Cronologia
1917 Aprilie – Lenin și alți revoluționari din exil se întorc în Rusia, cu ajutorul serviciilor secrete germane
1917 octombrie (noiembrie) – comuniștii răstoarnă prin lovitură de stat guvernul provizoriu condus de Alexandru Kerensky
Războiul civil
1918 – Tratatul de la Brest-Litovsk. Rusia pierde Ucraina. Finlanda, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaijan își declară independența.
1918-20 – război civil între guvernul comunist (armatele „roșii”) și armatele conduse de foști generali țariști (armatele „albe”).
1918-21 – Politica „comunismului de război”: statul preia controlul întregii economii; mii de țărani mor de foame deoarece statul le confiscă recoltele pentru nevoile armatei și ale populației urbane
1920-1921 – război cu Polonia.
1921 – Noua Politică Economică (NEP) permite o parțială revenire la economia de piață și o recuperare rapidă din punct de vedere economic.
1922 – Tratate prin care Rusiei i se adaugă Ucraina, Belarus, Transcaucazia (mai târziu aceasta este divizată în Georgia, Armenia și Azerbaijan ): apare astfel URSS
1922 – Germania recunoaște Uniunea Sovietică
Colectivizarea și epurările
1924 – Uniunea Sovietică adoptă constituția bazată pe dictatura proletariatului; la moasrtea lui Lenin, acesta este înlocuit la conducerea partidului de către I.V. Stalin
1928 – adoptarea primului plan cincinal. Statul stabilește prioritățile și alocă resursele pentru întregul sistem economic. Sfârșitul NEP. Începe colectivizarea agriculturii. Țăranii mai bogați (culaci) sunt eliminați, proprietățile lor confiscate.
1936-38 – anunțul unui pretins complot condus de Leon Trotsky la adresa lui Stalin duce la un val de epurări în rândurile partidului, administrației și armatei

Canalul M. Baltică – M. Albă (Belomorkanal). Construit 1931-1936, Numărul morților este estimat între 12.000 și 120.000.
Relațiile externe
1933 – SUA recunoaște URSS.
1934 – URSS este primită în Liga Națiunilor.
1939 August – URSS și Germania nazistă semnează un pact de neagresiune, care facilitează atacarea Poloniei de către Germania.
1939 Septembrie – trupele ruse pătrund în Polonia de Est, ocupând teritoriul
1939-40 – război cu Finlanda – URSS ocupă Karelia
Studiu de caz: NEP
Noua Politică Economică, sau NPE a fost un sistem de reforme economice care introduceau un compromis cu economia de piață. În Uniunea Sovietică , acest sistem a fost instituit de către Vladimir Ilici Lenin în 1921. Politica de urgență a comunismului de război, introdusă pe perioada războiului civil, a fost abandonată și NPE a înlocuit-o în 1921 ca o măsură de însănătoșire.
NPE-ul
- a reintrodus într-o oarecare măsură proprietatea privată într-o mică parte a economiei, în mod special în agricultură.
- a înlocuit politica „comunismului de război”, care fusese folosită pe timpul războiului civil și care a fost socotită nepotrivită pentru o țară subdezvoltată ca Rusia, cu un soi de politică a „socialismului de piață”, de aceea industriile naționalizate (deținute de guvern) au avut permisiunea să lucreze în mod autonom, în timp ce în agricultură a fost introdus un sistem de piață.
Pentru a explica NPE, Lenin a spus: „Noi nu suntem suficient de civilizați pentru socialism”, referindu-se la fa

afiș sovietic înfățișând unul din îmbogățiții epocii NEP, cu legenda: „Doamne, ajută-mă pe mine păcătosul! Ajută-mă să evit și înșel această putere (sovietică) pe care o urăsc!”
ptul că Rusia era în primul rând o națiune agricolă, cu o populație urbană restrânsă numericește și cu o bază industrială slabă și de aceea nu îndeplinea criteriile economice necesare pentru socialism.
NPE a reușit să refacă economia după devastările pricinuite de primul război mondial, revoluția rusă și războiul civil. Cel mai important, a crescut enorm producția agricolă și a pus capăt foametei. Această politică a fost abandonată la câțiva anui după moartea lui Lenin din 1924, pentru că s-a socotit că obiectivele inițiale ale NPE au fost atinse și că este timpul să se meargă mai departe.
Comentarii recente