Calendarul lunii aprilie


Îngrijirea peluzei

Ierburile încep să crească încet. De asemeni gazonul peluzelor. Este timpul ca să îngrijim gazonul înainte de primul impuls de creștere viguroasă. Astfel reducem mușchiul și buruienile și aerăm solul, permițând o mai bună irigare ulterioară, până la rădăcina ierbii. Supra-însămânțarea, fertilizarea și, dacă este necesar, adăugarea de nisip este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Eventual întreaga suprafață dedicată peluzei ar putea fi recreată.

Ierburile, buruienile

Încep să crească unele buruieni – trebuie smulse cât mai repede posibil. Pentru a permanentiza efectul, putem recurge la mulci. Cositul buruienilor rămase va reduce transpirația apei din sol.

Mulci

Un moment foarte bun pentru a acoperi solul cu mulci, deoarece nu prea avem buruieni crescute, și putem preveni apariția unor noi buruieni. Acoperirea cu mulci este de asemeni binevenită deoarece regularizează căldura solului. Dar mulcirea se poate face în continuare, și în restul anului.

Tunderea ierburilor ornamentale 

Ierburile ornamentale sunt tăiate primăvara deoarece foliajul lor le-a protejat până acum de frig, dar nu mai este cazul. Cu spațiulși lumina oferite prin procesul de tundere, se grăbește apariția unor noi lăstare.

Flori (perene și anuale) și arbuști

Se elimină frunzele uscate și resturile de petale rămase de anul trecut (la camelii, de exemplu).

Sunt prunite plantele, acum că pericolul înghețului a trecut. Bun moment pentru prunitul speciilor ornamentale cu frunze veșnic verzi (de exemplu tuia, ienuperi, chiparos); acestea pot suferi și un tratament cu azot, pentru a le încuraja creșterea.  După ce unii arbuști au înflorit, pot fi pruniți de asemeni (de exemplu forsithya).

Se inspectează plantele pentru prezența afidelor, care sunt eliminate pe cât cu putință din vreme (pot fi culese folosindu-se o perie fină, și distruse).

Se plantează florile cu bulbi (begonii, crini, dalii, gladiole), se însămânțează unele ierburi (busuioc, coriandru, mărar, măghiran, mentă, oregano, pătrunjel, rozmarin, salvie, tarhon) sau flori (păpădie, mușețel, garofițe, lavandă, crini, gălbenele, colțunași, phlox, gura leului).

După ce au înflorit, plantelor cu bulbi li se retează tijele florale, dar li se lasă frunzele încă câteva săptămâni, pentru a furniza hrană bulbului. Plante perene precum crinii de zi, irișii, crizantemele, phlox, sunt divizate, rezultatul putând fi replantat.

Mutarea plantelor de ghiveci

Momentul potrivit pentru a oferi, eventual, noi ghivece (adesea de mărime mai mare). Începe creșterea acestor plante, și ele au nevoie de nutrienți, pe care solul din noile ghivece îl oferă, permițând astfel un nou start.

Plantele cu tuberculi

Plantele ale căror tuberculi (de exemplu daliile) au fost scoși din pământ toamna și depozitați peste iarnă, acum pot fi replantate. De asemeni sunt plantate speciile ale căror tuberculi acum sunt achiziționați de pe piață.

Plantarea vegetalelor

Începe însămânțarea vegetalelor afară și continuă însămânțarea în răsadnițe (solarii, sere):

 • se pot semăna porumbul, floarea soarelui, soia (eu nu cultiv nici una dintre aceste plante, pe motiv de mărime a spațiului)
 • se seamănă fasolea (la fasole exista obiceiul, cel putin in zona mea sa fie cultivate dupa Sf. Gheorghe -23 aprilie)
 • pregatesc terenul si plantez legumele timpurii, odata cu fertilizarea cu ingrasaminte organice si minerale,
  pana la mijlocul lunii aprilie mai pot planta in gradina: – radacinoasele (morcovi, patrunjel, pastarnac) in randuri, salata, spanacul;
 • incep plantatul varzoaselor, guliei si conopidei de la inceputul lunii;
  seman castravetii, pepenii si dovleceii spre sfarsitul lunii;
 • rasadul de rosii timpurii si ardei in camp la sfarsitul lunii (în zona mea, rasădurile de roșii se pun afară doar după Sfântul OPrban – 25 mai, dată după care se zice în popor că nu mai apare fenomenul de îngheț)
  Atentie la semanat!
 • Combinatii bune: morcovi-mazare, ceapa-morcov, semanate alternativ; ceapa-sfecla rosie-gulie; cartof timpuriu-mazare; cartof-fasole sau ridiche de luna cu fasolea.
 • Combinații rele: ceapa-usturoi; morcov-patrunjel; mazare-fasole; castravete-cartof;
 • fac repicatul rasadurilor la plantele care au fost insamantate in cutii sau rasadnite, in luna precedenta;
 • in spaţiile libere sadesc toate sortimentele de salata, Ud abundent statul de salata până la încolţire.
  este sezonul de plantare pentru praz ;.
 • În răsadniţă sau solar (în cazul meu – pe pervazul ferestrei) trebuie sa însămânţez, la mijlocul lui aprilie, castraveţi , ardei, dovleci, şi pepeni galbeni.
 • Verdeţurile care se însămânţează în spaţiu liber sunt: mărar, salvie, roiniţă, mentă, pătrunjel şi arpagic, tarhon, maghiran şi rozmarin.
 • pot semana legumele de la care se utilizez frunzele (patrunjel, telina, leustean). Astfel, toata vara aceste condimente sunt disponibile in stare proaspata
 • seman la interval de 1 – 2 saptamani ridichile de luna si cele de vara.

Trandafirii

Se fertilizează tufele de trandafiri. Dacă nu au fost pruniți în martie, acum este ultimul moment propice prunitului, din primăvară. De asemenea ultimă lună a primăverii când încă mai pot fi plantați noi butași, înainte ca plantele să înmugurească.

      Fiecare trandafir necesita un sistem propriu de tundere.

 1.  Prima data trebuie indepartate ramificatiile moarte sau bolnave, pana la partea sanatoasa.
 2.  O ramificatie va fi cu atat mai puternica si mai lunga cu cat va fi tunsa mai mult(exceptie fac trandafirii cataratori si cei pe port inalt).
 3.  Deoarece ramurile mai groase au ramificatii mai multe si mai puternice decat cele subtiri, ramurile mai groase trebuie tunse mai putin.
 4.  In cazul speciilor nobile de trandafiri, tulpina este mai lunga. Pentru acesta, trandafirul trebuie tuns foarte mult si cu atentie. Daca se doresc flori mai multe, dar mai scurte, atunci trebuie tunse mai putin.
 5.  Intotdeauna este bine ca floarea sa fie tunsa cu 1-2 cm deasupra nodurilor sau mugurilor, pentru ca ramificatiile sa nu iasa in afara.
%d blogeri au apreciat: