Sfaturi pentru o grădină cu plante perene (reușită)


Ok, știu că nu am încă o grădină în adevăratul snes al cuvântului. Dar sper să o am, să zicem de azi în doi ani (pe măsură ce îmi pot permite unele investiții – inclusiv în ameliorarea solului, care în acest moment lasă mult de dorit).

Dar am găsit o bună sursă (aici) și preiau și eu niște sfaturi, pe care am de gând să le aplic eu însumi. Ele se aplică unei grădini ce folosește în special plante/flori perene. Așa cum am eu de gând să procedez, din două rațiuni principale: implică costuri mai scăzute (după eventuala investiție inițială, nu mai cheltuiești practic alți bani) și necesită mai puțină întreținere (dacă ai ales corect plantele).

Dacă vă gândiți la o grădină, aveți în gând cum va arata ea mai ales în extrasezon.

Cu alte cuvinte, plantați având în gând două principii: (1) plantele să arate bine (și) când nu sunt înflorite. Deci atenție, mare atenție, la foliaj. Combinați plante cu foliaș de forme și culori diferite, care să se îmbine armonios. Astfel grădina va arăta bine tot timpul, florile fiind un extra-bonus, la vremea potrivită: (2) Plantele să înflorească de primăvara devreme până toamna târziu, astfel încât să existe pete de culoare mai tot timpul anului (exceptând, firește, iarna). Aveți mai jos două exemple în care fiecare anotimp are farmecul său:

gradina

Deci: amestecați plante cu foliaje diferite, și nu puneți alături plante care înfloresc în același sezon, amestecațile și pe acest motiv.

gradina

Plantați pentru fiecare sezon

Primăvara devreme: plante din bulbi (lalele, șofran, narcise) pot să ne ofere culoarea de care avem nevoie; plante din genul sedum (sedum acre, de exemplu) pot să completeze, cu foliajul și/sau culoarea florilor, ansamblul.

sedum acre

sedum acre

Primăvara/vara devreme: bujori, iriși, spirea (arbust), maci,  weigela (arbust), lupin. Foliajul colorat al unor plante precum hostas, Heuchera sanguinea, felurite specii de sedum (din nou sedum acre) ajută și ele.

lupin (fam. pea)

lupin (fam. pea)

Vara: liliac, crini, rudbeckia, (susan negru), salvie, dar lista florilor și arbuștilor ce înfloresc vara este destul de lungă pentru a avea de unde alege;

Toamna: sedum (în special cele cu foliaj colorat), anemonele japoneze și felurile specii de asters (Aster ericoides, de exemplu) .

Aster ericoides

Aster ericoides

Plante cu înflorire variabilă: în funcție de specie, putem avea, de primăvara până toamna, trandafiri, hydrangea, astilbe și clematite.