Comuna Borșa


Comuna Borsa, (1842 locuitori la recensământul din 2011)

Comuna este formata din urmatoarele sate: Borsa resedinta, Ciumafaia, Giula, Borsa-Crestaia, Borsa-Catun.

Comuna Borsa din judetul Cluj este asezata pe Valea Borsei la 10 Km spre vest de la varsarea acesteia in raul Somes, la 36 km fata de resedinta de judet, Cluj-Napoca si la 30 km fata de orasul Gherla. Din punct de vedere al asezarii geografice, comuna Borsa se situeaza la intretaierea meridianului de 23 grade si 40 minute si a paralelei de 46 grade si 57 minute latitudine nordica.

Borsa, (Kolozsborsa), 328m altitudine, 1540 LOC în 1992.

1317 prima atestare documentară,
Atracții tursitice: Biserica ortodoxa de lemn, castelul familiei Banffy. Importanta scadere a numarului locuitorilor in ultimii ani. Cuprinde si satele-cătun Borsa-Catun si Borsa-Crestaia.

Prima menționare documentară a satului Borșa este din 1216 sub denumirea de Bursa. A fost reședința plasei Borșa. Printr-un document emis de regele Ludovic I (1326-1383), datat 1337, satul Borșa este donat familiei nobiliare Bánffy, care va rămâne proprietara satului până la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial.[9] Numele Borșa, dupa parerea istoricilor, este de origine romano-slavă sau cumană. Datorită situației politice din Transilvania, denumirea localității Borșa a fost tradusă sub diferite forme în limba maghiară, însă a rămas rădăcina Borșa în orice traducere. Partea a doua a denumirii care apare în documentele maghiare este ,,horoszt’’ care în maghiară înseamnă pădurice, tufărie la genitiv adică ,,păduricea sau tufăria lui Borșa’’. Denumiri Satul Borșa din județul Cluj, pe parcursul istoriei a fost denumit în mai multe feluri. In 1216, Borsa este cunoscuta sub denumirea de Bursa. În 1322 Harasta Borza. Pentru anul 1315 Borșa este cunoscută sub denumirea de Villa Borsahrozta, în 1332 sub denumirea de sacerdos de Borsa, Borsa Horosta, în 1333 întâlnim satul sub denumirea de Borsa horozta, în 1334 Borsahorost. Mai târziu, satul este amintit în 1576, 1587-1589 cu numele simplu de Borșa sau Bors. În 1854 apare și numele românesc al satului Borșea. Denumirea oficială de Borșa este preluată în anul 1918 odată cu Marea Unire a Transilvaniei cu România.

Suprafata comunei, inclusiv vatra satului este de 60 km patrati. In componenta sa intra satele Borsa, Borsa-Catun-la distanta de 5 km fata de satul de resedinta, Borsa-Crestaia-la 3.5 km fata de resedinta de comuna, Giula – 4 km fata de resedinta de comuna, Ciumafaia-4 Km. In total exista 1070 gospodarii cu o populatie de 1842 locuitori, dupa cum a reiesit la ultimul recesamant al populatiei.
Tinand seama de resursele oferite de mediul inconjurator, in viitor dezvoltarea se va face in ramura agricola, nefiind posibilitati de a se creea un centru industrial.Dintre satele apartinatoare, puterea economica cea mai mare o are satul Borsa, iar cea mai mica satul Ciumafaia.

Ciumafaia, (Csomafája: 358 m altitudine, 450 locuitori.

Prima atestare documentară în 1230. Biserica reformata este in stil romanic (sec. 13) cu cor gotic. Amvonul este opera lui David Sipos (1745).

Giula, (Kolozsgyula) 351 m altitudine, 565 locuitori

1307 astetată documentar, locuita de tarani romani si mici nobili maghiari de religie reformat-calvina. Biserica reformata gotica, Clopot din secolul 15.

surse:

http://www.primariaborsa.ro/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Bor%C8%99a,_Cluj

https://www.facebook.com/satulmeuborsa.cluj

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.