Despre mine


Mă numesc Radu Zlati şi sunt, ca orice mâncător de pâine (de la Homer citire), un ghem de contradicţii.

Născut în 1960, într-o familie multietnică.

Primele studii (clasele I-X) le-am făcut la Mediaș, orașul meu natal. Liceul (Colegiul Național O. Goga) l-am finalizat la Sibiu, oraș care a lăsat urme adânci în felul meu de a fi în lume. Am absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie Bucureşti în 1984 cu o lucrare de licenţă privitoare la riturile de sacrificiu în Grecia antică (etern recunoscător, doamnă Zoe Petre!).

Căsătorit, tată a doi copii. Înainte de 1990 profesor într-unul din frumoasele sate maramureșene (Crasna-Vișeului), între 1990 și 2012 profesor de istorie-ştiinte sociale – Liceul „Regele Ferdinand” Sighetu Marmaţiei. În vara și toamna anului 2012 am fost pe rând consilier prezidențial (în administrația interimară a lui Crin Antonescu) și consilier al ministrului Ecaterina Andronescu. În decembrie 2012 am fost ales ca deputat al colegiului uninominal Gherla, județul Cluj; am îndeplinit această onorantă demnitate până în decembrie 2016. În prezent, profesor la Liceul Teoretic ”Eugen Pora” din Cluj-Napoca și domiciliat în satul Sălicea, județul Cluj.

Pasionat de istorie universală antică şi medievală, filozofie, sociologie, hermeneutică, DTP. Consumator de artă în general, fan Tolkien dar şi Saint-Exupéry, ascultând cu aceeaşi plăcere Deep PurpleSex Pistols sau Lisa Gerrard.

Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru Merit”, fost membru al Comisiei Naţionale de Istorie şi coautor al programelor de istorie pentru învăţământul preuniversitar elaborate în perioada guvernării CDR.

Membru PNL din 1990.

Monarhist ca opţiune personală, liberal prin structură şi vocaţie, cu accente conservatoare îmblânzite de conştiinţa faptului că toate sunt efemere la scară geologică.

UPDATE 2 (10.12.2020) am găsit această frumoasă auto-descriere, nu am încă 65 de ani, dar mi-o însușesc:

,,M-am născut alb, ceea ce mă face rasist. Nu votez cu stânga, ceea ce mă face fascist. Sunt heterosexual, ceea ce mă face homofob. Sunt căsătorit cu aceeași femeie de mai bine de patruzeci de ani, ceea ce mă face un „depășit de vremuri”. Dețin o casă, ceea ce mă face un proprietar bogat. Ador pateul de gâscă și mielul, ceea ce mă face un susținător al abuzului contra animalelor. Sunt creștin, ceea ce mă face un câine infidel în ochii multor milioane de musulmani.
Am peste 65 de ani și sunt pensionar, ceea ce mă face un idiot bătrân. Gândesc cu capul meu, fără a înghiți tot ce îmi servește presă, ceea ce mă face un reacționar. Îmi place să privesc femei foarte frumoase și sumar îmbrăcate și întorc capul după o femeie frumoasă, ceea ce mă face un pornograf.
Îmi pun în valoare identitatea națională și cultura mea occidentală, ceea ce mă face un xenofob. Aș dori să trăiesc în siguranță și să-i văd pe infractori în închisoare, ceea ce mă face un gestapovist. Conduc o mașină pe benzină, ceea ce mă face un poluator. Cred că toată lumea ar trebui să fie răsplătită pentru meritele ei, ceea ce mă face un liberal antisocial.
Am fost educat, nu răsfățat, și sunt recunoscător părinților mei pentru acest lucru, ceea ce mă face un torționar de copii opus dezvoltării lor armonioase. Cred că apărarea unei țări trebuie să fie preocuparea tuturor cetățenilor ei, ceea ce mă face un militarist. Îmi place să citesc, să învăț, să muncesc, să fac efort și să mă autodepășesc, ceea ce mă face un retardat social.
Așa că le mulțumesc tuturor prietenilor care încă îndrăznesc să rămână alături de mine în ciuda acestor numeroase defecte”. Alain Cavaille
%d blogeri au apreciat: