Am pus în altă parte câte ceva despre cultivarea dovleceilor. Aici, despre combaterea dăunătorilor c picioare. Gândacii (și larvele acestora) dovleceilor sunt printre cele mai dăunătoare și mai greu de scăpat animăluțe din grădină. Rotația culturilor este folositoare în combaterea lor, dar ce te faci dacă ai o grădină mică, ca a mea, și nu prea ai cum și unde să rotești culturile? Sau dăcă nu ai găini, sau nu ai curașul să le lași să îți scurme prin straturi? Mai jos câteva sfaturi de la un grădinar cu experiență. Aș recomanda să le folosiți în combinație – nici un sfat nu este calea regală mult visată, dar mai multe împreună, o dată aplicate consecvent, vă pot ajuta în mare măsură.
1. Culegeți cu mâna gândacii și ouăle lor
Cea mai eficace metodă – organică, sigur (nu lăsa pentru alții ce poți afce singur!). Seara sau dimineața treceți printre plantele dvstră și culegeți de pe frunzele infestate cu ouă sau gândacii maturi. Gândacii îi aruncați într-o găleată cu apă în care ați pus niște săpun lichid. Gândacii îi găsiți mai ales pe spatele frunzelor, în special acelea de la baza plantei, care ating pământul, sau pe pământ, în jurul tulpinei principale. Ouăle, șiruri de ouă galbene, se pot găsi pe spatele frunzele – le puteți lua jos cu o spatulă și distruge separat.Încercați să procedați astfel zilnic.
2. Plante companion
Puteți îndepărta gândacii prin plantarea unor flori care îndepărtează gândacii: cea mai des folosită plantă în acest scop este, pentru dovlecei, Colțunașii Doamnei (Năsturași) – Nasturtium. Aceștia trebuie semănați printre plantele de dovlecei. Alte plante care vă pot ajuta sunt oregano, gălbenelele, mărarul.
3. Atrageți insecte benefice
Unul dintre motivele pentru care nu folosim insecticide (chiar și cele ”organice”) este că acestea nu diferențiază între insectele ”rele” și cele ”bune”. Unele dintre acestea sunt foarte folositoare în lupta cu gândacii ce atacă dovleceii – printre acestea, Trichopoda pennipes. Femela îți depune ouăle chiar în gândacii adulți, care sunt mâncați de larve din interior. Dacă semănați gălbenele sau mărar, acestea vor atrage această muscă interesantă pentru noi.
4. Presărași diatomit
Diatomitul este o rocă formată din crustacee. Ca atare, sub formă mărunțită și presărată în jurul bazeui plantelor, are rolul de a controla creșterea populației de gândeci, căci produce tăieturi microscopice în exoscheletul larvelor și a gândecilor tineri, determinând pirderea apei și moartea. Există varianta alimentară și cea industrială – vom cumpăra varianta alimentară (da, poate fi folosit și în scopuri medicale).
5. Țineți sub observație mulciul
Gândacii dovleceilor adoră să stea la adăpost sub mulci. Așa îmcât avem de ales între beneficiile aduse de către mulci, și faptul că el protejează, în fapt, gândacii. O soluție intermediară ar fi să folosim mulci, dar nu în imediata apropiere a tulpinei; o alta, să folosim mulci de plastic. Dacă folosiți mulci organic, căutați cu regularitate prin el, și culegeți gândacii ascunși acolo.
6. Experimentați
Pe lângă celelalte măsuri, experimentați! O plantare mai timourie sau mai târzie pot fi de folos, dacă ele pot evita ca momentele sensibile în dezvoltarea plantelor să coincidă cu momentele de maximă expansiune a populațiilor gândăcești.
Comentarii recente