Cojile de ouă


Am mai amintit prin alte părți despre contribuția cojilor de ouă la bunăstarea grădinii. Azi, ceva mai în detaliu despre cum putem folosi cojile de ou.

Înainte însă, reamintesc că trebuie să uscăm cojile de ou (cu excepția cazurilor când le punem la compost) înainte de a le folosi (unii recomandă chiar sterilizarea pentru câteva minute într-un cuptor încins). Dacă le folosim cu resturi proaspete de albuș sau gălbenuș, există riscul ca acestea să fie un mediu prielnic pentru fungi, paraziți, etc. De asemenea, dacă vrem să păstrăm cojile de ouă pentru mai târziu, să ne asigurăm că sunt bine uscate.

Și acum, să vedem ce putem face cu cojile de ouă:

Pisate grosier, cojile de ouă pot fi puse în cerc în jurul plantelor tinere, ca barieră împotriva melcilor sau viermilor și omizilor (după un timp, bariera trebuie împrospătată)

Cojile de ouă conțin carbonat de calciu (peste 90%). Acesta se descompune destul de bine în sol, și în cazul suprafețelor mici se poate constitui într-un amendament al solului prețios, mai ales dacă solul este puțin acid (sau este nevoie să creștem alcalinitatea sa). Cojile, uscate și pisate, se încorporează în sol odată cu ceilalți amelioratori (compost, gunoi de grajd, cenușă, etc) sau separat.

Cojile de ou pot fi adăugate (sfărâmate) celorlalte deșeuri, în lada de compost sau vermicompost.

Uscate și măcinate fin, pot fi puse în gropile în care urmează să punem răsaduri (mai ales la tomate, ardei și vinete: o lingură de coajă pisată per plantă), sau pot fi amestecate cu pământul în care urmează să însămânțăm. În special la roșii, cojile de ouă puse în groapa de plantare pot preveni putrezirea florilor.

Chiar și apa în care au fiert ouăle poate fi folosită, răcită, la udarea plantelor.

Cojile de ouă pot servi ca recipient în care să semănăm (fie jumătățile de ouă, fie chiar ouă întregi) pentru a obține răsaduri. La plantare, se sparge ușor coaja și se pune răsadul cu coajă cu tot în pământ – aceasta se va descompune, oferind între timp plantei prețiosul aport de calciu.

Putem transforma cojile de ouă într-un fertilizator natural pe bază de calciu: pisăm bine cojile (până la stadiul de pudră) și le punem într-un recipient, împreună cu o cantitate de apă. Ținem recipientul câteva zile la loc întunecat și rece. Cu lichidul udăm plantele, sedimentul rămas pe fundul recipientului poate fi incorporat în sol.

 

%d blogeri au apreciat: