Sfaturi amestecate (1)


Sfaturi de mai jos sunt luate de pe situl dengarden, care surprinde experiența de decenii a unui grădinar iscusit, care a scris și o carte, 101 Gardening Secrets the Experts Never Tell You. Sunt sfaturi de tot felul, de la semănat la chestii de păstrat recolta și gătit.

Cum se pornește de la semințe

  1. I Mulți folosesc pământ special pentru a semăna plantele, dar autorul folosește pământ din grădina proprie.
  2. Pentru aceasta, el ține pământul într-un vas larg, timp de 30minute în cuptor, la 350 grade. Temperatura va înlătura semințele nedorite și eventualele ciuperci, paraziți, etc. Apoi pământula stfel sterilizat se poate păstra în recipeinte mari de plastic.
  3. După plantarea semințelor, se poate presăra deasupra puțină scorțișoară. Aceasta va ține departe fungusul.
  4. Fiecare sămânță poate fi acoperită cu un pahar transparent din plastic (poate fi spălat și refolosit timp de mai multe ori). Acesta va ține departe vântul și frigul, și vă păstra mai mult timmp umezeala, presupunând că plantați afară sau într-o seră rece .

Cum se pornește de la vlăstari

  1. Dacă dorim să facem să crească rădăcini unor vlăstari pe care îi ținem în apă, putem adăuga o aspirină sau două, pisate. Vor ajuta la absorbția apei și vor ajuta la pornirea rădăcinilor.
  2. În cazul trandafirilor, geranium sau hibiscus, ajunge să dăm puțin vlăastarul (partea de jos, tăiată, într-un hormom ce favorizează rădăcinile și să înfigem lăstarul în sol. Stropim vlăstarii de căteva ori pe zi, până când au prins rădăcină.

Cum se plantează sau plantează roșiile și ardeii

1

  1. Se pun răsadurile cu totul în pământ, până la limita primelor frunze
  2. Se sapă o groapă destul de adâncă pentru a încape întreh răsadul, până la limita primelor frunze. Se adaugă o cană cu apă Pe fundul gropii se pune o tabletă de gelatină și puțină scorțișoară. Gelatina va favoriza bacteriile beneficiale, iar scorțișoara va îndepărta fungusul și omizile.
  3. Se pot adăuga două linguri cu praf de copt, acoperit cu vreo doi centimetri de pământ pentru a nu avea contact direct cu rădăcinile
  4. se acoperă gaura cu pământ și se apasă ușor.

Note: Am să adaug ulterior câteva pagini dedicate cultivării roșiilor,unde veți găsi un mod de plantare mai sofisticat. 😛

Din grădină în bucătărie și înapoi

  1. Când fierbem sau pregătim la aburi vegetalele, nu aruncăm apa, După ce se răcește, putem să o folosim la udarea plantelor din grădină sau containere.
  2. Puneți resturile de ceai, pliculețele de ceai sau zațul de cafea în jurul plantelor de azalee.
  3. Nu vă etmeți să vă cultivați singuri toate ierburile de care aveți nevoie în bucătărie. Cele mai multe se cultivă extrem de ușor – le veți avea totdeauna proaspete și ceea ce nu consumați se poate composta.
  4. Sângele, peștele și făina de oase sunt excelenți fertilizatori organici. Aplicațile în timpul sezonului de creștere plantelor din grădină.
  5. Dacă insistați să grădinăriți, atunci învățați să păstrați sau gătiți legumele. Căutați căi de păstrare sau conservare a tuturor plantelor comestibile ce le aveți în grădină.
  6. Folosiți un uscător pentru vegetale și fructe. Astfel puteți să păstrați și consumați produsele mai târziu, în extrasezon.
  7. Păstrați și uscați toate cojile de banană. Punețile la baza plantelor de roșșii, le va încuraja creșterea. Puteți, ca alternativă, să procesați cojile de banană în mixer sau blender, să le amestecați cu apă și sucul astfel rezultat să îl folosiți la udarea roșiilor.
  8. Folosiți ceaiul de mușețel pentru a preveni fungusul pe răsaduri. Dați un spray cu ceai de mușețel înainte de răsărit sau după apus, pentru cele mai bune rezultate.
  9. Păstrarea la borcane este cea mai bună soluție, pentru nu vă umple frigiderele și nu consumă curent. A doua soluție ca optimalitate este uscarea.

Folosiți cojile și resturile vegetale

gradina

Cojile și în general resturile vegetale pot fi folosite prin îngropare direct în sol sau compostare (vezi și paginile dedicate compostului). Dar acestea pot fi, de asemenea, trecute printr-un procesor (mixer, blender) și, diluate cu apă, stropite pe solul din preajma plantelor. În special la ardei această metodă pare că dă roade.

Folosiți hărtiile uzate

În loc să aruncați hărtiile, folosiți-le. Orice hârtie (inclusiv hârtiile printate) care nu a  fost trecută printr-un proces termic (deci nu foliile lucioase care acoperă unele cartoane), inclusiv ziarele sau paginile de carte pot fi un material ideal pentru compostat. Sau, mărunțite, pot fi amestecate în solul de grădină – ușurează reținerea apei în sol.of throwing away the lint your dryer filter collects, save it in a tightly-sealed container and till it into your dirt to help hold moisture in your soil.

Plantați întotdeauna gălbenele (marigolds) lângă roșii sau varză!

Experții zic despre plantare că…

  1. Plantați ceea ce mâncați; nu plantați ceea ce nimeni din familie nu cpnsumă, sau prea puțini
  2. Cele mai uțor de cultivat vegetale sunt fasolea, tomatele, ridichile, ardeii, castravetele, cartofii. Paroape oricine ar trebui să aibă din caestea în propria grădină.
  3. Plantați castraveții astfel încât aceștia să se poată cățăra.
  4. Plantați roșii cherru în coșulețe agățate – ele vor continua să producă – doar ciupiți-le vârfurile când ajung de mărimea dorită.
  5. Nu plantați prea aproape plantele – respectați indicațiile de pe pachete. Dacă pui mai multe plante pe aceeași supafață, nu neapărat sporești producția.
  6. dacă plantați în straturi, lăsați cirva 75 cm între straturi – veți avea nevoie pentru a putea lucra în voie asupra vegetalelor, fără să călcați pe straturi.
  7. plantați palnetele mai înalte către fundul gărdinii, și cele mai scunde mai în față – astfel veți putea vizualiza întregul mai ușor.
  8. Anticipați nevoile nutriționale ale plantelor. De exemplu, fertilizator pe bază de azot în faza de creștere. Țineți un jurnal în care vă notați ce și cum.
  9. Fiți sigur că asigurați plantelor un sprijin potrivit pentru a crește pe înălțime – în special castraveții, roșiile, fasolea, dar și ardeii, de exemplu.
  10. Ridichiile, sfecla și morcovii pot fi plantați chiar și cu doar o lună înaintea primului îngheț. Sunt rezistente la frig.
  11. Plantați doar varietățile care cresc bine în zona dvstră de temperatură și pluviometrică.
  12. Așterneți hârtie de ziar înainte să puneți pământ fertil peste sol, sau chiar mulch. Hârtiea va împiedeca buruienile sau iarba să răsbară, pentru o vreme.
  13. puteți pune bile de spumă de poliuretan pe fundul vaselor mari folosite ca și containere pentru cultivat plante – economisiți sol fertil și vă asigurați ca vasul este bine drenat.
  14. Rubarbul și asparagusul sunt plante perene – dacă țineți departe buruienile și fertilizați, veți avea recolte an după an.
  15. când plantați ridichi sau morcovi, amestecați semnțele cu gelatină pudră(trei linguri de gelatină la un pachet de semințe). Gelatina va asigura azotul pentru răsărirea plantelor.
  16. roșiile și ardeii trebuie plantați unde primesc cel puțin 6-8 ore de lumină pe zi
  17. la modul ideal, întreaga grădină trebuie plantată astfel încât plantele să primească cel puțin 8 ore de lumină pe zi. Cele mai multe dintre vegetale nu cresc bine în umbră parțială.
  18. Dacă doriți să recoltați bostani de mari dimensiuni, lăsați doar vreo doi per plantă, astfel încât dezvoltarea să se concentreze pe aceștia doi.

 

%d blogeri au apreciat: