivel organizațional județean sau național. Simetric, să fie prevăzute penalități pentru organizațiile care au obținut rezultate nesatisfăcătoare.

Dragi camarazi de partid. Dincolo de funcția de deputat pe care o ocup în acest moment, dincolo de aceste obiective pe care mi le asum și pe care îmi propun să le ating alături de alți colegi care vor dori tinde înspre aceleași scopuri, sunt doar un membru de partid ca oricare dintre dumneavoastră.

Slujesc de 30 de ani învățământul românesc, activez de 24 de ani în cadrul partidului și, cu bunele și relele din viața mea, cu suișurile și coborâșurile inerente unei activități politice, am fost și voi fi un om de echipă răspunzând cu binele, binelui și cu uitarea, răului; ajutând cât mai mult pot pe cei din jurul meu și căutând să nu fac rău celorlalți; iubindu-mi familia, prietenii, patria.

Dacă cele spuse mai sus vă vor convinge să îmi acordați votul, atunci vă voi rămâne recunoscător. Dacă nu am fost suficient de convingător, atunci nu pot decât să sper că prin activitatea mea viitoare, încrederea dumneavoastră va spori. Oricum va fi, voi rămâne același prieten și coleg de partid,

Radu Zlati.

Etichete:, , , , , ,

12 comentarii pe “Colegilor liberali: De ce candidez la funcția de vicepreședinte al PNL”

  1. hmm 27 iunie 2014 la 5:19 PM #

    internationala liberala si alde nu au nicio legatura cu liberalismul european de la 1875 sau cel bratienist din perioada interbelica. pnl de pe timpul lui bratianu ar sta alaturi de republicanii americani.

    Apreciază

    • Radu Zlati 28 iunie 2014 la 12:02 AM #

      de acord cu republicanii americani. 🙂

      Apreciază

    • pozedecat 29 iunie 2014 la 1:46 AM #

      Aveti o idee gresita despre liberalismul „bratienist” din perioada interbelica, cu atat mai mult fata de cel de la 1875. Bratianu (Ion I.C. adica) s-a mentinut in functia de conducere cu sprijinul unei factiuni de sorginte socialista. Memoriile lui I.G.Duca sunt o marturie in sensul asta. Nu mai spun de faptul ca Eminescu nu-i scotea din „colectivisti” sau „rosii”. Nu stiu de ce dl Zlati considera ca republicanii americani ar avea vreo asemanare cu acesta orientare (!?)

      Apreciază

      • Radu Zlati 29 iunie 2014 la 11:17 AM #

        Nu am spus că republicanii americani ar avea vreo asemănare cu liberalii români. Am spus că mi-aș dori ca liberalii români să fie mai asemănători cu republicanii americani decât cu liberalii din ALDE.

        Apreciază

      • hmm 29 iunie 2014 la 4:49 PM #

        pozedecat, sociailisti ca partidul democrat american sunt psd-istii, deci pnl nu are loc decat pe dreapta de sorginte americana. punct. o fi fost bratianu bolsevic, acum nu exista alternativa la contextul actual. dreapta in sens american sau european. vrei cumva liberalism in sensul promovarii drepturilor gay, a eutanasiei minorilor si a ajutoarelor sociale obligatorii , indiferent de venit. pai asta e socialism curat, egalitarist, nu dreapta.

        Apreciază

  2. hmm 27 iunie 2014 la 5:21 PM #

    iohannis si alti liberali de ce nu sunt activi pe blog? vad ca dumneavoastra raspundeti la comentarii, altii nici macar nu au blog.

    Apreciază

  3. Ionut 27 iunie 2014 la 10:30 PM #

    Va felicit pentru propunerile facute si va doresc mult succes! Doamne-ajuta!

    Apreciază

  4. corrie 27 iunie 2014 la 11:52 PM #

    Va urez mult succes si:ANTONESCU CANDIDAT LA PRESEDINTIA ROMANIEI!!!

    Apreciază

  5. Ingrid 29 iunie 2014 la 12:30 AM #

    Vreau sa exprim respectul si admiratia pentru dumneavostra domnule deputat, sunteti cu adevarat purtatorul stindardului REVOLUTIEI BUNULUI SIMT. Indiferent de functii (vicepresedinte sau nu) ati demonstrat ca sunteti un veritabil om politic, onest si muncitor.

    Apreciază

  6. Silviu 29 iunie 2014 la 12:48 AM #

    Domnule Zlati, refuz sa cred ca ai d-voastra colegi nu vad ca n-au un om mai redutabil la presedentie decat Crin Antonescu.
    Cu tot respectul pentru noul presedinte, acesta n-are carisma si flerul necesar pentru o campanie de-o astfel de anvergura intr-un moment esential pentru viitorul acestei tari. Cu PSDul instalat la toate butoanele exodul de inteligenta va exploda.

    Crin Antonescu e SINGURUL sa-l invinga pe Ponta si PSD!
    Sper ca domnul Johannis sa aibe intelepciunea sa inteleaga ca exista zone din tara in care apartenenta sa etnica il face invizibil intr-o cursa prezidentiala. Implicit, cu dansul candidat, PSDul va jubila! Si sa nu uitam faptul ca insusi Ilici spunea ca s-ar dori sa aibe in partid un om de calibrul lui Crin, dar nu-l are.

    Va tin pumnii in convingerea celor ce decid soarta partidului!

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Congresul PNL a luat sfârșit. Lupta continuă! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 29 iunie 2014

    […] Mulțumesc tuturor celor care m-au votat pentru onoranta postură de vicepreședinte al Partidului Național Liberal. A fost nu un accident al carierei mele politice, ci un demers conștient, prin care am încercat (și am reușit) să acced la o tribună de la înălțimea cărora să îmi prezint o parte din crezul meu politic în legătură cu ceea ce, consider eu, ar trebui să facă PNL pe termen scurt și mediu. Mă bucur că astfel am putut să mă adresez Congresului, mă bucur că am fost ascultat, și mai mult mă bucur că intervenția mea a generat o stare de spirit care a dus dinamizări și transformări ale unor procese interne. Găsiți mai multe despre acest ”crez” aici. […]

    Apreciază