Ce este debate-ul
DEBATE – ul este o forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din echipe cu un numar egal de membri. Acestia sunt pusi in situatia de a pune in valoare «pro si contra» argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi in dezacord.
Abordarea de tip pro-contra dezvolta paticipantilor capacitatea de analiza a problemelor controversate si ajuta la obtinerea unei imagini nedistorsionate de prejudecati. In acest context, participantii vor fi determinati sa emita judecati asupra unei „motiuni” folosind criterii obiective, si totodata, sa apere o pozitie folosind argumente sustinute de dovezi si nu de simple opinii.
Temele discutate pot fi extrem de variate. Indiferent de format, ceea ce este important de subliniat este ca tema dezbaterii reprezinta doar un pretext pentru exersarea abilitatilor de comunicare in spatiul public, de gandire critica si de argumentare logica si nu o incercare de a stabili valoarea de adevar a uneia din cele doua pozitii exprimate in timpul dezbaterii.
In cadrul competitiilor de dezbateri arbitrii urmaresc masura in care participantii reusesc sa argumenteze convingator, sa organizeze prezentarea, sa raspunda prompt si analitic contra-argumentelor echipei oponente si daca sunt persuasivi.
Nu in ultimul rand, ascultarea atenta, toleranta, umorul si fair play-ul conteaza in acordarea deciziei. Juriul este format dintr-un numar impar de arbitri, care sunt invitati sa nu ia in considerare opinia personala asupra temei puse in discutie.
ARDOR organizeaza in Romania competitii in urmatoarele tipuri de dezbateri:
- Karl Popper – adresat in principal elevilor de liceu, dar si studentilor incepatori;
- American Parliamentery – adresat in principal studentilor.
Karl Popper Debate
Formatul de dezbateri Karl Popper se adreseaza in special elevilor de liceu si este menit sa permita discutarea atat a unor teme „de valoare” cat si a unora de strategie (care propun o schimbare a starii de fapt). In dezbaterile Karl Popper se pune in principal accent pe dovezi. Temele sunt anuntate inainte, astfel incat, fiecare echipa sa cerceteze in amanunt pentru sustinerea propriei pozitii.
Durata unui joc de debate in formatul Karl Popper este de 60 de minute.
In cadrul acestui format primii vorbitori de la fiecare echipa au rolul de a prezenta principalele argumente in favoarea sau impotriva temei, in functie de pozitia pe care o au de sustinut. Vorbitorul echipei care se opune are, in acelasi timp, si obligatia de a contraargumenta ideile aduse de antevorbitorul sau. Urmatorii doi vorbitori vor raspunde la contraargumentele aduse de echipa oponenta si vor detalia ideile propriilor echipe.
In final, ultimii vorbitori de la fiecare echipa au obligatia sa analizeze intreaga dezbatere si sa puna in balanta argumentele aduse de cele doua echipe. Tot acesti vorbitori trebuie sa evidentieze in ce masura argumentele aduse de echipa lor, coroborate cu argumentele echipei oponente si cu raspunsurile din chestionarile care se succed intre discursuri (cross-examination) ii califica drept castigatori ai dezbaterii.
American Parliamentary Debate
Formatul American Parliamentary Debate se adreseaza in principal studentilor. Specificul acestui tip de dezbatere provine din timpul scurt pe care echipele il au pentru pregatire, in general, 15 minute. Accentul nu mai cade atat de mult pe dovezi, ca in formatul Karl Popper, ci pe strategii de argumentare, persuasiune si pe impactul asupra auditoriului.
Conceput dupa dezbaterile parlamentare, formatul cotine doua echipe: cea a Guvernului si cea a Opozitiei. Fiecare echipa este formata din doi membri: Primul Ministru si Membrul Guvernului de partea celor care sustin motiunea, iar de partea cealalta Liderul si Membrul Opozitiei se opun propunerii guvernamentale.
Durata unui joc de debate in formatul parlamentar este de 40 de minute.
Acest format contine sase discursuri: Primul Ministrul este cel care aduce argumente in favoarea motiunii. Liderul Opozitiei este urmatorul vorbitor, avand rolul de a respinge argumentele propuse de Guvern si de a aduce noi argumente pentru care motiunea ar trebui respinsa.
Urmatorii doi vorbitori sunt Membrii fiecarei parti. Rolul acestora este sa raspunda la atacurile argumentative lansate de oponenti si sa detalieze, de obicei cu argumente noi, pozitia propriei echipe. Ultimele doua discursuri aduc concluzii: primul discurs ii apartine Liderului Opozitiei, iar ultimul, Primul Ministru.
conform http://www.conferintelecivice.ro/ce-este-debate-ul.html
ar trebui sa luati atitudine in legatura cu doamna Laura Georgevschi presedinta CNA si a activitati CNA …in presa de peste ocean este pusa la indoiala libertatea presei in Romania…minciuna,atacul la persoana,cuvinte injurioase si informative trunchiata in folos de manipulare sint numai citeva din atitudinile presei nesanctionate de CNA cu avizul presedintei………….va multumesc…….ps …nu ati dori sa folosesc cuvinte invatate la televizor
ApreciazăApreciază