Personal nu sunt amator de banane. Dar asta nu înseamnă că nu le folosesc – în grădină. Iată câteva modalități de a folosi coaja bananelor:
Puneți cojile de banană la compostat
Dacă ne este prea lene ca să întreprindem un proces de valorificare a cojilor de banană mai complicat, dar suntem destul de gospodari pentru a avea o ladă unde compostăm resturile menajere, atunci cel mai simplu este să aruncăm cojile la compost. Cu timpul, se vor transforma în compost, ceea ce înseamnă oricum mult pentru grădina noastră, în perspectivă. Când pregătim paturile pentru plantat, sau când plantele noastre încep să înflorească, vom utiliza acest compost punând-ul în gropile unde vom pune răsadurile, sau în jurul tulpinei plantelor dezvoltate deja. Atunci nutrienții aflați în cojile de banană îți vor dovedi valoarea.
Adăugați cojile, mărunțite, direct în sol
Dacă doriți să grăbiți inrarea cojilor de banană în circuitul agricol și doriți o cale simplă, iată una: tăiați cojile în bucăți mici, de circa 1 cm. Astfel grăbiți procesul de compostare. Apoi îngropați rezultatul la cca 10 cm adâncime. Procedați astfel înainte de plantare, sau astfel încât să nu dăunați rădăcinilor plantelor. Pe măsură ce cojile se descompun, toate componentele valoroase vor ajunge la rădăcini, plantele vor fi fericite iar dvstră de asemenea.
Adăugați cojile, întregi, în sol
O cale mai directă decât aceea de mai sus este să adăugăm cojile în sol, direct. Cum să procedăm: înainte de a semăna plantele, facem un șănțuleț în straturi, ma pe acolo unde veți semăna. Acoperiți cu sol, apoi puneți semințele, după care din nou acoperiți cu sol. Pe măsură ce semințele vor încolți și vor forma vlăstari, cojile se vor descompune transmițând plantelor nutrienții, precum un fertilizator încet.
Ceai din coji de banană
La fel ca ceaiul din alte componente (compost, ierburi, etc) putem folosi nutrienții eliberați de către cojile de banană pentru a oferi plantelor un impuls mineral. Pentru aceasta: Umplem un borcan mare cu apă, la care adăugăm coile de banană. Lăsăm la o parte pentru 48 de ore. După două zile, folosim cojile într-unl din modurile indicate mai sus iar cu lichidul, udăm plantele.
Spray din coji de banană
Un pas înainte față de ceaiul din coji de banană, este acest fertilizator, folosit pentru a da un impuls creșterii, după ce plantele sunt deja relativ dezvoltate. Componente: coji de ouă, sulfat de magneziu, coji de banană, apă. Cum se produce: se uscă cojile de banană (vezi mai jos); se adaugă cojile de ouă, și se macină împreună. Se pune rezultatul în recipientul de spray, se adaugă apă și sulfat de magneziu, și se pulverizează pe frunzele plantelor. Pentru întregul proces, amănunte aici!
Fertilizator din coji uscate
Similar cu varianta pulverizatorului, putem transforma cojile de banană uscate ca fertilizator direct. Cum facem: cojile uscate (vezi mai jos) se macină într-un aparat de măcinat (cafea sau mirodenii). Praful rezultat se pune în jurul tulpinei plantelor, sau se încorporează ușor în sol.
Capcană pentru insecte
Dacă aveți mari probleme cu muștele, puteți utiliza cojile de banană ți oțetul de mere pentru a limita problema. Cum procedăm: combinăm bucăți de coji de banană cu oțet de mere și agităm conținutul. Punem șichidul într-un recipient de plastic, căruia în prealabil îi perforăm carcasa în partea superioară găuri suficient de mari ca muștele să poată intra. Punem capcana în grădină, sau în preajma casei. Muștele și musculițele nu vor dispărea, dar cel puțin vom ține populația lor sub control. Și este non-toxic!
Să descurajăm aphidele!
Cojile de banană pot fi încercate și pentru a ține departe aphidele. Pentru aceasta, îngropați bucăți mici de coajă de banană aproape de suprafața solului. Mulți grădinari cred că astfel aphidele vor fi ținute la depărtare. Mai mult despre proces, aici. Desigur, astfel oferim plantelor și un fertilizator. 🙂
Coji fermentate pentru sezonul înfloririi
Pentru a avea plante cu flori cât mai mari și mai frumoase (în special pentru trandafiri), puteți folosi coji de banană fermentate. Punem cojile într-un borcan, si punem apoi apă doar atât cât să acopere total cojile. Puneți ceva deasupra cojilor, să fiți siguri că stau sub nivelul apei. Acoperiți cu un capac ușor mai mare, sau cu o textilă fixată cu bandă de lipit. Lăsăm cojile la fermentat cam o săptămână: dacă deasupra apare o substanță neagră, înseamnă că ați ratat procesul, aruncați amestecul și luați de la capăt; asta nu se va întâmpla dacă cojile sunt tot timpul sub suprafața apei. După o săptămână, luați cojile și le pasați, transformându-le întru pireu, pe care îl puneți la baza plantelor, încorporându-l ușor în sol. Pentru a nu atrage diferite gângănii, îl puteți dilua cu apă și uda direct florile. Cu apa rămasă de la fermentare, udați celelalte plante. Mai multe, aici.
Cum să uscăm cojile de banană
Cojile se pot usca întregi sau ciopârțite. Pentru aceasta se pun într-o tavă de prăjituri, cât mai răsfirate (să nu se atingă între ele). Se pun la cuptorul încălzit la 140 grade, dar lăsat cu ușa deschisă câțiva centimetri. Se țin la cuptor până când se uscă complet.
Comentarii recente