Toamna trecută am plantat un strat cu plante perene care se împacă relativ bine cu umbra (în special din specia alium) dar, pe lângă ele, și vreo câteva lalele. De vreme ce nu am stat prea bine cu banii, le-am luat la reducere, de la Auchan. Au răsărit deja, dar cum primăvara deocamdată nu este prea generoasă, aici la Sălicea, nici o plantă nu este mai înaltă decât un deget.
Sper ca săptămâna asta să mai fac rost de niște pământ de grădină (v-am spus că solul din grădina mea este eminamente argilos?), așa că planific să mai plantez, în spatele casei, câteva plante care se descurcă bine la umbră și semi-umbră (pe timp de vară, acolo soarele bate doar dimineața, timp de 3-4 ore). Mai jos, câteva opțiuni pentru plante perene, adaptate umbrei, care ar putea fi plantate primăvara asta (mai este timp!):
Spânz (Helleborus)
Familia spânzului este numeroasă. Crește bine și la umbră, este rezistentă la ger și înflorește iarna!
Crinul de iarnă (Hosta)
Hosta este cunoscută și cultivată în special pentru frunzele sale spectaculoase. De aceea o recomand, căci florile sunt trecătoare, dar frunzele frumoase împodobesc grădina mult mai mult timp.
Feriga japoneză
Deși nu înflorește, feriga japoneză (Athyrium nipponicum) poate fi o opțiune interesantă datorită frunzelor sale colorate (vezi mai sus de ce).
Brunnera Macrophylla
Planta înflorește în mai iar florile nu sunt foarte spectaculoase, dar frunzele în formă de inimă și faptul că este puțin pretențioasă, putând crește și în zonele de semi-umbră, o fac o opțiune viabilă.
Scara lui Iacob (Polemonium)
Nu am găsit sursă de cumpărat în România, dar suntem europeni sau nu? O putem achiziționa din afară… Deci, dacă vă place o plantă care îndrăgește umbra, nu este pretențioasă la tipul de sol și cere doar să primaescă ceva apă pe timp de vară, atunci scara lui Iacob poate fi ce căutați. Plus că nici nu arată rău…
Comentarii recente